Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 11:31
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Απόψεις
Management Υγείας III - Τα προβλήματα στον χώρο της υγείας
Επιμέλεια: Δημήτρης Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Επιστημονική Βιβλιογραφία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 31/01/2012 ώρα: 11:27
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Αν αρχίσει κανείς να απαριθμεί τα προβλήματα στον χώρο της υγείας σήμερα, θα χρειαστεί ίσως αρκετές σελίδες και στο τέλος υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπερδευτεί και να μην ξέρει από πού να αρχίσει.

Διαβάστε το Ι μέρος
Διαβάστε το ΙΙ μέρος

Για να αποφύγω λοιπόν αυτή την «παγίδα», αποφάσισα να ξεκινήσω να μιλώ για τα προβλήματα της υγείας, λαμβάνοντας αφορμή από μια σειρά πρόσφατων σχετικά άρθρων, που δημοσιεύτηκαν σε ένα από τα κορυφαία έντυπα του «χώρου» του «management», που είναι το Harvard Business Review.

Το πρώτο άρθρο δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2004 και το υπογράφει ένας από τους γνωστότερους σύγχρονους «guru», ο MichaelPorter. Ο τίτλος του άρθρου είναι «Redefining the Health Care Sector» (επανακαθορίζοντας τον τομέα της υγείας). Τα άλλα δύο άρθρα είναι πιο πρόσφατα και δημοσιεύτηκαν τον Απρίλιο του 2010. Το πρώτο από αυτά το υπογράφει ο Thomas  H. Lee, ο οποίος είναι καθηγητής της Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Harvard στην Βοστώνη, και το δεύτερο ο Richard M. J. Bohmer, ο οποίος είναι γιατρός και καθηγητής στο «managementpractice», στο Harvard Business School. Ο τίτλος του πρώτου άρθρου είναι «Turning Doctors into Leaders» (μετατρέποντας τους γιατρούς σε ηγέτες), ενώ ο τίτλος του δεύτερου άρθρου είναι «Fixing Health Care on the Front Lines» (Διορθώνοντας τα προβλήματα της υγείας στην γραμμή του μετώπου).

Θεωρώ ότι ο πρόλογος του Richard M. J. Bohmer, στο δικό του άρθρο, θέτει το ζήτημα, ή πρόβλημα αν προτιμάται, στην ευρύτερη δυνατή διάσταση και γι’ αυτό μπορεί να αποτελέσει την βάση πάνω στην οποία θα «στήσουμε» την δομή όλου αυτού του προβληματισμού. Σας τον παραθέτω λοιπόν, σε ελεύθερη μετάφραση.

«Στις ΗΠΑ και στον κόσμο, έχουν γίνει αρκετές προτάσεις που αφορούν την θεραπεία των αιτίων που δημιουργούν ενοχλήσεις στην υγεία. Όλες αυτές οι προτάσεις – νέες οργανωτικές μορφές, εναλλακτικά συστήματα πληρωμών, και ενίσχυση του ανταγωνισμού της αγοράς (freemarketcompetition) – στοχεύουν στο να αντιμετωπίσουν μια παγκόσμια πρόκληση: βελτίωση της υγείας και μείωση, ή τουλάχιστον χαλιναγώγηση, στα κόστη υγείας που εκτινάσσονται. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι, ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει με πολλές από αυτές τις προσπάθειες μεταρρύθμισης και τα πειράματα που λαμβάνουν χώρα στον τομέα της υγείας, η βασική δομή του συστήματος υγείας στις ΗΠΑ και στις περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες θα παραμείνει στην θέση της για το επόμενο ορατό μέλλον. Τα Γενικά Νοσοκομεία, οι ανεξάρτητες πρακτικές και η αμοιβή για κάθε υπηρεσία (Fee-for-service payment) (στις ΗΠΑ), δεν φαίνεται να οδεύουν προς την εξαφάνιση τους σύντομα. Η μόνη ρεαλιστική ελπίδα για ουσιαστική βελτίωση στην παροχή υπηρεσιών υγείας, έγκειται στο να ξεκινήσει μια επανάσταση της παλιάς φρουράς από τα μέσα. Δηλαδή οι ήδη υπάρχοντες παίκτες πρέπει να ξανασχεδιάσουν τους εαυτούς τους».

Όπως φαίνεται σε αυτόν τον προβληματισμό το βασικό ζήτημα σήμερα είναι η βελτίωση της υγείας και ταυτόχρονα η μείωση, ή τουλάχιστον η χαλιναγώγηση, στα κόστη της υγείας που εκτινάσσονται. Από αυτό το βασικό ζήτημα ξεπηδούν και τα επιμέρους προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και σχετίζονται με τον τρόπο που ασκείται η ιατρική, με τις δομές και την οργάνωση που υπάρχει στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας, καθώς και τις επιστημονικές εξελίξεις και την αποτελεσματική τους αφομοίωση, ή δημιουργική ενσωμάτωση, στην υπάρχουσα δομή και οργάνωση.

Στο σημείο αυτό, θα μπορούσε κάποιος να διερωτηθεί: Ποιο είναι το πρόβλημα; Αφού η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό για όλο τον «πολιτισμένο» και «απολίτιστο» κόσμο, δεν έχουμε παρά να το αντιμετωπίσουμε, σαν κοινωνία, κατά προτεραιότητα, ανεξάρτητα από το κόστος. Πράγματι είναι πολλοί αυτοί που λένε (ανεξάρτητα μάλιστα από το ιδεολογικό και πολιτικό τους πιστεύω), ότι η υγεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό και δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζονται οι υπηρεσίες και τα προϊόντα υγείας σαν εμπορεύματα, άλλα σαν κοινωνικά αγαθά.

Θα μου επιτρέψετε να δηλώσω ότι αυτή η τοποθέτηση εμπεριέχει σύγχυση για το τι είναι κοινωνικό και τι εμπορικό αγαθό.
Επίσης δεν μας διαφωτίζει καθόλου για το αν ένα κοινωνικό αγαθό, αν αποδεχτούμε ότι κάτι τέτοιο είναι η υγεία, σε αντιπαράθεση με άλλα μη κοινωνικά αγαθά, υπόκειται ή όχι στους ίδιους κανόνες παραγωγής. Γιατί αν, για παράδειγμα, ένα οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία υγείας απαιτείται, προκειμένου να παραχθεί, να δαπανηθεί κεφάλαιο, εργασία και πρώτες ύλες, τότε θα πρέπει να μας εξηγηθεί πώς θα μπορέσουμε να κοστολογήσουμε αυτό το προϊόν σαν κοινωνικό και όχι σαν εμπορικό, και από που θα αντλήσουμε τους πόρους για να επιτύχουμε κάτι τέτοιο μέσα στις τρέχουσες συνθήκες, που επιβάλλει ο συγκεκριμένος τρόπος παραγωγής και διανομής προϊόντων. Συνθήκες που υπερβαίνουν, στην βάση τους, τα οποιαδήποτε ιδεολογικά σχήματα, αφού ο σύγχρονος καταμερισμός εργασίας και η ύπαρξη αγοράς, που αυτός επιβάλλει, θα υπάρχει με την σημερινή, ή με κάποια άλλη μορφή, στο «ορατό» τουλάχιστον μέλλον.

Ήδη δηλαδή, πριν καν ξεκινήσουμε να συζητήσουμε σε βάθος το ίδιο το πρόβλημα, τίθεται το ζήτημα της αποσαφήνισης ορισμένων εννοιών, εννοιών πάνω στις οποίες βασιζόμαστε για να χαράξουμε πολιτικές. Τελικά μέσα σε μια κοινωνία της αγοράς (στην οποία είτε μας αρέσει, είτε όχι, λειτουργούμε και θα λειτουργούμε τουλάχιστον και για τα επόμενα 100 χρόνια  - για να καλύψω όλους όσους διαθέτουν στοιχειώδη σοβαρότητα) υπάρχουν κοινωνικά και εμπορικά αγαθά; Αν ναι ποια είναι αυτά και πως ορίζονται;

Πριν όμως απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, θεωρώ απαραίτητο να γίνουν οι εξής διευκρινήσεις, για μια ακόμη φορά. Η υγεία δεν είναι αγαθό, είναι εκείνη η φυσική και πνευματική κατάσταση, «που επιτρέπει στο άτομο να ζει και να δημιουργεί με κάθε τρόπο στα πλαίσια της ανθρώπινης κοινότητας που ανήκει». Η υγεία εξαρτάται από πολλές άλλες κοινωνικές παραμέτρους που την επηρεάζουν καθοριστικά. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες υγείας είναι αγαθά και παρέχονται σε όσους τα έχουν ανάγκη μέσα από ένα δίκτυο προσώπων, οργανισμών και οργανώσεων, των οποίων ο χαρακτήρας ποικίλει ανάλογα με τον τρόπο οργάνωσης που έχει μια κοινωνία.

Στο σημείο αυτό λοιπόν, θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να επιστρέψουμε στο κείμενο εκείνο που έχει τίτλο «Υγεία για όλους», κείμενο που είχε εκπονήσει το γραφείο Ευρώπης του Π.Ο.Υ., προκειμένου να δούμε ορισμένες σκέψεις και απόψεις που υπάρχουν. Απόψεις που θα μπορούσαν να μας διαφωτίσουν σχετικά με τον χαρακτήρα της υγείας, καθώς και των προϊόντων και υπηρεσιών υγείας.

Στο επόμενο: «οι παράμετροι της υγείας».

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.