Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 07:27
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Απόψεις
Ευρωπαϊκή Πολιτική Υγείας και Ελλάδα
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Medlib.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 02/07/2012 ώρα: 11:34
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Η χώρα μας ζει εδώ και τρία περίπου χρόνια μια τρομακτική οικονομική κρίση, η οποία έχει ξεπεράσει κατά πολύ πλέον τα όρια της οικονομίας και κινδυνεύει πλέον να γίνει καθαρά ανθρωπιστική κρίση (αν ήδη δεν έχει περάσει αυτό το όριο).
Με αφορμή λοιπόν αυτό το γεγονός, και δεδομένου ότι ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένες πολιτικές που Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υγείας δηλώνει ότι υποστηρίζει.

Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2010 ο Michael Hübel εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μας υπενθύμισε το πλαίσιο για την υγεία εντός του οποίου καλείται να κινηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αυτό είναι:
• Η Συνθήκη 168, για την δημόσια υγεία
• Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Υγείας 2008 – 2013
• Οι κοινές αξίες που υπάρχουν για τα συστήματα υγείας
• Η Ευρώπη το 2020

Για εκείνους τους αναγνώστες, που δεν είναι μυημένοι στα θέματα αυτά, αλλά και για τις απαιτήσεις του «διαλόγου», θα προσπαθήσουμε να θυμίσουμε τι αντιπροσωπεύουν, σε γενικές γραμμές τα παραπάνω.

Ευρωπαϊκή Συνθήκη για την Δημόσια Υγεία
Η Συνθήκη αυτή ορίζει το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να «κινηθούν» οι στρατηγικές υγείας και έχει σαν στόχο να προστατεύσει την υγεία μέσα από όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές και δραστηριότητες. Σύμφωνα με αυτή την Συνθήκη η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συμπληρώνει τις εθνικές πολιτικές υγείας, προκειμένου να βελτιώνεται η υγεία και να προλαμβάνεται η εκδήλωση της ασθένειας. Η Επιτροπή θα πρέπει να προωθεί τον συντονισμό των πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυντήριων γραμμών, των δεικτών, την παρακολούθηση και αξιολόγηση των ενεργειών, καθώς και την ανταλλαγή καλλών πρακτικών που θα εφαρμόζονται σε διάφορες χώρες και θα αποδεικνύονται αποτελεσματικές.
Ήδη, παρατηρούμε μια αντίφαση ανάμεσα σε όσα γενικά αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη για την Δημόσια Υγεία και τα όσα συμβαίνουν στην χώρα μας το τελευταίο διάστημα με αφορμή την «κρίση χρέους».

Για την οικονομία της συζήτησης θα δεχθώ ότι το πρόβλημα της κρίσης είναι καθαρά Ελληνικό και ευθύνεται, έμμεσα ή άμεσα, ο ελληνικός λαός. Η ανθρωπιστική κρίση, που έχει ξεσπάσει στην υγεία όμως, πως συμβαδίζει με τις παραπάνω διακηρύξεις; Υπάρχει κάποιος λόγος, κρύβεται κάποια άλλη στρατηγική πίσω από αυτά τα μέτρα που οδηγούν στην κατάρρευση ενός συστήματος υγείας και εξόντωσης των χρόνια πασχόντων ασθενών;

Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Υγείας 2008 – 2013
Ας μην βιαστούμε να δώσουμε μια απάντηση και ας προχωρήσουμε παρακάτω για να δούμε και τι άλλο έχει πει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το κολοσσιαίο αυτό ζήτημα.

Στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική Υγείας 2008 – 2013 που αποφασίστηκε, συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

4 αρχές
• Κοινές αξίες υγείας (καθολικότητα στην υγεία, ελεύθερη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ισότητα, αλληλεγγύη)
• Η υγεία αντιπροσωπεύει τον μέγιστο πλούτο
• Υγεία σε όλες τις πολιτικές
• Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής φωνής για την υγεία στον κόσμο

3 στόχοι
• Καλλιέργεια της υγείας, σε μια Ευρώπη ανθρώπων που θα μπορούν να γηράσκουν
• Προστασία των πολιτών από απειλές της υγείας τους
• Στήριξη των συστημάτων υγείας και της τεχνολογίας

Εφαρμογή
• Συνεργασία με τα κράτη μέλη
• Συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους

Μάλιστα, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, στην παρουσίαση του ο κος Hübel, δίνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις, λέγοντας ότι η οικονομική διαχείριση των υπηρεσιών υγείας πρέπει να είναι τέτοια που να μη δημιουργεί κανένα εμπόδιο σε κανέναν, όσο αφορά την πρόσβαση στις υπηρεσίες, ενώ εξηγεί ότι αυτή η ισότητα στην πρόσβαση θα πρέπει να υπάρχει ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνότητα ή την ικανότητα που έχει κάποιος να πληρώσει.

Αν αυτοί είναι οι στόχοι της Ευρώπης στα θέματα της υγείας, τότε δύο πράγματα συμβαίνουν, όσο αφορά το πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στην χώρα μας, με αφορμή την κρίση χρέους:
• Ή η Ελλάδα έπαψε να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μας το έχουν πει, ή…
• Οι ελληνικές κυβερνήσεις και το ελληνικό κράτος δεν έχουν ενημερώσει την επιτροπή και τους αντίστοιχους φορείς για τα ακραία φαινόμενα που παρατηρούνται στον χώρο της υγείας στην χώρα μας, προβλήματα που έχουν φέρει τους πολίτες στα όρια της εξαθλίωσης, όσο αφορά την αντιμετώπιση σοβαρών χρόνιων παθήσεων.

Φυσικά υπάρχει και μια άλλη σκέψη που μπορεί κάποιος να κάνει, αλλά ειλικρινά δεν μπορώ, ή δεν θα ήθελα να σκεφτώ, ότι οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες ανήκουν στην ίδια πάστα με τους δικούς μας, που συνήθως λένε λόγια που δεν εννοούν και διακηρύσσουν στόχους που ποτέ δεν σκέφτονται να υλοποιήσουν.

Μια τελευταία σκέψη, είναι ότι η Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ, έχει διαφορετικές προτεραιότητες και τις έχει επιβάλλει σε όλους μας, ανακηρύσσοντας τα προβλήματα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ανεξαρτήτως του τρόπου που δημιουργήθηκαν, σε κυρίαρχα, και τα προβλήματα υγείας σαν μέσα τιμωρίας των «απείθαρχων» λαών και σαν μεθόδους σωφρονισμού τους.

Θέλω να πιστεύω, ότι τα δύο τελευταία σενάρια υπάρχουν μόνο στις δικές μου σκέψεις, γιατί αν έχουν ίχνος αλήθειας, τότε οι απαντήσεις σε όλα αυτά τα διλλήματα που μας τέθηκαν προεκλογικά, δεν μπορεί παρά να είναι διαφορετικές από όσες μέχρι τώρα έχουμε δώσει.

Δημήτρης Πανταζής
Φαρμακοποιός
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.