Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 08:45
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Απόψεις
Η φτώχεια των συνταξιούχων
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή   
Δημοσιεύθηκε: Στις 04/05/2009 ώρα: 15:37
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Όπως μας ενημερώνει η Ευρωπαϊκής επιτροπή, το 2050, και εφόσον δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις το ποσοστό των ηλικιωμένων ανθρώπων που θα υπερβαίνει το 75ο έτος της ηλικίας και το οποίο θα διατρέχει τον κίνδυνο της φτώχειας, μπορεί να υπερβαίνει το 30%. Η κατάσταση αυτή φαίνεται ότι θα είναι πιο πιθανή να συμβεί στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
Φαίνεται ότι μια από τις αιτίες αυτού του φαινομένου είναι η μερική απασχόληση που δεν επιτρέπει στους εργαζόμενους να «μαζέψουν» τα απαραίτητα «ένσημα» για κανονική σύνταξη. Για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση η Βελγική κυβέρνηση αποφάσισε ότι στο μέλλον τα χρόνια που ένας εργαζόμενος δούλεψε σε μερική και όχι πλήρη απασχόληση θα λαμβάνονται υπόψη, έτσι ώστε ο εργαζόμενος να μπορεί να λαμβάνει την μίνιμουμ σύνταξη. Αυτή η αλλαγή άρχισε να εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο του 2006.

Εμείς δεν ξέρουμε αν το Βέλγιο έλυσε με αυτό το μέτρο το πρόβλημα της φτώχειας των ηλικιωμένων και ιδιαίτερα των γυναικών, στην Ελλάδα όμως το μοναδικό μέτρο που υπάρχει όσο αφορά την φροντίδα της τρίτης ηλικίας είναι κατά κύριο λόγο η οικογένεια και συγκεκριμένα τα εργαζόμενα μέλη αυτής, δηλαδή τα παιδιά, αν έχουν την τύχη να δουλεύουν και να μπορούν να στηρίξουν την πενιχρή σύνταξη των γονιών τους ή τις άλλες φροντίδες που αφορούν την υγεία τους.

Σε άλλο ενημερωτικό φυλλάδιο της Ευρωπαϊκής επιτροπής για το ίδιο θέμα σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις, που αφορούν το σύστημα των συντάξεων, από μόνες τους, κρίνονται ανεπαρκείς να αντιμετωπίσουν την δραματική μείωση στο εισόδημα που προέρχεται από συντάξεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το συγκεκριμένο ενημερωτικό φυλλάδιο, διαπιστώνει ότι το κόστος των συντάξεων αυξάνει με ρυθμούς που δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν τα διάφορα κράτη. Τονίζεται μάλιστα ότι η κατάσταση εκείνη, την οποία περιγράψαμε και εμείς παραπάνω, κατά την οποία τα ηλικιωμένα μέλη της κοινωνίας βασίζονται στα παιδιά τους, δεν μπορεί να είναι αποδεκτή γιατί υποσκάπτει την κοινωνική συνοχή.

Φυσικά και εμείς συμφωνούμε με όλες τις διαπιστώσεις. Αυτό όμως που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, και αφορά την πολιτική γενικότερα, είναι ότι αυτή αρκείται σε διαπιστώσεις συνήθως ή σε προτάσεις που είναι αρκετά αντιφατικές ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν. Για του λόγου το αληθές ας δούμε τι προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συγκεκριμένο πρόβλημα που τόσο έντονα ή ίδια περιγράφει.

Ένα λοιπόν από τα μέτρα που εφάρμοσαν ορισμένα κράτη μέλη, μας ενημερώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι η θέσπιση κινήτρων για παραμονή στην εργασία. Μας ενημερώνει μάλιστα ότι, ενώ το ποσοστό των εργαζομένων, που είχαν ηλικία μεταξύ 55 και 64 ετών, ήταν το 2000 36%, αυτό το 2004 ανήλθε στο 41%, και φυσικά κρίνει ότι αυτό αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Η αναφορά μάλιστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνει ότι τα κίνητρα παραμονής στην εργασία θα πρέπει να συνοδευτούν από μεταρρυθμίσεις στην εργασία, τέτοιες που θα ανοίγουν τις αγορές και θα επιτρέπουν στους «γηραιότερους» εργαζόμενους να παραμένουν στην εργασία χωρίς να θίγονται οι ήδη υπάρχοντες. Επίσης προτείνεται να υπάρξει «συμπληρωματική» σύνταξη για εκείνους του ηλικιωμένους που το εισόδημα από την σύνταξη είναι χαμηλό. Μια μάλιστα από τις προτάσεις είναι να αυξηθεί η ιδιωτική αποταμίευση ώστε να καλυφθούν αυτά τα πρόσθετα κεφάλαια που απαιτούνται για την υλοποίηση της πρότασης.  

Μια Τρίτη και σημαντική πρόταση, όπως την χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι η εισαγωγή αυτόματης ανασκόπησης των μηχανισμών που παρακολουθούν τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και ελέγχουν τις πηγές της πίεσης που ασκούνται σε αυτά από το περιβάλλον – κατά κύριο λόγο αυτές που προέρχονται από τις δημογραφικές αλλαγές. Αυτές οι περιοδικές ανασκοπήσεις, σύμφωνα πάντα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορούν να δρουν σαν δυνάμεις που να προωθούν τις απαραίτητες αλλαγές, ενώ ταυτόχρονα θα προωθούν την διαφάνεια και θα ενημερώνουν τα ενδιαφερόμενα μέρη διευκολύνοντας έτσι τον διάλογο σχετικά με τις επικείμενες πολιτικές που θα καλούνται να εφαρμοστούν.

Κατά την δική μας την άποψη τα μέτρα που προτείνονται, εκτός από το τελευταίο είναι θολά και συγκεχυμένα, αν και εμείς θα μπορούσαμε να συνηγορήσουμε για ορισμένα από αυτά. Έτσι λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι η παραμονή ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων στην εργασία τους είναι μια λύση αποδεκτή με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα όχι μόνο για το ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι οι εργοδότες θα θέλουν να προσλαμβάνουν «ηλικιωμένους» εργαζόμενους και όπως ξέρουμε κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, ιδιαίτερα στην χώρα μας.

Επίσης πρέπει να πάρουμε υπόψη μας ότι ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως είναι οι οικοδόμοι για παράδειγμα, δεν «αντέχουν» να εργάζονται στους απαιτούμενους ρυθμούς μετά τα 55 έτη. Επίσης θα πρέπει να δούμε τι γίνεται και με την προστασία της μητρότητας, αφού στις σημερινές συνθήκες πολλές γυναίκες καταλήγουν να κάνουν οικογένεια και παιδιά σε μεγαλύτερες ηλικίες, σε σχέση με το παρελθόν, και αυτό δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα. Επίσης όπως η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται, η μερική απασχόληση αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα και η «Βελγική λύση» σε αυτό, ίσως να είναι μερική λύση.

Τέλος αν η συμπληρωματική σύνταξη είναι αποτέλεσμα της «ιδιωτικής» αποταμίευσης, τότε αυτό το μέτρο το επωμίζονται πάλι οι εργαζόμενοι και μάλιστα οι χαμηλόμισθοι, γιατί αυτοί παίρνουν και τις μικρότερες συντάξεις.
Εμείς θεωρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιλαμβάνεται πολύ σωστά το πρόβλημα και τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στην κοινωνική συνοχή, αν συνεχίσει να διογκώνεται, αλλά προσπαθεί να λύσει αυτό το πρόβλημα με παλιές συνταγές και αποφεύγοντας να καινοτομήσει ή να δοκιμάσει να μπει σε μονοπάτια που θεωρούνται ίσως «επικίνδυνα» και «απειλούν» τα «κεκτημένα» αυτών που ελέγχουν το «σύστημα».

Για άλλη μια φορά οι καταστάσεις μας οδηγούν να κλείσουμε με αυτή την υπέροχη ρήση του Albert Einstein: «Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα του σήμερα με τον τρόπο σκέψης που είχαμε όταν τα δημιουργούσαμε».
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.