Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 07:25
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Απόψεις
Τι αποκαλύπτει η πολιτική του κράτους έναντι των φαρμακείων – Μέρος Β’
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Medlib.gr   
Δημοσιεύθηκε: Στις 17/09/2012 ώρα: 13:45
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Περνώντας στο 2ο μέρος αυτής της προσπάθειας ενημέρωσης για το θέμα των φαρμακείων θα υπενθυμίσω, για άλλη μια φορά, την τακτική των «κρατούντων» και των παρατρεχάμενων τους, όταν θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες που να δικαιολογούν τις εγκληματικές τους πολιτικές και τακτικές.

Η τακτική τους λοιπόν βασίζεται στην ακόλουθη μεθοδολογία. Όσο πιο σημαντικό είναι το θέμα, και όσο μεγαλύτερο το πρόβλημα, τόσο πιο έντονα αποπροσανατολιστική πρέπει να είναι και δική τους προσπάθεια. Αυτός μάλιστα ο αποπροσανατολισμός δεν στηρίζεται στην τύχη, αλλά σε υπαρκτές, πλην όμως δευτερεύουσες πλευρές ενός θέματος, τις οποίες αναδεικνύουμε σε κυρίαρχες. Για παράδειγμα. Το πρόβλημα στην χώρα μας είναι η φοροδιαφυγή και φοροκλοπή που έχει οδηγήσει σε καταθέσεις εκατοντάδων δις ευρώ στις τράπεζες της Ελβετίας, αλλά και αλλού.

Εμείς όμως θα ασχοληθούμε έντονα με τους υπαλλήλους που «κατάκλεψαν» το Δημόσιο στα Πετράλωνα (τελείως τυχαία η αναφορά της συμπαθέστατης περιοχής), έτσι ώστε να αποσπαστεί η προσοχή από τις πολιτικές ευθύνες εκείνων που δεν έχουν μετά από 40 χρόνια δημιουργήσει ένα φορολογικό μηχανισμό τέτοιο που να αποτρέπει, τόσο τους μικροαπατεώνες, όσο (και κυρίως – γιατί αυτοί κάνουν την τεράστια ζημιά) τους μεγαλοαπατεώνες.

Ταυτόχρονα το σύστημα θα παραμείνει άθικτο και αμετάβλητο, ώστε να μπορεί να συνεχίζεται η αφαίμαξη της χώρας και του λαού της, από τους «ειδήμονες».

Μετά από αυτή την εισαγωγή-υπενθύμιση, επανέρχομαι στο θέμα των φαρμακείων. Να υπενθυμίσω και εδώ, ότι το κύριο ζήτημα είναι η μη καταβολή των χρημάτων που τα ταμεία οφείλουν στα φαρμακεία. Ενέργεια που συνθλίβει οικονομικά την συντριπτική πλειοψηφία των φαρμακείων αφού, σε συνδυασμό με την πολιτική των τραπεζών για μη χορήγηση δανείων, στερούν την απαραίτητη ταμειακή ρευστότητα στους επαγγελματίες υγείας του συγκεκριμένου κλάδου, και επομένως τους στερούν την δυνατότητα να εφοδιάσουν τα φαρμακεία τους με φάρμακα.
Προσπαθούν μάλιστα να πείσουν τους ανυποψίαστους πολίτες, ότι οι φαρμακοποιοί εκβιάζουν την κυβέρνηση χρησιμοποιώντας σαν όπλο τους την υγεία των πολιτών.
Δηλαδή πως την εκβιάζουν; Υπήρξε κάποιο αίτημα από τους φαρμακοποιούς, πέρα από το να τους δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να εφοδιάσουν τα φαρμακεία τους με φάρμακα, ώστε να μπορούν να τα προμηθεύουν τους ασθενείς; Όμως, η ομάδα των παρατρεχάμενων δεν ασχολείται με αυτό το θέμα, γιατί απλούστατα όσο και να θέλεις, δεν μπορείς να κάνεις το μαύρο άσπρο. Πώς να δικαιολογήσεις ότι το κράτος επανειλημμένα αθετεί τις υποχρεώσεις του και τις υποσχέσεις του και πνίγει στο πιο καίριο σημείο τα φαρμακεία, δηλαδή την οικονομική τους ρευστότητα;

Με τι αλχημείες μπορείς να κουκουλώσεις το γεγονός, ότι ενώ οι προμηθευτές κάνουν 20ήμερη κατά μέσο όρο πίστωση, το κράτος επιβάλλει στα φαρμακεία τουλάχιστον τρίμηνη πίστωση από τον ΕΟΠΥΥ; Εδώ λοιπόν τίθεται σε εφαρμογή η μέθοδος που περιγράψαμε παραπάνω.
Δηλαδή ασχολούνται με δευτερεύουσες, για την συγκεκριμένη συγκυρία, πτυχές του πολύπλοκου θέματος «φάρμακο», τις οποίες χειριζόμενοι κατάλληλα επικοινωνιακά (μισές αλήθειες, διαστρεβλώσεις, κλπ), προσπαθούν να τις χρησιμοποιήσουν δημιουργώντας θόρυβο που είναι ικανός να καλύψει την γύμνια τους σε πολιτικές θέσεις, αλλά και τις «πομπές» τους.

Ας γίνουμε όμως ποιο συγκεκριμένοι, ώστε να μπορούμε να κριθούμε και για τα γραφόμενα μας. Διαστρέβλωση πρώτη: μια από τις βασικές κατηγορίες που εξαπολύουν είναι, ότι τα φαρμακεία έχουν « το παράλογο περιθώριο κέρδους 35%», όπως διακηρύσσει αγανακτισμένος και ο αιώνια υποψήφιος πολιτικός.

Τι είναι όμως το Μικτό Περιθώριο Κέρδους;
Σύμφωνα με τον ορισμό, το Μικτό Περιθώριο Κέρδους (ΜΠΚ) ισούται:

Όταν λέμε καθαρή τιμή πώλησης εννοούμε την τιμή πώλησης χωρίς το ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα προϊόν έχει κόστος 100€ και πωλείται προς 153,85€, τότε αυτό έχει ΜΚΠ 35%, και αυτός που το πουλά κερδίζει από κάθε πώληση 53,85€.

Αν ένα προϊόν έχει κόστος 100€ και η τιμή πώλησης του προσαυξηθεί κατά 35%, τότε αυτό θα πωλείται προς 135€ και το ΜΠΚ του θα είναι 25,93%, ενώ το κέρδος από την πώληση του προϊόντος θα ανέρχεται στα 35€.

Φυσικά μιλάμε πάντα για Μικτό Περιθώριο Κέρδους, το οποίο θα πρέπει να είναι ικανό να καλύψει και τις υπόλοιπες λειτουργικές δαπάνες μιας επιχείρησης (ενοίκια, υπάλληλοι, κλπ), και φυσικά να αφήσει κέρδος για τον επαγγελματία.

Αυτά όταν μιλάμε για την πώληση ενός μεμονωμένου προϊόντος. Όταν μιλάμε για την πώληση περισσότερων προϊόντων και θέλουμε να υπολογίσουμε το ΜΠΚ μιας επιχείρησης, στην προκειμένη περίπτωση του φαρμακείου, τότε ο υπολογισμός γίνεται ως εξής:

Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω στο θέμα του περιθωρίου κέρδους, γιατί οι κύριοι που ασχολήθηκαν με το θέμα, αναφέρθηκαν στην Σουηδία, την οποία μάλιστα ανέφεραν με το επίθετο «σοσιαλδημοκρατική».

Θα διερωτηθεί φυσικά κάποιος καλόπιστος πολίτης: μα γιατί αυτοί οι ακραιφνείς νεοφιλελεύθεροι επέλεξαν την Σουηδία;
Μήπως είναι πράγματι αντικειμενικοί; Ακριβώς το αντίθετο. Διάλεξαν μια χώρα που ο μηχανισμός τιμολόγησης είναι πιο πολύπλοκος και γνωρίζοντας, ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν θα κάνει αυτό που κάνω εγώ τώρα, θα μπορέσουν να περάσουν τις απόψεις τους ανώδυνα.

Επιστρέφοντας λοιπόν στο θέμα του ΜΠΚ ενός φαρμακείου θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτό ισούται με τα καθαρά έσοδα του φαρμακείου από τις πωλήσεις των φαρμάκων και των υπόλοιπων προϊόντων υγείας, πωλήσεις σε καθαρές τιμές (μείον δηλαδή το ΦΠΑ), αν από αυτές αφαιρέσουμε το κόστος απόκτησης των προϊόντων που πουλήθηκαν.

Υποθέστε λοιπόν, για διευκόλυνση μας, ότι το φαρμακείο πουλάει 3 διαφορετικά προϊόντα μόνο, των οποίων το κόστος και η τιμή αντίστοιχα είναι:


Ας υποθέσουμε ακόμα, για λόγους απλοποίησης και διευκόλυνσης πάντα, ότι οι αντίστοιχες πωλήσεις είναι 4 κουτιά για το πρώτο προϊόν, 400 για το δεύτερο και 1000 για το τρίτο. Αυτό σημαίνει ότι τα συνολικά έσοδα του φαρμακείου θα ήταν 15.390€, και το αντίστοιχο κόστος 11.400€, υπολογίζοντας μια προσαύξηση στο κόστος κατά 35%.

Το φαρμακείο δηλαδή θα είχε ΜΠΚ ?3.990, δηλαδή 25,93% σε ποσοστιαία έκφραση.
Αν όμως το κράτος άλλαζε την τιμολογιακή του πολιτική, εφαρμόζοντας το Σουηδικό μοντέλο, και μείωνε το περιθώριο κέρδους του πολύ ακριβού φαρμάκου (φάρμακο Α) στο 3%, του δεύτερου στο 19% και του τρίτου το αύξανε στο 38%, τότε οι απώλειες του φαρμακείου θα ήταν της τάξης των 238€, δηλαδή θα είχε ένα συνολικό ΜΠΚ 3.752€ έναντι των 3.990€ που είχε πριν.

Δηλαδή ένα ΜΠΚ της τάξης του 24,76%. Μα σήμερα με το rebate που έχει επιβάλλει το δημόσιο στα φαρμακεία το ποσοστό των φαρμακοποιών έχει κατέλθει στο 19,4% κατά την ομολογία του κου Λοβέρδου, το οποίο και ο πρώην υπουργός, εμπνευστής και δημιουργός των σημερινών αδιεξόδων, το επισημαίνει στον κο Μάνο, γράφοντας του στην 2η απαντητική του επιστολή στις 8 Ιουλίου 2011: «Με το κλιμακούμενο ποσοστό επιστροφής επί του αιτουμένου ποσού, στο ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού στη λιανική τιμή του φαρμάκου πραγματοποιείται μεσοσταθμική μείωση 4 ποσοστιαίων μονάδων. Έτσι από 23,4% διαμορφώνεται σε 19,4%».

Γιατί αγαπητοί αναγνώστες ανέφερα αυτό το παράδειγμα.
Το ανέφερα γιατί κάποιοι από τους εξ’ επαγγέλματος «προπαγανδιστές», όπως για παράδειγμα ο κος Μάνος και ο κος Πάσχος Μανδραβέλης, αναφέρονται αρκετά συχνά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (επιλεκτικά κάθε φορά), όπως στην Σουηδία για παράδειγμα, και ο δεύτερος μάλιστα, υπενθυμίζω ότι ανέφερε τα εξής: «Για όσα φάρμακα έχουν χονδρική τιμή (μαζί με τον ΦΠΑ) μέχρι 7 ευρώ, η λιανική τιμή διαμορφώνεται με προσαύξηση της τιμής κατά 20% πλέον ενός σταθερού ποσού 2,91 ευρώ.
Με αυτό το σύστημα το Acetysalicycil Acid στη Σουηδία θα είχε λιανική τιμή 3,89 ευρώ. Για φάρμακα με χονδρική τιμή από 7 μέχρι 30 ευρώ, ο φαρμακοποιός προσαυξάνει τη χονδρική τιμή κατά 3% και προσθέτει 4,09 ευρώ για να διαμορφώσει τη λιανική τιμή.

Από 30 έως 550 ευρώ, η χονδρική τιμή προσαυξάνεται κατά 2% και προστίθενται 4,37 ευρώ. Τέλος, για τα ακριβά φάρμακα πέραν των 550 ευρώ, η λιανική τιμή προκύπτει από την πρόσθεση 15,53 ευρώ στη χονδρική τιμή. Το Lanreotide στη Σουηδία θα είχε λιανική τιμή 1.259,09 που είναι το άθροισμα της χονδρικής με ΦΠΑ συν το περιθώριο των 15,53 ευρώ. Ο Σουηδός φαρμακοποιός κάθε φορά που διαθέτει Lanreotide κερδίζει 15,53 ευρώ, ενώ ο Έλληνας συνάδελφός του κερδίζει 435,24 ευρώ».

Απέφυγε φυσικά να πει πόσο κερδίζει ο Σουηδός κάθε φορά που πουλά ένα φάρμακο τύπου Acetysalicycil Acid. Επίσης απέφυγε να πει ότι αυτό που ενδιαφέρει ένα φαρμακείο, αλλά και οποιοδήποτε άλλο κατάστημα που κάνει λιανική πώληση, δεν είναι αν βγάζει πολλά από ένα προϊόν που πωλείται ελάχιστα ή καθόλου, αλλά αν το μέσο κέρδος που προέρχεται από την πώληση των προϊόντων εκείνων που έχουν υψηλή κατανάλωση, είναι ικανοποιητικό.

Με το παράδειγμα που ανάφερα παραπάνω έδειξα, ότι το φαρμακείο στην Σουηδία έχει πολύ πιο ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους από το αντίστοιχο Ελληνικό.
Ας γίνουμε όμως ακόμα πιο συγκεκριμένοι για να γίνει καλύτερα κατανοητή η προσπάθεια παραπλάνησης των πολιτών.

Στην Ελλάδα το Acetysalicycil Acid 100mg πωλείται έναντι 1,02€, ενώ το Acetysalicycil Acid 325mg 0,79€.
Δηλαδή περίπου 300% λιγότερο πωλείται το φάρμακο αυτό στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.

Αν λοιπόν εφαρμόσουμε αντίστοιχα το Σουηδικό σύστημα, σε φάρμακα, που επίσης έχουν μεγάλη κατανάλωση, όπως το Amlοdipine 5mg (4,65€), Amlodipine 10mg (7,52€), και άλλα μεγάλης κατανάλωσης φάρμακα, τότε το μεσοσταθμικό Μικτό Περιθώριο Κέρδους του φαρμακοποιού επί του τζίρου του φαρμακείου, θα αυξηθεί σημαντικά.

Για να γίνει ακόμα καλύτερα κατανοητό, αρκεί να πούμε ότι, οι τιμές της συντριπτικής πλειοψηφίας των ακριβότερων φάρμακων πλατιάς κατανάλωσης είναι κάτω από τα 30€, όπως: Rosuvastatin 14 Χ 20mg (19,88€), Rosuvastatin 14 X 10mg (13,85€), Olmesartan 28 X 20mg (21,98€), κλπ.

Όσο αφορά το Lanreotide, από το οποίο ο Έλληνας φαρμακοποιός κερδίζει, όπως δηλώνει ο κος Μανδραβέλης 435€, αμφιβάλλω αν υπάρχουν πολλά φαρμακεία που έχουν ασθενείς με παρόμοια πάθηση.
Προσωπικά δεν έχω πουλήσει ούτε ένα.

Ας έλθουμε όμως και σε ένα άλλο ισχυρισμό, αυτό που αρχικά ανέφερε ο κος Μάνος, περί παράλογου ποσοστού κέρδους της τάξης του 35%.
Υπενθυμίζω ότι το 35% αφορά προσαύξηση στο κόστος του φαρμάκου.
Υπενθυμίζω ακόμα ότι μια τέτοια προσαύξηση σημαίνει Μικτό Περιθώριο Κέρδους (ΜΠΚ) περίπου 26% (να υπενθυμίσω ακόμα, ότι το ποσοστό σήμερα είναι χαμηλότερο του 20%).

Είναι, ή ήταν παράλογο αυτό το ποσοστό προσαύξησης στο κόστος του φαρμάκου; Ας δούμε τι γίνονταν στις άλλες χώρες το 2003, όσο αφορά αυτή την προσπάθεια στρέβλωσης της πραγματικότητας, που ξεκίνησε με στόχο να διαβάλλει το φαρμακείο και τον φαρμακοποιό στην συνείδηση των πολιτών, με απώτερο σκοπό να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα, την άρνηση δηλαδή του κράτους να πληρώσει τις οφειλές του στους επαγγελματίες της υγείας, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν. Το 2003 λοιπόν, το κορυφαίο γαλλικό πανεπιστήμιο, το INSEAD, αναφέρεται σε μια μελέτη των Paterson, I., Fink, M., Ogus, A. et al. (2003b), σχετικά με την οικονομική επίδραση των ρυθμίσεων της αγοράς, στο επίπεδο των ελεύθερων επαγγελμάτων, σε διάφορα κράτη μέλη.

Εκεί αναφέρονται και τα ποσοστά των φαρμακείων, στην τιμή του προϊόντος. Ο πίνακας που ακολουθεί είναι θεωρώ αποκαλυπτικός.

Οι μισές και πάνω Ευρωπαϊκές χώρες είχαν (σήμερα έχουν σχεδόν όλες) ποσοστά υψηλότερα από τα αντίστοιχα, του Ελληνικού φαρμακείου. Αυτό δεν σημαίνει, κατά την προσωπική μου άποψη, ότι πρέπει να ακολουθήσουμε αυτές τις χώρες.

Όμως , γιατί σε εμάς η εφαρμογή του μέσου όρου της Ευρώπης θεωρείται παράλογη πρακτική;
Σε ποια λογική βασίζονται οι υποστηρικτές αυτού του ισχυρισμού; Αν πιστέψουμε τις δηλώσεις κάποιων από τους παρατρεχάμενους των κυβερνώντων, που συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια κατασυκοφάντησης του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, η λογική πάνω στην οποία στηρίζεται αυτό το «πάθος» τους, έγκειται στο ότι οι φαρμακοποιοί κερδίζουν πολλά, και επομένως σε αυτή την δύσκολη εποχή θα πρέπει να βάλουν πλάτη, από τα λεφτά που «έχουν μαζέψει», τα προηγούμενα χρόνια, στα «σεντούκια» τους (γιατί αν ήταν στις τράπεζες θα μας τα είχαν ήδη βγάλει στην φόρα).Για να γίνει και στο σημείο αυτό κατανοητή η προσπάθεια παραπλάνησης να αναφέρω, ότι η Ελληνική αγορά διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό φαρμακείων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν θα μπορούσε μέσα στις συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί (πολλά φαρμακεία, μικρός τζίρος ανά φαρμακείο) να έχει καθαρά κέρδη μεγαλύτερα από ?3.500 στην καλύτερη περίπτωση, όταν η ίδρυση ενός φαρμακείου απαιτεί, επίσης στην καλύτερη περίπτωση, και για μικρό-μεσαίο φαρμακείο, επένδυση της τάξης των 150.000€.

Επίσης, το μεγαλύτερο φαρμακείο στην Ελλάδα, μπορεί να κάνει ένα τζίρο της τάξης του 1.500.000€ (προ κρίσης) τον χρόνο και να έχει καθαρά κέρδη (με άριστη διαχείριση) της τάξης των 150.000€ - 200.000€ τον χρόνο.

Τέτοια φαρμακεία δεν υπάρχουν πάνω από 30 σε όλη την Ελλάδα (εξαιρώ τα συνεταιρισμένα φαρμακεία, που δυστυχώς είναι ελάχιστα). Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να φέρω ένα ακόμα παράδειγμα που δείχνει το ήθος των συκοφαντών.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι εγώ είμαι ένα από τα 30 μεγαλύτερα φαρμακεία της Ελλάδας και κάνω τζίρο 130.000€ μηνιαίως και δουλεύω μάλιστα (για να τους κάνω το χατίρι) με Μικτό Περιθώριο Κέρδους της τάξης του 35%.

Αυτό σημαίνει ότι εγώ κάθε μήνα έχω μικτό περιθώριο κέρδους 45.000€ και κόστος (για την αγορά των φαρμάκων) 84.500€.

Να υποθέσω ακόμα ότι δεν έχω άλλα λειτουργικά έξοδα και όλα αυτά τα λεφτά είναι καθαρό κέρδος (στα υπόψη ότι ένα φαρμακείο με τέτοιο τζίρο έχει ανάγκη τουλάχιστον από 4 υπαλλήλους, εκτός από κτίρια και άλλα λειτουργικά έξοδα).

Αν οι εταιρείες μου κόψουν την πίστωση, και οι τράπεζες τα δάνεια, θα πρέπει μέσα σε τρεις μήνες να βρω 253.500€ να πληρώσω, ενώ θα έχω εισπράξει 136.500 (που δεν θα έχω εισπράξει τόσα, γιατί η συνεισφορά των πολιτών στα φάρμακα τους είναι από 0% έως 25% και το κέρδος πολύ μικρότερο).

Με άλλα λόγια τα νούμερα δεν βγαίνουν ούτε με φανταστικά σενάρια, για τον απλούστατο λόγο, ότι το μέγεθος ενός ελληνικού φαρμακείου, όσο μεγάλο και να είναι, δεν έχει την οικονομική ευρωστία μιας πολυεθνικής για να μπορέσει να ανταπεξέλθει, είτε με δικά του κεφάλαια, είτε αντλώντας κεφάλαια από την εγχώρια και διεθνή τραπεζική αγορά.

Αλήθεια όμως, πάνω σε ποια αρχή βασίζεται η επιμονή τους να χρηματοδοτήσουν οι φαρμακοποιοί τις αδυναμίες του κουτσουρεμένου «κοινωνικού» κράτους που δημιούργησαν όλα αυτά τα χρόνια;
Με τι θράσος (δεν μπορώ να βρω άλλη λέξη) οι μουτζαχεντίν του νεοφιλελευθερισμού γίνονται επικριτές του νόμιμου κέρδους που η πολιτεία ορίζει για τους φαρμακοποιούς;

Έχουν ανάλογες ευαισθησίες για τα κέρδη άλλων κλάδων, κάποιοι μάλιστα από τους οποίους είναι και άκρως αντιπαραγωγικοί;
Από ποιες άλλες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου, έχουν απαιτήσει παρόμοια συμπεριφορά;
Μήπως απαίτησαν από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις (οι οποίες έχουν πολύ μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους) να μεταβάλλουν την πιστωτική τους πολιτική, και να αυξήσουν την πίστωση που δίνουν στις φαρμακαποθήκες ή τα φαρμακεία;
Μήπως απαίτησαν από τις τράπεζες, στις οποίες συνεχώς κάνουν «μεταγγίσεις» ρευστότητας, να χρηματοδοτήσουν τα φαρμακεία ή τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις προκειμένου να μπορούν τα φαρμακεία να αγοράζουν φάρμακα για τους ασθενείς τους;

Τα ερωτήματα θα μπορούσαν να συνεχιστούν και να καλύψουν πολύ μεγαλύτερο μέρος από μια σελίδα.

Όμως δεν έχει κανένα νόημα, αφού ο τρόπος που κάλυψαν και συνεχίζουν να καλύπτουν το θέμα, τόσο οι κυβερνώντες, όσο και οι παρατρεχάμενοι τους στα Μέσα Μαζικής Διαστρέβλωσης, απέχει πολύ από μια ειλικρινή προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος που υπάρχει και για το κράτος, και για τους επαγγελματίες της υγείας, και φυσικά για τους πολίτες.

Στο επόμενο: Το πρόβλημα των φαρμακευτικών δαπανών στην Ελλάδα

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.