Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 07:27
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Απόψεις
Και οι επιχειρηματίες θα ιδρύουν φαρμακεία
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: ToVima.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 20/01/2011 ώρα: 11:04
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Η λήψη άδειας ίδρυσης φαρμακείου δεν υπόκειται σε κανέναν περιορισμό, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. «Παράθυρο» για την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση ότι τις επιχειρήσεις θα λειτουργούν πτυχιούχοι φαρμακοποιοί, αφήνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο κατατίθεται στη Βουλή.

Με το εν λόγω σχέδιο, η κυβέρνηση ανοίγει πλήρως το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη λειτουργία όλων των φαρμακείων έξι ημέρες την εβδομάδα και προβλέπει τις συστεγάσεις.

Ειδικότερα, στο σχέδιο αναφέρεται ότι το επάγγελμα του φαρμακοποιού και η λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου δεν υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια και την προϋπόθεση τήρησης ελαχίστων αποστάσεων. «Οι Ελληνες ή υπήκοοι κράτους-μέλους της ΕΕ που έχουν πτυχίο φαρμακοποιού και άδεια άσκησης επαγγέλματος και οι οποίοι δεν έχουν καταδικασθεί για ρητά προβλεπόμενα αδικήματα μπορούν να ασκούν ελεύθερα το επάγγελμα» σημειώνεται.

Ολα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν το Σάββατο και κατά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης.
Κάθε φαρμακευτικός σύλλογος καταρτίζει ετησίως πίνακες υποχρεωτικής εφαρμογής διημέρευσης κατά τις ημέρες των αργιών και διανυκτέρευσης καθημερινά των φαρμακείων της περιοχής ευθύνης του.

Επίσης αλλάζουν τα πληθυσμιακά κριτήρια σε ό,τι αφορά την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων (ένα φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους από 1.500 που είναι σήμερα). Κατ΄ εξαίρεση των διατάξεων των πληθυσμιακών ορίων, επιτρέπεται η συστέγαση φαρμακείων. Τα συστεγαζόμενα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά με τη μορφή ομόρρυθμης εταιρείας. Στα νεοϊδρυόμενα φαρμακεία χορηγούνται αυτοτελείς άδειες ίδρυσης. Αν ο φαρμακοποιός, στο φαρμακείο του οποίου πραγματοποιείται η συστέγαση, συνταξιοδοτηθεί, παραιτηθεί για οποιονδήποτε λόγο ή αποβιώσει, ανακαλείται η άδεια ίδρυσης του φαρμακείου του, και στον φαρμακοποιό που παραμένει χορηγείται άδεια συνεχίσεως λειτουργίας του φαρμακείου. Οι φαρμακοποιοί των συστεγαζόμενων φαρμακείων υποχρεούνται στην αυτοπρόσωπη διεύθυνση αυτών. Επίσης τα εν λόγω φαρμακεία θεωρούνται, για τον καθορισμό του αριθμού των φαρμακείων, ως λειτουργούντα χωριστά και υποχρεούνται σε ιδιαίτερη διημέρευση και διανυκτέρευση.

Σε ακτίνα 200 μέτρων από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα Κέντρα Υγείας, καθώς και τις μονάδες υγείας και τα υποκαταστήματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, επιτρέπεται να λειτουργούν νέα φαρμακεία, των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο των ήδη λειτουργούντων.

Ανά τρεις βοηθούς φαρμακείων που εργάζονται σε φαρμακεία, είναι υποχρεωτική η απασχόληση ενός πτυχιούχου φαρμακοποιού με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.
«Λουκέτο» διαμαρτυρίας

Μόνο από τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία εξυπηρετούνται από χθες, Τετάρτη, οι πολίτες. Οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας έβαλαν «λουκέτο» στα καταστήματά τους ως την Παρασκευή, εκφράζοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους για το «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους. Κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία και την ερχόμενη εβδομάδα στις 26, 27 και 28 του μήνα. Οι φαρμακοποιοί έχουν επίσης αποφασίσει να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Το σχέδιο είναι ασαφές, ομιχλώδες και σε πάρα πολλά σημεία χρειάζεται διόρθωση, διότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και τη λειτουργία του φαρμακευτικού συστήματος στην Ελλάδα» δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κ. Λουράντος. Οπως αναφέρει, «υπάρχει ασάφεια ως προς την απελευθέρωση του ωραρίου. Εφόσον δεν ορίζονται ώρες λειτουργίας, δεν μπορούμε να ορίζουμε διανυκτερεύσεις και διημερεύσεις». Ο κ. Λουράντος καταγγέλλει επίσης πως στο σχέδιο «αφήνεται να εννοηθεί ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να ιδρύσει φαρμακείοχωρίς να έχει πτυχίο φαρμακοποιούκαι να προσλάβει για τη λειτουργία του έναν φαρμακοποιό». Την ίδια στιγμή- τονίζει- έχουμε στάση πληρωμών από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, πλην του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του Οίκου Ναύτου. Σημειώνεται ότι οι φαρμακοποιοί της Αττικής θα κάνουν γενική συνέλευση τη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.