Σαββάτο 15 Ιουνίου 2019 23:28
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Διατροφή
Η παράλειψη του πρωινού «προσθέτει» κιλά
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ / Medicinenet.com   
Δημοσιεύθηκε: Στις 23/06/2009 ώρα: 10:31
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Eίναι γνωστό ότι εάν παραλείψουμε το πρωινό γεύμα θα καταναλώσουμε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Νεώτερη μελέτη του Imperial College London εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό.

Οι ερευνητές εξέτασαν την εγκεφαλική λειτουργία 20 υγιών ενηλίκων που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα παχυσαρκίας. Κάνοντας χρήση της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), μελέτησαν την ροή του αίματος στον εγκέφαλο των εθελοντών και επιχείρησαν να δουν κατά πόσο οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθησαν στην εξέταση αφού προηγουμένως δεν είχαν φάει πρωινό. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, οι ερευνητές τους έδειξαν φωτογραφίες με τρόφιμα υψηλής (πίτσα, κέικ, σοκολάτα) και χαμηλής θερμιδικής αξίας (λαχανικά, σαλάτα, ψάρια).

Αυτό που παρατήρησαν είναι ότι όταν οι εθελοντές έβλεπαν τρόφιμα με πολλές θερμίδες, το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου τους ήταν περισσότερο δραστήριο.

Όταν όμως οι συμμετέχοντες 90 λεπτά πριν υποβληθούν στην εξέταση είχαν καταναλώσει πρωινό, οι επιστήμονες παρατήρησαν κάτι διαφορετικό. Το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου τους δεν φάνηκε να έχει καμία σημαντικά μεγαλύτερη δραστηριότητα όταν οι εθελοντές έβλεπαν τις φωτογραφίες με τα υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα. 

Επίσης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εκτιμήσουν την ‘έλξη’ που ένιωθαν από τα τρόφιμα. Όταν είχαν παραλείψει το πρωινό, τις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων τους κατείχαν οι τροφές με τις περισσότερες θερμίδες. Αντίθετα, όταν είχαν καταναλώσει το πρώτο γεύμα της ημέρας, δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη προτίμηση στα υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα. Οι επιλογές των εθελοντών επιβεβαίωσαν τα ευρήματα της απεικονιστικής εξέτασης. 

«Τα αποτελέσματα της μελέτης που κάναμε ενισχύουν την άποψη ότι ένα υγιεινό πρωινό αποτελεί μέρος της πρόληψης μέσω της διατροφής και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Όταν οι άνθρωποι παραλείπουν γεύματα, ιδιαίτερα το πρώτο της ημέρας, οι αλλαγές που συμβαίνουν στην λειτουργία του εγκεφάλου επιβραδύνουν την απώλεια κιλών ή ακόμη και ενισχύουν την αύξηση του σωματικού βάρους», αναφέρει ο Tony Goldstone από το Imperial College London.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους θα βοηθήσουν στο μέλλον στην ανάπτυξη φαρμάκων για την απώλεια βάρους, που θα στοχεύουν στο κέντρο ανταπόδοσης του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο 91ο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, που διεξήχθη στην Ουάσινγκτον.

ΠΗΓΗ: MedicineNet.com

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.