Τρίτη 25 Ιουνίου 2019 10:47
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Διατροφή
Το μενού μας δεν χωράει μεταλλαγμένα
Πηγή: Καθημερινή   
Δημοσιεύθηκε: Στις 09/07/2008 ώρα: 09:23
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Σύμφωνα με δημοσίευμα της καθημερινής και συγκεκριμένα της δημοσιογράφου Τάνιας Γεωργιοπούλου, οι πολίτες θεωρούν ότι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους και προτιμούν να πληρώσουν ακριβότερα προκειμένου να προμηθευτούν «καθαρά τρόφιμα»
Την αντίθεσή τους στα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα δηλώνουν ακόμα μια φορά οι Ελληνες καταναλωτές σε έρευνα που πραγματοποίησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Επαμεινώνδα Πανά. Θεωρούν ότι τα προϊόντα αυτά εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους και η πλειονότητα των ερωτωμένων είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν παραπάνω προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι τα τρόφιμα που φτάνουν στο πιάτο τους είναι «καθαρά» από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δηλώνουν ότι δεν είναι αρκετά ενημερωμένοι επί του θέματος και εμφανίζονται δύσπιστοι όσον αφορά τις πληροφορίες των ΜΜΕ. Πάντως, ένα σημαντικό ποσοστό διαβάζει ή προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τις ετικέτες των τροφίμων. Οπως επισημαίνει ο κ. Πανάς, η πολιτεία θα έπρεπε να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια όσον αφορά την ενημέρωση των πολιτών στα θέματα των τροφίμων.

Και ενώ οι Ελληνες αλλά και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, αντιτίθενται στα τεχνολογικά προηγμένα τρόφιμα που προκύπτουν από την εφαρμογή της βιοτεχνολογίας, δεν είναι λίγοι και μάλιστα υψηλά ιστάμενοι, εκείνοι που τονίζουν ότι τα μεταλλαγμένα αποτελούν τη μόνη λύση για την πείνα. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα μειώσει τις απώλειες στη σοδειά των παραγωγών από ασθένειες, ενώ μπορεί να προσφέρει τρόφιμα εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά σε εκείνους που υποφέρουν από υποσιτισμό.

«Και πώς θα φτάσουν σε αυτούς που πεινούν;», αναρωτιούνται επιστήμονες, τονίζοντας ότι η πείνα οφείλεται στην ανισοκατανομή και όχι στην έλλειψη τροφίμων, τουλάχιστον προς το παρόν. Αντίθετα, ένα μεγάλο ποσοστό των παραγόμενων τροφίμων στον πλανήτη καταλήγουν στις χωματερές, αφού, παρά την ακρίβεια, οι πολίτες των πλούσιων χωρών εξακολουθούν να ψωνίζουν περισσότερα τρόφιμα απ' όσα μπορούν να καταναλώσουν. Αλλωστε, η συγκεκριμένη «γνώση» ανήκει σε ελάχιστους, οπότε η ευρεία εφαρμογή της βιοτεχνολογίας κινδυνεύει να δημιουργήσει μονοπώλια στην παραγωγή τροφίμων.

Πάντως, όσον αφορά στην Ελλάδα, η εκφρασμένη πολιτική θέση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η αντίθεση με τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα, τουλάχιστον όσον αφορά στις ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα. Ωστόσο, ταυτόχρονα, δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία που αφορά στην υποχρέωση επισήμανσης των προϊόντων που τα περιέχουν.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.