Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 08:55
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Απόψεις
Το κόστος της αποτυχίας θεσμοθέτησης της μεταρρύθμισης υγείας στις ΗΠΑ
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: The Robert Wood Johnson Foundation   
Δημοσιεύθηκε: Στις 20/04/2010 ώρα: 11:05
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Πως μια χώρα σαν τις ΗΠΑ θεωρεί ότι μια τέτοια κατάσταση δεν υποσκάπτει σοβαρά την κοινωνική συνοχή της χώρας, την παραγωγικότητα της οικονομίας της και σε τελευταία ανάλυση την ίδια την εθνική της υπόσταση μακροχρόνια;

The Robert Wood Johnson Foundation
Οι:
Bowen Garrett – ερευνητής (senior researcher) στο «Urban Institute’s Health Policy Center»
Matthew Buettgens – συν-ερευνητής (associate researcher) στο «Urban Institute’s Health Policy Center»
Lan Doan – βοηθός ερευνητή στο Κέντρο Πολιτικής Υγείας
Irene Headen – βοηθός ερευνητή στο Κέντρο Πολιτικής Υγείας
John Holahan- Διευθυντής του κέντρου (Urban Institute’s Health Policy Center)
δημοσίευσαν μια μελέτη, τον Μάρτιο του 2010, σχετικά με το κόστος της αποτυχίας θεσμοθέτησης της μεταρρύθμισης υγείας στις ΗΠΑ.
Θεωρούμε ότι τόσο τα στοιχεία που περιέχονται στην μελέτη αυτή, όσο και οι απόψεις μπορούν να βοηθήσουν στην καλλίτερη κατανόηση των πολιτικών υγείας που εφαρμόζονται και κύρια των επιδράσεων που αυτές έχουν στην κοινωνία και τους χρήστες υπηρεσιών και προϊόντων υγείας. Οι αναγνώστες καλούνται να λάβουν υπόψη ότι προσπάθεια θεσμοθέτησης μιας μεταρρύθμισης στο σύστημα υγείας, από τον πρόεδρο Ομπάμα, στέφτηκε με επιτυχία, ενώ είχε ταυτόχρονα και σημαντικό κόστος για την δημοτικότητα του, αφού πάρα πολλοί Αμερικανοί πολίτες ήταν και είναι ενάντιοι σε μια τέτοια μεταρρύθμιση, ενώ πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης έκαναν εκτεταμένες καμπάνιες ενάντια σε αυτή την προσπάθεια. Τέλος να λάβουμε υπόψη μας, ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν δημιουργεί ένα Σύστημα Υγείας ανάλογο των προηγμένων Ευρωπαϊκών κρατών, αλλά αποτελεί απλά μια προσπάθεια μείωσης των ανισοτήτων στην χρήση των υπηρεσιών υγείας που υπάρχει στην κοινωνία των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές λοιπόν και συγγραφείς αυτής της αναφοράς αναφέρουν τα εξής:
«χρησιμοποιώντας τα το μοντέλο εξομοίωσης που διαθέτει το ίδρυμα «Urban Institute’s Health Insurance Policy», εμείς εξετάσαμε τις επιδράσεις της διατήρησης  του status quo στην κάλυψη και τα κόστη με βάση τρία σενάρια»: 

1. Το χειρότερο σενάριο – μικρή ανάπτυξη των εισοδημάτων και συνέχιση της αυξητικής τάσης στα κόστη υγείας

2. Ενδιάμεσο σενάριο – κάπως καλλίτερη αύξηση των εισοδημάτων, αλλά χαμηλότερη τάση αύξησης του κόστους υγείας

3. Το βέλτιστο σενάριο – πλήρης απασχόληση, ταχύτερη αύξηση του εισοδήματος και ακόμα χαμηλότερη τάση αύξησης του κόστους υγείας

Όπως υπογραμμίζουν οι μελετητές, κάτω από οποιοδήποτε σενάριο η ανάλυση δείχνει μια τρομακτική οικονομική πίεση στα άτομα και τους εργαζόμενους όλων των επιπέδων. Έτσι όλα τα εισοδήματα αναμένεται να επηρεαστούν, αλλά θα είναι περισσότερο σκληρό για τις οικογένειες εκείνες που έχουν μέσο εισόδημα. Οι μελετητές θεωρούν ότι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, και σε περίπτωση που ισχύσει το χειρότερο σενάριο, ο αριθμός των ανασφάλιστων Αμερικανών πολιτών θα αυξηθεί από τα 49,4 εκατομμύρια πολίτες το 2010 στα 59,7 εκατομμύρια το 2015 και στα 67,6 εκατομμύρια πολίτες το 2020. Στην καλλίτερη περίπτωση ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών στις ΗΠΑ θα αυξηθεί στα 57,9 εκατομμύρια το 2020. Ένα μεγάλο ποσοστό των ανασφάλιστων πολιτών, σύμφωνα πάντα με τους μελετητές, θα προέρχονται από τις οικογένειες που έχουν μέσο και υψηλό εισόδημα.

Ένα ερώτημα που πιστεύω έρχεται αυθόρμητα στα χείλη οποιουδήποτε Ευρωπαίου πολίτη είναι: Πως μια χώρα σαν τις ΗΠΑ θεωρεί ότι μια τέτοια κατάσταση δεν υποσκάπτει σοβαρά την κοινωνική συνοχή της χώρας, την παραγωγικότητα της οικονομίας της και σε τελευταία ανάλυση την ίδια την εθνική της υπόσταση μακροχρόνια; Πως είναι δυνατόν να υπάρχουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού (πολλές φορές αποτελούν και πλειοψηφική τάση) που να θεωρούν αυτή την κατάσταση φυσιολογική; Ποιες είναι οι δυνάμεις εκείνες που διαμόρφωσαν ένα τέτοιο σκηνικό και καλλιέργησαν μια μαζική «υστερία» ενάντια στα μέτρα Ομπάμα; Στο σημείο αυτό θα ήθελα να δηλώσω ότι δεν εννοώ τις κομματικές δυνάμεις (π.χ. ρεπουμπλικάνοι), αλλά τις κοινωνικές δυνάμεις, γιατί απλά θεωρώ πολύ ρηχή την άποψη, ότι αυτά τα φαινόμενα οφείλονται απλά σε κάποιους «κακούς» πολιτικούς. Θεωρώ ότι τα φαινόμενα αυτά έχουν βαθύτερες ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές αιτίες στις οποίες είναι απαραίτητο να εμβαθύνουμε για να τις κατανοήσουμε και να τις αντιμετωπίσουμε.

Ας επιστρέψουμε όμως στην μελέτη που δημοσίευσαν οι ερευνητές που προαναφέραμε. Τα ασφάλιστρα λοιπόν, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα γίνονται όλο και ακριβότερα τόσο για τους εργοδότες, όσο και για τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα τα ασφάλιστρα για τα μεμονωμένα άτομα, αλλά και για τις οικογένειες αναμένεται ότι θα υπερδιπλασιαστούν το 2020 και θα αυξηθούν από τα $4.800 στα $10.300 για τα μεμονωμένα άτομα και από τα $12.100 στα $25.600 για τις οικογένειες. Ακόμα και στην καλλίτερη περίπτωση τα ασφάλιστρα θα αυξηθούν έως τα $7.800 για τα μεμονωμένα άτομα και στα $19.500 για τις οικογένειες έως το 2020, αυξανόμενα πολύ ταχύτερα σε σύγκριση με τα εισοδήματα.

Οι προσφορές για ασφαλιστική κάλυψη θα μειωθούν σημαντικά για τους εργάτες που εργάζονται σε μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Ανάλογες καταστάσεις θα επικρατήσουν και σε άλλους τομείς ή προγράμματα που αναφέρονται στην υγεία και επηρεάζουν τα κόστη, όπως για παράδειγμα στο πρόγραμμα ασφάλιση των παιδιών (Children’s Health Insurance Program - CHIP), όπου οι εγγραφές αναμένεται να αυξηθούν από τα 45,4 εκατομμύρια το 2010 στα 58,2 εκατομμύρια το 2020.

Οι μη αποζημιωνόμενες δαπάνες υγείας αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν και το κόστος τους θα αυξηθεί από τα $64 δις το 2010 στα $140 δις το 2020. Μαζί με το πρόγραμμα Medicaid και CHIP (για τα παιδιά) η αύξηση των δαπανών θα είναι η υψηλότερη για το ομοσπονδιακό κράτος, ακόμα και χωρίς την ψήφιση της μεταρρύθμισης.

Τέλος, και σύμφωνα πάντα με τους μελετητές, τα κόστη υγείας που θα πληρώνουν απευθείας οι οικογένειες θα αυξηθούν σημαντικά. Τα άτομα και οι οικογένειες αναμένεται να ξοδεύουν για ασφάλιστρα και άλλες δαπάνες υγείας $564 δις το 2020 σε σύγκριση με $315 δις που ξοδεύουν σήμερα. Στην καλλίτερη περίπτωση το ποσό αυτό θα ανέλθει στα $471 δις.

Η παραπάνω μελέτη, όπως μπορεί κάποιος να καταλάβει, δεν προτείνει ούτε διερευνά τρόπους για επίλυση του προβλήματος.

Δείχνει απλά (αυτό δεν σημαίνει ότι στερείται αξίας) το μέγεθος του προβλήματος και τις εκρηκτικές διαστάσεις που αυτό θα πάρει αν τα πράγματα συνεχίσουν να ακολουθούν στις ΗΠΑ την ίδια πορεία.

Είναι σίγουρο ότι το θέμα αυτό δεν είναι απλό. Αντίθετα είναι πολύπλοκο και σύνθετο και οι τακτικοί αναγνώστες αυτού του site μπορούν να βρουν αρκετές αναφορές και σκέψεις για αυτό. Επιτρέψτε μου όμως, στηριζόμενος στα στοιχεία αυτής της μελέτης να προσθέσω ακόμα μια παρατήρηση.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτής της μελέτης οι δαπάνες που θα πληρώσουν οι οικογένειες και τα άτομα θα αυξηθεί σημαντικά και «στην καλλίτερη περίπτωση το ποσό αυτό θα φθάσει τα $471 δις» το 2020 σε σύγκριση με τα $315 δις που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει με άλλα λόγια ότι η «αγορά» της υγείας θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα ανθεί. Ταυτόχρονα, και σύμφωνα πάντα με την μελέτη, αυτοί που θα «την πληρώσουν» θα είναι τα μικρό-μεσαία στρώματα και φυσικά αυτοί που δεν έχουν και σήμερα κάποια ασφάλιση. Δηλαδή παρ’ όλο που ο αριθμός των ανασφάλιστων θα αυξηθεί η αγορά δεν πρόκειται να υποφέρει.

Με άλλα λόγια παρατηρούμε για άλλη μια φορά μια κοινωνία (των ΗΠΑ στην συγκεκριμένη περίπτωση) να υποτάσσεται στις ορέξεις ή στις απαιτήσεις μιας αγοράς και αυτό μάλιστα να οδηγεί σε οξείες «ιδεολογικές» συγκρούσεις που φτάνουν ως την γελοιότητα, αφού είναι πολλοί αυτοί που κατηγορούν τον Ομπάμα για… κομμουνιστή.

Δεν ξέρω αλλά πολλές φορές νοιώθω αδυναμία να χρησιμοποιήσω την λογική μου για να εξηγήσω ορισμένα πράγματα και γι’ αυτό θα επικαλεστώ και πάλι τον Albert Einstein που δήλωνε ότι, δύο πράγματα είναι άπειρα: «Το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία… και για το πρώτο δεν είμαι και τόσο σίγουρος», όπως έλεγε ο κορυφαίος επιστήμονας του 20ου αιώνα.
Ίσως λοιπόν χρειάζεται να στρέψουμε όλες τις προσπάθειες μας στην μάχη κατά της ανθρώπινης βλακείας, αν και πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτή είναι ανίκητη.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.