Τετάρτη 03 Ιουνίου 2020 07:01
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & 3η Ηλικία
Γηραιότεροι... αλλά ευτυχέστεροι.
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: BBC   
Δημοσιεύθηκε: Στις 21/09/2009 ώρα: 00:39
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και πολλές άλλες Ευρωπαϊκές κοινωνίες (ανάμεσα τους και η χώρα μας), είναι μια κοινωνία που γερνάει. Σε λιγότερο από 25 χρόνια, μας ενημερώνει το BBC, ένας στους 4 πολίτες της χώρας αυτής θα είναι πάνω από 65 ετών, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να διπλασιαστεί το ποσοστό των πολιτών που θα υπερβαίνουν το 85ο έτος της ηλικίας τους. Τέλος οι υπερ-αιωνόβιοι αναμένεται να ξεπεράσουν τους 30.000.
Αυτό το γεγονός θα κάνει την κοινωνία της χώρας αυτής περισσότερο ευτυχισμένη, αφού σύμφωνα με την ψυχολόγο Dr Susan Turk Charles από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, οι περισσότεροι άνθρωποι γίνονται πιο ευτυχισμένοι καθώς γηράσκουν. Η άποψη αυτή στηρίζεται σε μελέτες που έχουν γίνει και σύμφωνα με την επιστήμονα, δείχνουν ότι η πνευματική υγεία και τα συναισθήματα βελτιώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Όλα αυτά φυσικά, με την προϋπόθεση ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θα πάσχουν από άνοια ή δεν θα υποφέρει η υγεία τους από άλλες παθήσεις.

Επίσης  σε εργασία που παρουσίασε η Dr Laura Carstensen, ψυχολόγος, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Stanford, έδειξε ότι πράγματι μπορεί οι ηλικιωμένοι άνθρωποι να γίνονται ευτυχέστεροι. Η Dr Carstensen ζήτησε από εθελοντές ηλικίας 18 έως και 90 ετών να πάρουν μέρος σε έρευνα και να καταγράψουν σε ημερολόγια την συναισθηματική τους κατάσταση. Αυτή βρήκε, λοιπόν, ότι, οι γηραιότεροι άνθρωποι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με τους νεότερους να παρουσιάσουν επίμονα αρνητικά συναισθήματα και ήταν περισσότεροι δεκτικοί στο να ακούσουν προσωπική κριτική. Επίσης φαίνεται να έχουν καλλίτερη ικανότητα στο να ισορροπούν με τα αισθήματα τους, μια ικανότητα που φαίνεται να αυξάνει καθώς γίνονται γηραιότεροι.

Η Dr Charles δήλωσε ότι, χάρις στην δουλειά της  Laura Carstensen ξέρουμε ότι οι γηραιότεροι άνθρωποι έχουν κατανοήσει ότι έχουν αφήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους πίσω τους και γι’ αυτό δεν θέλουν να εμπλέκονται σε καταστάσεις που τους κάνουν λιγότερο ευτυχισμένους. Επίσης αυτοί έχουν περισσότερο χρόνο για να μάθουν και να κατανοήσουν τις προθέσεις των άλλων, κάτι που τους βοηθάει να αποφεύγουν τις στρεσογόνες καταστάσεις.

Τέλος η Dr Carstensen δήλωσε ότι, είναι ανάγκη οι νέοι άνθρωποι να αρχίσουν να προετοιμάζονται για τα «στερνά» τους. Αυτό κατά την καθηγήτρια σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο υγιεινή καθημερινή ζωή και να εξασφαλίσουν κοινωνικές «επενδύσεις» έξω από την δουλειά και την οικογένεια.

Είναι πάρα πολλοί άνθρωποι που αγνοούν ή θέλουν να αγνοούν ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ισχύει και για την υγεία η λαϊκή ρήση: «τα στερνά τιμούν τα πρώτα». Απλούστατα στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο στα πρώτα χρόνια της ζωής  να επενδύσουμε σε πρακτικές που θα προφυλάξουν και δεν θα υποθηκευόσουν τα στερνά.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά δεν χρειάζονται απλά επιστημονικές διαπιστώσεις που αφορούν το τι συμβαίνει όταν ξεπερνάμε τα όρια του εαυτού μας στην δουλειά και στην καθημερινή μας ζωή. Απαιτούνται και πολιτικές που να διαμορφώνουν τις κατάλληλες συνθήκες για τους νέους και τους γέροντες, όπως επίσης και παιδεία. Παιδεία που πρέπει να αρχίζει από το δημοτικό για τα σχετικά θέματα.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.