Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 07:02
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & 3η Ηλικία
Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι ασφαλής;
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Scientific American   
Δημοσιεύθηκε: Στις 12/02/2008 ώρα: 10:42
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Περίπου 5 χρόνια πριν, μας ενημερώνει το Scientific American, οι γυναίκες που βρίσκονταν στην φάση της εμμηνόπαυσης πέταξαν τα χάπια τους, που αφορούσαν την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, αφού η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποκάλυψε ότι τα φάρμακα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και στεφανιαίας νόσου.
Έτσι το 2006 μόνο 6 εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ έλαβαν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, μια δραματική πτώση αν συγκρίνουμε το νούμερο αυτό με τα 16 εκατομμύρια το 2001.

Φάνηκε να είναι το τέλος της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, μια πολύ δημοφιλής, στο παρελθόν θεραπεία, αφού η επιστημονική κοινότητα πίστευε ότι οι ορμόνες προστάτευαν τις μεγαλύτερες γυναίκες από ασθένειες του καρδιαγγειακού και άλλες ασθένειες που προκαλούνται από την γήρανση.

Ο θόρυβος σχετικά με την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης άρχισε τον Ιούλιο του 2002, μας ενημερώνει το επιστημονικό περιοδικό, όταν ερευνητές που συνδέονταν με την Πρωτοβουλία για την Υγεία της Γυναίκας (massive Women’s Health Initiative - WHI) και πραγματοποιούσαν κλινική μελέτη στην οποία συμμετείχαν περίπου 17.000 γυναίκες, ανέφεραν ότι οι γυναίκες που έπαιρναν ένα συγκεκριμένο συνδυασμό οιστρογόνων και συνθετικής προγεστερόνης, παρουσίασαν μικρή αύξηση σε καρκίνο του μαστού.

Επίσης οι ίδιοι ερευνητές είχαν βρει ανεβασμένες τις περιπτώσεις πνευμονικής εμβολής, εγκεφαλικού και στεφανιαίας νόσου. Το Εθνικό Ινστιτούτο της Υγείας των ΗΠΑ έστειλε προειδοποιητικά μηνύματα σε όλες τις γυναίκες που συμμετείχαν στην μελέτη και σταμάτησε την κλινική μελέτη.

Άλλες μελέτες όμως που δημοσιεύτηκαν αυτό τον χρόνο δείχνουν ότι λαμβάνοντας θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αμέσως μετά την εμμηνόπαυση – και για μια περίοδο 10 χρόνων – είναι ασφαλής για τις περισσότερες γυναίκες. Τα δεδομένα αναφέρουν ότι η υποβολή των γυναικών σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για λιγότερο από 10 χρόνια μπορεί να βελτιώσει την υγεία ορισμένων γυναικών περισσότερο σε σύγκριση με το να μην κάνουν τίποτα.

Παρ’ όλα αυτά, το 2004 το προφίλ της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης άρχισε να βελτιώνεται. Η Πρωτοβουλία για την Υγεία της Γυναίκας WHI δημοσίευσε δεδομένα από νέες κλινικές μελέτες σε γυναίκες που είχαν υποστεί υστερεκτομή και οι οποίες ελάμβαναν μόνο οιστρογόνα. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ηλικία είναι μια παράμετρος που επηρεάζει σημαντικά τα αποτελέσματα, δηλαδή η ανταπόκριση των γυναικών στην θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας και την χρονική απόσταση έναρξης της θεραπεία από την έναρξη της εμμηνόπαυσης.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.