Κυριακή 09 Αυγούστου 2020 05:24
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Διατροφή
Οι δίαιτες αυξάνουν το ...βάρος!
Επιμέλεια: Σκρέκας Γιώργος MD - Χειρουργός - Λαπαροενδοσκόπος 
Πηγή: www.paxysarkia.net   
Δημοσιεύθηκε: Στις 20/03/2008 ώρα: 10:43
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Άλλη μια έρευνα που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι δίαιτες στην ουσία μας παχαίνουν αντί να μας απαλλάσσουν από το περιττό βάρος.
«Αρχικά μπορείς να χάσεις 5 έως 10% του σωματικού σου βάρους με δίαιτες αλλά τα κιλά επανέρχονται. Εμείς βρήκαμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έκαναν δίαιτα ανέκτησαν όλο το βάρος που είχαν χάσει, ενώ σταθερή απώλεια βάρους παρατηρήθηκε σε μια μικρή μειοψηφία των συμμετεχόντων στις διάφορες έρευνες» ήταν η δήλωση που ήρθε να αναταράξει τα λιμνάζονται νερά της διαιτολογίας. Και μάλιστα από τα πολύ έγκυρα χείλη της Τρέισι Μαν, καθηγήτριας της Ψυχολογίας στο UCLA, που συμπλήρωσε: «Οι δίαιτες δεν οδηγούν τους περισσότερους σε κάποιο μόνιμο αποτέλεσμα».

Παλιά δεδομένα - νέες ερμηνείες
Η Τρέισι Μαν και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν την πιο σχολαστική ανάλυση των αποτελεσμάτων διαιτολογικών ερευνών τα τελευταία χρόνια. Στις προθέσεις της έρευνας ήταν μεταξύ άλλων, να διαπιστωθεί αν η στρατηγική των ασφαλιστικών εταιρειών σε σχέση με τις δίαιτες ήταν σωστή.
Για πολλά χρόνια η παχυσαρκία δεν αναγνωρίζονταν σαν διάγνωση από τη Medicare, το Medicaid και άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς των ΗΠΑ. Με την έκρηξη της παχυσαρκίας από το 15% στο 1/3 του πληθυσμού τα τελευταία 25 χρόνια και δεδομένων των παθήσεων που σχετίζονται με αυτή, οι ασφαλιστικές εταιρείες υπέθεσαν ότι θα μπορούσαν να περικόψουν μελλοντικά έξοδα νοσηλείας αν κάλυπταν προγράμματα απώλειας βάρους.
«Τι πραγματικά συμβαίνει, όμως, όταν οι άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν δίαιτα; Μήπως θα ήταν καλύτερα να την αποφύγουν τελείως;» Αυτά ήταν τα ερωτήματα που απασχόλησαν τη Μαν που για να βρεί απαντήσεις προέβη σε μεθοδική ανάλυση όλων των ερευνών που παρείχαν δεδομένα για 2 έως 5 χρόνια. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ήταν ότι όντως, θα ήταν καλύτερα οι άνθρωποι να μην κάνουν καθόλου δίαιτα. «Το βάρος τους θα ήταν περίπου το ίδιο και ο οργανισμός τους δεν θα είχε υποβληθεί στη φθορά ενός κύκλου απώλειας και ανάκτησης βάρους» δήλωσε η Μαν.

Ουδέν ελαφρύτερο του προσωρινού
«Όσοι κάνουν δίαιτα χάνουν περίπου 5-10% του σωματικού τους βάρους μέσα στους πρώτους 6 μήνες. Οι δύο τουλάχιστον στους τρεις ανακτούν ξανά τα χαμένα κιλά εντός των επόμενων 4 με 5 ετών. Ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι ακόμα ψηλότερος», αναφέρουν οι υπογράφοντες την έρευνα. Και όχι μόνο!

Απ' ότι φαίνεται, διάφοροι εξωγενείς παράγοντες έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα στις προηγούμενες μελέτες, εμφανίζοντας πιθανώς τις δίαιτες πιο αποτελεσματικές από ό,τι πραγματικά είναι. Για παράδειγμα σε πολλές μελέτες οι συμμετέχοντες έστελναν τις μετρήσεις του βάρους τους με e-mail, ή και τηλεφωνικά αντί να ζυγίζονται από έναν τρίτο αμερόληπτο φορέα. Επίσης οι περισσότερες μελέτες με μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των συμμετεχόντων, είχαν ποσοστό συμμετοχής μικρότερο απο το 50% του αρχικού πληθυσμού μετά από το τέλος της δίαιτας.

Πές μου αν έκανες δίαιτα, να σου πώ αν θα παχύνεις
Και αν αυτό δεν είναι αρκετό για να πειστούμε, «διάφορες μελέτες υποδεικνύουν ότι η δίαιτα είναι ένας συστηματικός παράγοντας μελλοντικής αύξησης του βάρους» λέει η Τζάνετ Τομιγιάμα, απόφοιτος του UCLA και συνυπογράφουσα της έρευνας. Και συμπληρώνει: «Σε μια από τις δημοσιεύσεις που μελετήσαμε τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες ανακτούσαν σημαντικό βάρος για μια περίοδο 2 ετών μετά τη δίαιτα, σε αντίθεση με όσους δεν συμμετείχαν σε πρόγραμμα απώλειας βάρους».
«Σε μια άλλη δημοσίευση που είχε επικεντρωθεί στους παράγοντες του τρόπου ζωής και τη συσχέτιση τους με μεταβολές βάρους σε πάνω από 19000 ενήλικες άντρες για μια περίοδο τεσσάρων ετών, βρέθηκε ότι «ένας από τους πιο αξιόπιστους παράγοντες πρόβλεψης της αύξησης βάρους, ήταν η προηγούμενη απώλεια βάρους με δίαιτα σε κάποια χρονική περίοδο πριν την έναρξη της έρευνας» πρόσθεσε η Τομιγιάμα. «Σε αρκετές μελέτες, οι άνθρωποι που δεν είχαν κάνει ποτέ δίαιτα δεν είχαν χειρότερη υγεία από όσους είχαν στο παρελθόν κάνει, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ήταν σε εμφανώς καλύτερη κατάσταση».

Σε ότι αφορά την τακτική των ασφαλιστικών εταιρειών (Medicare) η Μαν είναι σαφής: «Συνιστούμε να μη χρηματοδοτούν προγράμματα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Τα οφέλη των διάφορων προγραμμάτων δίαιτας είναι πολύ μικρά μπροστά στους εν δυνάμει κινδύνους».

Και αν οι δίαιτες δεν δουλεύουν τότε τι;
«Το μέτρο στην κατανάλωση τροφής είναι μια καλή στρατηγική για όλους. Όπως είναι και η άσκηση. Και η τελευταία μπορεί να είναι ο καθοριστικός παράγοντας για διαρκή και μόνιμη απώλεια βάρους» είναι η άποψη της Τρέισι Μαν.

ΠΗΓΗ: “Science Daily”
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.