Τρίτη 25 Ιουνίου 2019 10:23
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & 3η Ηλικία
Το γήρας και η μακροβιότητα
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Διεθνής Αρθογραφία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 06/02/2008 ώρα: 21:24
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Η επιστήμη και οι ρυθμοί με τους οποίους αυξάνονται οι έρευνες, έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν κάποια από τα μυστικά του γήρατος. Ας μην ανησυχούμε όμως ότι οι έρευνες θα οδηγήσουν σε έναν εφιαλτικό κόσμο όπου θα ζούμε περισσότερο, αλλά θα είμαστε πιο εξασθενημένοι.
Τα οφέλη της έρευνας
Ο σκοπός των ερευνών είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας μέχρι τα βαθιά μας γηρατειά. Ήδη ζούμε περισσότερο από ότι ζούσαν οι πρόγονοί μας παλαιότερα, και παρ΄ ότι γκρινιάζουμε και απαιτούμε περισσότερα πράγματα (και πολύ καλά κάνουμε) ζούμε και καλλίτερα.
Μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις είναι να εγκαταλείψουμε την μοιρολατρική ιδέα ότι είμαστε απλά προγραμματισμένοι για να πεθάνουμε όταν έρθει η ώρα μας. Αυτή η ιδέα έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι ακόμα και στις μεγάλες ηλικίες το σώμα μας κάνει ότι μπορεί για να μείνει ζωντανό.
Αν έχουμε προγραμματιστεί για να αυτοκαταστρεφόμαστε μετά από τρία και δέκα χρόνια, τότε ο προγραμματισμός είναι πολύ πρόχειρος. Υπάρχουν πιο ωραίοι τρόποι για να πεθάνεις εκτός από το γήρας. Πρέπει φυσικά να παραδεχτούμε ότι υπεύθυνοι για αυτή την μοιρολατρική στάση και γενικότερα για την αδιαφορία προς την ζωή είναι η νοοτροπία μας, δηλαδή εμείς οι ίδιοι.

Γιατί γερνάμε;
Ο λόγος που γερνάμε και πεθαίνουμε δεν είναι ότι ο θάνατος απλά υπηρετεί κάποιο βιολογικό σκοπό. Τα παλαιότερα χρόνια, όταν η ζωή ήταν βίαιη και μικρή, ήταν πιθανότερο να πεθάνουμε από κάποια μόλυνση ή ένα ατύχημα. Δεν υπήρχε κανένα τμήμα του σώματος το οποίο να ζει για πολλά χρόνια. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ζούμε, μιλώντας βιολογικά, σε σώματα τα οποία σχεδιάστηκαν για τον Αιώνα της Πέτρας και όχι για τον 21ο αιώνα.

Με ποιόν τρόπο γερνάμε;
Αυτό που προσπαθούμε να πούμε με τα παραπάνω λόγια, όσο αφορά την διαδικασία του γήρατος είναι πολύ σημαντικό. Καθώς ζούμε τις «σύγχρονες» ζωές μας, πολλά ξεκινούν να λειτουργούν λανθασμένα μέσα στα κύτταρα του σώματός μας. Η ταχύτητα με την οποία αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν εξαρτάται από τον τρόπο και τις συνθήκες ζωής που ζούμε.
Έχουμε όμως δισεκατομμύρια κύτταρα, αλλά και αμυντικούς οργανισμούς, και έτσι παίρνει πολύ χρόνο μέχρι να φτάσουν πολλές από τις ζημιές αυτές να γίνουν αντιληπτές σε εμάς. Για παράδειγμα, οι ίνες πρωτεΐνης που συνθέτουν το δέρμα μας και συνιστούν την ελαστικότητά του, περνούν μέσα από αλλαγές οι οποίες οδηγούν στην απώλεια αυτής της ζωτικής ελαστικότητας. Το DNA που υπάρχει μέσα στα κύτταρά μας καταστρέφεται και αυτό. Κατά συνέπεια, η παραγωγή ενέργειας από τα κύτταρά μας κάποια στιγμή παύει να γίνεται. Φυσικά αυτή η διαδικασία επιταχύνεται αν καπνίζουμε, για παράδειγμα.

Παράξενα πράγματα συμβαίνουν στο γήρας
Ένα από τα πιο παράξενα πράγματα του γήρατος είναι ότι ενώ ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα γεράσουμε, δεν ξέρουμε τι μας κρύβει το γήρας. Κάποιοι από εμάς μπορεί να διατηρήσουμε τις νοητικές μας ικανότητες ανέπαφες μέχρι τα 100 μας. Κάποιοι άλλοι θα υποφέρουν από άνοια. Κάποιοι θα μπορούν να κυκλοφορούν, ενώ άλλοι με αρθρίτιδα θα δυσκολεύονται.   
Το πώς μας επηρεάζει το γήρας είναι, κατά ένα ποσοστό, θέμα τύχης. Ένα άλλο ποσοστό είναι θέμα γονιδίων και ως ένα άλλο ποσοστό είναι θέμα του πως επιλέγουμε να ζούμε. Οι ερευνητές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν όλη την συμπεριφορά και συνεισφορά των γονιδίων στο γήρας, κάτι που συσχετίζεται με το πρόγραμμα του ανθρώπινου γονιδιώματος.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.