Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020 22:30
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Η ΥΓΕΙΑ ΑΛΛΙΩΣ
Η υγεία με μια άλλη ματιά
Η υγεία από άλλη ματιά

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΚΟΠΙΑ

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΓΟΡΑ» ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ίσως σε κανέναν άλλο τομέα της ζωής της ανθρωπότητας  στον εικοστό αιώνα να μη προκάλεσε η εφαρμογή των γνώσεων τέτοια βαθιά ανακατάταξη, όσο στον τομέα της υγείας. Η καταπληκτική αυτή αλλαγή πραγματοποιήθηκε χάρις στις συνταρακτικές επιστημονικές αλλαγές που συνέβησαν σε κάθε πεδίο και κλάδο που αφορά την υγεία.

Δεν είναι όμως μόνο οι επιστημονικές εξελίξεις που επαναστατικοποίησαν την αγορά της υγείας. Οι ευρύτερες κοινωνικές-δημογραφικές, πολιτικές και οικονομικές  εξελίξεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το 2ο ήμισυ του 20ου αιώνα και οι τεράστιες αλλαγές που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη στις αρχές του 21ου αιώνα, δημιούργησαν ένα τελείως διαφορετικό τοπίο.

Η εξάπλωση για παράδειγμα του κοινωνικού κράτους και η παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής κάλυψης στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, εκτίναξε στα ύψη την δημοτικότητα των επαγγελμάτων υγείας, αλλά και γενικότερα της υγείας.

Η ραγδαία αύξηση του μέσου όρου ζωής έγινε πραγματικότητα τον 20ο αιώνα και συνεχίζει να αυξάνεται τον 21ο. Η αύξηση αυτή όμως σε συνδυασμό με την ευμάρεια, γέννησαν και τα σύγχρονα δημογραφικά – οικονομικά προβλήματα. Το κόστος της υγείας (των κοινωνικών δαπανών) αποτελεί ένα από τα φλέγοντα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών και δεν αφήνει κανένα αδιάφορο, αφού απαιτεί πλέον αποτελεσματικό χειρισμό των πόρων του συστήματος.

Μέσα σε αυτή την ταχέως εξελισσόμενη και μεταβαλλόμενη αγορά, ο σύγχρονος καταναλωτής προϊόντων και υπηρεσιών υγείας βομβαρδίζεται από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας για τις «σύγχρονες» προόδους της ιατρικής και της φαρμακολογίας που μπορούν να «λύσουν» όλα σχεδόν τα προβλήματα μηχανικά, χωρίς να χρειαστεί να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια και κόπο ο ίδιος (με ένα χαπάκι, μια εξέταση, επέμβαση κλπ), ενώ ταυτόχρονα μαθαίνει ότι όλες οι αποτυχίες του «συστήματος» οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στις «αθλιότητες» των «ασυνείδητων» γιατρών ή κρατικών λειτουργών.

Εμείς πιστεύουμε ότι  οι περισσότεροι πολλές φορές προτιμάμε να απλοποιούμε τα πράγματα, έτσι ώστε να μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματα που μας «συμφέρει» ή μας «βολεύει», αντί να διερευνήσουμε σε βάθος τις παραμέτρους που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή και τις αλλαγές, που  οι ίδιοι με την συμπεριφορά μας προκαλούμε, καθώς και τους περιορισμούς που το περιβάλλον μας θέτει, και να προσπαθήσουμε να προτείνουμε ουσιαστικές λύσεις κάθε φορά.

Κατά την άποψη μας τα σύγχρονα προβλήματα της υγείας είναι απόρροια των σύγχρονων κοινωνιών, των πολύπλοκων παραγωγικών σχέσεων και του τρόπου ζωής που αυτές επιβάλλουν. Αυτή η πολυπλοκότητα δεν μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τις μονοδιάστατες αναλύσεις. Κατά την άποψη μας, τα σημερινά προβλήματα στον χώρο της υγείας, συνδέονται γενικότερα με τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων και τον τρόπο που αυτοί παράγουν και καταναλώνουν εμπορεύματα και υπηρεσίες, αλλά και τις σχέσεις που απορρέουν από αυτό τον τρόπο παραγωγής και διακίνησης του παραγόμενου πλούτου.

Όλα τα παραπάνω, αλλά και οι ανακατατάξεις που λαμβάνουν χώρα συνεχώς στον χώρο της υγείας (επιστημονικές εξελίξεις, εξελίξεις στην αγορά, στα συστήματα και στην οργάνωση των υπηρεσιών υγείας κλπ) καθιστούν τον χώρο αυτό ρευστό, αλλά και ταυτόχρονα ελκυστικό. Το κυριότερο πλεονέκτημα και οι προκλήσεις αυτού του χώρου είναι ακριβώς η πολυπλοκότητα του, η αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση που παρουσιάζουν οι επιμέρους συνιστώσες που απαρτίζουν το όλον.
Πλεονέκτημα για αυτούς που απεχθάνονται τις μονοδιάστατες αναλύσεις, και εύκολες αλλά επικίνδυνες «λύσεις», πλεονέκτημα για αυτούς που αγαπούν την δημιουργικότητα και μπορούν να προσεγγίζουν το όλον μέσα από το μέρος, πλεονέκτημα για αυτούς που αντιλαμβάνονται την ομορφιά της ιδιαιτερότητας και την αρμονία της ισορροπίας («μέτρον άριστον»), πλεονέκτημα για αυτούς που αντιλαμβάνονται τον «ανταγωνισμό» σαν προσπάθεια επιβίωσης όλων και όχι εξαφάνισης κάποιων.


Οι στόχοι μας - Τα Πιστεύω μας
Ο ρόλος του διαδικτύου στην Επικοινωνία
Οι Απόψεις μας για την επικοινωνία


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.