Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 19:15
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Απόψεις
H ηλικία της γυναίκας επηρεάζει την εξωσωματική?
Επιμέλεια: Δρ. Αθανασίου Βασίλειος - Γυναικολόγος - Μαιευτήρ, Χειρουργός /Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών 
Πηγή: http://www.reproduction.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 18/01/2010 ώρα: 13:19
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Η γονιμότητα μειώνεται μετά την ηλικία των 35 (ειδικά μετά τα 38), και τα ποσοστά γεννήσεων ανά κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι μόνο 15% περίπου, καθώς η γυναίκα πλησιάζει στα 40ά γενέθλια της. Αυτό το ποσοστό είναι παρόμοιο με το ποσοστό γέννησης ζωντανών βρεφών μετά από αναστροφή της περίδεσης σαλπίγγων για μια γυναίκα της ηλικίας αυτής.
Πριν υποβληθεί, συνεπώς μια γυναίκα 38+ σε οποιαδήποτε θεραπεία υπογονιμότητας, υποβάλλεται σε μια σειρά εξετάσεων για την αξιολόγηση της γονιμότητας της (π.χ. εξέταση αντίδρασης στην ουσία clomiphene, επίπεδο FSH στο αίμα την 3η μέρα). Αν τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών δεν είναι φυσιολογικά, η πιθανότητα της επιτυχούς έκβασης θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι ακόμη μικρότερη από την προαναφερθείσα.

Βάσει όμως της εμπειρίας του επιστημονικού μας προσωπικού, η «επιτυχία» της εξωσωματικής γονιμοποίησης καθορίζεται όχι μόνο από την ηλικία, αλλά από περισσότερους παράγοντες, και κάθε ζευγάρι θα πρέπει να υποβληθεί σε λεπτομερείς εξετάσεις για να έχουμε πλήρη κατανόηση της πρόγνωσης και της πιθανής έκβασης εκάστοτε προσπάθειας.

όταν η γυναίκα είναι 35+, αληθεύει ότι αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες γέννησης παιδιού με χρωμοσωμικές αλλοιώσεις?

Oι χρωμοσωμικές ανωμαλίες που σχετίζονται με την ηλικία ξεκινούν συνήθως κατά τη διάρκεια της μείωσης, όταν δηλαδή το ωάριο εξαλείφει τα μισά από τα 46 του χρωμοσώματα για να προσαρμόσει τη γενετική συμβολή του αρσενικού. Τα χρωμοσώματα χωρίζονται από μικροσκοπικά ινίδια που ονομάζονται άτρακτοι, τα οποία φαίνεται ότι γίνονται εύθραυστα και σπάζουν ή αποσυνδέονται από τα χρωμοσώματα καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν. Αυτή η θραύση ή αποσύνδεση μπορεί να οδηγήσει σε ένα μη φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων στο ωάριο, μία κατάσταση που ονομάζεται ανευπλοειδία.

Αυτό συμβαίνει περίπου στο 33% των ωαρίων στην ηλικία των 35 και περίπου στο 50% των ωαρίων στην ηλικία των 40.
Ευτυχώς, λίγα από αυτά τα μη φυσιολογικά ωάρια θα γονιμοποιηθούν ή θα αναπτυχθούν σε ανιχνεύσιμες εγκυμοσύνες. Έτσι, ο κίνδυνος γενετικά μη φυσιολογικής εγκυμοσύνης είναι πολύ χαμηλότερος από τον κίνδυνο μη φυσιολογικού ωαρίου.

Καθώς μεγαλώνετε, ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης για τα μη χρωμοσωμικά γενετικά ελαττώματα (συγγενή ελλείμματα) και για τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως ο διαβήτης της κύησης, η προεκλαμψία και η ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη. Ωστόσο, στα 35, η ηλικία σας παίζει μικρό ρόλο σε οποιαδήποτε από αυτές τις επιπλοκές.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.