Παρασκευή 29 Μαΐου 2020 06:42
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & 3η Ηλικία
Ασβέστιο και διανοητική ικανότητα
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Journal of the American Geriatrics Society   
Δημοσιεύθηκε: Στις 15/02/2008 ώρα: 10:21
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Τα υψήλα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα μπορεί να ευθύνονται για κάμψη της διανοητικής ικανότητας στους ηλικιωμένους.
Όλοι ξέρουμε ότι το ασβέστιο είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που βοηθά στην δημιουργία ισχυρών οστών και κανένας δεν θα ανησυχούσε από μια υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα... μέχρι σήμερα.

Στην Ολλανδία μελετήθηκε η σχέση μεταξύ των επιπέδων ασβεστίου στον ορό του αίματος και της γνωστικής (νοητικής) λειτουργίας του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους ανθρώπους. Τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης δημοσιεύτηκαν τον Νοέμβριο του 2007 στον 55 τόμο του περιοδικού της Αμερικάνικης Γεροντολογικής Εταιρείας (Journal of the American Geriatrics Society).

Στην μελέτη του Ρότερνταμ και μελέτη του Leiden (Leiden 85-plus Study), συμμετείχαν 4000 άνθρωποι ηλικίας άνω των 70 ετών και 550 ηλικίας άνω των 85 ετών.

Τα συμπεράσματα της μελέτης του Ρόντερνταμ δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα συνδέονται με χειροτέρευση της γνωστικής λειτουργίας και οι άνω των 75 ετών ηλικιωμένοι παρουσίασαν ταχεία επιδείνωση κατά την διάρκεια της 11-χρονης παρακολούθησης τους.

Στην μελέτη του Leiden τα υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα συνδέονταν με μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά δεν παρατηρήθηκε παραπέρα επιδείνωση της κατάστασης μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Μελέτες στα εργαστήρια έχουν δείξει ότι η μακροχρόνια αύξηση της συγκέντρωσης ασβεστίου μέσα στα νεύρα και τα κύτταρα εγκεφάλου μπορεί να τα «σκοτώσει». Αλλά δεν είναι γνωστό εάν τα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στον ορό του αίματος μπορούν πραγματικά να βλάψουν τα κύτταρα νεύρων και τα κύτταρα του εγκεφάλου. Είναι σίγουρο ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Άνθρωποι που παρουσιάζουν ασθένειες, οι οποίες μπορεί να προκαλούν αύξηση του ασβεστίου στον ορό του αίματος – όπως νεφρική ανεπάρκεια, ορισμένοι καρκίνοι, και υπερβολική δραστηριότητα του παραθυροϊδή αδένα - πρέπει να εξεταστεί εάν χρειάζεται να αντιμετωπισθεί (μειωθεί) η υπερ-ασβεσταιμία τους.

Σχόλιο δικό μας
Είναι γεγονός ότι οι επιδημιολογικές μελέτες που γίνονται τα τελευταία χρόνια, φέρνουν στην επιφάνεια σημαντικά στοιχεία – ενδείξεις, που σχετίζονται με τα προβλήματα που δημιουργεί το περιβάλλον, η διατροφή και ο τρόπος ζωής στην υγεία μας. Η σχέση φυσικά περιβάλλοντος, τρόπου ζωής και διατροφής, από την μία πλευρά, και της υγείας από την άλλη, δεν είναι νέα.
Τα τελευταία χρόνια όμως αυτή η μελέτη είναι μεθοδική και φέρνει στην επιφάνεια συγκεκριμένες πλευρές αυτής της σχέσης. Έχουν όμως να γίνουν πολλά προκειμένου να αποκαλυφθούν το βάθος και οι λεπτομέρειες των αλληλεπιδράσεων που λαμβάνουν χώρα σε αυτό τον πολύπλοκο κόσμο που αντιπροσωπεύει ο ανθρώπινος οργανισμός και ο φυσικός κόσμος που τον περιβάλλει.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.