Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019 18:02
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Διατροφή
Διαφορετικές δίαιτες, παρόμοιο αποτέλεσμα
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ   
Δημοσιεύθηκε: Στις 01/08/2008 ώρα: 09:15
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Τρία διαφορετικά μοντέλα διατροφής έχουν παρόμοια επίδραση στο σωματικό βάρος, υποστηρίζουν Ισραηλινοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Ben-Gurion.
Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της διετούς μελέτης τους, οι άνθρωποι που τρέφονται σύμφωνα με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής ή  ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά ή καταναλώνουν λίγους υδατάνθρακες (δίαιτα Άτκινς) οδηγούνται σε μέτρια απώλεια κιλών, παρότι η κατάσταση της υγείας τους φαίνεται να επηρεάζεται με διαφορετικό τρόπο.

Η μελέτη διεξήχθη με τη συμμετοχή 322 εθελοντών, εκ των οποίων οι περισσότεροι (86%) ήταν άνδρες που χαρακτηρίζονταν ως «μέτρια» παχύσαρκοι με το σωματικό τους βάρος να ξεπερνά τα 90 κιλά στην αρχή της μελέτης.

Οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν για δυο χρόνια μια από τις τρεις πιο γνωστές δίαιτες, τη μεσογειακή διατροφή, τη διατροφή που είναι χαμηλή σε λιπαρά ή τη δίαιτα Άτκινς που χαρακτηρίζεται από μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων. Το ποσοστό των εθελοντών που έμεινε «πιστό» στη διατροφή του για δυο χρόνια ήταν 85%, γεγονός που οφείλεται αφενός στο ότι το εστιατόριο στο χώρο εργασίας τους (Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών στο Ισραήλ) ετοίμαζε καθημερινά υγιεινό φαγητό για αυτούς και αφετέρου στο γεγονός ότι οι σύζυγοι των συμμετεχόντων είχαν εκπαιδευτεί κατάλληλα αναφορικά με τη διατροφή τους στο σπίτι.  

Τόσο η χαμηλή σε λιπαρά όσο και η μεσογειακή διατροφή που ακολούθησαν οι εθελοντές χαρακτηρίζονταν από περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων. Η διατροφή που ήταν χαμηλή σε λίπη στηρίχθηκε στις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, με τις γυναίκες να προσλαμβάνουν 1.500 θερμίδες και τους άνδρες 1.800 θερμίδες ημερησίως. Σε ποσοστό 30%, η πρόσληψη θερμίδων γινόταν από την κατανάλωση λιπών με το 10% να προέρχεται από κορεσμένα λίπη ενώ οι εθελοντές κατανάλωναν καθημερινά 300mg χοληστερόλης.

Οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή προσλάμβαναν τις ίδιες θερμίδες αλλά κατανάλωναν διαφορετικά είδη τροφίμων. Η διατροφή τους ήταν πλούσια σε λαχανικά και φτωχή σε κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια είχαν αντικαταστήσει το βοδινό κρέας και το αρνί, ενώ τα λίπη προέρχονταν από το ελαιόλαδο και τα καρύδια, που περιέχουν τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά.

Η χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα στηρίχθηκε στην δίαιτα Άτκινς, στην οποία δεν υπάρχει περιορισμός των θερμίδων αλλά μειωμένη πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων. Αυτό το είδος διατροφής περιείχε τα περισσότερα λίπη, πρωτεΐνες και χοληστερόλη, για αυτό οι επιστήμονες συνέστησαν στους συμμετέχοντες να προτιμούν τα φυτικά λίπη και να αποφύγουν την κατανάλωση τρανς λιπαρών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, μέσα σε δυο χρόνια οι εθελοντές που έκαναν δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά έχασαν κατά μέσο όρο 3.3 κιλά, όσοι ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή έχασαν 4.6 κιλά ενώ εκείνοι που ακολούθησαν την χορτοφαγική εκδοχή της δίαιτας Άτκινς έχασαν 5.5 κιλά. Ειδικότερα για τις γυναίκες, όσες τρέφονταν σύμφωνα με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής είχαν μεγαλύτερη απώλεια κιλών.

Όσον αναφορά στις επιπτώσεις που είχαν στην υγεία των συμμετεχόντων τα τρία αυτά μοντέλα διατροφής, διαπιστώθηκε ότι η χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες δίαιτα είχε θετική επίδραση στο λιπιδαιμικό προφίλ των εθελοντών, μειώνοντας σε ποσοστό 20% την ολική χοληστερόλη και επηρεάζοντας θετικά τα επίπεδα της HDL («καλής») χοληστερόλης. Το αντίστοιχο ποσοστό για όσους ακολουθούσαν  διατροφή μειωμένη σε λιπαρά ήταν 12%.

Τέλος, οι 36 εθελοντές που έπασχαν από διαβήτη φάνηκε να ευεργετούνται περισσότερο από το μεσογειακό μοντέλο διατροφής, καθώς παρατηρήθηκε μείωση των επιπέδων της γλυκόζης πλάσματος. 

«Το καλό νέο είναι ότι έχουμε εναλλακτικές επιλογές. Εάν δηλαδή αποτύχουμε σε μια δίαιτα, μπορούμε να επιλέξουμε μια άλλη. Δεν υπάρχει μια δίαιτα που να ταιριάζει σε όλους. Ενδεχομένως, μέσα από τη μελέτη μας, η ιατρική κοινότητα να αντιληφθεί ότι η χαμηλή σε υδατάνθρακες και η μεσογειακή διατροφή αποτελούν ασφαλείς εναλλακτικές επιλογές για τους ασθενείς», δηλώνει η επικεφαλής της μελέτης Iris Shai τονίζοντας μάλιστα ότι η αποτελεσματικότητα αυτών των διατροφικών μοντέλων ήταν παρόμοια με εκείνη των φαρμακευτικών σκευασμάτων που συνταγογραφούνται για την απώλεια σωματικού βάρους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην Ιατρική Επιθεώρηση Νέας Αγγλίας (New England Journal of Medicine)
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.