Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019 17:24
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Διατροφή
Το πεπτικό σύστημα
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Ελληνική & Διεθνής Βιβλιογραφία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 30/09/2009 ώρα: 14:39
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Έχοντας πλέον διευκρινίσει ορισμένους όρους και θέματα, που αφορούν την διατροφή και την σημασία της στην διατήρηση της ανθρώπινης ισορροπίας, αυτό που καλείται ομοιόσταση, είμαστε τώρα έτοιμοι να εξηγήσουμε την δομή και την λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καθώς και των σημαντικών παθήσεων που το αφορούν.
Ο όρος πεπτικό σύστημα χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε τον πεπτικό σωλήνα, ορισμένα βοηθητικά όργανα και φυσικά τις διαδικασίες της πέψης. Ο πεπτικός σωλήνας αρχίζει με την στοματική κοιλότητα και τελειώνει με την έδρα (πρωκτός). Ο πεπτικός σωλήνας είναι διαμορφωμένος κατάλληλα, καθ’ όλη την διαδρομή του, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις διαφορετικές λειτουργίες που καλείται να διαδραματίσει κατά την διαδικασία της πέψης της τροφής.

Η διαδικασία της πέψης συνίσταται στην μετατροπή της τροφής σε συστατικά μέρη που να μπορούν να απορροφηθούν και να χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό. Για παράδειγμα το κρέας το οποίο τρώμε είναι χημικά πολύ πολύπλοκο για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό μας τα απαραίτητα συστατικά του που είναι τα αμινοξέα, τα λίπη, οι βιταμίνες και τα άλατα. Μέσα όμως από την διαδικασία της πέψης υπόκειται σε μια σειρά από αλλαγές που οδηγούν στην «απελευθέρωση» αυτών των θρεπτικών συστατικών. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την διαδικασία της πέψης διαδραματίζουν τα ένζυμα που είναι εξειδικευμένες χημικές ουσίες και εκκρίνονται από ειδικούς αδένες κατά την διάρκεια της διαδρομής που κάνει η τροφή μέσα στο πεπτικό σωλήνα. Αυτοί οι αδένες, καθώς και τα ένζυμα που εκκρίνουν, είναι διαφορετικά στα διάφορα τμήματα του πεπτικού σωλήνα και ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται στα τοιχώματα του πεπτικού σωλήνα, ενώ κάποιοι άλλοι βρίσκονται έξω από τον πεπτικό σωλήνα, αλλά τα ένζυμα που εκκρίνουν φθάνουν σε αυτό μέσα από ειδικούς αγωγούς.

Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τις δραστηριότητες του πεπτικού σωλήνα στις παρακάτω κατηγορίες:
Πρόσληψη τροφής.
Προώθηση της τροφής. Αυτή η διαδικασία ανακατεύει την τροφή και την προωθεί κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα.
Πέψη. Η πέψη συνίσταται στην
  o Μηχανική διάσπασή της τροφής (μάσημα)
  o Στην χημική διάσπαση της τροφής. Αυτή συνίσταται στην διάσπαση της τροφής σε μικρότερα μόρια.
Απορρόφηση. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στα συστατικά της τροφής να περάσουν από τα τοιχώματα του πεπτικού σωλήνα και να εισέλθουν στο αίμα ή στο λυμφατική κυκλοφορία και από εκεί να χρησιμοποιηθούν από τα διάφορα κύτταρα του οργανισμού μας.
Αποβολή. Περιλαμβάνει όλες εκείνες τις ουσίες που δεν μπορούν να απορροφηθούν και δεν είναι απαραίτητες για τον οργανισμό. Όλες αυτές οι ουσίες αποβάλλονται από τον πεπτικό σωλήνα υπό την μορφή κοπράνων με την διαδικασία της αφόδευσης. 

Ας προσπαθήσουμε τώρα να προσεγγίσουμε από πιο κοντά τα μέρη που αποτελούν τον πεπτικό σωλήνα.
Τα μέρη που τον αποτελούν είναι τα ακόλουθα:
• Η στοματική κοιλότητα
• Ο φάρυγγας
• Ο οισοφάγος
• Το στομάχι
• Το λεπτό έντερο
• Το παχύ έντερο
• Το ορθό έντερο και ο πρωκτός

Πέρα όμως από τα βασικά όργανα που αναφέραμε υπάρχουν και τα βοηθητικά όργανα που εκτελούν συγκεκριμένες  λειτουργίες προκειμένου να αρχίσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης και της αφομοίωσης των τροφών. Τέτοια όργανα είναι οι σιελογόνοι αδένες, το πάγκρεας και το ήπαρ. Τα όργανα αυτά παράγουν εκκρίσεις που μέσω «αγωγών» καταλήγουν μέσα στον πεπτικό σωλήνα διευκολύνοντας της πέψη και την αφομοίωση των τροφών.

Η δομή των οργάνων που περιγράψαμε είναι τέτοια που να καθιστά τα όργανα αυτά ικανά να εκτελέσουν το καθένα τον ρόλο του στην διαδικασία της πέψης. Επίσης το πεπτικό σύστημα καλύπτεται από το νευρικό σύστημα και συγκεκριμένα τους δύο κλάδους του αυτόνομου νευρικού συστήματος που είναι το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Θα πρέπει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι τα δύο αυτά μέρη του αυτόνομου νευρικού συστήματος δρουν ανταγωνιστικά μεταξύ τους και η δράση του καθενός εξαρτάται από τις ανάγκες του σώματος μας σε κάθε συγκεκριμένη στιγμή.

Μετά από αυτή την σύντομη περιγραφή των οργάνων που απαρτίζουν το πεπτικό σύστημα θεωρούμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στην περιγραφή της διαδικασίας της πέψης. ->
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.