Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 08:39
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Απόψεις
Φάρμακα και Υγεία... - “ΈΠΕΑ ΠΤΕΡΟΝΤΑ”
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Ελευθεροτυπία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 10/02/2010 ώρα: 14:59
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Τι συμβαίνει πραγματικά στον χώρο του φαρμάκου και της υγείας γενικότερα; Το ερώτημα δεν είναι νέο αλλά επανέρχεται κάθε φορά που το κράτος και οι φορείς του ψάχνουν για τρόπους μείωσης των δημοσίων δαπανών.
Το ερώτημα όμως παραμένει και φυσικά η απάντηση του, τουλάχιστον κατά την άποψη μας, δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη. Η δυσκολία δεν έγκειται σε έλλειψη γνώσης για το θέμα, αντίθετα πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ καλά ενημερωμένοι σχετικά με το φάρμακο. Η δυσκολία έγκειται στην πολυπλοκότητα του θέματος και στο γεγονός, ότι κάθε φορά καταφεύγουμε σε «συνταγές μαγειρικής» που εκτός των άλλων αποτελούν και κακή περιγραφή του ζητήματος.

Φαίνεται όμως ότι κάποιοι είναι ιδιαίτερα «καλοί γνώστες» του συγκεκριμένου θέματος αποφάσισαν να μας «διαφωτίσουν» προκειμένου να μας προστατέψουν ή και να μας σώσουν από τα “γεράκια” που λυμαίνονται τον χώρο. Τον ρόλο αυτό ανέλαβε μια έγκυρη και πλατιάς κυκλοφορίας Κυριακάτικη εφημερίδα και αφιέρωσε στο εν λογω θέμα 4 ολόκληρες σελίδες, την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010 (Πρόκειται για την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία).

Αξίζει τον κόπο να εστιάσουμε την προσοχή μας στις σημαντικές πληροφορίες που η έγκυρη (γενικά) και μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα μας παρέχει και να εντοπίσουμε τις σημαντικότερες από αυτές.

Μαθαίνουμε λοιπόν αρχικά ότι, την “πίτα” της φαρμακευτικής αγοράς στην Ελλάδα την μοιράζονται εταιρείες κολοσσοί στις οποίες κυριαρχούν οι πολυεθνικές. Πράγματι σημαντική πληροφορία, αφού το γεγονός αυτό αποτελεί κραυγαλέα εξαίρεση στην σύγχρονη Ελληνική κοινωνική πραγματικότητα, στην οποία κυριαρχούν οι μικρές και μεσαίες εγχώριες επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο λιανεμπόριο, τα τρόφιμα, τα πετρελαιοειδή, κλπ.

Έπειτα μαθαίνουμε ότι, η δραστηριότητα αυτών των εταιρειών είναι κύρια εμπορική, αφού έχουν βάλλει λουκέτο στις παραγωγικές τους μονάδες (εδώ και πολύ καιρό) και στην ουσία είναι αποκλειστικά εισαγωγείς φαρμακευτικών προϊόντων. Επίσης σημαντική πληροφορία, αφού η αποβιομηχάνιση δεν αφορά, σχεδόν, κανένα άλλο κλάδο της Ελληνικής οικονομίας. Όσοι μάλιστα επεσήμαναν και επισημαίνουν, ότι στην Ελλάδα το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε, τα τελευταία 30 χρόνια, είναι να καταναλώνουμε και όχι να παράγουμε (εξαιρείται το τσιμέντο), είναι απλά γραφικοί.

Επίσης μαθαίνουμε ποιες είναι οι σημαντικές εταιρείες στην Ελλάδα και σε ποια συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς δραστηριοποιείται η κάθε μια από αυτές (καρδιαγγειακά φάρμακα, φάρμακα του αναπνευστικού, κλπ). Αυτό αποτελεί σίγουρα μια πληροφορία της όποιας η σημασία και η χρησιμότητα μπορεί να αξιολογηθεί από τον καθένα.

Σε άλλο άρθρο της έγκυρης και μεγάλης κυκλοφορίας Κυριακάτικης εφημερίδας μαθαίνουμε ακόμα κάτι που φαντάζομαι εκπλήσσει τους πολίτες αυτής της χώρας. Στον χώρο της υγείας υπάρχει και λειτουργεί «κύκλωμα» του οποίου η δραστηριότητα είναι «αδιαφανής» και το οποίο γνωρίζει πολύ καλά να «σκεπάζει τα ίχνη του». Έ αυτό δεν το περίμενα προσωπικά εγώ. Δεν περίμενα δηλαδή ότι, ενώ σε όλους τους άλλους χώρους (τράπεζες, εφορίες, πολεοδομία, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κλπ) υπάρχει ένας, έστω και σχετικά, διαφανής τρόπος λειτουργίας, στον ευαίσθητο χώρο της υγείας θα υπήρχε τέτοιο πρόβλημα. Ειλικρινά ντρέπομαι.

Δεν δέχομαι, προσωπικά σαν επαγγελματίας της υγείας (φαρμακοποιός), να υπάρχουν γιατροί που θέλουν να προστατέψουν τις σχέσεις τους με φαρμακευτικές εταιρείες και να τους ανεχόμαστε. Προτείνω να τιμωρηθούν παραδειγματικά, όπως συνέβη με εκείνους τους δημόσιους λειτουργούς, που είχαν ανάλογες σχέσεις με την Siemens ή εκείνους που τόλμησαν να καταχραστούν χρήματα των ταμείων με τα δομημένα ομόλογα. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να πληρώνονται δημόσιοι λειτουργοί σε κρατικά νοσοκομεία από φαρμακευτικές εταιρείες με μίζες αρκετών εκατοντάδων ευρώ την εβδομάδα για τις «υπηρεσίες» τους», όταν κάποιοι άλλοι πληρώνονταν με εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα. Προτείνω να τιμωρηθούν παραδειγματικά, τουλάχιστον για την βλακεία που τους διακρίνει. Εκτός και αν η χώρα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο όπου οι πολίτες της έχουν εθιστεί να λύνουν τις ανάγκες τους έναντι ψίχουλων και η ξεδιαντροπιά έχει κτυπήσει κορυφή.

Αγαπητοί αναγνώστες δεν συνηθίζω να αντιμετωπίζω σοβαρά προβλήματα με ειρωνείες, αλλά ειλικρινά νοιώθω, ότι έχει χαθεί από αυτόν τον τόπο και το μέτρο και κάθε ίχνος λογικής σκέψης και προσπάθειας ουσιαστικής ανάλυσης και εντοπισμού των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σχεδόν σε όλους τους τομείς.

Είναι δυνατόν, για παράδειγμα, σε μια κοινωνία και οικονομία όπου η μεγιστοποίηση του κέρδους είναι το ζητούμενο και όπου η διαφήμιση αποτελεί ένα από τα ουσιαστικότερα μέσα και εργαλεία για την προώθηση των προϊόντων ή την «χειραγώγηση των πολιτών», όπως προτιμά η εφημερίδα, να θεωρείται αποκάλυψη, ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους στους γιατρούς; Δηλαδή πως αλλιώς θα μπορούσαν να προωθήσουν τα προϊόντα τους; Το ουσιαστικό ερώτημα είναι, τόσο για τις φαρμακευτικές, όσο και για τις υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους, αν σέβονται τους κανονισμούς και την νομοθεσία που η πολιτεία έχει ορίσει και αφορά την ενημέρωση των πολιτών είτε αυτοί είναι γιατροί, είτε απλοί καταναλωτές. Ουσιαστικό ερώτημα επίσης, είναι αν η πολιτεία έχει θεσπίσει τους κατάλληλους νόμους, αλλά και εκείνους τους θεσμούς που θα διασφαλίζουν την ομαλή και μη παραπλανητική διαφήμιση ή προώθηση προϊόντων από τις εταιρείες, φαρμακευτικές και μη, προς τους γιατρούς ή τους καταναλωτές. Τέλος, ουσιαστικό ερώτημα είναι, το αν η πολιτεία έχει τους κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα μπορούσαν να προστατέψουν τον πολίτη από τις αυθαιρεσίες εκείνων των γιατρών ή εκείνων των εταιρειών που θεωρούν ότι η κοινωνία τους ανήκει και δεν νοιώθουν μέρος αυτής.

Κατά την άποψη μου, οι καταγγελίες της μορφής που κάνει η εφημερίδα, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να «θολώνουν τα νερά» και πολλές φορές (προσχεδιασμένα και εκ του πονηρού) να παίζουν τον ρόλο του «λαγού», προκειμένου να ληφθούν μέτρα που πλήττουν τους πάντες και συνήθως λύνουν (αν το λύνουν) το πρόβλημα προσωρινά για να το ξαναβρούμε πάλι μπροστά μας πιο διογκωμένο στο μέλλον. Έτσι ακριβώς έχει γίνει και στο παρελθόν. Στα 30 περίπου χρόνια που δραστηριοποιούμε στον χώρο του φαρμάκου και την υγείας, έχω δει κάθε φορά να γράφονται σχεδόν τα ίδια και να λαμβάνονται μέτρα που ο μοναδικός τους στόχος δεν είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών, αλλά η περικοπή των δαπανών που κύρια πλήττει τους ασθενέστερους (ως συνήθως).

Είναι νομίζω καιρός να γίνουμε σοβαρότεροι. «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού εστί». Εμείς φυσικά έχουμε κατά πολύ ξεπεράσει τις δύο φορές, γι’ αυτό το ζήτημα δεν είναι απλά να αποδείξουμε ότι είμαστε σώφρονες, αλλά να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ξεδιάντροποι ή ηλίθιοι.

Ας συζητήσουμε λοιπόν και ας αποφασίσουμε με σοβαρότητα για τα κάτωθι:
• τι είδους ενημέρωση θέλουμε για τον ιατρικό κόσμο και πως θα την διασφαλίσουμε, έτσι ώστε να μη «παραπλανόνται» οι γιατροί, αλλά να ενημερώνονται αποτελεσματικά; Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να υποχρεώσουμε τις εταιρείες και όσους συμμετέχουν σε ιατρικά συνέδρια να είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν τις ομιλίες τους και γενικά το περιεχόμενο των όσων λέγονται στον ΕΟΦ και φυσικά να υπάρχει εκπρόσωπος του ΕΟΦ στα συνέδρια με δαπάνη των εταιρειών.

• Οι γιατροί πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν υπόψη τους και το κόστος της θεραπείας που προτείνουν ή όχι; κατά την άποψη μου πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν υπόψη τους το κόστος θεραπείας και να ελέγχονται γι’ αυτό. Εξ' άλλου αυτό δεν είναι κάτι το πρωτότυπο, γιατί γίνεται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

• Επίσης θα πρέπει να ελέγχεται γενικά η συνταγογραφία των γιατρών; Θα πρέπει οι γιατροί να μπορούν να δικαιολογούν τεκμηριωμένα και επιστημονικά, στα ταμεία και στον ΕΟΦ, την θεραπεία που προτείνουν στον ασθενή τους; Προσωπικά θεωρώ, ότι ήδη έχει καθυστερήσει δραματικά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και έχω γίνει δύσπιστος, όσο αφορά την εφαρμογή της, ανεξάρτητα των προθέσεων του υπουργείου.

Υπάρχουν όμως και ορισμένα άλλα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν πριν αποφασίσουμε γενικά και αφηρημένα να μιλήσουμε για περικοπές δαπανών στο φάρμακο. Για παράδειγμα, ποια είναι η ανάλυση της υπάρχουσας πραγματικότητας όσο αφορά την κατανάλωση των φαρμάκων στην χώρα μας; Καταναλώνουμε περισσότερα φάρμακα από ότι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία, ή άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ανά κάτοικο; Αν ναι, τότε καλά κάνουμε και μιλάμε για υπερκατανάλωση, αν όχι, τότε αυτό που μας ενδιαφέρει είναι απλά η περικοπή των δαπανών και «γαία πυρί μειχθήτω». Επίσης άλλο κακή χρήση του φαρμάκου (που μπορεί να οφείλεται και σε ελλιπή επιστημονική κατάρτιση ή …) και άλλο υπερκατανάλωση. Μόνο αν έχουμε προηγουμένως δουλέψει και εντοπίσει τις αιτίες που προκαλούν τα πρόβλημα θα μπορούμε να προτείνουμε και τις σωστές λύσεις.

Ποιοι είναι οι παράμετροι που αυξάνουν το κόστος φαρμακοθεραπείας ή το κόστος υγείας γενικότερα και σε ποιούς από αυτούς, και πως, μπορούμε να παρέμβουμε αποτελεσματικά τόσο άμεσα, όσο και μακροχρόνια; Αν για παράδειγμα μεγαλώνει το προσδόκιμο επιβίωσης και ταυτόχρονα ο τρόπος ζωής που κάνουμε, μας οδηγεί στην κατανάλωση περισσότερων φαρμάκων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες που αποκτήσαμε (άγχος, στρες και σχετικά φάρμακα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, για παράδειγμα), τότε δεν απαιτείται γενικά και αφηρημένα περιορισμός των δαπανών υγείας, αλλά ίσως άλλος τρόπος ζωής

Δυστυχώς η πολιτεία, τα κόμματα και οι επιστημονικοί φορείς έχουν πολύ λίγο δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση.

Εμείς όμως θα επανέλθουμε και μάλιστα δριμύτεροι.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.