Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 18:43
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Απόψεις
Τα σύγχρονα προβλήματα υγείας...
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Ελληνικός & Διεθνής Τύπος   
Δημοσιεύθηκε: Στις 29/06/2009 ώρα: 10:11
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί στο Αμερικανικό παράδοξο και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι, παρ’ όλο που οι ΗΠΑ δαπανούν το υψηλότερο ποσό, σε απόλυτα νούμερα αλλά και σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ, για τις δαπάνες υγείας, έχουν ταυτόχρονα και το πιο ελαττωματικό σύστημα υγείας με πάνω από 46 εκατομμύρια πλήρως ανασφάλιστους Αμερικανούς πολίτες.
Στο θέμα αυτό επανερχόμαστε και πάλι με αφορμή τις αλλαγές που προσπαθεί να εξαγγείλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, όχι τόσο γιατί υπάρχει κάτι το ουσιαστικά νέο σχετικά με το θέμα αυτό, ή γιατί έχουμε κάτι το ιδιαίτερο να προσθέσουμε στα όσα κατά καιρούς έχουμε ήδη πει, αλλά γιατί θέλουμε να φωτίσουμε το πρόβλημα από μια άλλη σκοπιά.

Κατά την άποψη μου όλα τα σημαντικά προβλήματα, όπως είναι και αυτό της υγείας, της παιδείας ή του περιβάλλοντος έχουν δύο διαστάσεις. Μια διαχειριστική και μια καθαρά πολιτική, και φυσικά δεν εννοώ κομματική. Τον χειρισμό του προβλήματος από την πλευρά της διάστασης που αναφέρεται στην διαχείριση, μπορούμε να τον παραλληλίσουμε με την θεραπεία που αναφέρεται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μιας πάθησης, αλλά όχι των αιτιών που την γενούν. Όσο καλά λοιπόν και αν χειριστούμε ένα πρόβλημα από διαχειριστικής πλευράς, το μόνο που θα κατορθώσουμε είναι να αντιμετωπίσουμε κάποια συμπτώματα της «πάθησης», αλλά όχι την ίδια την πάθηση. Φυσικά είναι γεγονός ότι η λαθεμένη διαχείριση μια πάθησης μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την κατάσταση του ασθενούς, ακόμα και να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της υγείας του. Πέρα όμως από την διαχειριστική προσέγγιση οφείλουμε, για να αντιμετωπίσουμε την πάθηση αποτελεσματικά, να ανατρέξουμε στα αίτια και να προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε εκείνα που την γεννούν. Τις περισσότερες φορές αυτή η θεραπεία έχει να κάνει όχι μόνο με φάρμακα ή άλλες ιατρικές πράξεις και επεμβάσεις, αλλά κύρια με την προσπάθεια του ασθενούς να αλλάξει συμπεριφορές και τρόπο ζωής και φυσικά σκέψης.

Ο παραλληλισμός αυτός ταιριάζει απόλυτα, κατά την άποψη μου, με την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων υγείας από τις «σύγχρονες» κυβερνήσεις. Η τακτική των ΗΠΑ μάλιστα, στο θέμα αυτό, αποτελεί ιδανικό παράδειγμα που μας δείχνει τα αδιέξοδα μιας πολιτικής που δεν θέλει να λαμβάνει υπόψη της τις αναγκαιότητες που πρέπει να αντιμετωπίσει.

Ας προσπαθήσουμε όμως να προσεγγίσουμε το θέμα περιγράφοντάς το σε πρώτη φάση. Για την περιγραφή θα ανατρέξουμε στην εφημερίδα Καθημερινή (Σάββατο, 20 Ιουνίου, 2009) και ένα άρθρο του Robert Samuelson, που δημοσιεύει η συγκεκριμένη εφημερίδα. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο αυτό, από το 1975, «η κατά κεφαλή αποπληθωρισμένη ετήσια δαπάνη για την υγεία αυξάνεται κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες ταχύτερα από την κατά κεφαλή αύξηση του ΑΕΠ» Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, μας ενημερώνει ο αρθρογράφος, τότε οι δαπάνες για την υγεία που το 1960 αποτελούσαν το 5% του ΑΕΠ και ανέρχονται στο 18% σήμερα, θα φτάσουν στο 34% το 2040, «αντιστοιχώντας στο 1/3 του ΑΕΠ». Επίσης σύμφωνα με τα όσα λένε οι προεδρικοί σύμβουλοι τα κονδύλια που αφορούν τα προγράμματα Medicare (για υπερήλικες) και Medicaid (για χαμηλόμισθους), θα αυξηθούν από το τρέχον 6% του ΑΕΠ στο 15% του ΑΕΠ.

Και λοιπόν; που είναι το πρόβλημα; θα διερωτηθεί κάποιος. Οι άνθρωποι θέλουν να δώσουν τα πάντα για την υγεία. Σύμφωνα όμως πάλι με τους προεδρικούς συμβούλους το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι η κατάσταση της υγείας των Αμερικανών πολιτών δεν βελτιώθηκε και δεν αναμένεται να βελτιωθεί. Ήδη, και παρά την δραματική αύξηση των δαπανών υγείας όλα τα προηγούμενα χρόνια, 46 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες δεν έχουν ούτε στοιχειώδη ασφάλιση. Και το πρόβλημα δεν σταματά εδώ. Το κόστος των επιδοτούμενων από τις επιχειρήσεις ασφαλιστικών συμβολαίων, που αυτές κάνουν για τους υπαλλήλους τους, έχει αυξηθεί δραματικά και οι επιχειρήσεις σκοπεύουν να μεταφέρουν το τεράστιο αυτό φορτίο στις πλάτες των εργαζόμενων, μειώνοντας τους μισθούς τους. Με άλλα λόγια το «πάπλωμα» θα το πληρώσουν όσοι εργάζονται είτε με την μορφή φορολογίας, είτε με μείωση των μισθών, είτε και με τα δύο.

Ας πάμε όμως και στην άλλη, την «αθέατη» πλευρά του προβλήματος. «Το σύστημα υγείας, ως έχει ενθαρρύνει γιατρούς και νοσοκόμους στην παροχή των μέγιστων δυνατών υπηρεσιών – αφού αμείβονται αναλόγως – αλλά και τους ασφαλισμένους να εξαντλούν κάθε δυνατότητα και προσφερόμενο ιατρικό μέσο, ακόμα και όταν αυτά δεν είναι απαραίτητα», δηλώνει ο αρθρογράφος που προαναφέραμε. «Δυστυχώς, ότι ικανοποιεί τους προμηθευτές των υπηρεσιών υγείας και τους ασθενείς τους, επιβαρύνει οικονομικά το κοινωνικό σύνολο», γράφει σε ένα άλλο σημείο η εφημερίδα. Παρατηρεί μάλιστα ότι, «όταν οι άνθρωποι έχουν ασφάλιση, τείνουν να κάνουν μεγαλύτερη χρήση των ιατρικών υπηρεσιών». Φυσικά δεν αναφέρει αν αυτό γίνεται γιατί οι άνθρωποι αρρωσταίνουν περισσότερο, όσο γηράσκουν, ή γιατί η αγορά της υγείας ευνοεί την κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών υγείας, όπως ακριβώς συμβαίνει και με όλες τις άλλες αγορές.

Προσωπικά πιστεύω ότι το βασικό πρόβλημα βρίσκεται στον τρόπο ζωής και σκέψης που επιβάλλεται και που η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς έχει αποδεχτεί. Στο τεύχος Ε της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, στις 25 Ιανουαρίου 2009, είχε δώσει συνέντευξη ο Richard Wilkinson, ο οποίος είναι κοινωνικός επιδημιολόγος και ο οποίος ήταν καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. Ο επιφανής βρετανός επιστήμονας είχε δηλώσει σε αυτή την συνέντευξη, ανάμεσα στα άλλα και τα εξής: «Αν είσαι αγχωμένος για 20 λεπτά, αυτό δεν έχει συνέπεια στην υγεία σου. Αν αυτό, όμως, συνεχιστεί επί εβδομάδες ή μήνες, το ανοσοποιητικό σου σύστημα εκτίθεται περισσότερο σε σοβαρούς κινδύνους». Υπολειτουργεί, θα συμπληρώναμε εμείς, με τεράστιες συνέπειες για την υγεία μας. Γνωρίζετε όμως εσείς, για παράδειγμα, κάποιον που δεν αγχώνεται σήμερα κάτω από τις σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στην χώρα μας; Επίσης μιλώντας για την επίδραση των ανισοτήτων στην υγεία ο Richard Wilkinson, στην ίδια συνέντευξη, είχε δηλώσει: «Σε κοινωνίες με μεγάλες ανισότητες οι άνθρωποι όλων των εισοδηματικών αποχρώσεων τα πάνε άσχημα στον τομέα της υγείας. Οι συνέπειες είναι πιο σοβαρές στην βάση, αλλά φαίνεται να διαπερνούν και το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της συγκεκριμένης χώρας. Οπότε, ακόμη και οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης σε μια άνιση κοινωνία θα έχουν πιο σύντομη ζωή, θα είναι πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι, τα παιδιά τους θα διατρέχουν τον κίνδυνο να μπλέξουν με ναρκωτικά και να πάνε άσχημα στο σχολείο». Αυτό με την σειρά του, συμπληρώνουμε εμείς, αυξάνει την αβεβαιότητα, το άγχος και την προσπάθεια,  στο κυνήγι μιας ευτυχίας που φαίνεται όλο και πιο απομακρυσμένη από εμάς.

Ο τρόπος αυτός ζωής, που αναπτύχθηκε έντονα τα τελευταία 50 χρόνια, επέτρεψε από την μια πλευρά να ζούμε περισσότερα χρόνια (κύρια λόγω των προόδων της ιατρικής, αλλά και των συνθηκών υγιεινής), σε σχέση με το παρελθόν, αλλά με περισσότερες ασθένειες και μειώνοντας συνεχώς τα επίπεδα ποιότητας στην ζωή μας. Οι σύγχρονες επιδημιολογικές μελέτες μας παρέχουν ένα τεράστιο πλήθος ενδείξεων και αποδείξεων σχετικά με το ότι το σύνολο σχεδόν των σύγχρονων ασθενειών συνδέονται με τον τρόπο ζωής (στρες, παχυσαρκία, κάπνισμα, κλπ). Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που πάρα πολλοί διεθνείς οργανισμοί (ανάμεσα τους και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας - ΠΟΥ) επιμένουν ότι η θεραπεία της κοινωνικής «πάθησης», που ονομάζεται «αυξημένα προβλήματα υγείας» και «αυξημένα κόστη υγείας», συνδέονται με την πρόληψη.

Το κακό με την πρόληψη είναι ότι δεν βοηθά την ανάπτυξη της αγοράς προϊόντων που καταστρέφουν την υγεία (διατροφικά προϊόντα πλατιάς κατανάλωσης, διάφορα είδη αναψυκτικών, και άλλα), αλλά και την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών υγείας, που έχει αναπτυχθεί δραματικά τα τελευταία 30 χρόνια. Αντίθετα, εμπεριέχει κινδύνους για το «σύστημα», αφού μαθαίνει τον άνθρωπο να αντιλαμβάνεται τις αναγκαιότητες και τα φυσιολογικά του όρια. Τον μαθαίνει να αναζητά την ισορροπία στην ζωή και την ευτυχία έξω από καταναλωτικά πρότυπα. Για παράδειγμα επιδημιολογικές, αλλά και νεύρο-φυσιολογικές  μελέτες (που έχουμε ήδη αναφέρει στο παρελθόν) δείχνουν ότι η άσκηση του εγκεφάλου καθυστερεί, τουλάχιστον, την εμφάνιση της νόσου Αλτσχαίμερ. Όμως ή άσκηση του εγκεφάλου (διάβασμα, συζήτηση, παρακολούθηση καλλιτεχνικών ή άλλων εκδηλώσεων, κλπ) δεν προωθεί ούτε την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών υγείας, ούτε βοηθά στη ανάπτυξη της διαφημιστικής αγοράς που αναπτύσσεται μέσα από την σύγχρονη τηλεόραση, που με λίγη φαντασία, όσο αφορά τουλάχιστον την χώρα μας, θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε και σύγχρονο Κολοσσαίο, το τήλε-Κολοσσαίο, όπου λιοντάρια είναι η AGB, οι καναλάρχες, οι «μεγάλοι» παρουσιαστές, κλπ, και τον ρόλο των Χριστιανών τον έχουμε αναλάβει εθελοντικά εμείς. Αυτό ακριβώς το τελευταίο είναι και η τεράστια διαφορά με τους τότε χριστιανούς. Εκείνους τους πετούσαν, για την πίστη τους, στα λιοντάρια. Εμείς πέφτουμε στο στόμα των λιονταριών εθελοντικά, είτε για να σκοτώσουμε την ανία μας, είτε από άγνοια ή, μερικές φορές, και από βλακεία.

Το Αμερικάνικο λοιπόν «μοντέλο», και όσοι προσπαθούν να το μιμηθούν (χωρίς μάλιστα να διαθέτουν τις δυνατότητες του – βλέπε Ελλάδα) δεν πρόκειται να βρει εύκολα τον δόμο του, γιατί δημιούργησε αντιθέσεις και συνεχίζει να δημιουργεί αντιφάσεις που επιδεινώνουν όλα όσα παραπάνω περιγράψαμε. Η μεγάλη μάχη για την επίλυση των προβλημάτων υγείας, και όχι μόνο, περνά μέσα από μια επανάσταση στον τρόπο σκέψης, που θα επιδράσει καταλυτικά στην νοοτροπία και θα επιτρέψει την ανάπτυξη ενός επιπέδου σκέψης πολύ ευρύτερου και αποτελεσματικότερου σε σύγκριση με το επίπεδο σκέψης εκείνων που δημιούργησαν αυτά τα προβλήματα. Εδώ όμως αρχίζουν οι πραγματικές δυσκολίες. Εμείς απλά ελπίζουμε να μην είναι και ανυπέρβλητες.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.