Τρίτη 25 Ιουνίου 2019 10:26
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Διατροφή
Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Economist   
Δημοσιεύθηκε: Στις 17/03/2010 ώρα: 17:49
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Έχουν περάσει 14 χρόνια από τότε που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα με την υπόσχεση ότι θα λύσουν το πρόβλημα της πείνας στον πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια η κατηγορία αυτή έχει «ανθίσει» στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου οι φτωχοί και μη παραγωγικοί, με τους σύγχρονους οικονομικούς όρους, αγρότες είχαν πολλά να κερδίσουν, σύμφωνα με τις υποσχέσεις που οι υποστηρικτές αυτής της κατηγορίας τροφίμων έδιναν.
Σύμφωνα με το περιοδικό Economist, μόνο τον χρόνο που πέρασε η χρήση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων αυξήθηκε κατά 7%. Έτσι περισσότερο από τα ¾ της παραγωγής σόγιας στον κόσμο, το 50% του μπαμπακιού και ¼ του καλαμποκιού προέρχονται από γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.

Στην εμπροσθοφυλακή αυτής της ανάπτυξης , σύμφωνα πάντα με το έγκυρο οικονομικό περιοδικό, βρίσκονται χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Αργεντινή, ενώ η μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης υπάρχει στην Κίνα.

Στην Ευρώπη τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα δεν έχουν και τόση «πέραση» και η Greenpeace πιστεύει ότι υπάρχει μια κάμψη κατά 10% στην καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην Ήπειρό μας.

Είναι γνωστές βέβαια οι αντιρρήσεις και οι ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και η Greenpeace είναι μια οργάνωση που πρωτοστατεί στον αγώνα ενάντια στην εξάπλωση και την χρήση αυτής της κατηγορίας τροφίμων. Στις ανησυχίες αυτές, τις οποίες συμμερίζονται πολλοί επιστήμονες και άνθρωποι, εκτός από αυτούς που ανήκουν στην Greenpeace, περιλαμβάνονται:

• Ο κίνδυνος να πάρουν οι μεγάλες εταιρείες στα χέρια τους πόρους ζωής των μικρών και μεσαίων αγροτών και σε τελευταία ανάλυση ένα σημαντικό τμήμα όλου του φυσικού κόσμου. Όπως μας ενημερώνει το Economist το 90% των αγροτών που καλλιεργούν γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι φτωχοί και στις αναπτυσσόμενες χώρες τα αποτελέσματα φαίνεται να είναι περισσότερο δυσοίωνα παρά ευεργετικά. Όπως επίσης σημειώνει το ίδιο περιοδικό, οι εταιρείες που πουλάνε γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα κερδίζουν πάρα πολλά λεφτά. Η αγορά αυτή το 2009 (μόνο των σπόρων) ήταν 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Τέλος υπάρχει ο κίνδυνος ελέγχου των τροφίμων από ορισμένες εταιρείες αν η κατηγορία αυτή των τροφίμων γενικευθεί

• Ο κίνδυνος διαταραχής της βιοποικιλότητας με απρόβλεπτες προεκτάσεις για το σύνολο της ζωής στο πλανήτη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα αγρόκτημα δεν είναι απλά μια αποδοτική σοδειά, αλλά είναι και ένα οικοσύστημα το οποίο πρέπει να το χειριστούμε με σωφροσύνη. Από το διαχείριση του εδάφους την πρόβλεψη του καιρού, την διατήρηση των τροφίμων έως και την διατήρηση της βιοποικιλότητας, είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να αυξήσουμε την απόδοση των καλλιεργήσιμων εδαφών πριν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε εύκολες λύσεις που μπορεί να αποβούν περισσότερο επιβλαβείς παρά ευεργετικές.  

Σίγουρα το θέμα είναι μεγάλο και πολύπλοκο και αξίζει να πληροφορηθούμε περισσότερο σχετικά με αυτή την κατηγορία τροφίμων και τους κινδύνους που η χρήση τους κρύβει, γι’ αυτό θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα με περισσότερες πληροφορίες και από τις δύο πλευρές.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.