Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 07:28
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Απόψεις
Κρίση οράματος & στρατηγικής και στην υγεία
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Harvard Business Review   
Δημοσιεύθηκε: Στις 10/05/2010 ώρα: 20:26
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Επανειλημμένα έχω καταθέσει την άποψη μου, στην στήλη αυτή, ότι ζούμε σε μια εποχή όπου η οικονομική δραστηριότητα έχει γίνει αυτοσκοπός και εξουσιάζει ολοκληρωτικά την κοινωνία. Η στόχευση και επιδίωξη της μεγιστοποίησης του κέρδους (όχι του κέρδους) με οποιοδήποτε μέσο και μέθοδο έχει δείξει ήδη τα καταστροφικά της αποτελέσματα με την παγκόσμια κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ (Lehman Brothers) και επεκτάθηκε σε πολλές χώρες με ένταση που ποικίλει από χώρα σε χώρα.

Στην χώρα μας η νοοτροπία αυτή παρουσιάζεται στην πιο ακραία της μορφή και ευθύνεται για μια σαθρή ανάπτυξη που δημιούργησε κρατικοδίαιτους «επιχειρηματίες» με τεράστιες προσωπικές περιουσίες, αλλά και επιχειρήσεις που έχουν να δείξουν ελάχιστη ανταγωνιστικότητα, καινοτομία και παραγωγική ικανότητα. Ταυτόχρονα δημιούργησε και ένα σαθρό και διεφθαρμένο κράτος το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κανένα από τα ουσιαστικά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η κοινωνική καταστροφή που συντελείται στις διάφορες χώρες, φαίνεται να είναι ευθέως ανάλογη της θεωρίας μεγιστοποίησης του κέρδους και αντιστρόφως ανάλογη των ηθικών αντιστάσεων μιας κοινωνίας στην θεωρία αυτή. Έτσι, όσο μεγαλύτερη είναι η επιδίωξη της μεγιστοποίησης του κέρδους και όσο μικρότερες οι ηθικές αντιστάσεις της κοινωνίας στην επιδίωξη αυτή, τόσο μεγαλύτερη είναι η καταστροφή που συντελείται.

Όσο αφορά την χώρα μας δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανείς να κοπιάσει πολύ για να το αποδείξει και στην φάση αυτή δεν είναι αυτός ο στόχος μου. Αφορμή για να ξανά-ασχοληθώ με το θέμα δεν μου έδωσε η θριαμβευτική είσοδος του ΔΝΤ στην χώρα μας, με τις ευλογίες της «σοσιαλιστικής» μας κυβέρνησης, αλλά ένα άρθρο του Harvard Business Review (το τεύχος Απριλίου 2010).

Σε ένα από τα 3 υπέροχα άρθρα, που υπάρχουν στο συγκεκριμένο τεύχος και αφορούν την υγεία, άρθρο που υπογράφει ο Richard M.J. Bohmer, γιατρός και καθηγητής του «management practice»  στο Harvard μας εξηγεί για τις παραμέτρους και τις δυνάμεις που εμποδίζουν την βελτίωση της λειτουργίας των νοσοκομειακών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ προς όφελος των ασθενών και της ορθολογικής κατανομής των πόρων. Συγκεκριμένα στόχος του αρθρογράφου είναι να μας προβληματίσει σχετικά με αυτό που ονομάζει «παγκόσμια αποστολή» (Universal task) και αφορά την βελτίωση της ποιότητας στην φροντίδα υγείας και την μείωση, ή τουλάχιστον την χαλιναγώγηση, των ταχέως αναπτυσσόμενων δαπανών στον τομέα αυτό.

Προς το τέλος λοιπόν του άρθρου  ο αρθρογράφος κάνει την ακόλουθη διαπίστωση:
«… υπάρχουν και τα γνωστά εξωτερικά εμπόδια, όπως είναι η οστεοποιημένη κυβερνητική γραφειοκρατία στις ΗΠΑ, η πολιτική της αποπληρωμής των δαπανών υγείας, που στηρίζεται στην αμοιβή για κάθε υπηρεσία που προσφέρεται (fee-for-service) και η οποία μειώνει τα έσοδα των ιδρυμάτων υγείας και των ατόμων που κάνουν βελτιώσεις στην ποιότητα παροχής των υπηρεσιών. Το «Intermountain», για παράδειγμα (πρόκειται για νοσοκομειακό ίδρυμα), εκτιμάει ότι η βελτίωση των αποτελεσμάτων που προέρχονταν από το πρωτόκολλο διαχείρισης της πνευμονίας (community-acquired pneumonia) προκάλεσε απώλειες εσόδων περισσότερες του 1 εκατομμυρίου δολαρίων ετησίως, διότι οι ασθενείς, σε τελευταία ανάλυση, χρειάζονταν λιγότερες υπηρεσίες ή μπορούσαν να ακολουθήσουν θεραπείες με διαδικασίες που έχουν χαμηλότερα περιθώρια κέρδους».

Με άλλα λόγια τις μας λέει ο Richard M.J. Bohmer; Μας λέει ότι όταν το σύστημα βελτιώνει τις υπηρεσίες του μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες θεραπείας που αφορούν συγκεκριμένες ασθένειες (πρωτόκολλα), προκειμένου να κάνει καλλίτερη χρήση των πόρων του και να μειώσει τα κόστη βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις υπηρεσίες του για τον ασθενή, τότε μειώνονται τα έσοδα του και τα κέρδη του. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Συμβαίνει γιατί προκειμένου να αυξήσουμε τον τζίρο οδηγούμαστε σε εξετάσεις που δεν χρειάζονται, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον χρόνο νοσηλείας ή καθυστερώντας την λήψη θεραπευτικών αποφάσεων και ταλαιπωρώντας τον ασθενή που τρέχει από εξέταση σε εξέταση και από γιατρό σε γιατρό.

Για να γίνει πιο κατανοητό το πρόβλημα θα αναφέρουμε τα νούμερα που μας παραθέτει ο καθηγητής από το Harvard. Μας λέει λοιπόν ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς το 50% των δαπανών που γίνονται στα νοσοκομειακά ιδρύματα των ΗΠΑ, κατευθύνονται σε μη αναγκαίες γραφειοκρατικές διαδικασίες, διπλασιασμό των ιατρικών τεστ και σε άλλες αχρείαστες δαπάνες.

Από την άλλη μας ενημερώνει ότι με την εφαρμογή των διαδικασιών διαχείρισης της επίκτητης από την κοινότητα πνευμονίας (πρωτόκολλα), στο νοσοκομειακό ίδρυμα «Intermountain», η θνησιμότητα των ασθενών που έμπαιναν στο νοσοκομείο μειώθηκε κατά 25%.

Τα αρνητικά όμως αποτελέσματα, σύμφωνα πάντα με το καθηγητή Richard M.J. Bohmer, δεν αφορούν μόνο τα μεμονωμένα νοσοκομειακά ιδρύματα, αλλά και ολόκληρη την Αμερικάνικη κοινωνία. Έτσι λοιπόν και σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο καθηγητής από το Harvard, η δαπάνη υγείας κατά κεφαλή, στις ΗΠΑ, ανέρχεται στα $7,290, ενώ αντίστοιχα το προσδόκιμο επιβίωσης είναι 78 έτη μόνο. Αντίστοιχα οι δαπάνες υγείας κατά κεφαλή και το προσδόκιμο επιβίωσης σε άλλα κράτη έχουν ως εξής, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που παραθέτει ο καθηγητής:

Στην χειρότερη κατάσταση βρίσκονται, όσο αφορά τις παραπάνω παραμέτρους χώρες όπως:
• Η Τουρκία: $618 κατά κεφαλή δαπάνες υγείας και 72 έτη προσδόκιμο επιβίωσης και…
• …η Ουγγαρία με $1.500 κατά κεφαλή δαπάνες υγείας και 73 έτη προσδόκιμο επιβίωσης.

Μήπως είναι ανάγκη να μας δώσουν κάποιοι από αυτούς που θεωρούνται «επαΐοντες», απαντήσεις για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτές οι καταστροφικές αντιφάσεις που συνεπάγονται:
• πλήρη αποτυχία επίτευξης των στόχων και
• ταυτόχρονα, σε πολλές περιπτώσεις – π.χ. ΗΠΑ – κατασπατάληση των πόρων;

Εκτός αν αυτό που επιθυμούν, οι πολιτικοί μέντορες της σύγχρονης Δημοκρατίας και οι «τεχνοκράτες» συνεργάτες τους, είναι να υπηρετήσουν αυστηρά και μόνο την δική τους «οικονομία», εφαρμόζοντας σαν στρατηγική την ιατρική ρήση: «Η εγχείρηση επέτυχε… ο ασθενής απεβίωσε».

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.