Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 07:31
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Απόψεις
"Πονοκέφαλος" οι συχνές αλλαγές στην τιμολόγηση φαρμάκων
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: Naftemporiki.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 18/11/2010 ώρα: 13:38
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Οι συχνές αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων έχουν προκαλέσει κατά το τελευταία έτος σημαντικά προβλήματα στην αγορά των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη της Hellastat.

Μεταξύ των προβλημάτων αυτών είναι η αύξηση των παράλληλων εξαγωγών, η απόσυρση παλαιών φαρμάκων και η υποκατάστασή με ακριβότερα, η αδυναμία προγραμματισμού της παραγωγής και η υψηλή πίεση από τους φαρμακευτικούς ομίλους σχετικά με τις ποσότητες που προωθούν στην εγχώρια αγορά.

Οι καθυστερήσεις και τα λάθη στα Δελτία Τιμών επιβαρύνουν επιπλέον τη λειτουργία των επιχειρήσεων (π.χ. αδυναμία κυκλοφορίας νέων φαρμάκων, διαχειριστικά κόστη κ.ά.).

Την ίδια στιγμή, τα υψηλά νοσοκομειακά χρέη (σχεδόν 1 δισ. ευρώ προς τα μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος εντός του 2010) και η καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους προκαλούν προβλήματα ρευστότητας και αυξάνουν τις απαιτήσεις σε κεφάλαιο κίνησης, ενώ η έλλειψη μηχανοργάνωσης στον κλάδο του φαρμάκου προκαλεί σπατάλη πόρων.

Από τη μελέτη της Hellastat προκύπτει ότι οι προοπτικές των φαρμακευτικών επιχειρήσεων εξαρτώνται άμεσα από τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο ρυθμιστικό πλαίσιο του κλάδου. Η ισορροπία στην αγορά, έπειτα από την ανακοίνωση της ανατιμολόγησης των φαρμάκων πριν από ένα χρόνο περίπου, την επίπεδη μείωση των τιμών τον περασμένο Μάιο και το νέο Δελτίο Τιμών βάσει του Παρατηρητηρίου Τιμών το Σεπτέμβριο, δεν έχει επέλθει, γεγονός που αποτυπώνεται και στην πτώση των πωλήσεων κατά 6,7% στο 5μηνο του έτους.

Η επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ασφαλιστικά ταμεία (πλέον της πρόσφατης πιλοτικής εφαρμογής στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών μπορεί να συμβάλει στη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, τον εξορθολογισμό της αγοράς φαρμάκων και την αποφυγή «βίαιων» παρεμβάσεων. Επιπλέον, η προώθηση των συζητήσεων σχετικά με την κατάρτιση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τον τρόπο κατάρτισης της λίστας των φαρμάκων θα είναι καθοριστικές για τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Τέλος, επισημαίνεται ότι τα γενόσημα φάρμακα χαρακτηρίζονται από θετικές προοπτικές, χάρη στη χαμηλότερη τιμή τους (σημαντικό στοιχείο ανταγωνισμού με δεδομένα τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας), στη χαμηλή διείσδυσή τους συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στο γεγονός ότι παράγονται από την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία (στοιχείο ανάπτυξης της οικονομίας).

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.