Σαββάτο 30 Μαΐου 2020 02:03
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Ομορφιά
Λευκά, όμορφα και υγιή δόντια...
Επιμέλεια: Δούκας Βασίλειος - Χειρούργος Οδοντίατρος 
Πηγή: Επιστημονική Βιβλιογραφία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 09/12/2007 ώρα: 16:30
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Η λεύκανση είναι μια τεχνική με την οποία ο οδοντίατρος χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα υλικά μπορεί να τροποποιήσει το φυσικό χρώμα των δοντιών προς το λευκότερο.
Η εφαρμογή μιας τέτοιας διαδικασίας προέκυψε αρχικά από την ανάγκη κάποιων ανθρώπων να απαλλαγούν από δυσχρωμίες, οι οποίες είναι αποτέλεσμα χρήσης φαρμάκων ή κάποιου τραύματος (εσωτερικού ή εξωτερικού) σε ένα ή περισσότερα δόντια. Στη σύγχρονη εποχή όμως η οδοντιατρική επιστήμη έχει πια ξεφύγει από την απλή εξάλειψη του πόνου.
Έτσι, η λεύκανση των δοντιών, σαν μια καθαρά αισθητική παρέμβαση του οδοντιάτρου πάνω στα δόντια, κερδίζει καθημερινά οπαδούς.
Οι επισκέπτες του οδοντιατρείου γίνονται λοιπόν πιο απαιτητικοί και ζητούν να ενημερωθούν για όλους τους σύγχρονους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βελτιώσουν το χαμόγελό τους.
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια στροφή στις απαιτήσεις του κοινού προς την αισθητική οδοντιατρική. Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει πιο συχνά ο οδοντίατρος είναι "Πώς θα αποκτήσω ένα κατάλευκο χαμόγελο;".

ΑΙΤΙΕΣ ΔΥΣΧΡΩΜΙΑΣ
Τα δόντια ορισμένων ανθρώπων είναι από τη φύση τους πιο κίτρινα απ΄ ότι άλλων. Το φυσικό όμως χρώμα των δοντιών μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες.
Οι εξωγενείς χρώσεις οφείλονται κυρίως:
• Στον καπνό.
• Στον καφέ, το τσάι ,το κόκκινο κρασί, τα αναψυκτικά τύπου cola.
• Σε τροφές που έχουν έντονες χρωστικές ουσίες, όπως τα κεράσια,τα βατόμουρα,τα παντζάρια.
• Στη συσσώρευση της πέτρας.

Συχνά όμως εμφανίζονται και ενδογενείς χρώσεις στα δόντια που μπορεί να οφείλονται:

• Σε αντιβίωση με τετρακυκλίνες σε περίοδο ανάπτυξης των δοντιών.
• Στο γεγονός ότι με την πάροδο του χρόνου τα δόντια κιτρινίζουν ή γίνονται γκρίζα.
• Στην απονέκρωση του νεύρου που μπορεί να οφείλεται σε τραύμα του δοντιού.
• Σε περιπτώσεις μεγάλων σφραγισμάτων από αμάλγαμα.
• Σε μεγάλες δόσεις φθορίου κατά την περίοδο ανάπτυξης των δοντιών, γεγονός που κάνει τα δόντια να δείχνουν διάστικτα με κηλίδες (φθορίαση)

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Η διαδικασία της λεύκανσης δεν ενδείκνυται και δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται σε κάποιες περιπτώσεις.
• Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού (λόγω έλλειψης επαρκούς έρευνας)
• Σε ασθενείς με περιοδοντικά προβλήματα, με υπερευαισθία ή άλλες αλλοιώσεις στα δόντια (π.χ. τερηδόνα)
• Σε ανθρώπους με πολλαπλές αποκαταστάσεις (π.χ. γέφυρες, σφραγίσματα) ή με προβληματικές αποκαταστάσεις
• Σε περιπτώσεις σακχαρώδους διαβήτη
• Σε παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών
• Σε αλλεργικούς ασθενείς
Η όλη διαδικασία είναι απόλυτα ασφαλής εφόσον χρησιμοποιούνται υλικά που έχουν ελεγχθεί και η διαδικασία γίνεται υπό την καθοδήγηση του οδοντιάτρου.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ
Πριν προβεί κάποιος στην διαδικασία της λεύκανσης των δοντιών είναι αναγκαίο να προηγούνται ορισμένες οδοντιατρικές πράξεις,οι οποίες θα σύμβάλλουν στο καλύτερο αποτέλεσμα.
• Καλός καθαρισμός και στίλβωση των δοντιών.
• Οι τυχόν υπάρχουσες τερηδόνες αντιμετωπίζονται και τα χαλασμένα σφραγίσματα αντικαθίστανται.
• Καταγράφεται η απόχρωση των δοντιών του ασθενή.

ΕΙΔΗ-ΤΡΟΠΟΙ ΛΕΥΚΑΝΣΗΣ
Το σωστό και συστηματικό βούρτσισμα των δοντιών σε συνδυασμό με μια λευκαντική οδοντόκρεμα συνήθως αρκεί για την αφαίρεση των εξωτερικών χρωστικών σε συνδυασμό με συχνό καθαρισμό και στίλβωση (γυάλισμα) των δοντιών από τον οδοντίατρο. Καλά αποτελέσματα έχει επίσης και η εφαρμογή μιας ειδικής τεχνικής, που ονομάζεται αμμοβολή.
Όταν η χρώση είναι βαθύτερη και έχει διεισδύσει στο εσωτερικό των δοντιών, τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί με κάποια από τις μεθόδους λεύκανσης ενώ σε βαρύτερες περιπτώσεις προτείνεται η αισθητική αποκατάσταση των δοντιών με προσθετικές εργασίες (κάλυψη του δοντιού με συνθετικές ρητίνες λευκού χρώματος ή σε βαρύτερες περιπτώσεις, με την τοποθέτηση στεφάνης).

Οι τρόποι λεύκανσης που εφαρμόζονται σήμερα είναι:
Λεύκανση στο σπίτι με τη χρήση δισκάριων εμπορίου
Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί δισκάρια (νάρθηκες) προκατασκευασμένους μέσα στους οποίους ο ασθενής τοποθετεί το λευκαντικό υλικό.Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της μεθόδου είναι η ελλειπής εφαρμογή του νάρθηκα στό στόμα με αποτέλεσμα την αποτυχία ή την ελλειπή επιτυχία της λεύκανσης, ενώ πολύ συχνά μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα τόσο στο σμάλτο των δοντιών όσο και στα ούλα.
Τα συστήματα για το σπίτι συνήθως περιέχουν μικρότερη συγκέντρωση λευκαντικού υπεροξειδίου, αλλά παρ' όλ' αυτά μπορεί να φθείρουν το σμάλτο σε μακροχρόνια χρήση και να δημιουργήσουν προβλήματα ευαισθησίας.
Λεύκανση στο σπίτι με κατάλληλο νάρθηκα
Ο οδοντίατρος παίρνει αποτυπώματα από το στόμα του ασθενή, με τη βοήθεια των οποίων ο οδοντοτεχνίτης θα κατασκευάσει ατομικούς νάρθηκες από μαλακό πλαστικό.Οι νάρθηκες αυτοί εφαρμόζουν ακριβώς στο στόμα με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η σπατάλη λευκαντικού υλικού και να εξασφαλίζεται σίγουρο αποτέλεσμα. Μέσα σε αυτούς θα τοποθετεί ο ασθενής τη λευκαντική ουσία σύμφωνα με τις οδηγίες και υποδείξεις του οδοντιάτρου.Η εφαρμογή του νάρθηκα μπορεί να γίνεται 1-2 ώρες μέσα στην ημέρα ή κατά την διάρκεια της νύχτας.Η διαδικασία κρατά από 2 έως και 6 εβδομάδες ανάλογα το μέγεθος της δυσχρωμίας και το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Λεύκανση στο ιατρείο
Με την τεχνική αυτή ο οδοντίατρος τοποθετεί την λευκαντική ουσία στα δόντια και ακολούθως, χρησιμοποιώντας Laser ή γενικά κάποιο είδος κατάλληλης πηγής θερμότητας, ενεργοποιεί την ουσία που τοποθετήθηκε. Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι διαρκεί πολύ λιγότερο (συνήθως απαιτεί 1 ή 2 επισκέψεις των 30’) και επιτελείται με ασφάλεια και με την επίβλεψη του οδοντίατρου.
Οι τεχνικές λεύκανσης που εφαρμόζονται στο ιατρείο είναι πιο γρήγορες και πιο αποτελεσματικές, διότι περιέχουν ισχυρότερες δόσεις λευκαντικών ουσιών από αυτές που μπορούν να εφαρμοστούν στο σπίτι, και έχουν άμεσα ορατό αποτέλεσμα.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΕΥΚΑΝΣΗ
Κατά το χρονικό διάστημα που διαρκεί η διαδικασία της λεύκανσης στο σπίτι άλλα και 1 εβδομάδα μετά από τη λεύκανση στο ιατρείο πρέπει να αποφεύγονται: ποτά τύπου cola, καφές, τσάι, κόκκινο κρασί, έτοιμοι χυμοί σε κουτί, που μπορεί να περιέχουν συνθετικό χρώμα, επίσης παντζάρια, καρότα, φράουλες, κεράσια, μούρα, γαριδάκια ή τυποποιημένα χρωματιστά αλμυρά που σερβίρονται με αλκοολούχα ποτά και να μετριάζεται ή ακόμα καλύτερα να αποφεύγεται το κάπνισμα.Όλα τα παραπάνω αυξάνουν την πιθανότητα δημιουργίας σκούρων κηλίδων στην επιφάνεια των δοντιών και ρισκάρουν το αποτέλεσμα της λεύκανσης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ-ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Είναι φυσικό το ενδιαφέρον των ασθενών για τη χρωματική διαφορά που θα προκύψει μετά τη θεραπεία. Πρόβλεψη ακριβών αποτελεσμάτων για το συγκεκριμένο ασθενή είναι σχεδόν αδύνατη .
Η λεύκανση δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα σε όλες τις περιπτώσεις αποχρωματισμού.
Τα λευκαντικά προϊόντα δεν διορθώνουν όλους τους τύπους των δυσχρωμιών με τον ίδιο εντυπωσιακό τρόπο.
Για παράδειγμα, τα δόντια με αποχρώσεις κίτρινες, πορτοκαλί και ανοικτό καφέ, καθώς και αυτές που προκαλούνται από την πάροδο του χρόνου ανταποκρίνονται άριστα στις διαδικασίες της λεύκανσης.
Οι γκρι, μπλε και σκούρο καφέ αποχρώσεις, όπως και αυτές που οφείλονται σε φάρμακα και γενικά νοσήματα είναι πολύ πιο δύσκολο έως αδύνατο, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με λεύκανση.
Γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο λευκά είναι τα δόντια τόσο λιγότερη βελτίωση στο χρώμα είναι επιτεύξιμη.

Το ποσοστό επιτυχίας των μεθόδων λεύκανσης αγγίζει το 90%. Βέβαια και για τη λεύκανση ισχύει ότι και για κάθε άλλη επέμβαση, οι απαιτήσεις σας πρέπει να είναι ρεαλιστικές. Εξάλλου, το απόλυτο λευκό δεν είναι απαραίτητα η σωστότερη επιλογή για κάθε άτομο. Το χρώμα της επιδερμίδας αλλά και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου παίζουν σημαντικό ρόλο στον τόνο του λευκού.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Όπως και σε κάθε σχεδόν ιατρική θεραπεία υπάρχουν παρενέργειες.
Σε μερικούς ασθενείς μπορεί να προκληθεί ελαφρύς ερεθισμός των ούλων ή υπερευαισθησία των δοντιών (πονάνε όταν πίνουν  παγωμένο νερό), αλλά αυτά συνήθως υποχωρούν μετά το τέλος της θεραπείας.
Βοηθητικά μπορεί να λειτουργήσει και η τοπική εφαρμογή φθορίου ή άλλων ουσιών παρόμοιας δράσης.
Μελέτες της τελευταίας δεκαπενταετίας που αφορούσαν τις λευκαντικές ουσίες που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι, απέδειξαν ότι δεν υπάρχει καμία βλαπτική επίδραση στο σμάλτο των δοντιών και στα ούλα.
Το σημαντικό όμως είναι να συμβουλεύεστε πάντοτε τον οδοντίατρό σας και να μη χρησιμοποιείτε ποτέ από μόνοι σας προϊόντα λεύκανσης τα οποία μπορεί να μην είναι ενδεδειγμένα.
 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ-ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ
Μια σημαντική ανησυχία των ασθενών που δείχνουν ενδιαφέρον για τη λεύκανση είναι η μακροβιότητα της θεραπείας.
Αποτελέσματα έρευνας δείχνουν ικανοποιητική διατήρηση της λεύκανσης σε 63% των ασθενών μετά από 3 χρόνια και σε 47% μετά από 5 χρόνια.
Η χρονική διάρκεια όμως του αποτελέσματος εξαρτάται τόσο από την αιτία της δυσχρωμίας και τη μέθοδο που εφαρμόζεται, όσο και από τη στοματική υγιεινή που ακολουθεί ο ασθενής και το είδος της διατροφής του. Συνήθως χρειάζονται περιοδικές επαναληπτικές εφαρμογές λευκαντικού για τη συντήρηση του χρώματος. Το πόσο θα διαρκέσει η λεύκανση εξαρτάται επίσης και από το φυσικό χρώμα των δοντιών (διαρκεί περισσότερο σε δόντια κίτρινης απόχρωσης).
Η λεύκανση λοιπόν δεν είναι μόνιμο αποτέλεσμα Ωστόσο τα δόντια που έχουν λευκανθεί παραμένουν πάντα λευκότερα από το αρχικό τους χρώμα με τη σωστή συντήρηση. Η διατήρηση του αποτελέσματος μπορεί να εξασφαλιστεί είτε με μία αναμνηστική δόση στο ιατρείο μία φορά κάθε 2 χρόνια είτε με την επαναχρησιμοποίηση του νάρθηκα κάθε χρόνο για μερικές μέρες.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
• Η λεύκανση δεν μπορεί να μεταβάλλει το χρώμα υλικών αποκατάστασης όπως οι λευκές εμφράξεις (σφραγίσματα), οι πορσελάνες (θήκες ή γέφυρες). Η αντικατάσταση των αποκαταστάσεων πρέπει να γίνεται περίπου ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας μια και τότε στα δόντια σταθεροποιείται το χρώμα τους.
• Τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν την λεύκανση των δοντιών.
• Η λεύκανση άπολφων (απονευρωμένων) δοντιών μπορεί να είναι εξωτερική, εσωτερική ή ο συνδυασμός των 2 τεχνικών. Με τον όρο "εσωτερική" λεύκανση εννοούμε ότι το λευκαντικό υλικό διεισδύει στο δόντι μετά την τοποθέτηση του στην εσωτερική κοιλότητα και όχι με απλή εξωτερική εφαρμογή.
• Εάν είστε υποψήφιος για λεύκανση, θα πρέπει να συζητήσετε με τον οδοντίατρο για να αποφασίσετε από κοινού τις λεπτομέρειες της διαδικασίας.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Σε περιπτώσεις που υπάρχουν έντονες δυσχρωμίες και το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας λεύκανσης είναι φτωχό, υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι αλλαγής του χρώματος.Οι μέθοδοι αυτές πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά και να εφαρμόζονται μόνο όταν εμφανίζονται σοβαρά και μη αναστρέψιμα αισθητικά προβλήματα και όχι απλά και μόνο για την απόκτηση ενός «χαμόγελου ηθοποιών».
Επικάλυψη με Ρητίνες
Η μπροστινή επιφάνεια του δοντιού τροχίζεται για να μειωθεί ο όγκος του και να δεχθεί το τεχνητό επίστρωμα. Στη συνέχεια ο οδοντίατρος τοποθετεί σύνθετη ρητίνη προσαρμοσμένη στο χρώμα των δοντιών σας. Λειαίνει την επικάλυψη και τη γυαλίζει.
Επικάλυψη με Επένδυση
Είναι επενδύσεις πορσελάνης που εφαρμόζονται με ανάλογο τρόπο και είναι ανθεκτικότερες από τις συνθετικές. Ο οδοντίατρος, αφού τροχίσει τη μπροστινή επιφάνεια του δοντιού, κάνει ένα αποτύπωμα και το δίνει στον οδοντοτεχνίτη. Όταν η επένδυση είναι έτοιμη, την κολλάει επάνω στο δόντι, και καλύπτει μόνο την εξωτερική επιφάνειά του.
Τοποθέτηση θήκης ή γέφυρας
Αφορά αποκαταστάσεις με πορσελάνη που καλύπτουν όλο το δόντι.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Όμορφα και υγειή δόντια δεν σημαίνει απαραίτητα και λευκά δόντια!
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.