Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 08:02
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Απόψεις
Η τεχνολογική εξέλιξη και η Ιατρική...
Επιμέλεια: Δημήτριος Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Economist   
Δημοσιεύθηκε: Στις 09/06/2009 ώρα: 11:05
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Η καινοτομία είναι, τις τελευταίες μόλις 10ετίες, συνυφασμένη με την ανάπτυξη της ιατρικής και της φαρμακολογίας. Από τότε που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πραγματοποίησαν την «πρώτη» εγχείρηση, περίπου το 2750 π.χ., έως σήμερα επαναλαμβανόμενα «κύματα» καινοτομίας στον τομέα των φαρμάκων και των ιατρικών συσκευών άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται και ασκείται η ιατρική πράξη.
Παρ’  όλα αυτά υπάρχει το λεγόμενο «ιατρικό παράδοξο», με την έννοια του ότι στον τομέα που η τεχνολογία και η καινοτομία πραγματοποίησαν τεράστια άλματα και άλλαξαν τα πάντα, στον ίδιο τομέα οι λειτουργοί της έμειναν πίσω και σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου συνεχίζουν ακόμα να δουλεύουν με το χαρτί και το μολύβι (ή τον στυλό).

Όμως τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα και εδώ αφού τα δεδομένα της υγείας μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές εγγραφές και αυτές με την σειρά τους μετατρέπονται σε ιατρικές βάσεις δεδομένων, μέσα από τις οποίες ένας επαγγελματίας της υγείας μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες που θα βελτιώσουν την κλινική πράξη και την ορθολογική χρήση των φαρμάκων.

Όπως μας ενημερώνει το έγκυρο περιοδικό Economist (18-24 Απριλίου 2009), μια πρόσφατη αναφορά του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, μας λέει ότι οι φυσικές επιστήμες έχουν μετασχηματιστεί υιοθετώντας την τεχνολογία της πληροφορικής, τα προηγμένα καινοτόμα υλικά, την νάνο-τεχνολογία, την ανάπτυξη προωθημένων μοντέλων εξομοίωσης, κλπ. Αυτή ακριβώς η διαδικασία επισημαίνει το έγκυρο περιοδικό, σηματοδοτεί την Τρίτη επανάσταση στον τομέα αυτό που είναι το πάντρεμα της βιολογίας και της μηχανικής.

Ο Menno Prins από τον Ολλανδικό κολοσσό Philips δηλώνει ότι όπως συνέβη στο παρελθόν με την χημεία, έτσι και τώρα η βιολογία κινείται από τον κόσμο της άγνοιας στον κόσμος της πρόβλεψης και της αναμεταδιδόμενης επιστήμης. Φαίνεται ότι η αισιοδοξία που υπάρχει στον κλάδο έχει βάση αφού, ο «παλιός» κόσμος συνεχίζει να γηράσκει και να αρρωσταίνει, ενώ σημαντικά τμήματα πληθυσμού του αναπτυσσόμενου κόσμου γίνονται πλουσιότερα και «παχύτερα». Έτσι το έδαφος πάνω στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί μια αγορά που να βασίζεται στην ιατρική τεχνολογία και την καινοτομία αυξάνει και αυτό.

Η σύγκληση μεταξύ βιολογίας και μηχανικής θα οδηγηθεί από την τεχνολογία της πληροφορικής, η οποία στην ιατρική πράξη μεταφράζεται στην ψηφιοποίηση των ιατρικών δεδομένων και την καθιέρωση ενός «έξυπνου» δικτύου μέσα από το οποίο θα μπορούν οι γιατροί να μοιράζονται αυτά τα δεδομένα. Αυτή η πληροφορία ή μέρος αυτής θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη και στους ασθενείς καθιστώντας αυτούς ικανούς να διαχειριστούν ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων της υγείας τους αποτελεσματικότερα.

Φυσικά ο δρόμος αυτός δεν είναι «ανθόσπαρτος». Τα κόστη υγείας έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια γι’ αυτό τόσο οι ασφαλισμένοι, όσο και τα ασφαλιστικά συστήματα δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν εύκολα δαπάνες αν δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις σχετικά με τα οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν σε όρους κόστους-αποτελεσματικότητας.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.