Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 08:02
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Απόψεις
Η λύση του Ασφαλιστικού...
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: BBC   
Δημοσιεύθηκε: Στις 20/05/2010 ώρα: 12:02
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Επανειλημμένα έχουμε τονίσει, μέσα από αυτή την στήλη, ότι τα σημερινά αδιέξοδα στην υγεία και την περίθαλψη είναι αποτέλεσμα ενός τρόπου ζωής που παράγει ασθένειες και φυσικά κόστη. Σήμερα λοιπόν, λαμβάνοντας αφορμή από τρία άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο BBC (τον Μάϊο του 2010), σας παρουσιάζουμε μια από τις πλευρές, ή αν προτιμάτε τις γενεσιουργές αιτίες, αυτού του Κολοσσαίου θέματος.

Τα δύο πρώτα άρθρα, που δημοσιεύει το διεθνές πρακτορείο, είναι αφιερωμένα στην σχέση που υπάρχει μεταξύ εργασιακού στρες και του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπαθειών. Είναι ανάγκη να τονίσουμε στους αναγνώστες μας ότι οι μελέτες που έχουν σχέση με αυτό το αντικείμενο είναι πράγματι πολλές και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι οι ενδείξεις που έχουμε ταυτίζονται με την γνώση που έχουμε αποκτήσει για την λειτουργία της καρδιάς (και όχι μόνο) και τις επιδράσεις που αυτή δέχεται από το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε, καθώς και με τον τρόπο που ζούμε. Πολλές μάλιστα από αυτές τις μελέτες τις έχουμε αναδημοσιεύσει και μπορούν οι αναγνώστες να τις αναζητήσουν στον διαδικτυακό μας τόπο.

Η τρίτη μελέτη αφορά την σχέση που υπάρχει μεταξύ ύπνου και υγείας και στην ουσία αποτελεί ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως μπορούμε με τον τρόπο ζωής μας να αναπαράγουμε και να προωθούμε μια ελαττωματική υγεία.

Ας δούμε όμως από «πιο κοντά» τα άρθρα του BBC.
Το πρώτο άρθρο λοιπόν, μας ενημερώνει ότι οι άνθρωποι που κάνουν ανελλιπώς υπερωρίες και εργάζονται 10 – 11 ώρες ημερησίως, αυξάνουν κατά 60% περίπου τον κίνδυνο να ασθενήσουν από την καρδιά τους. Τα ευρήματα, μας ενημερώνει το BBC,  είναι το αποτέλεσμα μελέτης 6000 Βρετανών πολιτών και δημοσιεύτηκαν στο Επιστημονικό Ευρωπαϊκό Έντυπο για την Καρδιά (European Heart Journal). Τα ευρήματα, υπογράμμισαν οι ερευνητές, δείχνουν με σαφή τρόπο την σπουδαιότητα και την ανάγκη για μια ισορροπία ανάμεσα στον εργασιακό μας βίο και την υπόλοιπη ζωή μας.

Ο αριθμός των ωρών που καταναλώνονται σε υπερωρίες φαίνεται να συνδέεται με πολλές περιπτώσεις ανάπτυξης καρδιοπαθειών, μας ενημερώνουν πάντα οι υπεύθυνοι της μελέτης. Μια από τις πιθανές αιτίες είναι, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι που κάνουν πολλές υπερωρίες έχουν λιγότερο χρόνο για άσκηση, χαλάρωση και ξεκούραση. Επίσης αυτοί μπορεί να έχουν, εξαιτίας των υπερωριών, περισσότερο στρες, άγχος ή και κατάθλιψη. Συνολικά, μας ενημερώνουν οι ερευνητές, υπήρξαν 369 θάνατοι, ανάμεσα στους ανθρώπους που μελετήθηκαν, οι οποίοι προκλήθηκαν από ασθένειες της καρδιάς, όπως είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου και η στηθάγχη.

Ο Δρ. John Challenor, από την Ιατρική Ένωση Εργασίας (Society of Occupational Medicine) δήλωσε ότι: «με πολλούς τρόπους επιβεβαιώνεται αυτό που οι γιατροί εργασίας ήδη γνωρίζουν – ότι δηλαδή η ισορροπία εργασίας/ζωής διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην ευεξία και την υγεία των πολιτών». «Οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι σχετικά με όλες τις παραμέτρους που ευθύνονται για στεφανιαία νόσο και θα πρέπει να θεωρούν τις υπερωρίες σαν μια παράμετρο που οδηγεί στην εμφάνιση ορισμένων ιατρικών καταστάσεων».

Τα ερωτήματα τα δικά μου είναι απλά.
• Μπορεί σήμερα ένα εργαζόμενος, που έχει οικογενειακές υποχρεώσεις, να αντιμετωπίσει τις βασικές του ανάγκες χωρίς υπερωρίες;
• Ποιες αξίες και ποιες προτεραιότητες για την ζωή έχει καθιερώσει η σημερινή καταναλωτική μας κοινωνία που επιβάλλει και τους ρυθμούς εργασίας και ζωής;

Νομίζω ότι η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι απλή και γι’ αυτό ακριβώς το κράτος μας  έχει φροντίσει να ξεκουράζει τους εργαζόμενους με την ανεργία και με τις (από)ρυθμίσεις του για ελαστικές μορφές εργασίας.  Φυσικά παρατείνεται και ο χρόνος συνταξιοδότησης ενός εργαζόμενου, ανεξάρτητα επαγγέλματος, έτσι ώστε να μπορούν να χαίρονται όλοι την ζωή αυτή καλλίτερα και πιο χαλαρά.

Στο δεύτερο όμως ερώτημα είμαι σίγουρος ότι κανένας μας δεν θα δει τον εαυτό του μέσα σε αυτό το ανθυγιεινό καταναλωτικό τρόπο ζωής που μόνοι μας παράγουμε, γι’ αυτό θα ήθελα να σας αναφέρω ένα παράδειγμα και ο καθένας από εμάς ας σκεφτεί αν ό ίδιος, ή άλλα κοντινά του πρόσωπα, έχουν πράξει ανάλογα.

Πρόσφατα λοιπόν ένας νέος άνθρωπος που γνωρίζω (32 ετών) και ο οποίος είναι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα και παίρνει συνολικά €1.800 τον μήνα από δύο δουλειές, αγόρασε ένα αυτοκίνητο πολυτελείας (από 2ο χέρι) αξίας €37.000. Όταν τον ρώτησα αν έχει αντιληφτεί την κρίση και ότι ίσως αύριο να μην έχει δουλειά και πως συμβαδίζει αυτό με μια απόφαση που του κοστίζει περίπου €800 τον μήνα και κεφάλαιο που κατέβαλε περίπου €15000, μου απάντησε ότι αποφάσισε να κάνει ένα δώρο στον εαυτό του και σκοπεύει να δουλέψει ακόμα πιο σκληρά για να το επιτύχει. Όταν τον ερώτησα ποιες είναι οι προτεραιότητες στην ζωή του δεν πήρα καμία απάντηση ή αν θέλετε ή απάντηση του ήταν ένα απλανές – χαμένο βλέμμα.

Ας δούμε όμως και τα ευρήματα των άλλων μελετών που περιγράφονται μέσα από τα άρθρα του BBC.

Στο δεύτερο λοιπόν άρθρο του έγκυρου ειδησεογραφικού πρακτορείου, μαθαίνουμε ότι η εργασία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας σε γυναίκες κάτω των 50 ετών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης που έγινε στην Δανία και στην οποία συμμετείχαν 12.000 νοσοκόμες, μας ενημερώνει το έγκυρο πρακτορείο. Συγκεκριμένα η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Glostrup της Δανίας.

Θεωρώ ότι αξίζει να αναφέρουμε ορισμένα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης μελέτης, γιατί δείχνει, εκτός των άλλων, το πώς ένα σοβαρό κράτος μελετά μια κατάσταση, ώστε να βγάλει συμπεράσματα. Η έρευνα λοιπόν, όπως αναφέραμε και στην αρχή αφορά 12.000 νοσοκόμες ηλικίας 45 έως και 64 ετών και η έρευνα αυτή κράτησε για 15 χρόνια, Συγκεκριμένα η έρευνα τέλειωσε το 2008. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα 580 νοσοκόμες εισήχθησαν στο νοσοκομείο με ισχαιμικό καρδιακό επεισόδιο, συμπεριλαμβανομένων των 389 περιπτώσεων με στηθάγχη και 138 εμφραγμάτων.

Αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως το κάπνισμα και ο διαβήτης, οι ερευνητές βρήκαν ότι εκείνες οι γυναίκες που περιέγραψαν την πίεση στο χώρο της δουλειάς σαν «πολύ υψηλή», είχαν 35% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακό επεισόδιο σε σύγκριση με εκείνες που αισθάνονταν άνετα με την πίεση της δουλειάς. Όταν ανέλυσαν ακόμη περισσότερο τα ευρήματα της έρευνας διαπίστωσαν ότι το κυριότερο πρόβλημα το παρουσίαζαν οι γυναίκες που ήταν νεότερες σε ηλικία και συγκεκριμένα οι γυναίκες που ήταν κάτω από 50 ετών.

Η Josie Irwin επικεφαλής των εργασιακών σχέσεων στο Royal College Νοσοκόμων δήλωσε ότι: «στις τελευταίες μας έρευνες στους εργαζόμενους βρήκαμε ότι το 55% των νοσοκόμων αισθάνονται ότι βρίσκονται κάτω από πολύ μεγάλη πίεση στον τόπο εργασίας». Εμείς γνωρίζουμε, συμπλήρωσε η Josie Irwin, ότι τα ασφαλή επίπεδα απασχόλησης είναι σημαντικά για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ασθενείς και αυτή η έρευνα μας δείχνει ότι η έλλειψη προσωπικού και η υπερβολική πίεση μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία των νοσοκόμων. Όλα αυτά φυσικά στην Δανία, μια από τις πλέον αναπτυγμένες χώρες στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής περίθαλψης. Μπορεί να φανταστεί ο κάθε αναγνώστης τι συμβαίνει σε χώρες όπως, δυστυχώς, η χώρα μας.

Τέλος μια άλλη έρευνα που δημοσιεύει πάντα το BBC, μας λέει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα έχουν 12% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν μέσα σε μια περίοδο 25 ετών, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται κανονικά από 6 έως 9 ώρες ημερησίως. Επίσης αυτοί διαπίστωσαν ότι ο ύπνος που διαρκεί περισσότερο από 9 ώρες μπορεί να είναι ένδειξη εξασθενημένης υγείας, σύμφωνα με παρατηρήσεις Βρετανών και Ιταλών ερευνητών.

Τα αποτελέσματα αυτά στηρίχτηκαν σε 16 περίπου μελέτες που αφορούσαν πάνω από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους σε διάφορα κράτη, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και άλλες Ευρωπαϊκές και Ασιατικές χώρες. Έτσι ο πρόωρος θάνατος, ανεξάρτητα της πάθησης που τον προκάλεσε, συνδέθηκε με το πόσο λιγότερο ή περισσότερο τα άτομα κοιμόντουσαν σε σύγκριση με τον ιδεατό χρόνο των 6-9 ωρών.

Ο καθηγητής Francesco Cappuccio, επικεφαλής στο Πρόγραμμα Ύπνου και Υγείας (Health and Society Programme) από το πανεπιστήμιο του Warwick  στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε: «Η σύγχρονη κοινωνία έχει δει μια σταδιακή μείωση στον μέσο χρόνου ύπνου και αυτό το «μοντέλο» παρουσιάζεται πιο συχνά ανάμεσα στους εργαζόμενους με πλήρες ωράριο, δείχνοντας ότι το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στις κοινωνικές πιέσεις που υπάρχουν για περισσότερες ώρες εργασίας ή πιο ευέλικτη εργασία». Συνέπεια αυτής της συμπεριφοράς «είναι η χειροτέρευση της κατάστασης υγείας η οποία συνοδεύεται συχνά από επέκταση στον χρόνο που κοιμόμαστε» συμπλήρωσε ο καθηγητής από το Ηνωμένο βασίλειο και κατέληξε ότι, είναι απαραίτητο να γίνει έρευνα για να δούμε τον λόγο για τον οποίο ο ύπνος είναι τόσο απαραίτητος για την υγεία των ανθρώπων.

Αν πράγματι αποδειχθεί ότι υπάρχει αιτιατή σχέση μεταξύ του ύπνου και της υγείας ων ανθρώπων, αυτό θα μπορούσε να ισοδυναμεί με 6,3 εκατομμύρια θανάτους στον Ηνωμένο Βασίλειο για τα τελευταία 16 χρόνια, συμπληρώνει ο αρθογράφος του συγκεκριμένου κειμένου.

Ποιος λοιπόν αγαπητοί φίλοι αμφισβητεί το γεγονός ότι, ο τρόπος ζωής και αναπαραγωγής της ζωής μας σκοτώνει; Και φυσικά το μεγάλο ερώτημα είναι: Ποιες είναι οι παράμετροι εκείνες (πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές) που επηρεάζουν και διαταράσσουν την τόσο απαραίτητη για την υγεία μας ισορροπία; Πόσο εμείς συμμετέχουμε με την συμπεριφορά μας στην γιγάντωση και διεύρυνση αυτών των αρνητικών παραμέτρων; Τέλος, μπορούμε να ελπίζουμε ότι με τον τρόπο που οι σύγχρονες κοινωνίες λειτουργούν θα κατορθώσουν να λύσουν τις τεράστιες αντιφάσεις που οι ίδιες δημιουργούν και αφορούν την υγεία, την εργασία, την ασφάλιση, την κοινωνική περίθαλψη και την κοινωνική πρόνοια;

Τα μηνύματα που υπάρχουν δεν είναι και τόσο αισιόδοξα, εκτός και αν κατανοήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα την ρήση του Albert Einstein ότι: «δεν μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα του σήμερα με τον ίδιο τρόπο σκέψης που είχαμε όταν τα δημιουργούσαμε».

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.