Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 10:47
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Απόψεις
Οι επιδράσεις του τρόπου ζωής στην υγεία
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Διεθνής Αρθογραφία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 11/05/2009 ώρα: 09:56
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Οι γυναίκες που διατηρούν ένα «υγιές» βάρος και έχουν λιγότερο στρες μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν χρωμο-σωματικές αλλαγές που σχετίζονται με την γήρανση σε σύγκριση με τις παχύσαρκες και στρεσαρισμένες γυναίκες.
Αυτό μας λέει μια πιλοτική μελέτη που ήταν μέρος τη μελέτης «Sister», Η μελέτη «Sister» ήταν μακροχρόνια και αφορούσε τα περιβαλλοντολογικά και γενετικά χαρακτηριστικά των γυναικών των οποίων οι αδελφές παρουσίασαν καρκίνο του στήθους, προκειμένου να εντοπιστούν παράμετροι που συνδέονται με την συγκεκριμένη νόσο.

Δυο πρόσφατες μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο «Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention» μελέτησαν την δομή και ορισμένα χαρακτηριστικά του DNA, που ως γνωστόν αποτελεί το γενετικό κώδικα του οργανισμού μας (και όχι μόνο). Ιδιαίτερα στην μελέτη μελετήθηκε ένα μέρος του DNA που ονομάζεται τελομερές

Το τελομερές αποτελεί το τελικό άκρο του DNA και κάθε φορά που το κύτταρο διαιρείται αυτό μικραίνει. Κατά την γήρανση, επειδή τα κύτταρα διαιρούνται συνεχώς, τα τελομερή μικραίνουν και αυτή η σμίκρυνση πιστεύεται ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση ασθενειών όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και άλλες.

Το μήκος των τελομερών δεν φαίνεται να είναι το ίδιο σε όλους τους ανθρώπους και αυτό, θεωρητικά τουλάχιστον, σημαίνει ότι οι άνθρωποι με διαφορετικά μήκη τελομερών θα υποστούν με διαφορετικές συχνότητες ή πιθανότητες διάφορες ασθένειες, όπως αυτές που προαναφέραμε. Τα ντοκουμέντα δείχνουν ότι παράμετροι όπως το πάχος και το άγχος μπορεί να συμβάλουν στην σμίκρυνση των τελομερών και έτσι να επιταχύνουν την διαδικασία γήρανσης ενός οργανισμού.

Η Διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Επιστήμες Περιβαλλοντολογικής Υγείας (National Institute of Environmental Health Sciences - NIEHS) Linda Birnbaum, Ph.D, δήλωσε ότι, «αυτές οι δύο μελέτες ενισχύουν την άποψη ότι πρέπει να αρχίζουμε νωρίς να ζούμε υγιεινά και να διατηρούμε αυτόν τον τρόπο ζωής».

Η μελέτη «Sister» αφορούσε την παρακολούθηση 50.000 γυναικών ηλικίας 35-74 ετών, προκειμένου να προσδιορίσει παραμέτρους που αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του στήθους. Οι υπεύθυνοι της μελέτης φιλοδοξούν, όπως δήλωσαν, όχι μόνο να βρουν περισσότερα πράγματα σχετικά με τους γενετικούς και περιβαλλοντολογικούς παράγοντες που μπορούν να αυξάνουν τις πιθανότητες καρκίνου του στήθους στις γυναίκες, αλλά επίσης να μάθουν περισσότερα σχετικά με το πώς παράμετροι όπως το στρες, η διατροφή και η άσκηση μπορούν να επιδρούν στην εμφάνιση της νόσου.

Μια από αυτές τις μελέτες, για παράδειγμα, έδειξε ότι οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες, για μεγάλο χρονικό διάστημα, διαθέτουν μικρότερου μήκους τελομερές. Επίσης σε άλλο μέρος της μελέτης φάνηκε ότι το στρες, όπως και η παχυσαρκία, επιδρά στο μήκος που έχει το τελομερές.

Έτσι οι γυναίκες που ανάφεραν ότι έχουν στρες πάνω από τον μέσο όρο (σύμφωνα με κλίμακα μέτρησης του στρες που εφαρμόστηκε στην μελέτη) διέθεταν κοντύτερα τελομερή. Επίσης φαίνεται ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο τελομερές και τα επίπεδα ορμονών στο αίμα, που συνδέονται με το στρες, όπως είναι η επινεφρίνη. Έτσι, όπως δηλώνει η Christine Parks, Ph.D, επιδημιολόγος από το NIEHS, «ανάμεσα τις γυναίκες με αυξημένο, τόσο το στρες, όσο και τα επίπεδα της επινεφρίνης στο αίμα, η διαφορά στο μήκος του τελομερούς ήταν ισοδύναμη ή και μεγαλύτερη με τις επιδράσεις της παχυσαρκίας, του καπνίσματος ή 10 χρόνων επιπλέον σε ηλικία» 

Οι ερευνητές σημείωσαν ακόμα ότι ίσως η επίδραση του στρες να είναι μεγαλύτερη στις ηλικιωμένες γυναίκες. Φυσικά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθούν ακόμα καλλίτερα οι σχέσεις ανάμεσα στην γήρανση, τις ορμονικές διαφορές, την ηλικία και το συσσωρευμένο στρες ανάμεσα στις γυναίκες διαφορετικών ηλικιών.

Είναι γεγονός ότι όλα αυτά, όπως λένε και οι ερευνητές, δείχνουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθήσουν και να μεταβάλλουν την συμπεριφορά τους, έτσι ώστε να διατηρούν ένα υγιές βάρος σώματος και φυσικά να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το στρες.

Το ερώτημα το δικό μας είναι απλό. Πως καλλιεργείτε ή πως δημιουργείτε ένα υγιέστερο περιβάλλον ζωής σε εποχή οικονομικής κρίσης, όταν μάλιστα για αυτή την κρίση δεν έχουν καμία ευθύνη οι περισσότερες από τις γυναίκες ή τους άνδρες που εργάζονται σκληρά προκειμένου να επιβιώσουν αξιοπρεπώς και να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των οικογενειών τους; Ιδιαίτερα για την χώρα μας όπου οι υπηρεσίες πρόνοιας είναι σε επίπεδα απελπιστικά χαμηλά, τι θα πρέπει ο εργαζόμενος η επαγγελματίας να κάνει για να αποφύγει το «κόντεμα» στο τελομερές, που του επιβάλλει η σκληρή καθημερινή Ελληνική πραγματικότητα;

Φυσικά δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις και σίγουρα τέτοιες «μαγικές» απαντήσεις δεν διαθέτουμε εμείς. Μας δίνεται όμως για άλλη μια φορά η ευκαιρία να σας παραθέσουμε την ρήση εκείνη του Αϊνστάιν που τόσο πολύ αγαπάμε:

«Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα του σήμερα με τον τρόπο σκέψης που είχαμε όταν τα δημιουργούσαμε».
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.