Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 17:46
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Τα μωρά υποφέρουν όταν τσακώνονται οι γονείς τους 
 
Τα βρέφη που ακούνε τους γονείς τους να τσακώνονται γίνονται πιο ευαίσθητα στο στρες και ο εγκέφαλός τους αντιδράει πιο έντονα στις θυμωμένες φωνές ακόμα και όταν κοιμούνται, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Περισσότερα...

Περί διαπραγμάτευσης και λοιπών κυβερνητικών αστειοτήτων 
 
Όσοι παρακολουθούν τον μικρό αυτό διαδικτυακό τόπο γνωρίζουν, ότι αυτός δεν ασχολείται με την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά με την πολιτική υγείας και τις επιδράσεις της στην προσωπική και συλλογική μας υγεία.

Περισσότερα...

Τι αποκαλύπτει η πολιτική του κράτους έναντι των φαρμακείων – Μέρος Β’ 
 
Περνώντας στο 2ο μέρος αυτής της προσπάθειας ενημέρωσης για το θέμα των φαρμακείων θα υπενθυμίσω, για άλλη μια φορά, την τακτική των «κρατούντων» και των παρατρεχάμενων τους, όταν θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες που να δικαιολογούν τις εγκληματικές τους πολιτικές και τακτικές.

Περισσότερα...

Τι αποκαλύπτει η πολιτική του κράτους έναντι των φαρμακείων - Μέρος Α 
 
Εδώ και πολύ καιρό επιμένω ότι τα φαρμακεία δεν απεργούν. Απλά ωθούνται από την κυβέρνηση σε κλείσιμο. Δεν θα προσπαθήσω να κάνω εικασίες για το ποιες είναι οι μύχιες σκέψεις των κυβερνώντων, γιατί δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω πολιτική παλαιοκομματικού, νεοκομματικού, ή άλλου κομματικού τύπου. Θα προσπαθήσω να τεκμηριώσω την άποψη μου με γεγονότα και πάνω σε αυτή θα στηρίξω τις δικές μου απόψεις.

Περισσότερα...

Προβλήματα Υγείας - Όψεις της Κοινωνίας 
 
Το Robert Wood Johnson Foundation και το Harvard School of Public Health δημοσίευσαν τον Μάιο του 2012 μια έρευνα σχετικά με τα προβλήματα των Αμερικάνων που ασθενούν, σε συνδυασμό με τις οικονομικές διαστάσεις που συνεπάγονται αυτά τα προβλήματα.

Περισσότερα...

Ευρωπαϊκή Πολιτική Υγείας και Ελλάδα 
 
Η χώρα μας ζει εδώ και τρία περίπου χρόνια μια τρομακτική οικονομική κρίση, η οποία έχει ξεπεράσει κατά πολύ πλέον τα όρια της οικονομίας και κινδυνεύει πλέον να γίνει καθαρά ανθρωπιστική κρίση (αν ήδη δεν έχει περάσει αυτό το όριο).

Περισσότερα...

Η Αθλιότητα της Πολιτικής και οι Πολιτικοί της Αθλιότητας 
 
Θέλω να πιστεύω ότι όλα έχουν ένα όριο, τουλάχιστον ανάμεσα στους ανθρώπους εκείνους που έχουν αποδεχτεί την κοινωνική ευθύνη των ρόλων που έχουν αναλάβει. Έτσι, μπορώ να κατανοήσω ότι ένας γιατρός, για παράδειγμα, θέλει να αμείβεται σύμφωνα με την απόδοση του και τις δεξιότητες του, αλλά όταν δει έναν πάσχοντα άνθρωπο να του ζητά βοήθεια δεν θα καθίσει να διαπραγματευτεί την αμοιβή του, πριν του παράσχει την απαραίτητη άμεση βοήθεια.

Περισσότερα...

Τα Γενόσημα Φάρμακα ΙΙ 
 
Προσπαθώντας να ενημερώσει αποτελεσματικά τους επαγγελματίες της υγείας και το κοινό, το έντυπο της Εθνικής Υπηρεσίας Συνταγογράφησης της Αυστραλίας (NPS), συστήνει μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου η αλλαγή από ένα φάρμακο σε ένα άλλο να γίνεται με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Περισσότερα...

Τα Γενόσημα Φάρμακα Ι 
 
Τελευταία έχει γίνει πολύς θόρυβος για τα γενόσημα φάρμακα στην χώρα μας, και ως συνήθως ακούγονται από όλες τις πλευρές ανακρίβειες, ή μισές αλήθειες. Το Medinfo θα προσπαθήσει να ενημερώσει το κοινό του, βασιζόμενο πάντα στις πλέον αξιόπιστες πηγές, έτσι ώστε να μπορέσει ο πολίτης να αντλήσει τις πληροφορίες εκείνες που θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει το πρόβλημα και να βγάλει τα συμπεράσματα του.

Περισσότερα...

Management Υγείας IV - Οι Παράμετροι της υγείας 
 
Τον Μάιο του 1977, στην 13η Παγκόσμια Συνέλευση για την Υγεία πάρθηκε μια απόφαση, που αποκρυσταλλώθηκε σε ένα σύντομο, λιτό, αλλά και ουσιαστικό σύνθημα: «Υγεία για όλους το 2000». Βασιζόμενο σε αυτό το σύνθημα, το Γραφείο Ευρώπης του Π.Ο.Υ., με την βοήθεια των Κρατών-Μελών και άλλων ειδικών δημιούργησε ένα σημαντικό κείμενο, 200 περίπου σελίδων, το οποίο θέτει τους όρους πάνω στους οποίους θα μπορούσε να στηριχτεί μια πολιτική υγείας.

Περισσότερα...

Management Υγείας III - Τα προβλήματα στον χώρο της υγείας 
 
Αν αρχίσει κανείς να απαριθμεί τα προβλήματα στον χώρο της υγείας σήμερα, θα χρειαστεί ίσως αρκετές σελίδες και στο τέλος υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπερδευτεί και να μην ξέρει από πού να αρχίσει.

Περισσότερα...

Management Υγείας II - Οι Ορισμοί των εννοιών Υγεία και Management 
 
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ),η υγεία είναι μια κατάσταση στην οποία το άτομο διαθέτει πλήρη φυσική, πνευματική και κοινωνική ευεξία και δεν είναι απλά η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας.

Περισσότερα...

Management Υγείας I 
 
Τα τελευταία χρόνια ένας νέος όρος έχει εισέλθει δυναμικά στο λεξιλόγιο των επαγγελματιών της υγείας και αυτός δεν είναι άλλος από τον όρο «Management Υγείας». Μάλιστα, πέρα από τις καθαρά επιστημονικές ειδικότητες που έχουν προστεθεί στην υγεία, η ειδικότητα του οικονομολόγου υγείας, ή του manager υγείας έχει γίνει της «μόδας».

Περισσότερα...

Το ΔΝΤ βλάπτει σοβαρά την ...υγεία 
 
Οι γιατροί συνήθως λένε ότι το τσιγάρο ή το αλκοόλ είναι από τους πιο επιβαρρυντικούς παράγοντες για την υγεία. Ο αμερικανός καθηγητής Οικογενειακής και Κοινοτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του New Mexico, Howard Waitzkin, λέει ότι πολύ περισσότερο απ' όλα αυτά είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός.

Περισσότερα...

Η σωτηρία της... καρδιάς είναι πολύ μεγάλο πράγμα! 
 
Την ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής, ακολουθώντας σωστή διατροφή, η οποία παίζει πρωταρχικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες.

Περισσότερα...

Το Ίντερνετ αλλάζει τη μνήμη μας 
 
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το Ίντερνετ αλλάζουν την φύση της μνήμης μας και πλέον όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολα ερωτήματα, αντί να ψάχνουμε στο μυαλό μας τις απαντήσεις, αναρωτιόμαστε κυρίως αν θα υπάρχουν στο κομπιούτερ και με τον ποιον τρόπο θα τις βρούμε, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Περισσότερα...

«Απίθανο» να προκαλούν καρκίνο τα κινητά 
 
Ολοένα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν πως δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στη χρήση κινητών τηλεφώνων και τον καρκίνο του εγκεφάλου, σύμφωνα με μία επανεξέταση των υπαρχουσών μελετών από το Ίδρυμα Μελέτης του Καρκίνου (ICR).

Περισσότερα...

Θεραπευτική επανάσταση για τη Λευχαιμία και Λεμφώματα 
 
Μία ακόμη μάχη στον μακροχρόνιο πόλεμο κατά του καρκίνου κέρδισε τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, καθώς τα αποτελέσματα ελέγχου της νόσου στην χρόνια μυελογενή λευχαιμία ξεπερνούν το 90%!

Περισσότερα...

Η κρίση αυξάνει τις ψυχικές διαταραχές 
 
Οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα, ψυχοσωματικά συμπτώματα, πανικός, άγχος, φόβος για το μέλλον, διαταραχές ύπνου και τάσεις φυγής, είναι μερικές από τις αιτίες που, το τελευταίο διάστημα, οδηγούν όλο και περισσότερους Έλληνες στο ψυχιατρικό κρεβάτι, σύμφωνα με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία.

Περισσότερα...

6o Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής 
 
Πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της Ρομποτικής Χειρουργικής είναι η χώρα μας, η οποία φιλοξενεί στην Αθήνα το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής, από 11 έως 13 Μαΐου στο ξενοδοχείοHilton.

Περισσότερα...

Δηλώσεις Λοβέρδου για τις φήμες περί ελλείψεων στα νοσοκομεία 
 
Στο στόχαστρο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου βρίσκονται όσοι διακινούν «ψευδείς φήμες» περί ελλείψεων υλικών σε νοσοκομεία, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στο Ασκληπιείο Βούλας.

Περισσότερα...

Oργάνωση του συστήματος Υγείας μέσω του υγειονομικού χάρτη 
 
Ο πρώτος υγειονομικός χάρτης της χώρας, ο οποίος αναμένεται να δώσει λύση στην οργάνωση του συστήματος Υγείας, παρουσιάστηκε σήμερα, σε ειδική εκδήλωση, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Περισσότερα...

Το κρύο «τρέφει» τη νέα γρίπη 
 
Σταδιακή μείωση παρατηρείται στη δραστηριότητα της γρίπης, παρόλα αυτά οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι χαμηλές θερμοκρασίες δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να πάρει η δράση του ιού Α(Η1Ν1)…παράταση.

Περισσότερα...

Και οι επιχειρηματίες θα ιδρύουν φαρμακεία 
 
Η λήψη άδειας ίδρυσης φαρμακείου δεν υπόκειται σε κανέναν περιορισμό, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. «Παράθυρο» για την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση ότι τις επιχειρήσεις θα λειτουργούν πτυχιούχοι φαρμακοποιοί, αφήνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο κατατίθεται στη Βουλή.

Περισσότερα...

Οικονομική κρίση και... CO2 
 
Στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αποδίδεται η πτώση της τάξεως του 1,3% στην παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2009 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Περισσότερα...

Εννέα μήνες που κρατάνε... χρόνια 
 
Είχατε ποτέ σκεφτεί ότι οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας, το βάρος του, ακόμη και το αν εμφανίζει άσθμα ή διάσπαση της προσοχής μπορούν να αποτελούν «κληρονομιά» που ξεκινά από την εμβρυϊκή ζωή του;

Περισσότερα...

"Πονοκέφαλος" οι συχνές αλλαγές στην τιμολόγηση φαρμάκων 
 
Οι συχνές αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων έχουν προκαλέσει κατά το τελευταία έτος σημαντικά προβλήματα στην αγορά των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη της Hellastat.

Περισσότερα...

Εντοπίστηκαν γονίδια της τσιγκουνιάς και της γενναιοδωρίας 
 
Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο -σε δύο παραλλαγές- που κάνει τους ανθρώπους λιγότερο ή περισσότερο «σφιχτούς» με τα χρήματα και γενναιόδωρους. Υπολογίζουν ότι περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους φέρει στο DNA του αυτόν τον γενετικό παράγοντα, τον οποίο έχει κληρονομήσει από τους γονείς του.

Περισσότερα...

Προβλέψεις για πρωτοφανείς ξηρασίες στη Μεσόγειο 
 
Οι ερευνητές κατέληξαν στις προβλέψεις αυτές χρησιμοποιώντας 22 διαφορετικά υπολογιστικά κλιματικά μοντέλα σε συνδυασμό με ένα δείκτη συνθηκών ξηρασίας και με προηγούμενες μελέτες.

Περισσότερα...

Πώς κόβουμε το κάπνισμα 
 
Πριν από περίπου 15 χρόνια, βρέθηκα στο Λονδίνο. Στο Coven Garden, με κόπο καταφέραμε να «κλείσουμε» τραπέζι σ΄ένα ιταλικό ρεστοράν, του οποίου η φήμη είχε βγει έξω από τα όρια της χώρας και ασφαλώς, είχε φτάσει ίσαμε την Ελλάδα, όπου το καλό φαγητό εκτιμάται δεόντως. Ως εκ τούτου, ως κλασικός Έλληνας καλοφαγάς, σχεδόν απαίτησα από τους φίλους μου να το επισκεφθούμε. Η παρέα αποτελείτο από καπνιστές και ο μετρ μας οδήγησε στο ένα και μόνο τραπέζι του καταστήματος, όπου επιτρεπόταν το κάπνισμα.

Περισσότερα...

Οικονομική Ανάπτυξη και Υγεία 
 
Σε ένα άρθρο, του έγκυρου ιατρικού περιοδικού «New England Journal of Medicine», αναφέρεται ότι ο Διαβήτης τύπου ΙΙ έχει ήδη λάβει μορφή επιδημίας στην Κίνα. Πράγματι καθώς η Κίνα αναπτύσσεται ραγδαία στον τομέα της οικονομίας, όλες εκείνες οι παθήσεις που συνδέονται άμεσα με την συμπεριφορά των ανθρώπων αυξάνονται με ανάλογους ρυθμούς.

Περισσότερα...

Health Care Transformation (Μέρος Β) 
 
Όπως ήδη είχαμε αναφέρει στο 1ο μέρος αυτού του άρθρου, αυτή η προσπάθεια επικεντρώνεται στην διερεύνηση των μεταβλητών που επηρέασαν τις αλλαγές οι οποίες συντελέστηκαν τις τελευταίες 10ετίες στον χώρο της υγείας και επηρέασαν τον τρόπο άσκησης της ιατρικής.

Περισσότερα...

Health Care Transformation 
 
Στο Harvard Business Review, υπάρχουν δύο σημαντικά άρθρα που αφορούν την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία 30 χρόνια στον τομέα αυτό. Τα δύο άρθρα υπογράφουν οι Thomas H. Lee και Richard M.J. Bohmer. Ο πρώτος είναι καθηγητής της ιατρικής στο Harvard Medical School και ο δεύτερος είναι γιατρός και καθηγητής της ιατρικής πράξης (management practice) στο Harvard Business School.

Περισσότερα...

Η χρήση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων 
 
Η πλέον διάσημη κατηγορία φαρμάκων παραμένει η κατηγορία των SSRIs, μια κατηγορία αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, όπως μας ενημερώνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πολλά γνωστά αντικαταθλιπτικά τα οποία υπάρχουν και συνταγογραφούνται και στην Ελληνική αγορά.

Περισσότερα...

Η λύση του Ασφαλιστικού - Το Αμερικάνικο πρότυπο 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνει το Center for Disease Control & Prevention των ΗΠΑ, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2009 το ποσοστό των ανασφάλιστων ανθρώπων σε αυτή την χώρα ήταν το 15,3% του συνολικού πληθυσμού (δηλαδή 46 εκατομμύρια περίπου Αμερικάνοι).

Περισσότερα...

Η λύση του Ασφαλιστικού... 
 
Επανειλημμένα έχουμε τονίσει, μέσα από αυτή την στήλη, ότι τα σημερινά αδιέξοδα στην υγεία και την περίθαλψη είναι αποτέλεσμα ενός τρόπου ζωής που παράγει ασθένειες και φυσικά κόστη. Σήμερα λοιπόν, λαμβάνοντας αφορμή από τρία άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο BBC (τον Μάϊο του 2010), σας παρουσιάζουμε μια από τις πλευρές, ή αν προτιμάτε τις γενεσιουργές αιτίες, αυτού του Κολοσσαίου θέματος.

Περισσότερα...

Κρίση οράματος & στρατηγικής και στην υγεία 
 
Επανειλημμένα έχω καταθέσει την άποψη μου, στην στήλη αυτή, ότι ζούμε σε μια εποχή όπου η οικονομική δραστηριότητα έχει γίνει αυτοσκοπός και εξουσιάζει ολοκληρωτικά την κοινωνία. Η στόχευση και επιδίωξη της μεγιστοποίησης του κέρδους (όχι του κέρδους) με οποιοδήποτε μέσο και μέθοδο έχει δείξει ήδη τα καταστροφικά της αποτελέσματα με την παγκόσμια κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ (Lehman Brothers) και επεκτάθηκε σε πολλές χώρες με ένταση που ποικίλει από χώρα σε χώρα.

Περισσότερα...

Το κόστος της αποτυχίας θεσμοθέτησης της μεταρρύθμισης υγείας στις ΗΠΑ 
 
Πως μια χώρα σαν τις ΗΠΑ θεωρεί ότι μια τέτοια κατάσταση δεν υποσκάπτει σοβαρά την κοινωνική συνοχή της χώρας, την παραγωγικότητα της οικονομίας της και σε τελευταία ανάλυση την ίδια την εθνική της υπόσταση μακροχρόνια;

Περισσότερα...

Οικονομία & Υγεία: Το παρελθόν είναι μπροστά μας... (Μέρος Γ) 
 
Όπως είχαμε αναφέρει και στο προηγούμενο άρθρο, σήμερα θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε δύο θέματα: 1. Αν οι δημόσιες δαπάνες δημιουργούν προβλήματα και 2. Γιατί οι δημόσιες δαπάνες δημιουργούν σε ορισμένες χώρες περισσότερα «προβλήματα» σε σχέση με άλλες

Περισσότερα...

Οικονομία & Υγεία: Το παρελθόν είναι μπροστά μας... (Μέρος Β) 
 
Συνεχίζοντας αυτό το οδοιπορικό, μέσα στο άχαρο τοπίο της Ελληνικής οικονομίας, θα πάμε σήμερα, όπως σας είχα ήδη πει στο προηγούμενο άρθρο, στο 1989. Το 1989 είναι ένα χαρακτηριστικό έτος για την χώρα μας από την μεταπολίτευση και μετά, αφού για πρώτη φορά το σύνολο των κομμάτων που απαρτίζουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας μας συμμετείχε, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα στην Κυβέρνηση.

Περισσότερα...

Οικονομία & Υγεία: Το παρελθόν είναι μπροστά μας... 
 
Αγαπητοί φίλοι, όπως σας είχα ήδη ενημερώσει από προηγούμενο άρθρο, θα συνεχίσω αυτό το μικρό ιστορικό «οδοιπορικό» στην Ελληνική οικονομία, προκειμένου να φωτίσω και από μια άλλη σκοπιά τα αίτια αυτής της «πρωτοφανούς» οικονομικής κρίσης.

Περισσότερα...

Φάρμακα και Υγεία... - “ΈΠΕΑ ΠΤΕΡΟΝΤΑ” 
 
Τι συμβαίνει πραγματικά στον χώρο του φαρμάκου και της υγείας γενικότερα; Το ερώτημα δεν είναι νέο αλλά επανέρχεται κάθε φορά που το κράτος και οι φορείς του ψάχνουν για τρόπους μείωσης των δημοσίων δαπανών.

Περισσότερα...

Σκάνδαλο δεν είναι η κήρυξη πανδημίας της γρίπης, αλλά η ανισότητα στη διανομή των εμβολίων 
 
Αν και δεν είναι η πρώτη φορά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δέχθηκε επίθεση για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία της νέας γρίπης. Αρχικά επικρίθηκε επειδή άργησε να κτυπήσει «καμπανάκι» όταν η επιδημία εκδηλώθηκε στο Μεξικό.

Περισσότερα...

H ηλικία της γυναίκας επηρεάζει την εξωσωματική? 
 
Η γονιμότητα μειώνεται μετά την ηλικία των 35 (ειδικά μετά τα 38), και τα ποσοστά γεννήσεων ανά κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι μόνο 15% περίπου, καθώς η γυναίκα πλησιάζει στα 40ά γενέθλια της. Αυτό το ποσοστό είναι παρόμοιο με το ποσοστό γέννησης ζωντανών βρεφών μετά από αναστροφή της περίδεσης σαλπίγγων για μια γυναίκα της ηλικίας αυτής.

Περισσότερα...

Νοικοκυρεύοντας την Ζωή μας 
 
Με αφορμή το άρθρο μας με τίτλο «Η απληστία στην διατροφή μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης», ας δούμε τις συμβουλές που δίνει ένα από τα πλέον γνωστά και φημισμένα για το επιστημονικό τους έργο νοσοκομεία στον κόσμο, το MAYO CLINIC των ΗΠΑ, σε ένα κείμενο που υπογράφει ο Edward T. Creagan, M.D.

Περισσότερα...

Όσα θα θέλατε να μάθετε για την νέα γρίπη H1N1 
 
Από το μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής λάβαμε και σας παραθέτουμε αυτούσια την πλέον, ίσως, τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη άποψη σχετικά με τον ιό Η1Ν1, την γνωστή γρίπη των χοίρων, για την οποία τόσος λόγος γίνεται τελευταία.

Περισσότερα...

Τα προβλήματα της... φτώχειας 
 
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό κανάλι ειδήσεων Euroneus, εννέα στους 10 Ευρωπαίους επιθυμούν ανάληψη επείγουσας δράσης από την κυβέρνησή τους για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Μια νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου μας αποκαλύπτει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών που σχετίζονται με τον κοινωνικό αποκλεισμό που φαίνεται να είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα. Αυτές φυσικά οι ανησυχίες ποικίλουν από χώρα σε χώρα.

Περισσότερα...

«Πενία τέχνας κατεργάζεται» 
 
Με αυτό το ρητό οι σοφοί πρόγονοί μας, υποδήλωναν την έλλειψη και την εκάστοτε εν γένει προβληματική κατάσταση ως κινητήριο μοχλό της κάθε εξελικτικής διαδικασίας. Αυτό ακριβώς ισχύει και εδώ, όπου πρόκειται να ασχοληθούμε με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της «τηλεϊατρικής».

Περισσότερα...

Μεσογειακή διατροφή - Η διατροφή της καρδιάς... 
 
Στις αρχές του 20ου αιώνα ο Αλέξης Καρέλ, νομπελίστας ιατροφιλόσοφος, θέλοντας να επισημάνει την σημασία της διατροφής στην διατήρηση της υγείας των ανθρώπων, είχε δηλώσει ότι, αν οι γιατροί δεν γίνουν διαιτολόγοι, τότε οι διαιτολόγοι θα γίνουν οι γιατροί του μέλλοντος (1). Όπως όλοι φυσικά ξέρουμε, παρ’ όλο που πέρασαν περίπου 100 χρόνια, η σημασία της διατροφής είναι τεράστια, αλλά σαν παράγοντας επιβαρυντικός της υγείας.

Περισσότερα...

Καθοριστικοί παράγοντες υγείας... 
 
Η υγεία αποτελεί μια κατάσταση που φαίνεται ότι επηρεάζεται από μια σειρά παραμέτρους. Αυτό φυσικά δεν είναι παράξενο, αφού γενικά στην φύση και στην κοινωνία παρατηρούμε ότι η αλληλεξάρτηση και η αλληλοεπίδραση ανάμεσα στα διάφορα συστατικά μέρη ενός συνόλου αλλά και των συνόλων μεταξύ τους είναι κάτι το απόλυτα φυσικό.

Περισσότερα...

Οικονομική κρίση και ψυχική υγεία 
 
Στρεσσογόνο παράγοντα για όλο τον πληθυσμό της Γης αποτελεί η οικονομική κρίση. Μάλιστα όσοι είναι πιο ευάλωτοι (π.χ. άνθρωποι με ευαίσθητη σωματική ή ψυχική υγεία, ηλικιωμένοι, φτωχοί, γυναίκες, άνεργοι κλπ) κινδυνεύουν περισσότερο και είναι φυσικό η ψυχιατρική νοσηρότητα αλλά και η ψυχολογική δυσφορία να αυξάνουν κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Περισσότερα...

Η πανδημία της γρίππης και η Ελληνική πραγματικότητα 
 
Έχουμε ακούσει τόσα πολλά και αντιφατικά για την πανδημία της γρίπης που νοιώθουμε την ανάγκη να σας παραθέσουμε ορισμένες έγκυρες απόψεις από επίσημες πηγές. Η πρώτη έγκυρη πηγή ενημέρωσης είναι η Δημόσια Υπηρεσία Υγείας του Καναδά (Public Health Agency of Canada).

Περισσότερα...

Βιώσιμη Ανάπτυξη: Η εξάντληση των πόρων 
 
Η υποεκτίμηση εκείνων των φυσικών πόρων που αφορούν την γεωργία, όπως είναι τα λιπάσματα, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο μέλλον που φτάνουν έως την κατάρρευση της αγροτικής παραγωγής.

Περισσότερα...

Βιώσιμη Ανάπτυξη: Η εξάντληση των πόρων 
 
Η υποεκτίμηση εκείνων των φυσικών πόρων που αφορούν την γεωργία, όπως είναι τα λιπάσματα, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο μέλλον που φτάνουν έως την κατάρρευση της αγροτικής παραγωγής.

Περισσότερα...

Βιώσιμη ανάπτυξη & Κλιματικές αλλαγές 
 
Το θέμα των κλιματικών αλλαγών και της βιώσιμης ανάπτυξης δεν είναι κάτι το τόσο νέο, όπως ίσως ορισμένοι πιστεύουν. Αυτό που είναι «νέο» σε αυτό το θέμα είναι οι επιπτώσεις αυτών των αλλαγών που είναι πλέον εμφανείς και ανησυχούν και τους πιο αισιόδοξους, ενώ έχουν πείσει και την πλειοψηφία εκείνων που μέχρι χθες «αρέσκονταν» να θεωρούν το πρόβλημα αυτό έργο των «ιδεολογικών» αντιπάλων της «φιλελεύθερης» (βλέπε ασύδοτης) λειτουργίας της αγοράς.

Περισσότερα...

Τα σύγχρονα προβλήματα υγείας... 
 
Επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί στο Αμερικανικό παράδοξο και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι, παρ’ όλο που οι ΗΠΑ δαπανούν το υψηλότερο ποσό, σε απόλυτα νούμερα αλλά και σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ, για τις δαπάνες υγείας, έχουν ταυτόχρονα και το πιο ελαττωματικό σύστημα υγείας με πάνω από 46 εκατομμύρια πλήρως ανασφάλιστους Αμερικανούς πολίτες.

Περισσότερα...

Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η άλλη πλευρά... 
 
Άραγε μπορεί να υπάρξει άλλη ανάπτυξη εκτός από αυτή που στην χώρα μας έχουμε γνωρίσει; Μπορούμε άραγε να δημιουργήσουμε πιο ανθρώπινες πόλεις ή αυτές οι πόλεις «τέρατα», όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και τα κακέκτυπα αντίγραφα τους (όπως το Ηράκλειο Κρήτης, κλπ) είναι η μόνη διέξοδος; Είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι με άλλη πολιτική βούληση πολλά μπορούν να γίνουν.

Περισσότερα...

Η τεχνολογική εξέλιξη και η Ιατρική... 
 
Η καινοτομία είναι, τις τελευταίες μόλις 10ετίες, συνυφασμένη με την ανάπτυξη της ιατρικής και της φαρμακολογίας. Από τότε που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πραγματοποίησαν την «πρώτη» εγχείρηση, περίπου το 2750 π.χ., έως σήμερα επαναλαμβανόμενα «κύματα» καινοτομίας στον τομέα των φαρμάκων και των ιατρικών συσκευών άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται και ασκείται η ιατρική πράξη.

Περισσότερα...

Ευρωεκλογές 2009 
 
Όσοι παρακολουθούν αυτό το site ξέρουν πολύ καλά ότι δεν ασχολείται με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει απέχθεια προς την πολιτική. Κάθε άλλο. Εμείς απλά πιστεύουμε ότι η ενημέρωση είναι δικαίωμα και υποχρέωση του πολίτη, όπως δικαίωμα του είναι και η επιλογή του κόμματος που τον αντιπροσωπεύει.

Περισσότερα...

Απόψεις - Εκτιμήσεις για τη Νέα Γρίπη 
 
«Είμαστε εκ των πραγμάτων σε μια κατάσταση πανδημίας. Όλα τα στοιχεία υπάρχουν. Ενας ιός της γρίππης, καινούργιος τόσο από γενετική άποψη όσο και σε σχέση με τις ιδιότητές του, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο. Η επιδημία δεν περιορίστηκε στη χώρα από την οποία ξεκίνησε, αλλά αντίθετα μεταδόθηκε σε πολλές χώρες με τις εναέριες μεταφορές».

Περισσότερα...

Οι επιδράσεις του τρόπου ζωής στην υγεία 
 
Οι γυναίκες που διατηρούν ένα «υγιές» βάρος και έχουν λιγότερο στρες μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν χρωμο-σωματικές αλλαγές που σχετίζονται με την γήρανση σε σύγκριση με τις παχύσαρκες και στρεσαρισμένες γυναίκες.

Περισσότερα...

Η φτώχεια των συνταξιούχων 
 
Όπως μας ενημερώνει η Ευρωπαϊκής επιτροπή, το 2050, και εφόσον δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις το ποσοστό των ηλικιωμένων ανθρώπων που θα υπερβαίνει το 75ο έτος της ηλικίας και το οποίο θα διατρέχει τον κίνδυνο της φτώχειας, μπορεί να υπερβαίνει το 30%. Η κατάσταση αυτή φαίνεται ότι θα είναι πιο πιθανή να συμβεί στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Περισσότερα...

Τα συστατικά της Διατροφής... 
 
Αφού λοιπόν προσεγγίσαμε, έστω και αμυδρά, από την πλευρά της ιστορίας, τον ρόλο της διατροφής και φωτίσαμε σημαντικές πτυχές των σχέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου, του πεπτικού συστήματος και της διατροφής, μπορούμε τώρα να μιλήσουμε για την ισορροπημένη διατροφή και τον ρόλο της στην διατήρηση της υγείας μας.

Περισσότερα...

Η «ανάπτυξη» και η Υγεία 
 
Όπως μας ενημερώνει το Ecology, Environment & conservation, νέες έρευνες που έγιναν σε ζώα δείχνουν ότι δίαιτες υψηλές σε ανόργανα φωσφορικά, μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου των πνευμόνων. Τα ανόργανα φωσφορικά μπορούν να εμπεριέχονται σε μια ποικιλία τροφών, όπως είναι τα κρέατα, τα τυριά, τα ποτά, τα προϊόντα αρτοποιίας, κλπ.

Περισσότερα...

Ο διανοητικός πλούτος των εθνών. 
 
Πολλές φορές και από πολλές πλευρές έχει λεχθεί ότι, τα έθνη, προκειμένου να ανταποκριθούν στις σύγχρονες εξελίξεις και τις ραγδαίες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως, θα πρέπει να εκμεταλλευτούν με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο όλους τους πόρους τους και κύρια τους ανθρώπινους.

Περισσότερα...

Η πνευματική υγεία των νέων ανθρώπων 
 
Η βελτίωση της πνευματικής υγείας των νέων ανθρώπων θα έπρεπε να είναι στο κέντρο της προσοχής των κρατών και ένας από τους σημαντικότερους στόχους.

Περισσότερα...

Παιδεία, εκπαίδευση και σύγχρονη κοινωνία - 7ο Μέρος 
 
Στα προηγούμενα άρθρα αυτού του γραπτού «οδοιπορικού» για την εκπαίδευση και την παιδεία, προσπαθήσαμε, μέσα στα περιθώρια του χρόνου μας και του «χώρου» μας, να σκιαγραφήσουμε την εξέλιξη τους και να περιγράψουμε έστω και αδρά τα όρια της εκπαίδευσης και της παιδείας, αλλά και τις αλληλεξαρτήσεις τους.

Περισσότερα...

6ο Μέρος : Παιδεία και Kοινωνία – Ο 20ος Αιώνας 
 
Αν θελήσουμε να κάνουμε μια περίληψη όλων όσων είπαμε σχετικά με την κοινωνία και την παιδεία από την αρχαιότητα μέχρι και τον 19ο αιώνα, με στόχο να εξάγουμε κάποια βασικά συμπεράσματα, θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε όλα όσα γράφτηκαν μέχρι τώρα στα ακόλουθα βασικά σημεία:

Περισσότερα...

5ο Μέρος: Παιδεία και κοινωνία – Ο 19ος αιώνας 
 
Ο 19ος αιώνας, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ο αιώνας κατά τον οποίο θριάμβευσαν οι αστικές ιδέες. Ήταν η εποχή της βιομηχανικής επανάστασης, αλλά και η εποχή των έντονων πολιτικών αναταραχών.

Περισσότερα...

4ο Μέρος - Παιδεία και Αναγέννηση  
 
Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι μέχρι την χρονική περίοδο που εξετάσαμε (μέχρι το 1300 ΜΧ) ο πολιτισμός και η γνώση, όπως ανέφερε και ο Fernand Braudel, αφορούσε μόνο μια μικρή μερίδα του πληθυσμού και ήταν στενά συνδεδεμένη με την εξουσία και την εκκλησία. Επίσης η παραγωγική διαδικασία της εποχής δεν φαίνονταν να έχει ανάγκη την επιστήμη και την ανάπτυξη της γνώσης προκειμένου να επιτελέσει αποτελεσματικά το έργο της. Η εκπαίδευση αφορούσε τα «ανώτερα» μέλη της κοινωνίας και η κοινωνικοποίηση των μελών μιας κοινωνίας, δηλαδή η «παιδεία» των ατόμων, ήταν μέλημα των μελών των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και φυσικά της παράδοσης.

Περισσότερα...

Ελευθερία, Ελευθεριότητα και... Πάθη 
 
Το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα έχει να κάνει τόσο με την παιδεία όσο και με την υγεία. Κατά την άποψη μου μάλιστα δείχνει πολύ καθαρά το πόσο απαραίτητη είναι η παιδεία για την διατήρηση της υγείας και δυστυχώς δείχνει ακόμα και τα τραγελαφικά αδιέξοδα της σημερινής κομματικής πολιτικής.

Περισσότερα...

Παιδεία και κοινωνία: Ο ρόλος της παιδείας - Μέρος 1ο 
 
Η παιδεία, όπως έχει ειπωθεί από πολλούς, αποτελεί το μέσον για ένα καλλίτερο κόσμο. Θα πρέπει φυσικά να στο σημείο αυτό να υπογραμμίσουμε ότι με τον όρο καλλίτερο δεν εννοούμε πιο παραγωγικό, αυτό είναι θέμα της γνώσης και των δεξιοτήτων των ανθρώπων.

Περισσότερα...

Η εξέλιξη της παιδείας - 2ο μέρος 
 
Στις επόμενες σελίδες θα περιοριστούμε κύρια στον χώρο της Ευρώπης, όχι γιατί δεν υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο για το θέμα που διαπραγματευόμαστε, αλλά γιατί λόγω χώρου θα αναγκαστούμε να περιοριστούμε κύρια στον χώρο εκείνο στον οποίο οι εξελίξεις σηματοδότησαν την πορεία και την διαμόρφωση της σύγχρονης πραγματικότητας σε σημαντικότερο βαθμό από ότι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου.

Περισσότερα...

Παιδεία και κοινωνία: Παιδεία και πολιτισμός - 3ο μέρος 
 
Αυτό που ονομάζουμε πολιτισμό σήμερα, φαίνεται να συνδέεται στενά με την εξέλιξη της επιστήμης και της γνώσης.

Περισσότερα...

Ο φαύλος κύκλος της οικονομικής κρίσης 
 
Είναι γεγονός ότι όλοι προσπαθούμε να κατανοήσουμε την οικονομική κρίση, τα αίτια που την προκαλούν και τις επιπτώσεις της στην καθημερινή μας ζωή.

Περισσότερα...

Οικονομική κρίση - Ομοιότητες και διαφορές με τις κρίσεις στην υγεία - Μέρος 2ο 
 
Την προηγούμενη φορά ασχοληθήκαμε με ορισμένες απόψεις που ειπώθηκαν σχετικά με την κρίση και την αντιμετώπιση της, θέσαμε κάποια ερωτήματα και διατυπώσαμε και εμείς κάποιες απόψεις σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα αίτια ή οι μέθοδοι αντιμετώπισης της κρίσης.

Περισσότερα...

Οικονομική αποτελεσματικότητα εναντίον κοινωνικής ισότητας; 
 
Από το τμήμα υγείας και πρόνοιας του Συνασπισμού λάβαμε το παρακάτω κείμενο και με χαρά το δημοσιεύουμε, αφού είναι ενημερωτικό και περιέχει αρκετά στοιχεία από τα οποία ο κάθε αναγνώστης μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, κάτι που είναι ιδιαίτερα απαραίτητο στις ημέρες της κρίσης που ζούμε με την επέκταση των τοξικών προϊόντων (έτσι τα χαρακτηρίζουν πλέον) και στον χώρο της οικονομίας.

Περισσότερα...

Οικονομική κρίση - Ομοιότητες και διαφορές με τις κρίσεις στην υγεία 
 
Το site όπως πολύ καλά γνωρίζουν, όσοι το επισκέπτονται και αναζητούν ενημέρωση και πληροφορίες από αυτό, ασχολείται με τις πολιτικές και τις συμπεριφορές που επιδρούν και επηρεάζουν την υγεία και φυσικά η οικονομική δραστηριότητα δεν είναι απλά μια βασική κοινωνική δραστηριότητα, αλλά ξέρουμε ότι σχετίζεται στενά με την υγεία.

Περισσότερα...

Βιομηχανία και φάρμακα 
 
Από το μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννη Δαγρέ λάβαμε και δημοσιεύουμε τις απόψεις του σχετικά με την φαρμακοβιομηχανία και τον τρόπο λειτουργίας της στην χώρα μας.

Περισσότερα...

Ο ανθρώπινος οργανισμός 
 
Ο σκοπός αυτής της ενότητας είναι να βοηθήσει όλους μας να γνωρίζουμε καλλίτερα τον οργανισμό μας και να κατανοήσουμε την λειτουργία του.

Περισσότερα...

Το ανέκδοτο της «ανάπτυξης» 
 
Είναι πολλές φορές που σε ένα άρθρο που διαβάζεις δεν έχεις να προσθέσεις τίποτα και θα επιθυμούσες μάλιστα να το έχεις γράψει ακριβώς έτσι, …εσύ.

Περισσότερα...

Νέες διαστάσεις στο ντοπάρισμα και την ηθική. 
 
Στο τεύχος του Economist 2-8 Αυγούστου υπάρχει ένα άρθρο που αναφέρεται στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου και το οποίο αρχίζει με την παρατήρηση: «άλλη μια φορά Ολυμπιακοί αγώνες και για άλλη μια φορά υπήρξαν δημόσιες συζητήσεις για το θέμα του ντόπινγκ».

Περισσότερα...

Γιατί οι άνθρωποι δεν αλλάζουν; 
 
Αλλάζουν οι άνθρωποι εύκολα την συμπεριφορά τους η την στάση τους; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη – ΟΧΙ.

Περισσότερα...

Εναλλακτικοί τρόποι μέτρησης του ευ-ζην (μέρος Γ) 
 
Όπως είπαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, μερικοί επεξηγηματικοί υπολογισμοί, που βασίζονται σε συγκεκριμένες υποθέσεις, υπογραμμίζουν τα πιθανά αποτελέσματα του ελευθέρου χρόνου στο κατά κεφαλή ΑΕΠ, αλλά επίσης δείχνουν ότι αυτά τα αποτελέσματα εξαρτώνται αυστηρά από τις σχετικές υποθέσεις που έχουν γίνει, σχετικά με αυτά.

Περισσότερα...

Εναλλακτικοί τρόποι μέτρησης του ευ-ζην (μέρος Β) 
 
Στο προηγούμενο άρθρο που αναφέρονταν σε αυτό το θέμα είχαμε αναφερθεί εκτενώς στους προβληματισμούς ατόμων και οργανισμών που μελετούν την σύνδεση του ΑΕΠ και του ευ-ζην και είχαμε εστιάσει την προσοχή μας σε ένα κείμενο του ΟΟΣΑ, που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2006 και είχε τίτλο «εναλλακτικοί τρόποι μέτρησης του ευ-ζην» (Alternative Measures of Well-being).

Περισσότερα...

Εναλλακτικοί τρόποι μέτρησης του ευ-ζήν (Μέρος Α) 
 
Μιλώντας για την βιώσιμη ανάπτυξη είχα αναφερθεί στις απόψεις ερευνητών, όπως ο καθηγητής Herman Daly, οι οποίοι θεωρούν ότι η κλασική οικονομική σκέψη δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η αλόγιστη ανάπτυξη που συνοδεύεται με την εξάντληση των φυσικών πόρων του πλανήτη και όχι μόνο.

Περισσότερα...

Τα προβλήματα της ζωής στις μεγάλες πόλεις της χώρας μας. 
 
Με αφορμή δύο άρθρα της εφημερίδας «Καθημερινή» θα θέλαμε να επισημάνουμε και πάλι τις αντιφάσεις τις σύγχρονης κοινωνικής μας ζωής. Το πρώτο άρθρο αφορούσε την ποιότητα ζωής στις κυριότερες πόλεις της χώρας μας, ενώ το δεύτερο αφορούσε την έρευνα του … και την σύνδεση των ρύπων, που η καθημερινή ανθρώπινη δραστηριότητα παράγει, με τις καρδιοπάθειες.

Περισσότερα...

Γιατί οι άνθρωποι δεν αλλάζουν 
 
Αλλάζουν οι άνθρωποι εύκολα την συμπεριφορά τους η την στάση τους; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη – ΟΧΙ.

Περισσότερα...

Σημαντικές αλλαγές στο ευρύτερο περιβάλλον 
 
Από το 1900 μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1990 ο πληθυσμός της γης τριπλασιάστηκε, ενώ η παγκόσμια οικονομία επεκτάθηκε 20 περίπου φορές περισσότερο. Η κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων αυξήθηκε κατά 30 περίπου φορές και η βιομηχανική παραγωγή κατά 50 περίπου φορές. Τα 4/5 αυτής της ανάπτυξης πραγματοποιήθηκαν μετά το 1950.

Περισσότερα...

Πως το μυαλό γερνάει; 
 
Λένε για τους «γηραιότερους» εργαζόμενους ότι κινούνται πολύ αργά, ξεχνούν τα πράγματα τους και είναι δυσκίνητοι. Λένε ακόμα ότι αυτοί δεν μπορούν να δουλέψουν ομαδικά και δύσκολα προσαρμόζονται στις νέες τεχνολο γίες. Όλα αυτά φυσικά συνδέονται με χαμηλή απόδοση στην εργασία. Είναι όμως αυτό αλήθεια; Και αν είναι αλήθεια ισχύει για όλες τις δουλειές ή για ορισμένου τύπου δουλειές;

Περισσότερα...

Γηρατειά και εργασία 
 
Το περιοδικό Economist τον Φεβρουάριο του 2006, είχε ασχοληθεί με το πρόβλημα του εργατικού δυναμικού που γερνάει. Σύμφωνα με το περιοδικό οι εργαζόμενοι μεταξύ 50 και 64 ετών στην Ευρώπη θα αυξηθούν και θα φτάσουν το 25% τις επόμενες 2 δεκαετίες, ενώ οι εργαζόμενοι που θα είναι ηλικίας 20-29 ετών θα μειωθούν στο 20%.

Περισσότερα...

Βιολογικοί και περιβαλλοντολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν την 3η ηληκία. 
 
Σε μια κοινωνία που γηράσκει, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν και ο απαιτήσεις από την ζωή, το θέμα των γηρατειών αποκτά ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τα ίδια τα ηλικιωμένα άτομα, αλλά και για την κοινωνία ολόκληρη. Ας διευκρινίσουμε όμως τι εννοούμε όταν λέμε αύξηση των απαιτήσεων από την ζωή και τι εννοούμε όταν λέμε ότι το θέμα των γηρατειών αποκτά ιδιαίτερη σημασία τόσο για τους ίδιους τους γέροντες, όσο και για την κοινωνία.

Περισσότερα...

Ασφαλιστικό και Οικονομία - Μέρος Γ 
 
Ο HERMANE E. DALY υποστηρίζει σε αυτό το άρθρο ότι, η οικονομική θεωρία έχει ασχοληθεί κατά κύριο λόγο με την κατανομή των περιορισμένων πόρων ανάμεσα σε ανταγωνιστικές χρήσεις. Υποστηρίζει ότι η οικονομική θεωρία δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το θέμα της κλίμακας, του φυσικού μεγέθους της οικονομίας σε σχέση με το οικοσύστημα. Οι αγορές που λειτουργούν κατάλληλα επιμερίζουν τους πόρους αποδοτικά, αλλά δεν μπορούν να καθορίσουν μια βιώσιμη κλίμακα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εφαρμογή κυβερνητικών πολιτικών συνεχίζει ο DALY.

Περισσότερα...

Ασφαλιστικό και Οικονομία - Μέρος Β 
 
Όπως είχαμε γράψει στο 1ο μέρος αυτού του άρθρου, ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα σήμερα είναι αν η οικονομική ανάπτυξη, όπως την γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, μπορεί να είναι η απάντηση σε πολλά από τα σύγχρονα προβλήματα, ανάμεσα στα οποία και το ασφαλιστικό, όπως ισχυρίζεται ο καθηγητής Sprau στην σχετική του έκθεση. Επίσης είχαμε δηλώσει ότι, σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου με θέμα «Ασφαλιστικό και Οικονομία», θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε τα κυριότερα σημεία των απόψεων του HERMANE E. DALY , έτσι όπως αυτός τις εξέθεσε με ένα άρθρο του στο περιοδικό Scientific American τον Σεπτέμβριο του 2005.

Περισσότερα...

Ασφαλιστικό και Οικονομία 
 
Επανειλημμένα και από πολλούς επαΐοντες έχει τονιστεί ότι το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι πρόβλημα οικονομικό με την έννοια ότι δεν επαρκούν οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι για να καλύψουν την ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες υγείας που συνεχώς αυξάνονται.

Περισσότερα...

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ 
 
Συνεχίζουμε να παραθέτουμε τις προτάσεις και τους προβληματισμούς των Ελληνικών κομμάτων για το Ασφαλιστικό δημοσιεύοντας και τις θέσεις των επόμενων τριών κομμάτων, δηλαδή του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Περισσότερα...

Μελέτη Ασφαλιστικό: 3ο Μέρος  
 
Στο προηγούμενο, το 2ο μέρος της «μελέτης» μας, προσπαθήσαμε να δώσουμε μερικές πληροφορίες που μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την επίδραση που ασκεί το δημογραφικό στις δαπάνες που αφορούν τις συντάξεις και την υγεία. Είχαμε επισημάνει ότι η νοσηρότητα, και μάλιστα η χρόνια νοσηρότητα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτών των δαπανών και είχαμε διερωτηθεί για το ποιες είναι οι παράμετροι που επηρεάζουν την νοσηρότητα στις σύγχρονες κοινωνίες.

Περισσότερα...

Μελέτη Ασφαλιστικό: 2ο Μέρος  
 
Συνεχίζοντας το «ταξίδι» μας στον κόσμο του ασφαλιστικού θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε ορισμένες από τις παραμέτρους του προβλήματος, όπως είχαμε δηλώσει από την προηγούμενη φορά. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να δούμε την κάθε παράμετρο, που αναφέραμε στο πρώτο μέρος αυτής της παρουσίασης από κοντά και να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο αυτή επηρεάζει τις κοινωνικές δαπάνες και τις δαπάνες για την υγεία ειδικότερα.

Περισσότερα...

Μελέτη Ασφαλιστικό: 1ο Μέρος  
 
Ποιο είναι το μέλλον των συστημάτων Υγείας; Με αφορμή το ασφαλιστικό, το οποίο άνοιξε (;) στην χώρα μας με την κατάθεση και ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, θεωρούμε σκόπιμο να μεταφέρουμε στους αναγνώστες μας πληροφορίες, σκέψεις και προβληματισμούς σχετικά με το κορυφαίο αυτό θέμα που απασχολεί την κοινωνία και θα την απασχολήσει πολύ πιο έντονα στο ορατό μέλλον, όπως πιστεύουμε εμείς.

Περισσότερα...

Τι είναι η Medinfo; 
 
Η Medinfo και οι συνεργάτες της, σας καλωσορίζουν σε μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκινάει, με γνώμονα την ανάγκη για ενημέρωση του ύψιστου αγαθού της ζωής... την υγεία!

Περισσότερα...Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.