Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 08:01
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Απόψεις
Νοικοκυρεύοντας την Ζωή μας
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Mayo Clinic   
Δημοσιεύθηκε: Στις 21/12/2009 ώρα: 13:44
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Με αφορμή το άρθρο μας με τίτλο «Η απληστία στην διατροφή μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης», ας δούμε τις συμβουλές που δίνει ένα από τα πλέον γνωστά και φημισμένα για το επιστημονικό τους έργο νοσοκομεία στον κόσμο, το MAYO CLINIC των ΗΠΑ, σε ένα κείμενο που υπογράφει ο Edward T. Creagan, M.D.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν, λέει ο αρθρογράφος, τι πρέπει να κάνουν για να διατηρήσουν την υγεία τους, την ηρεμία τους και την φυσική τους κατάσταση. Γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε την κατάλληλη διατροφή και ανάπαυση. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να διαχειριστούμε σωστά το στρες και τον χρόνο μας.
Παρ’ όλα αυτά πολλές φορές χάνουμε τον δρόμο μας, λέει ο αρθρογράφος και αναφέρει ένα προσωπικό του παράδειγμα για τον τρόπο που πολλές φορές υποπίπτουμε σε λάθη, όσο αφορά τον τρόπο διαχείρισης του χρόνου μας και του στρες.
Αν και συχνά προειδοποιώ τους άλλους σχετικά με τους κινδύνους που κρύβει η τάση μας να θέτουμε ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους και για την τυραννία που μας ασκεί το «επείγον», ο ίδιος δεν ακολουθώ την συμβουλή μου, λέει ο αρθρογράφος.

Το ερώτημα φυσικά, ή μάλλον τα ερωτήματα, είναι μέχρι ποιου βαθμού ορίζουμε τον χρόνο μας σήμερα και μέχρι ποιου βαθμού μπορούμε να πολεμήσουμε την τυραννία του επείγοντος στις σημερινές συνθήκες. Πως μπορείς για παράδειγμα να καταπολεμήσεις το στρες και να ρυθμίσεις τον ήδη βεβαρυμμένο χρόνο σου σε μια πόλη που η μετακίνηση γίνεται με όρους χειρότερους από ότι γίνονταν στο παρελθόν, λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης;

Μιας συμφόρησης που δημιουργείται από την μανία πολλών από εμάς να κυκλοφορούμε κυρίως με τα δικά μας μέσα (τα οποία συχνά είναι αυτοκίνητα ογκώδη), παρά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και από την χρόνια έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής από την επίσημη πολιτεία για το καυτό αυτό θέμα.

Πως μπορείς επίσης να ρυθμίσεις το στρες και τον χρόνο σου όταν σε αυτή την πόλη αναγκάζεσαι να κάνεις δυο δουλειές προκειμένου να καλύψεις τις καταναλωτικές ανάγκες και συνήθειες της οικογένειας σου; Πως μπορείς ακόμα να ρυθμίσεις τον χρόνο σου και το στρες, όταν οι καταναλωτικές σου συνήθειες και η «προσωπική» σου συναισθηματική ισορροπία εξαρτάται, κυρίως, από το «status» των εμπορευμάτων που καταναλώνεις; 

Τέλος πως μπορείς να ισορροπήσεις όταν οι παράμετροι που επηρεάζουν την ψυχική και συναισθηματική ισορροπία παραβιάζονται συνεχώς και κατά βούληση, συνειδητά ή ασυνείδητα, από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και όταν οι προτεραιότητες που έχουμε θέσει στην ζωή προκαλούν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός για να ισορροπήσει; Δηλαδή, σωστή διατροφή, ανάπαυση, σωστή διαχείριση του χρόνου μας και ιδιαίτερα του ελεύθερου χρόνου μας, και έλεγχο του στρες.

Θεωρώ ότι η απάντηση βρίσκεται στην κορυφαία ρύση του Albert Einstein: «Δεν μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα του σήμερα με τον τρόπο σκέψης που είχαμε όταν τα δημιουργούσαμε». Και ό τρόπος αυτός σκέψης αφορά την οικονομία, την πολιτική, την παραγωγή και κατανάλωση και γενικά όλες τις πτυχές της ζωής.

Η άποψη μου είναι ότι, το μέλλον όλων εξαρτάται από τον αγώνα που η ανθρωπότητα κάνει μεταξύ αυτών που θέλουν να αλλάξουν τρόπο σκέψης και αυτών που δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτόν που δημιούργησε τα προβλήματα.

«Η απληστία στην διατροφή μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης»

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.