Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 08:50
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Απόψεις
Οικονομική Ανάπτυξη και Υγεία
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: New England Journal of Medicine   
Δημοσιεύθηκε: Στις 27/07/2010 ώρα: 10:45
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Σε ένα άρθρο, του έγκυρου ιατρικού περιοδικού «New England Journal of Medicine», αναφέρεται ότι ο Διαβήτης τύπου ΙΙ έχει ήδη λάβει μορφή επιδημίας στην Κίνα. Πράγματι καθώς η Κίνα αναπτύσσεται ραγδαία στον τομέα της οικονομίας, όλες εκείνες οι παθήσεις που συνδέονται άμεσα με την συμπεριφορά των ανθρώπων αυξάνονται με ανάλογους ρυθμούς.

Έτσι όλες αυτές οι ασθένειες που θεωρούνταν μέρος του Δυτικού κόσμου, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού και πνεύμονα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση και οι ασθένειες του εγκεφάλου και του καρδιαγγειακού μπήκαν πλέον στην ημερήσια διάταξη της ζωής της Κίνας.

Μαζί με την οικονομική ανάπτυξη εμφανίστηκε και ένας άλλος τρόπος ζωής που έχει σχέση με το στρες, το κάπνισμα και την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν λίπη, ζάχαρη, αλάτι και αποφλοιωμένα δημητριακά, ενώ στις μεγάλες πόλεις άρχισε το στυλ ζωής να περιλαμβάνει όλο και λιγότερη άσκηση και περισσότερη καθιστική ζωή.

Όπως παρατηρεί ο Xao Xishan, πρόεδρος του ιατρικού πανεπιστήμιου «Tianjin» και πρόεδρος της Αντικαρκινικής Ένωσης της Κίνας, οι Κινέζοι δεν έχουν κατανοήσει ότι καθώς αλλάξει ο τρόπος ζωής τους, αλλάζουν και οι ασθένειες. Ας δούμε όμως ορισμένα από τα «επιτεύγματα» της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας στον τομέα της υγείας, έτσι όπως αυτά αναφέρονται στο επιστημονικό περιοδικό «Science».

Μεταξύ των ετών 1973 και 2005 η παιδική και μητρική θνησιμότητα, αλλά και οι ρυθμοί θανάτων λόγω λοιμώξεων, μειώθηκαν από 27,8% όλων των θανάτων στο 5,2%. Την ίδια περίοδο οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως είναι για παράδειγμα ο καρκίνος και οι ασθένειες της καρδιάς, αυξήθηκαν από το 41,7%  στο 74,1% του συνόλου των θανάτων σε αυτή την χώρα.

Την ίδια στιγμή στην Κίνα παράγονται, «δίνοντας πνοή» στην οικονομία, περίπου 2,2 τρισεκατομμύρια τσιγάρα, καθιστώντας την Κίνα τον μεγαλύτερο παραγωγό και καταναλωτή τσιγάρων στον κόσμο. Το κάπνισμα, μας ενημερώνει ο Xiao Shuiyuan, ψυχίατρος από το πανεπιστήμιο Changsha είναι ένδειξη status στην σημερινή Κίνα και οι άνθρωποι είθισται να προσφέρουν ο ένας στον άλλο τσιγάρο, δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα για την διάδοση του. Οι γυναίκες έχουν διασωθεί από αυτή την κακιά συνήθεια εξαιτίας των προκαταλήψεων που ισχύουν ακόμα στην Κίνα σχετικά με τις γυναίκες και την συνήθεια του καπνίσματος, που θεωρείται προφανώς ανδρική «πολυτέλεια».

Ο Yang Gonghuan υποδιευθυντής του Εθνικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών αναφέρει ότι, «ολόκληρη η κοινωνία θα πρέπει να κινητοποιηθεί προκειμένου να ελεγχθούν οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες». Μερικές από τις σημαντικότερες αιτίες, που ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση, επισημαίνει ο Κινέζος αξιωματούχος, συνδέονται με τον τρόπο ζωής και συγκεκριμένα με τις παραμέτρους που αναφέραμε πιο πάνω και γνωρίζουμε πολύ καλά και από τον δικό μας «πολιτισμό», δηλαδή κακή διατροφή, λιγότερη άσκηση, κάπνισμα, κλπ.

Την ίδια περίπου χρονική περίοδο δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Science» ένα άρθρο των Luigi Fontana, Linda Partridge & Valter D. Longo από:
• το τμήμα Γηριατρικής και Διατροφής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον,
• το τμήμα διατροφής και γήρανσης του Ινστιτούτου υγείας στην Ρώμη της Ιταλίας και…
• …από το Ινστιτούτο «Healthy Ageing» του πανεπιστημίου του Λονδίνου αντίστοιχα

Στο άρθρο αυτό οι παραπάνω επιστήμονες επισημαίνουν ότι από μελέτες που πραγματοποίησαν σε μια σειρά από ζωντανούς οργανισμούς, αλλά και σε πιθήκους rhesus  και ανθρώπους αντίστοιχα, βρέθηκε ότι ο περιορισμός στην κατανάλωση τροφής αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης και προστατεύει από το διαβήτη, τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις τους πιθήκους, ενώ στους ανθρώπους προκαλεί αλλαγές που τους προστατεύουν από τις σχετικές με την ηλικία παθολογίες. Οι ερευνητές δήλωναν σε αυτό το άρθρο ότι θέτουν σε διάλογο τα ευρήματα τους προκειμένου να διερευνήσουν τις πιθανές εφαρμογές στην πρόληψη των ασθενειών και την προώθηση μιας ζωής που θα οδηγείται προς τα γηρατειά χωρίς τα αρνητικά προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα.

Θα μπορούσαμε να έχουμε ένα πολύ μακρύ κατάλογο με ανάλογες μελέτες ή επιδημιολογικές έρευνες που μας δείχνουν ότι η υγεία μας και ο τρόπος ζωής και συμπεριφοράς μας είναι πάρα πολύ στενά συνδεδεμένα. Το ζήτημα όμως, δυστυχώς, είναι ότι αυτά είναι επίσης στενά συνδεδεμένα και με ένα τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αλλαγές σε θετική κατεύθυνση στο άμεσο μέλλον.

Ήδη παρατηρούμε ότι σε όλο τον «αναπτυγμένο» κόσμο (με εξαίρεση τα Σκανδιναβικά κράτη – μέχρι τώρα)  τα ζητήματα υγείας και τα κόστη που αυτά συνεπάγονται αντιμετωπίζονται σαν προβλήματα οικονομικού χαρακτήρα και τα κράτη λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να μειώσουν τις αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, ανεξάρτητα με το πόσο αυτά τα μέτρα θα βλάψουν την υγεία και την κοινωνία γενικότερα.

Φυσικά το ζήτημα δεν λύνεται αυξάνοντας συνεχώς τις δαπάνες για την υγεία από την μια πλευρά και ταυτόχρονα δημιουργώντας συνθήκες ζωής που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα υγείας. Αυτή η αντίφαση, η οποία επιδιώκεται πάντα να λυθεί από τους κρατούντες σε βάρος της υγείας, μπορεί ουσιαστικά να λυθεί μόνο αφού απαντήσουμε στα ακόλουθα ερωτήματα:

Καταναλώνουμε για να ζούμε ή ζούμε για να καταναλώνουμε; Και κατά συνέπεια: Η οικονομία είναι μια δραστηριότητα που υπηρετεί την κοινωνία ή η κοινωνία καλείται να υπηρετεί την οικονομία;

Τα σύνθετα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας θα αναγκάσουν όλους μας να δώσουμε απάντηση σε αυτά τα δύο ερωτήματα αργά ή γρήγορα. Αυτό που δεν γνωρίζω είναι το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ή κοινωνία.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.