Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019 17:54
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & 3η Ηλικία
Τα σκουλήκια θα μπορούσαν να μας δώσουν ίχνη για τη νόσο του Parkinson
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: BBC   
Δημοσιεύθηκε: Στις 03/01/2010 ώρα: 20:23
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα σκουλήκια μπορεί να κρατούν «στα χέρια τους το κλειδί», που μας εξηγεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν την νόσο του Parkinson.
Τα σκουλήκια λοιπόν, μας ενημερώνουν οι επιστήμονες, μοιράζονται το 50%, περίπου, των γονιδίων τους με τους ανθρώπους (εγώ πάλι πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά γονιδίων όμοια με των σκουληκιών). Στα γονίδια αυτά συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που ευθύνονται για την ανάπτυξη της νόσου του Parkinson.

Έτσι λοιπόν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Dundee, αποφάσισαν να μελετήσουν ένα απλό σκουλήκι, το οποίο ονομάζεται C. Elegans, προκειμένου να διερευνήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προκαλείται θάνατος των εγκεφαλικών κυττάρων. Τα σκουλήκια αυτά αποτελούν τους απλούστερους δυνατούς οργανισμούς που διαθέτουν νευρικό σύστημα. Επίσης ο τρόπος με τον οποίο τα νευρικά κύτταρα αυτών των σκουληκιών επικοινωνούν μεταξύ τους, είναι όμοιος με αυτόν που επικοινωνούν τα νευρικά κύτταρα των ανθρώπων.

Στην προσπάθεια τους αυτή θα έχουν και την βοήθεια της «Parkinson's Disease Society» (ένωσης για την ασθένεια του Parkinson) που θα τους συνδράμει με £190,000, προκειμένου να φέρουν σε πέρας την έρευνα τους.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν περίπου 120.000 ασθενείς που πάσχουν από την νόσο του Parkinson. Για το 5% περίπου αυτών των ασθενών πιστεύεται, ότι τα αίτια είναι κληρονομικά.

Το Parkinson είναι μια ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος η οποία επηρεάζει την ομιλία, το βάδισμα, το γράψιμο και γενικά τις κινήσεις του πάσχοντος. Η κατάσταση αυτή δημιουργείται λόγω απώλειας νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο.

Το δικό μας σχόλιο αφορά κάτι, που ίσως διαφεύγει από όλους εμάς, που έχουμε μετατρέψει την κατανάλωση των φυσικών πόρων σε αυτοσκοπό της ζωής μας. Κανένας ζωντανός οργανισμός δεν είναι άχρηστος στη ζωή αυτού του πλανήτη. Η ομοιότητα μάλιστα του ανθρώπινου οργανισμού με πολλούς άλλους «κατώτερους» οργανισμούς είναι τέτοια, που μας δείχνει το πολύ μακρινό μας παρελθόν και την προέλευσης μας.
Η διατήρηση της ποιότητας της ζωής και της ίδιας της ζωής δεν μπορεί να προέλθει από την εξαφάνιση των άλλων ζώντων οργανισμών, αλλά από την αρμονική συμβίωση μαζί τους. Κάθε είδος που εξαφανίζεται, ζωικό ή φυτικό, είναι και μια απώλεια, ένα κτύπημα, στην ανάπτυξη της επιστήμης, της γνώσης και σε τελική ανάλυση στην διατήρηση και ύπαρξη της ποιότητας ζωής, της δικής μας και των παιδιών μας. Φυσικά η συνειδητοποίηση των παραπάνω προϋποθέτει ξεπέρασμα του στενού ΕΓΩ και κατανόηση του ρόλου του ΆΛΛΟΥ, του διαφορετικού, στην διατήρηση της ισορροπίας, της ομοιόστασης και τελικά της ζωής.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.