Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020 19:30
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Απόψεις
Προβλήματα Υγείας - Όψεις της Κοινωνίας
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: MedLib.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 09/07/2012 ώρα: 09:54
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Το Robert Wood Johnson Foundation και το Harvard School of Public Health δημοσίευσαν τον Μάιο του 2012 μια έρευνα σχετικά με τα προβλήματα των Αμερικάνων που ασθενούν, σε συνδυασμό με τις οικονομικές διαστάσεις που συνεπάγονται αυτά τα προβλήματα.

Αρχικά θεωρώ αναγκαίο να αναφέρουμε κάποια «νούμερα» που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος υγείας, ή για να είμαστε πιο ακριβείς των προβλημάτων υγείας, δηλαδή των ασθενειών που πλήττουν μέρος του πληθυσμού στις σημερινές «αναπτυγμένες» κοινωνίες, και η Αμερικάνικη κοινωνία ανήκει σίγουρα σε αυτές.

Σύμφωνα λοιπόν με την συγκεκριμένη έρευνα, αυτοί που δηλώνουν «ασθενείς», στις ΗΠΑ, αποτελούν το 27% των ενηλίκων αμερικανών πολιτών. Ως ασθενείς χαρακτηρίζονται εκείνοι οι πολίτες που είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας, είτε αυτά προέρχονται από τραυματισμούς, είτε από σοβαρές παθήσεις, ή ανικανότητες, που απαιτούν σημαντική παροχή υπηρεσιών και πόρων υγείας.

Η μελέτη μας λέει ότι οι περισσότεροι από τους αμερικανούς πολίτες που συμμετείχαν σε αυτή την έρευνα, διέθεταν ασφαλιστική κάλυψη, αλλά τα κόστη των διαφόρων θεραπειών που απαιτούνταν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας τους, δημιουργούσαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Έτσι, σύμφωνα πάντα με την μελέτη, υπήρχαν πολίτες που αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την προτεινόμενη θεραπεία, η κάποια θεραπεία, επειδή δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Σαν πρώτη παρατήρηση, θέλω να πω, ότι θεωρώ το ποσοστό του 27% των ενήλικων που έχουν σοβαρές παθήσεις, παθήσεις δηλαδή που η αντιμετώπιση τους απαιτεί σημαντικούς οικονομικούς πόρους, αρκετά υψηλό, και σίγουρα αυτό, σε συνδυασμό με την χρονική διάρκεια των παθήσεων και την συνεχή αύξηση του κόστους θεραπείας, δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση η οποία θα οδηγήσει σε σοβαρή κοινωνική κρίση, αν δεν αναζητήσουμε τα αίτια που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα και τρόπους αντιμετώπισης τους.

Ας προσπαθήσουμε όμως να εστιάσουμε την προσοχή μας στα στοιχεία της έρευνας, προκειμένου να διευκρινίσουμε ορισμένες από τις σημαντικές πλευρές αυτού του κολοσσιαίου θέματος.

Η έρευνα λοιπόν μας λέει, ότι σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο από το 40% των ασθενών που συμμετείχαν στην μελέτη, παρουσιάστηκε πρόβλημα, όσο αφορά την δυνατότητα αντιμετώπισης του κόστους της θεραπείας τους (το 20% αντιμετώπισε πολύ σοβαρό πρόβλημα, και το 23% σχεδόν σοβαρό πρόβλημα).

Αυτοί επίσης, ανέφεραν ότι τα υψηλά κόστη θεραπείας επηρέασαν την προσβασιμότητα τους στις υπηρεσίες υγείας.

Ένας στους έξη Αμερικανούς, σύμφωνα πάντα με την συγκεκριμένη μελέτη, δήλωσε ότι υπήρξαν φορές, μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, που αυτοί δεν μπορούσαν να λάβουν την θεραπεία που χρειαζόντουσαν (17%).

Ανάμεσα σε αυτούς που δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν την θεραπεία, το 52% δήλωσε ότι τα αίτια ήταν οικονομικά, ενώ το 24% δήλωσε ότι οι ασφαλιστές δεν πλήρωναν για την συγκεκριμένη θεραπεία. Τέλος σε ένα 11% των Αμερικανών που ασθενούσαν τους αρνήθηκαν την θεραπεία για οικονομικούς λόγους.

Η έρευνα μας λέει ότι τα προβλήματα αυτά ήταν ιδιαίτερα μεγάλα ανάμεσα στους ασθενείς εκείνους που ήταν ανασφάλιστοι.

«Τα αυξημένα κόστη θεραπείας επηρεάζουν τους πάντες, αλλά οι άνθρωποι που δεν ήταν καλά γνώρισαν από πρώτο χέρι ότι μια ασθένεια ή ένας τραυματισμός μπορεί να συνεπάγεται οικονομικές δυσκολίες ή καταστροφή», δήλωσε ή Risa Lavizzo-Mourey, πρόεδρος και Δ/νων σύμβουλος του ιδρύματος "Robert Wood Johnson Foundation».

Επίσης η έρευνα αποκάλυψε ότι 3 στους 5 Αμερικανούς πολίτες, από τον γενικό πληθυσμό, πιστεύουν ότι η ποιότητα της φροντίδας υγείας αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την χώρα (57%).

Περίπου 4 σους 5 δήλωσαν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν για τις εξετάσεις τους ή τα φάρμακα που αυτοί χρειάζονται, και ότι αυτό είναι μια από τις σοβαρές αιτίες των προβλημάτων που αφορούν την ποιότητα στην υγεία (78%).

Το 64% του γενικού πληθυσμού θεωρεί ότι η επίδραση των ασφαλιστικών εταιρειών στις θεραπευτικές αποφάσεις αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες που δημιουργούνται προβλήματα ποιότητας στην θεραπεία.

Δεν θα ασχοληθώ άλλο με την μελέτη. Εξάλλου όποιος ενδιαφέρεται περισσότερο για αυτή, μπορεί να την αναζητήσει μέσα από το Internet.

Αυτό που εμένα με ενδιέφερε περισσότερο από αυτή την μελέτη, είναι τα ερωτήματα που αυτή φέρνει στην επιφάνεια, με αφορμή τα συγκεκριμένα ευρήματα.
Πράγματι αν λάβει κανείς υπόψη του, ότι οι ΗΠΑ είναι η χώρα που δαπανά το μεγαλύτερο ποσοστό επί του ΑΕΠ για την υγεία (15% περίπου), δεν μπορεί παρά να διερωτηθεί: ποιες είναι οι αιτίες αυτής της δραματικής κατάστασης, για μια χώρα που δαπανά τεράστια ποσά για την υγεία των πολιτών της;

Ποιες αρχές και ποιες αξίες επιτρέπουν στην κυβέρνηση μιας χώρας που διακηρύσσει ότι υπερασπίζεται την δημοκρατία και την ελευθερία, να αφήνει ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών των πολιτών τελείως απροστάτευτους απέναντι στα προβλήματα υγείας (περίπου 45 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες δεν έχουν καθόλου ασφάλιση), και ένα ακόμα σημαντικό ποσοστό να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις της θεραπείας του;

Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν, και εγώ συγκαταλέγομαι σε αυτούς, ότι τα θέματα της υγείας απειλούν να τινάξουν στον αέρα, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, την εύθραυστη κοινωνική συνοχή αυτής της μεγάλης χώρας, και να αποτελέσουν μια από τις κύριες αιτίες της κατάρρευσης της.

Τέλος δηλώνω έκπληκτος για άλλη μια φορά που υπάρχουν άνθρωποι στην χώρα μας και στην Ευρώπη, που θέλουν να διαλύσουν το κράτος κοινωνικής πρόνοιας, ή «ζηλεύουν» την οργάνωση του συγκεκριμένου συστήματος υγείας αυτής της χώρας (που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα).

Το ερώτημα μου είναι: τι έχουν ζηλέψει; Τον ανθρωπισμό του ή την αποτελεσματικότητα του; Να θυμίσω για άλλη μια φορά ότι οι ΗΠΑ σπαταλάνε τα περισσότερα χρήματα (πάνω από το 15% του ΑΕΠ τους) έχοντας τα χειρότερα αποτελέσματα και τους περισσότερους ανασφάλιστους.

Μιλάμε δηλαδή για το πλέον βάρβαρο και αναποτελεσματικό σύστημα υγείας του αναπτυγμένου κόσμου.

Δημήτρης Πανταζής
Φαρμακοποιός

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.