Τετάρτη 03 Ιουνίου 2020 05:33
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & 3η Ηλικία
Εναλλακτική και συμβατική ιατρική
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: Annals of Pharmacotherapy   
Δημοσιεύθηκε: Στις 11/03/2008 ώρα: 00:38
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Παρόλη την εξάπλωση της εναλλακτικής – συμπληρωματικής ιατρικής (complementary and alternative medicine - CAM) και της χρήσης των αντίστοιχων προϊόντων ανάμεσα στους ηλικιωμένους, πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά σχετικά με την έκταση της χρήσης προϊόντων της εναλλακτικής και της συμβατικής ιατρικής και των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών που προκύπτουν από αυτή την «συνύπαρξη».
Στην συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Pharmacotherapy, ο στόχος ήταν να καθοριστεί η έκταση της χρήσης προϊόντων εναλλακτικής ιατρικής ταυτόχρονα με τα συμβατικά φάρμακα, συνταγογραφούμενα ή μη, και να αξιολογηθεί ο κίνδυνος έκθεσης αυτών των ατόμων σε ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η μέθοδος βασίστηκε σε μια αναδρομική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε δεδομένα από τα έτη 1994, 1995, 1997 και 1999. Οι ανεπιθύμητε ενέργειες ταξινομήθηκαν σαν άγνωστες, θεωρητικές και σημαντικές.

Από τους 5052 συμμετέχοντες, η μέση ηλικία ήταν 75 έτη, το 60,2% των συμμετεχόντων στην μελέτη ήταν γυναίκες, το 16,6% ήταν Άφρο-Αμερικάνες και το 83.4% ήταν λευκές. Το ποσοστό των συμμετεχόντων που ελάμβαναν φάρμακα εναλλακτικής ιατρικής κατά την διάρκεια των 4 χρονικών περιόδων ήταν 6,0%, 6,2%, 11,7% και 14,4%. Από αυτούς, 294 (5,8%) ελάμβαναν συνδυασμούς που θεωρούνταν ότι έχουν σημαντικό κίνδυνο για ανεπιθύμητες ενέργειες.

Συνδυασμοί που παρουσίαζαν κινδύνους παρουσιάστηκαν σε 393 ξεχωριστές συνεντεύξεις. Οι περισσότεροι (379) διέτρεχαν τον κίνδυνο αιμορραγίας που οφείλονταν στην χρήση ginkgo, σκόρδου ή ginseng σε συνδυασμό με ασπιρίνη, βαραφαρίνη, τικλοπιδίνη ή πεντόξιφυλλίνη. Ένας επιπρόσθετος αριθμός 786 παρατηρήσεων λήψης συνδυασμών θεωρήθηκε ότι έχει κάποια, αν και θεωρητική ή αβέβαια, κίνδυνο για ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η έρευνα έδειξε ότι η χρήση συμπληρωματικών φαρμάκων εναλλακτικής ιατρικής έιναι κάτι το συνηθισμένο ανάμεσα στους πολίτες των ΗΠΑ.

Επίσης φάνηκε ότι αποτελεί υψηλή προτεραιότητα να καθοριστεί ο κίνδυνος από την λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου και ginkgo με ασπιρίνη.

Επίσης αξίζει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με όσα κατέγραψε η έρευνα, περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες (2590) έλαβαν συνταγογραφούμενα φάρμακα την προηγούμενη εβδομάδα και το 16% αυτών έλαβαν ταυτόχρονα ένα ή περισσότερα συμπληρωματικά φάρμακα εναλλακτικής ιατρικής.
Επίσης η έρευνα έδειξε ότι το 23% των γυναικών και το 12% των ανδρών είχαν χρησιμοποιήσει τουλάχιστο 5 ή και περισσότερα φάρμακα την προηγούμενη, από την συνέντευξη, εβδομάδα. Από αυτούς το 14% είχαν χρησιμοποιήσει φάρμακα από βότανα επιπλέον των συμπληρωμάτων, των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ κατά την διάρκεια της εβδομάδας που πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη. Στο σημείο αυτό αξίζει να υπογραμμίσουμε αυτό που επισημαίνει η έρευνα, ότι δηλαδή το 50% περίπου αυτών που χρησιμοποίησαν βότανα, επιπρόσθετα από την θεραπεία τους, δεν συζήτησαν το γεγονός αυτό με κανένα επαγγελματία της υγείας αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο (θεωρητικό αλλά υπαρκτό) αλληλεπιδράσεων μεταξύ των διαφορετικών κατηγοριών προϊόντων που χρησιμοποίησαν.

Σχόλιο δικό μας
Είναι πολλά πράγματα που τόσο οι πολίτες, αλλά και οι επαγγελματίες της υγείας, δεν λαμβάνουν υπόψη τους μέσα στην καθημερινότητα, αλλά εγκυμονούν σημαντικούς ίσως κινδύνους. Είναι καθήκον, ιδιαίτερα των φαρμακοποιών, η ενημέρωση των πολιτών για θέματα που φαίνονται απλά ή και άνευ σημασίας,  αλλά είναι σημαντικά για την πορεία της θεραπείας ή κα της υγείας του ασθενούς. Για παράδειγμα πόσοι επαγγελματίες της υγείας ρωτούν τους ηλικιωμένους ασθενείς τους αν μαζί με την θεραπεία της ασπιρίνης λαμβάνουν και συμπληρώματα σκόρδου, που για ένα μεγάλο διάστημα ήταν αρκετά διαδεδομένα στην χώρα μας;
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.