Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 09:36
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Απόψεις
Ο ανθρώπινος οργανισμός
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Ελληνική & Ξένη Αρθρογραφία    
Δημοσιεύθηκε: Στις 06/10/2008 ώρα: 09:48
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Ο σκοπός αυτής της ενότητας είναι να βοηθήσει όλους μας να γνωρίζουμε καλλίτερα τον οργανισμό μας και να κατανοήσουμε την λειτουργία του.

Εισαγωγή

Πιστεύουμε ότι αυτή η γνώση θα μας επιτρέψει να αντιληφθούμε πολύ καλλίτερα τους περιορισμούς μέσα στους οποίους καλούμαστε να λειτουργήσουμε καθημερινά και να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να υπερβαίνουμε τα φυσικά μας όρια χωρίς κόστος. Επίσης θα μας βοηθήσει καλλίτερα να κατανοήσουμε ποιες είναι οι δραστηριότητες – ενέργειες που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στην προστασία του οργανισμού μας και στην διατήρηση της υγείας του.

Για να βοηθήσουμε καλλίτερα σε αυτή την κατεύθυνση, και δεδομένου ότι ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελεί την ανώτερη μορφή οργάνωσης που ξέρουμε μέχρι τώρα, θα αρχίσουμε από τα στοιχειώδη, δηλαδή από τα απλά συστατικά της ύλης που αποτελούν τον οργανισμό μας κάτι που πολλές φορές το ξεχνάμε ή το παραβλέπουμε.

Τα επίπεδα οργάνωσης του ανθρώπινου σώματος

Το ανθρώπινο σώμα δεν αποτελείται από κάτι διαφορετικό, όσο αφορά τα δομικά του υλικά, σε σχέση με τα υπόλοιπα έμβια ή άβια όντα. Αυτό που είναι διαφορετικό είναι ο υψηλός βαθμός πολυπλοκότητας και το υψηλό επίπεδο οργάνωσης των δομικών υλικών που το αποτελούν Πράγματι το ανθρώπινο σώμα, όπως και κάθε σύνθετος οργανισμός, παρουσιάζει διάφορα επίπεδα δομικής οργάνωσης και πολυπλοκότητας.

Το πρώτο και απλούστερο επίπεδο είναι το χημικό. Πράγματι το ανθρώπινο σώμα το συνθέτουν άτομα τα οποία δημιουργούν μια τεράστια γκάμα από μόρια. Για αυτές τις απλές, αλλά και τόσο σημαντικές, για την λειτουργία του σώματος δομές, θα μιλήσουμε αργότερα, στην προσπάθεια να κατανοήσουμε τον ρόλο τους στην υγεία μας.

Η πιο μικρή αυτόνομη (όχι ανεξάρτητη) ζωντανή μονάδα του σώματος είναι τα κύτταρα και συνυπάρχουν τρισεκατομμύρια από αυτά μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Τα κύτταρα δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, αλλά αν τα κοιτάξουμε με το μικροσκόπιο, τότε θα διακρίνουμε το μέγεθος τους και το σχήμα τους. Κάθε τύπος κυττάρου είναι εξειδικευμένος για να εκτελεί συγκεκριμένες λειτουργίες που βοηθούν στην κάλυψη των αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού. Σύνολο ομοειδών κυττάρων που εκτελούν ομοειδείς λειτουργίες συγκροτούν τους διάφορους ιστούς (π.χ. ο λείος μυϊκός ιστός) του ανθρωπίνου σώματος, με τους οποίους επίσης θα ασχοληθούμε διεξοδικά προκειμένου να κατανοήσουμε τις ανάγκες τους και τον τρόπο «συντήρησης» τους, ώστε να διατηρούμαστε υγιείς.

Ανεβαίνοντας επίπεδο οργάνωσης και πολυπλοκότητας φτάνουμε στα όργανα (π.χ. το στομάχι), που αποτελούνται από διαφορετικούς τύπους ιστών και έχουν εξελιχτεί μέσα στον χρόνο για να εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες.

Τέλος τα συστήματα (π.χ. το πεπτικό σύστημα) του οργανισμού αποτελούνται από ένα αριθμό οργάνων και ιστών που μαζί συμβάλουν στην επίλυση μιας ή περισσότερων αναγκών επιβίωσης του ανθρώπινου οργανισμού.

Ομοιόσταση

Το ανθρώπινο σώμα, όπως είναι γνωστό, περιβάλλεται από το υπόλοιπο φυσικό περιβάλλον, το οποίο είναι σημαντικό για την ύπαρξη μας (αυτό και αν το ξεχνάμε), αφού από αυτό εξαρτάται η επιβίωση του, καθώς το προμηθεύει με το οξυγόνο και τα διάφορα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την επιβίωση όλων των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού. Το δέρμα δημιουργεί τα «σύνορα» του ανθρώπινου σώματος με το εξωτερικό περιβάλλον. Από την μια πλευρά έχουμε λοιπόν το ανθρώπινο σώμα το οποίο δημιουργεί ένα περιβάλλον, που ονομάζουμε εσωτερικό και μέσα του υπάρχουν τα διάφορα όργανα, ιστοί και κύτταρα, και ένα εξωτερικό περιβάλλον που αποτελείται από την ατμόσφαιρα, την γη, το νερό, τα δάση, κλπ.

Το εσωτερικό περιβάλλον του ανθρώπινου οργανισμού, μέσα στο οποίο ζουν τα κύτταρα και ιστοί, βασίζεται στο νερό, ενώ το εξωτερικό περιβάλλον (η ατμόσφαιρα) μέσα στο οποίο κινείται και δραστηριοποιείται ο άνθρωπος είναι ξηρό.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού είναι «βουτηγμένα» μέσα σε ένα υγρό που ονομάζεται ενδιάμεσο υγρό. Το οξυγόνο και οι διάφορες θρεπτικές ουσίες που είναι απαραίτητες για τα κύτταρα μπορούν να φτάνουν, μέσω του εσωτερικού μεταφορικού συστήματος στο ενδιάμεσο υγρό και από εκεί να προσλαμβάνονται από τα κύτταρα, ενώ με τον ίδιο τρόπο τα απόβλητα των κυττάρων μεταφέρονται και αποβάλλονται.

Όλη αυτή η ανταλλαγή ουσιών επιτυγχάνεται μέσω της πλασματικής μεμβράνης που περιβάλλει τα κύτταρα. Συγκεκριμένα η δομή αυτών των μεμβρανών έχει τέτοια δομή που επιτρέπει την επιλεκτική διαπερατότητα σε συγκεκριμένες ουσίες, ενώ δεν αφήνει άλλες να περάσουν στο εσωτερικό του κυττάρου.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό όλα αυτά πραγματοποιούνται μέσα από την επίτευξη μιας ισορροπίας ανάμεσα στο εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον του ανθρώπινου οργανισμού. Συγκεκριμένα ο ανθρώπινος οργανισμός ελέγχει πολύ «στενά» την σύνθεση του εσωτερικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε να το διατηρεί σε μια σταθερή κατάσταση μέσα στην οποία μπορούν να λειτουργήσουν τα διάφορα όργανα, ιστοί και κύτταρα. Αυτή η ισορροπία, η τόσο απαραίτητη για την ζωή, καλείται ομοιόσταση.

Την επόμενη εβδομάδα η συνέχεια

 

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.