Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 09:07
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Απόψεις
Τα προβλήματα της... φτώχειας
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Euronews   
Δημοσιεύθηκε: Στις 12/11/2009 ώρα: 14:24
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό κανάλι ειδήσεων Euroneus, εννέα στους 10 Ευρωπαίους επιθυμούν ανάληψη επείγουσας δράσης από την κυβέρνησή τους για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Μια νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου μας αποκαλύπτει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών που σχετίζονται με τον κοινωνικό αποκλεισμό που φαίνεται να είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα. Αυτές φυσικά οι ανησυχίες ποικίλουν από χώρα σε χώρα.
Έτσι οι άνθρωποι από την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ανησυχούν περισσότερο για την συχνότητα εμφάνισης της φτώχειας στις χώρες τους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό των ανθρώπων που ανησυχούν για την συχνότητα εμφάνισης της φτώχειας, ήταν λίγο χαμηλότερο από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (66%). Από την άλλη πλευρά μόνο το 1/3 περίπου των Σουηδών, των Κύπριων και των Δανών βλέπουν την φτώχεια και τον κίνδυνο της φτώχειας τόσο διαδεδομένα στην χώρα τους.

Κατά μέσο όρο, το 54% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η φτώχεια δυσκολεύει τους ανθρώπους να διατηρήσουν ένα δίκτυο φίλων. Η Swa Schyvens, που δουλεύει με μια φλαμανδική ένωση βοηθώντας τους φτωχούς, είπε: «Η φτώχεια δεν είναι μόνο να είναι οι άνθρωποι πεινασμένοι ή άστεγοι; Είναι επίσης ο κοινωνικός αποκλεισμός και η έλλειψη της συμμετοχής στην κοινωνία.
Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα και δεν ξέρεις τίποτα. Η φτώχεια εξαπλώνεται μέσα στο ίδιο το άτομο».

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου αναδεικνύει την ανεργία και τους ανεπαρκείς μισθούς ως τους σημαντικότερους φόβους.
Επίσης, η έλλειψη εκπαίδευσης και δεξιοτήτων θεωρήθηκε ότι συμβάλλει σημαντικά στη φτώχεια.

Η Χριστίνα Κονταράκου (Christine Kotarakos), υπάλληλος στην European Task Force 2010, που ασχολείται με την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, είπε: «οι αντιλήψεις του κόσμου αντανακλούν αυτό που, περισσότερο ή λιγότερο, είναι πιθανώς η πραγματικότητα. Όταν μιλάμε για τον κίνδυνο της φτώχειας, εμείς αναφερόμαστε σε μια συγκεκριμένη μέτρηση της φτώχειας που βασίζεται στο εισόδημα. Αλλά η φτώχεια εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες, πέραν του εισοδήματος».

Οι Κοινωνικές παροχές, οι συντάξεις, καθώς και το κόστος διατήρησης της κατάλληλης στέγης, θεωρήθηκαν, επίσης, από τους πολίτες ως προβλήματα.

Πριν από δέκα χρόνια, οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να «επιδιώξουν με αποφασιστικό τρόπο να εξαλείψουν την φτώχεια» έως το 2010, το οποίο έχει οριστεί και ως Ευρωπαϊκό Έτος κατά της Φτώχειας.

Εμείς δεν ξέρουμε ποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες και πότε κάνανε τέτοιες βαρύγδουπες δηλώσεις. Είμαστε σίγουροι όμως, ότι το πρόβλημα της αντιμετώπισης της φτώχειας δεν αφορά κύρια τους Ευρωπαίους «ηγέτες» και δεν μπορεί να λυθεί χωρίς να συνειδητοποιήσει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τις παραμέτρους, τις αιτίες και τις συμπεριφορές που δημιουργούν την φτώχεια σε μια εποχή αφθονίας αγαθών. Επίσης να υπενθυμίσουμε ότι, το πρόβλημα της φτώχειας συνδέεται άμεσα με την κατάσταση υγείας των πολιτών, όπως έχουμε γράψει παλαιότερα, αναφερόμενοι σε ανάλογες μελέτες.

Για του «λόγου όμως το αληθές» να σας αναφέρουμε μια πρόσφατη που δημοσιεύτηκε από την Ένωση Ηλικιωμένων Πολιτών στις ΗΠΑ (The Senior Citizens League (TSCL). Σύμφωνα λοιπόν με την μελέτη αυτή, οι υπερήλικες υποχρεώθηκαν να κάνουν δραστικές περικοπές στις δαπάνες που αφορούν τα φάρμακα και την διατροφή τους από την στιγμή που εμφανίστηκε η οικονομική κρίση.

Συγκεκριμένα:
• Το 42% των πολιτών ανέβαλαν την συνταγογράφηση φαρμάκων που ήταν απαραίτητα για την υγεία τους.
• Το 62% δεν πραγματοποίησε επίσκεψη στον γιατρό ή δεν αναζήτησε άλλη, απαραίτητη για την υγεία του, υπηρεσία
• Το 77% έκανε περικοπές στις δαπάνες που αφορά την διατροφή τους

Επίσης, και σύμφωνα πάντα με την μελέτη της Ένωσης υπερηλίκων, η κατηγορία αυτή των πολιτών έχασε το 20% της αγοραστικής του δύναμης από το 2000 έως σήμερα.

Εμείς θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι, δεν έχουμε καταλάβει πως είναι δυνατόν τόσο πλατιά στρώματα του πληθυσμού να «πάσχουν» κυριολεκτικά, λόγω της οικονομικής τους κατάστασης και την ίδια στιγμή τα μέτρα του Obama να περνούν με δυσκολία, αλλά και να ανακάμπτουν εκλογικά οι «ρεπουμπλικάνοι», που είναι ενάντια σε οποιασδήποτε κοινωνική πολιτική. Το θέμα δεν είναι στενά «κομματικό», αφού στην Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, για παράδειγμα, όπου κυβερνούν «συντηρητικοί», δεν υπάρχουν τόσο ακραίες κοινωνικά απόψεις. Είναι θέμα ιδεολογικό και τρόπου σκέψης ενός λαού. Κατά πόσο δηλαδή ο κάθε λαός έχει κατανοήσει ότι η κοινωνική συνοχή είναι ζήτημα ζωτικό για όλους και όχι μόνο για αυτούς που έχουν ανάγκη.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.