Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 09:24
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Απόψεις
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Διεθνής και Ελληνική Αρθρογραφία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 10/04/2008 ώρα: 12:07
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Συνεχίζουμε να παραθέτουμε τις προτάσεις και τους προβληματισμούς των Ελληνικών κομμάτων για το Ασφαλιστικό δημοσιεύοντας και τις θέσεις των επόμενων τριών κομμάτων, δηλαδή του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

ΚΚΕ

Στο site του ΚΚΕ βρίσκουμε τις θέσεις του συγκεκριμένου κόμματος για το ασφαλιστικό. Το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι τόσο η ΝΔ, όσο  και το ΠΑΣΟΚ. «πίσω από την πλάτη σου» έχουν «ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ στην πλουτοκρατία και την ΕΕ για να παίρνεις σύνταξη πείνας  μετά τα 67-70 χρόνια!». Το ΚΚΕ πιστεύει ότι έρχονται χειρότερα μέτρα και πρέπει ο λαός να πάρει τα δικά του μέτρα.

Η ΝΔ ψήφισε το 1992 τους αντεργατικούς «νόμους Σιούφα», που: «Διαχώρισαν τους ασφαλισμένους σε πριν και μετά το 1993, αύξησαν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια. Αύξησαν τις εισφορές των εργαζομένων. Αποσύνδεσαν το κατώτερο όριο των συντάξεων του ΙΚΑ από τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Επέβαλλαν συμμετοχή των ασφαλισμένων 25% στην αγορά των φαρμάκων».

Όσο για το ΠΑΣΟΚ δηλώνει: «Το ΠΑΣΟΚ, ενώ προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει «το νόμο Σιούφα», όταν έγινε κυβέρνηση τους εφάρμοσε και πήρε νέα αντεργατικά μέτρα. Ενώ απέτυχε να περάσει τα μέτρα «Γιαννίτση», ψήφισε το «νόμο Ρέππα» το 2002, που:

Μείωσε και άλλο τις συντάξεις για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τις πρώην ΔΕΚΟ. Αντί να υπολογίζεται η  σύνταξη με βάση τον τελευταίο μισθό, ο υπολογισμός γίνεται με βάση το μέσο όρο των μισθών της τελευταίας 5ετίας. Η σύνταξη δεν υπολογίζεται στο 80% του τελευταίου μισθού, αλλά στο 70% του μέσου όρου των μισθών της τελευταίας 5ετίας.
Άνοιξε το δρόμο για  συνταξιοδότηση στα 67, την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης και την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών».

«H ΝΔ, ενώ υποτίθεται ότι διαφωνούσε ως αντιπολίτευση, ως κυβέρνηση εφαρμόζει τον «νόμο Ρέππα» και συνεχίζει την κατάργηση δικαιωμάτων», λεει το ΚΚΕ και συνεχίζει: «Προκαλούν, όταν λένε ότι η εργασία μετά τα 65 είναι οικειοθελής. Δίνουν συντάξεις πείνας και, με την ανεργία και τη μερική απασχόληση δυσκολεύουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, υποχρεώνοντας τον εργαζόμενο να δουλεύει, αν μπορεί, και μετά τα 65!. Αυτό το λένε οικειοθελή εργασία!! «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καθήλωσαν τις κατώτερες συντάξεις στα 463 ευρώ για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, 386 ευρώ στο ΤΕΒΕ, 280 ευρώ στον ΟΓΑ».

Τέλος τονίζει ότι τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ είναι συνένοχοι για τη λεηλασία των χρημάτων των ασφαλισμένων, αφού, όπως χαρακτηριστικά λεει, «Σιωπούν για  τα 58 δις ευρώ που σου άρπαξαν βιομήχανοι - τραπεζίτες - εφοπλιστές  από το 1951 έως το 1975».

• Αντί να χτυπήσουν, προστάτεψαν την εισφοροδιαφυγή του κεφαλαίου, που φτάνει τα 5,8 δις ευρώ το χρόνο. Χάρισαν τεράστια ποσά στην πλουτοκρατία.

• Ποτέ δεν έδωσαν τα χρήματα που όφειλαν να δώσουν στα Ταμεία το κράτος και η εργοδοσία.

Το ΚΚΕ καταθέτοντας τις προτάσεις του για το ασφαλιστικό δηλώνει:

- Την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών ασφαλιστικών νόμων από το 1992 ως σήμερα.
- Σύνταξη στις γυναίκες στα 55, στα 60 για τους άνδρες, μια 5ετία λιγότερη για τα βαριά και ανθυγιεινά.
- Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης, κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4050 μέρες εργασίας
- Σύνταξη στο 80% του μισθού, 1.050 ευρώ η κατώτερη για τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους
- Διπλασιασμό της αγροτικής σύνταξης
- Επιστροφή των κλεμμένων και χρεωστουμένων, κατάργηση του τζόγου
- Υπεράσπιση, επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων
- Κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της υγείας
- Πλήρης κάλυψη των αναγκών υγείας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό

Επίσης το ΚΚΕ κάνοντας κριτική στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό παραθέτει τις απόψεις του και για ορισμένα σημαντικά επιμέρους θέματα του καυτού αυτού θέματος. Έτσι το ΚΚΕ φαίνεται να αντιτίθεται στην ενοποίηση των Ταμείων, μη αποδεχόμενο «καλή» ενοποίηση, ούτε επίσης αποδέχεται ότι μπορεί να συνταχθούν «αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες που θα αναδεικνύουν την οικονομική προοπτική των Ταμείων», όπως λεει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το ΚΚΕ η αποπληρωμή των ελλειμμάτων, η συγκατάθεση των εργαζομένων και η ενοποίηση «στο ανώτατο δυνατό κοινό παρονομαστή», σε καμιά περίπτωση δεν οδηγεί σε επέκταση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, πολύ περισσότερο στην εξίσωσή τους με τις πραγματικές ανάγκες.

Επίσης δεν πιστεύει το ΚΚΕ ότι η βιωσιμότητα του συστήματος, η οποία, μεταξύ άλλων, «μπορεί να εξασφαλιστεί με την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης» (γενικά και αόριστα) και την «κατάργηση της ανασφάλιστης εργασίας». Για το πρώτο, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ, λεει το ΚΚΕ, προβάλλει σαν πρότυπο το επίπεδο απασχόλησης σε άλλες χώρες της ΕΕ όπου αγγίζει το 70%, έναντι του 61% στη χώρα μας. Κι αυτό όταν είναι γνωστό ότι τα ποσοστά αυτά επιτυγχάνονται με την επέκταση της μερικής απασχόλησης και του εργάσιμου βίου, όπως άλλωστε προβλέπει και η στρατηγική της Λισαβόνας. Το ΚΚΕ μάλιστα ισχυρίζεται ότι μια από τις αιτίες που θα προκαλέσουν μείωση των συντάξεων στο μέλλον είναι και οι μισθοί ημι-απασχόλησης που σημαίνουν και συντάξεις πείνας.

Τέλος κάνει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τις προτάσεις του που αφορούν, στην «αποκατάσταση της αποθεματικής δυνατότητας των Ταμείων», λέγοντας: «με προτάσεις για «δέσμευση μέρους της δημόσιας περιουσίας υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων», όπου σαν δημόσια περιουσία αναφέρθηκε και ο ιδιωτικοποιημένος κατά το 70% ΟΤΕ. Μάλιστα, ο Γ. Δραγασάκης αναλύοντας περαιτέρω την πρόταση αυτή αναφέρθηκε στον ΟΠΑΠ, λέγοντας, ούτε λίγο - ούτε πολύ, πως κακώς πουλήθηκαν μετοχές, αλλά αυτό έγινε, συνεπώς «κι αυτές που υπάρχουν σήμερα στο δημόσιο δεν πρέπει να πουληθούν. Αυτές οι μετοχές με ένα νόμο μπορούν να δεσμευτούν ως πόρος, ως περιουσία των Ταμείων, να μη μπορεί δηλαδή κανείς να τις πουλήσει» (!), «το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και με την Εμπορική Τράπεζα που πουλήθηκε, με την Εθνική Τράπεζα, με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που είναι ακόμα στο δημόσιο σε ένα βαθμό». Τελειώνει μάλιστα το ΚΚΕ λέγοντας ότι, «ακόμα και σ' αυτή τη σαθρή επιχειρηματολογία του, ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε κατά διάνοια δε βάζει θέμα επιστροφής των στρατηγικών αυτών επιχειρήσεων στο δημόσιο. «Ο γέγονε γέγονε» δηλαδή.

ΠΑΣΟΚ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ – 18.03.2008

Στην ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Βουλή, ο κος Γεώργιος Α. Παπανδρέου παρουσίασε πλαίσιο δέκα προτάσεων για την ενίσχυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κος Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο λέγοντας ότι αυτό απαιτούν οι εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους. Ο κος Παπανδρέου καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι δεν είναι δίκαια λέγοντας: «Πώς θα τους πείτε (στους εργαζόμενους) ότι, από τη μία, χαρίζετε ένα δισεκατομμύριο ευρώ υποχρεώσεων στην Alpha Bank, για να αναγκαστούν αυτές να δουλέψουν άλλα πέντε χρόνια από τη ζωή τους; Αυτή είναι η δικαιοσύνη; Να χαρίσουμε ένα δις στις τράπεζες και να δουλέψουν άλλα πέντε χρόνια οι γυναίκες, για να πάρουν αυτά που δικαιούνται από το ασφαλιστικό σύστημα;» «Οι ασφαλισμένοι βλέπουν να αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τι θα τους πείτε; Οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά ξέρουν ότι υποχρεούνται να αντέξουν άλλα δύο χρόνια κοπιαστικής και ανθυγιεινής δουλειάς. Και σε αυτούς, τι θα πείτε; Ότι πληρώνουν αυτά που χαρίσατε στους κακοπληρωτές σας;»

Παρακάτω ο κος Παπανδρέου δηλώνει ότι το σύστημα παρουσιάζει κάποια προβλήματα λέγοντας: «Όλοι ξέρουν πια και συνειδητοποιούν το πραγματικό ζήτημα και, δεν είναι τα ψέματα, τα οποία εσείς τους λέτε. Δηλαδή, ότι το σύστημα αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα και, άρα, το νομοσχέδιο πρέπει να διασφαλίσει ότι, περνάει στον έλεγχο του υπουργού Οικονομίας, όλα τα αποθεματικά των Ταμείων. Δηλαδή, να τα διαχειρίζεται ως πραγματικός τσάρος, όπως και με όποιους θέλει». Και αφού καταγγέλλει και πάλι την κυβέρνηση για τις πρακτικές της στο ασφαλιστικό σύστημα δηλώνει: «Κυρίες και κύριοι, φτάνει πια. Έχετε ήδη εγκληματήσει ενάντια στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Επί τέσσερα χρόνια, υπονομεύσατε τα ασφαλιστικά Ταμεία, δεν τηρήσατε τις υποχρεώσεις του κράτους απέναντί τους, τι περιμένετε σήμερα; Πραγματικά, πέστε μου, τι περιμένετε σήμερα; Τι περιμένετε τέσσερα χρόνια, για να δώσετε, αυτά που υποχρεούται να δώσει το Ελληνικό κράτος στα ασφαλιστικά Ταμεία;» Υποστηρίζει ακόμα ο κος Παπανδρέου ότι ένα από τα προβλήματα είναι η κακοδιαχείριση στα ταμεία λέγοντας συγκεκριμένα: «Υπερτριπλασιάσατε τα ελλείμματα των Ταμείων, με τη δική σας κακοδιαχείριση. Και τι περιμένετε τώρα; Γιατί δεν πετάξατε έξω από την πόρτα τις ανίκανες και επικίνδυνες διοικήσεις των δικών σας κομματικών επιλογών στα Ταμεία; Αυτοί δεν έχουν ευθύνες; Δεν έχουν ευθύνες, κυρία υπουργέ; Ή, τις δικές τους ευθύνες, θα τις χρεώσετε και πάλι και θα τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι, οι νοικοκυρές; Τι θα τους πείτε; Τι θα πείτε σε αυτούς;» «Εκτινάξατε, επίσης, στα ύψη την εισφοροδιαφυγή. Δεν έχει ευθύνες ο υπουργός Οικονομίας; Αυτός είναι εκτός ευθυνών; Ο οποίος, σήμερα, ψάχνει για να καλύψει, μέσα από τις ενοποιήσεις των Ταμείων, τα ελλείμματα της οικονομίας; Αυτός δεν έχει καμία ευθύνη;»

Λίγο παρακάτω ο κος Παπανδρέου δηλώνει ότι, «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κυβέρνηση ανέβασε ένα θρίλερ - παραμύθι, για την επικείμενη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος. Τέσσερα χρόνια κινδυνολογώντας, τέσσερα χρόνια απαξιώνοντας το σύστημα.

Αλλά διαψεύδεται και γι’ αυτό. Οι μελέτες, τις οποίες η ίδια η κυβέρνηση παρήγγειλε, από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, λένε ότι το σύστημα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μέχρι και το 2030, αν βεβαίως εφαρμόσετε, όχι επιλεκτικά, την κείμενη νομοθεσία. Και ο κος Παπανδρέου συνεχίζει: «Και ρωτώ: Εξασφαλίσαμε, ναι ή όχι, την πλεονασματική λειτουργία του ΙΚΑ, με τον πόρο του 1% του ΑΕΠ; Φθάσαμε σήμερα, τα μεγάλα Ταμεία, όπως ο ΟΑΕΕ, να ρευστοποιούν την περιουσία τους, για να πληρώσουν τις συντάξεις; Η κυβέρνηση Καραμανλή μετέτρεψε το ετήσιο πλεόνασμα του 1,3 δις ευρώ του ΙΚΑ, σε έλλειμμα 1,5 δις ευρώ; Δηλαδή, 3 δις διαφορά. Ανέβασε από το 2,5 στα 8 δις ευρώ το χρέος του κράτους προς τα Ταμεία; Άφησε την εισφοροδιαφυγή να φτάσει στα 6 δις ευρώ; Αυτά είναι δικά σας κατορθώματα, εσείς το φέρατε το σύστημα σε αυτό το σημείο».

Καταγγέλλει ότι οι ενοποιήσεις των ταμείων είναι «βίαιες και ισοπεδωτικές. Αποσπασματικές, χωρίς σχέδιο. Δεν βάζουν τάξη, ούτε καλύτερες υπηρεσίες προσφέρουν». Και καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει:

«Η ουσία είναι μία: Με τις ρυθμίσεις σας, κατεδαφίζετε το δημόσιο σύστημα. Αγαπητοί συνάδελφοι, είμαστε μπροστά σε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ενάντια στον εργαζόμενο, στη γυναίκα, στον ασφαλισμένο, στη νέα γενιά της χώρας. Τα χαρακτηριστικά της πολιτικής σας αποτυπώνονται σε πέντε σημεία».

«Πρώτα απ/ όλα, με το νομοσχέδιο αυτό και την πολιτική σας, μας κοροϊδεύετε όλους ή προσπαθείτε τουλάχιστον. Δεύτερον, αδικείτε τον ασφαλισμένο και τον εργαζόμενο. Τρίτον, κλέβετε από τον μέσο και φτωχότερο Έλληνα ασφαλισμένο. Τέταρτον, προχωράτε σε ακόμα μεγαλύτερη κακοδιαχείριση του συστήματος. Και πάνω απ/ όλα, σαν να μην έφταναν αυτά, λοιδορείτε και υβρίζετε τους εργαζόμενους που αντιδρούν».

«Εμείς, έχουμε μία άλλη αντίληψη και θα ήθελα, κλείνοντας, να καταθέσω τις δικές μας 12 προτάσεις, τις οποίες έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό. Να τις ακούσετε. Ξέρω, δεν σας αρέσει να ακούτε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, διότι εσείς, θέλετε να λέτε συνεχώς ότι δεν υπάρχουν προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Θα τις ακούτε συνεχώς, μήπως και μάθετε κάτι.

Εμείς, θεωρούμε πρώτα απ/ όλα ότι, το πρόβλημα του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, είναι πρόβλημα χαμηλών πόρων, και όχι υψηλών παροχών. Το ζητούμενο, για μας, είναι να διασφαλίσουμε και να ενισχύσουμε τους πόρους. Κάνει το αντίθετο η Νέα Δημοκρατία, αφαιρεί πόρους, για να καλύψει δημοσιονομικές τρύπες. Για μας, το ασφαλιστικό είναι και εργαλείο αναδιανομής υπέρ των αδυνάτων, και όχι μηχανισμός εκμετάλλευσης υπέρ των λίγων και «ημετέρων». Γι’ αυτό, βάζουμε τις εξής προτεραιότητες:

1) Εγγύηση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος, ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Ταμεία, μέσα από την ανάληψη από το κράτος των δαπανών για τις προνοιακές παροχές, με προτεραιότητα για τον ΟΑΕΕ.

2) Δημιουργία ενιαίου φορέα για τη βεβαίωση και είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και την θεσμοθέτηση ενός πάγιου συστήματος εξόφλησης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.

3) Αύξηση της βασικής σύνταξης του αγρότη και της αγρότισσας, στα 550 ευρώ για τον μεμονωμένο και στα 950 ευρώ για το ζευγάρι.

4) Σταδιακή εξίσωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των αγροτών, με εκείνα των ασφαλισμένων των άλλων Ταμείων, σύνταξη στους αγρότες στα 37 χρόνια ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, πρόωρη σύνταξη στην ηλικία των 60 ετών, για όσους εργάζονται σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες.

5) Αύξηση της σύνταξης του ανασφάλιστου, επίσης στα 550 και 950 ευρώ αντίστοιχα. Η δέσμευσή μας αυτή αφορά, με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια, και στη γυναίκα νοικοκυρά που δεν έχει σήμερα σύνταξη και, τα ποσά θα αναπροσαρμοστούν, όταν καταθέσουμε, προεκλογικά πια, το κυβερνητικό μας πρόγραμμα.

6) Αναμόρφωση των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ και διπλασιασμός των δικαιούχων.

7) Μετεξέλιξη του ΕΚΑΣ σταδιακά σε βασική σύνταξη, ως κοινή αφετηρία για όλες τις συντάξεις, διαχωρισμός της προνοιακής σύνταξης και ενίσχυση των κινήτρων ασφάλισης.

8) Βελτίωση του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση.

9) Αναμόρφωση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, με κριτήρια επιστημονικά, που να βασίζονται στις σημερινές συνθήκες και τις ανάγκες και που θα αντιμετωπίζουν ισότιμα εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

10) Αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στην υγεία, την περίθαλψη, την αξιοποίηση των πόρων, σύμπραξη και συνεργασία μεταξύ των Ταμείων.

11) Ενίσχυση και διεύρυνση των υποδομών και των διευκολύνσεων για την στήριξη της οικογένειας και της εργαζόμενης μητέρας.

12) Και τέλος, σύσταση του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης - χωρίς όμως τις απαράδεκτες δικές σας αντιλήψεις και πρακτικές, που απομυζούν τον ίδιο τον πολίτη - που αφορά στις νέες γενιές και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Αυτές είναι οι δικές μας προτάσεις, εμείς έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας, η Ελλάδα και ο Έλληνας εργαζόμενος αισθάνεται βαριά την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, είτε είναι στο ασφαλιστικό, είτε είναι στο εισόδημά του, είτε είναι η ακρίβεια, είτε είναι η αξιοκρατία, είτε είναι η διαφάνεια.

Για όλα αυτά, ο Έλληνας αισθάνεται κατάθλιψη από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ζητάει ελπίδα, ζητάει ένα νέο δρόμο και αυτόν το δρόμο ανοίγουμε εμείς, με μάχες, κοντά στους εργαζόμενους, μαζί με τους εργαζόμενους, μαζί και στο πεζοδρόμιο.

Ευχαριστώ.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Στο κείμενο που ακολουθεί μπορεί όποιος θέλει να γνωρίσει τις απόψεις του ΠΑΣΟΚ, για το συγκεκριμένο θέμα, έτσι όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τις θέσεις του κόμματος αυτού που δημοσιεύτηκαν στο «κυβερνητικό του πρόγραμμα».

Στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ αναφέρονται και οι προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι: «Η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό που η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει για κάθε πολίτη. Ο αναδιανεμητικός, καθολικός και δημόσιος χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος αποτελούν τις σταθερές του. Τη βιωσιμότητα και την επάρκειά του την εγγυάται το κράτος: αυτές είναι οι αδιαπραγμάτευτες αρχές του ΠΑΣΟΚ, που οδηγούν και σήμερα την πολιτική μας. Τριμερής χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, καμιά μείωση των συντάξεων, καταβολή του μη ανταποδοτικού σκέλους, της κατώτερης σύνταξης από τον κρατικό προϋπολογισμό –αυτές είναι οι εγγυήσεις μας».

Καθορίζοντας τους βασικούς του στόχους όσο αφορά ην κοινωνική ασφάλιση δηλώνει ότι αυτοί είναι:

- Η εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και σιγουριάς στους πολίτες για το παρόν και το μέλλον του συστήματος

- Η δημιουργία ενός νέου αποθεματικού που θα διασφαλίζει τις επόμενες γενιές.

- Η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας ως ελάχιστη προϋπόθεση δημιουργίας ασφαλιστικής συνείδησης και στερεής οικονομικής βάσης.

- Ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των Ταμείων, η αξιοποίηση των πόρων τους και η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

- Η παράταση του ασφαλιστικού βίου με κίνητρα οικειοθελούς παραμονής στην εργασία.

- Η αντιμετώπιση και θεραπεία αδικιών και στρεβλώσεων που οδηγούν στην αποφυγή της ασφάλισης.

- Ο διαχωρισμός των προνοιακών παροχών από τις ασφαλιστικές παροχές.

- Η βελτίωση των συντάξεων και των άλλων παροχών, όχι μόνο στο επίπεδο των χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και στις μεσαίου επιπέδου συντάξεις.

- Η ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών- παροχών.

Επίσης «στο πλαίσιο του Ελάχιστου Εγγυημένου Επιπέδου Αξιοπρεπούς Διαβίωσης» θέτει σαν στόχο του:

- Για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, Βασική Σύνταξη 950 ευρώ για το ζευγάρι και 550 ευρώ για τον μεμονωμένο. Ενίσχυση της ανταποδοτικής κύριας σύνταξης του Ο.Γ.Α. Για τους συνταξιούχους του Ι.Κ.Α., του Ο.Α.Ε.Ε. και των άλλων Ταμείων, αναμόρφωση του θεσμού του Ε.Κ.Α.Σ., με βάση τις νέες κοινωνικές ανάγκες και στόχο τη μετεξέλιξη του σε βασική σύνταξη. Στην κατεύθυνση αυτή και σε πρώτο στάδιο που απαιτεί μια μεταβατική περίοδο δεκαετίας, δεσμευόμαστε για την διεύρυνση και επικαιροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων, προκειμένου να καλυφθούν 300 χιλ. περίπου επιπλέον συνταξιούχοι. Σε κάθε περίπτωση πάντως, με ή χωρίς ΕΚΑΣ, οι χορηγούμενες στους συνταξιούχους των Ταμείων κατώτερες συντάξεις θα υπερβαίνουν το ποσό που καταβάλλεται στους ανασφάλιστους.

- Σε κάθε περίπτωση πάντως, με ή χωρίς ΕΚΑΣ, οι χορηγούμενες στους συνταξιούχους όλων των άλλων Ταμείων, κατώτερες συντάξεις θα υπερβαίνουν το ποσό των 550 ευρώ που καταβάλλεται στους ανασφάλιστους. Θέτουμε στη βάση των παρακάτω δεσμεύσεων το πλαίσιο ενίσχυσης και μετεξέλιξης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και δεσμευόμαστε για την κατάργηση νομοθετικών διατάξεων που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. που αντιστρατεύονται αυτό το πλαίσιο.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ στις θέσεις του δηλώνει ότι:

- Δεσμευόμαστε για την τήρηση των ορίων και των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης που θεσπίστηκαν με το Ν.3029/02, καθώς και για τη συνεχή ανταπόκριση του κράτους στις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης

- Άμεση προώθηση των διαδικασιών ενοποίησης των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης με τη δημιουργία τριών ομάδων ταμείων, (Μισθωτοί-Αυτοαπασχολούμενοι – Αγρότες).

- Ενοποίηση των Επικουρικών Ταμείων σε 5-6 Ταμεία.

- Δημιουργία ενιαίου μηχανισμού βεβαίωσης και είσπραξης των εισφορών.

- Ολοκλήρωση σε μια διετία της μηχανοργάνωσης όλων των Ταμείων.

- Δημιουργία σύγχρονων και ευέλικτων δομών χρηματοοικονομικής διαχείρισης των αποθεματικών των ταμείων στο πρότυπο της ΕΔΕΚΤ-ΟΤΕ, που θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και όπου σήμερα με τις υψηλές αποδόσεις επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητά της.

- Δημιουργία νέων σύγχρονων μηχανισμών και δομών χρηματοοικονομικής αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας όλων των ταμείων.

- Καθιέρωση κάρτας υγείας και κοινωνικής ασφάλισης. Θα αποτελεί το εισιτήριο πρόσβασης του πολίτη στις υπηρεσίες και ενημέρωσής του από αυτές.

- Διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές. Η παρακολούθηση της πορείας του ασφαλιστικού και των αντίστοιχων δαπανών, επιβάλλουν το σαφή διαχωρισμό από τις προνοιακού τύπου παροχές, τις οποίες οφείλει να χρηματοδοτεί το Κράτος.

- Ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών- παροχών. Περισσότερες ημέρες ασφάλισης και περισσότερες εισφορές θα πρέπει να οδηγούν οπωσδήποτε και σε μεγαλύτερη σύνταξη. Καμιά ημέρα ασφάλισης δεν θα πρέπει να θεωρείται “χαμένη “.

- Βελτίωση στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης. Η κινητικότητα που υπάρχει στην αγορά εργασίας, αλλά και οι αδικίες που δημιουργεί το ισχύον καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης, επιβάλλουν την αναμόρφωση και βελτίωση του.

- Παράταση ασφαλιστικού βίου. Η παραμονή στην εργασία και μετά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα πρέπει να αποτελεί δικαίωμα για κάθε εργαζόμενο. Παράλληλα επιβάλλεται να θεσμοθετηθούν κίνητρα για την παραμονή αυτή με προσαύξηση της σύνταξης.

- Αναμόρφωση του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Η αναμόρφωση και επικαιροποίηση του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα πρέπει να στοχεύει και να υπακούει στην ίση μεταχείριση των εργαζομένων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, και στην αποτύπωση των σημερινών συνθηκών εργασίας μέσα από επιστημονική τεκμηρίωση για την επιβάρυνση που υφίστανται εργαζόμενοι σε διάφορα επαγγέλματα.

- Αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων -- Σύσταση Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης. Δημιουργείται Εθνικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών το οποίο θα είναι κλειδωμένο τουλάχιστον για μια δεκαετία ώστε με τις εγγυημένες αποδόσεις του να στηρίξει από την πλευρά του δημοσίου συμπληρωματικά το ασφαλιστικό σύστημα στη δυσκολότερη καμπή του. Πρόκειται για ένα «επενδυτικό κεφάλαιο» με τις πιο σύγχρονες και διαφανείς διεθνείς χρηματοοικονομικές προδιαγραφές στο οποίο θα εισρέουν καταρχήν τα έσοδα από την επενδυτική εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, τις μετοχοποιήσεις Δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, τις αδειοδοτήσεις στο χώρο της ηλεκτρονικής επικοινωνίας καθώς και άλλοι πόροι ανάλογα με την οικονομική συγκυρία. Το Εθνικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης αυξάνει την εθνική ασφαλιστική αποταμίευση – επένδυση, κατανέμει πιο δίκαια τα βάρη του ασφαλιστικού μεταξύ των γενεών, λειτουργεί σαν σταθεροποιητικό κεφάλαιο έναντι των οικονομικών διακυμάνσεων και στην πράξη ισοδυναμεί με τη δραστική μείωση του «αφανούς» δημόσιου χρέους από τις ακάλυπτες ασφαλιστικές υποχρεώσεις του μέλλοντος.

- Ενιαίες προϋποθέσεις και διαδικασίες για τις συντάξεις αναπηρίας. Από την κοινοπραξία των 4 μεγάλων κλάδων (Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ., Ο.Γ.Α., Ο.Α.Ε.Ε., Ο.Π.Α.Δ.) δημιουργούνται ενιαία κέντρα στην Αθήνα και την περιφέρεια για την αξιολόγηση και εκτίμηση του ποσοστού αναπηρίας, με ενιαίους, διαφανείς και αντικειμενικούς κανόνες και διαδικασίες.

- Ανάπτυξη Συμπληρωματικών Συστημάτων. Ενθαρρύνουμε την ίδρυση και λειτουργία των επαγγελματικών ταμείων, μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με στόχο την εξασφάλιση πρόσθετων συμπληρωματικών παροχών. Τα συμπληρωματικά συστήματα πάντως δεν υποκαθιστούν το Δημόσιο Σύστημα και δεν περιορίζουν τις υποχρεώσεις και τις εγγυήσεις του Κράτους.

- Σύσταση κεντρικής υπηρεσίας ”Ασφαλιστικού Συμβούλου” η οποία θα εποπτεύεται από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με σκοπό τη σωστή και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

- Θεσμοθέτηση της σύμπραξη των Ταμείων και προώθηση της συνεργασία τους στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης στους Κλάδους Υγείας. Δημιουργία σε πρώτο χρόνο, χωρίς να καταργείται η διοικητική αυτοτέλειά τους, κοινοπραξίας των 4 μεγάλων Κλάδων Υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του Ο.Γ.Α., του Ο.Α.Ε.Ε. και του Ο.Π.Α.Δ.

- Συμμετοχή της κοινοπραξίας των ταμείων στη σύσταση των τοπικών συστημάτων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος και αναμόρφωση της κοινωνικής ασφάλισης - Οι δεσμεύσεις μας:

- Νέες υποδομές κοινωνικών υπηρεσιών – δίκτυα κοινωνικής παρέμβασης

- Βασική Σύνταξη 950 € για το ζευγάρι και 550 € για τον μεμονωμένο συνταξιούχο του ΟΓΑ και τους ανασφάλιστους.

- Με ή χωρίς ΕΚΑΣ, οι χορηγούμενες στους συνταξιούχους όλων των άλλων Ταμείων, κατώτερες συντάξεις θα υπερβαίνουν το ποσό των 550 ευρώ που καταβάλλεται στους ανασφάλιστους.

- Επίδομα θέρμανσης για τα χαμηλά εισοδήματα με κλιμάκωση ανάλογα με τις περιοχές της χώρας.

- Λογαριασμοί Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους Καποδιστριακούς Δήμους για άμβλυνση ακραίων κοινωνικών προβλημάτων.

- Καθιέρωση Κάρτας Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

- Ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών - παροχών στην ασφάλιση.

- Δημιουργία Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης το οποίο θα είναι “κλειδωμένο” τουλάχιστον για μια δεκαετία ώστε με τις εγγυημένες αποδόσεις του να στηρίξει συμπληρωματικά το ασφαλιστικό σύστημα

- Προώθηση της ενοποίησης των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης με στόχο να οδηγηθούμε σταδιακά σε τρία Ταμεία, ομαδοποίηση των επικουρικών, ενθάρρυνση των επαγγελματικών Ταμείων

- Εφαρμογή ολοκληρωμένης πολυτομεακής πολιτικής για τα ΑμΕΑ.

ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑΧΩΡΙΣΤΑ

Μιλώντας για τις υπηρεσίες υγείας το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι «η άμεση ανατροπή της σημερινής πορείας του ΕΣΥ προς την παρακμή και την απαξίωση είναι πολιτικό μας χρέος προς τους πολίτες και χρέος προς την ιστορία μας. Και αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να μειώσουμε τις δαπάνες για την υγεία στον οικογενειακό προϋπολογισμό προσφέροντας ποιοτικές δωρεάν υπηρεσίες».

Και παρακάτω, στο κείμενο των θέσεων το ΠΑΣΚΟ δηλώνει: «Δεσμευόμαστε για ένα ισχυρό και οικονομικά βιώσιμο δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο παρέχει υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και διασφαλίζει την πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας στα φτωχότερα στρώματα και σε απομακρυσμένες γεωγραφικές περιοχές.

Για τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία με την αύξηση της δημόσιας δαπάνης και τη μείωση της ιδιωτικής σε ένα νέο πλαίσιο συνύπαρξης και συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας. Τη μείωση των προλήψημων νοσημάτων και των πρόωρων θανάτων από σοβαρά νοσήματα. Τη φροντίδα και στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, και την προάσπιση της ψυχικής υγείας.

Βασιζόμενο σε όλα τα παραπάνω το ΠΑΣΟΚ ορίζει του παρακάτω στόχους:

- Μείωση των προλήψημων νοσημάτων και των πρόωρων θανάτων από σοβαρά νοσήματα (καρδιαγγειακά, καρκίνοι), χρόνια νοσήματα (υπέρταση, διαβήτης), λοιμώδη νοσήματα (AIDS) αλλά και τα ατυχήματα, που μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό με την υιοθέτηση διατομεακών στρατηγικών, υγιών συμπεριφορών και διενέργεια βασικών προληπτικών εξετάσεων και εξάλειψη των κοινωνικών νοσημάτων στην υγεία.

- Παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες

- Σεβασμός της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων των ασθενών και εφαρμογή των κανόνων βιο-ηθικής σε όλες τις μονάδες υγείας και πρόνοιας.

- Διασφάλιση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας σε όλους χωρίς διακρίσεις και ιδιαίτερα στα φτωχότερα στρώματα, σε ευπαθείς και άλλες ειδικές ομάδες του πληθυσμού και σε απομακρυσμένες γεωγραφικές περιοχές με ελεύθερη επιλογή γιατρού.

- Μείωση του χρόνου στις λίστες αναμονής των ασθενών στις μονάδες του ΙΚΑ και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

- Αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην υγεία με την αύξηση της δημόσιας δαπάνης και τη μείωση της ιδιωτικής δαπάνης υγείας.

Η σημερινή κατάσταση αναιρεί την παροχή δωρεάν περίθαλψης στη χώρας μας που αποτελεί θεμελιακή αξία του ΕΣΥ. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες στην ΕΕ.

- Ισχυρό και οικονομικά βιώσιμο δημόσιο σύστημα υγείας. Η απουσία κάθε προσπάθειας βελτίωσης του ΕΣΥ, η καθυστέρηση των προσλήψεων, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, ο διπλασιασμός των χρεών των νοσοκομείων, αποτελούν σοβαρές απειλές για τη μελλοντική βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος.

- Πρόσβαση σε εμβόλια και φάρμακα χωρίς φραγμούς

- Εξάλειψη κάθε φαινομένου διαφθοράς στο σύστημα υγείας (προμήθειες – «φακελάκι» - κατευθυνόμενη συνταγογραφία).

- Προάσπιση της ψυχικής υγείας. Η αναμενόμενη έξαρση των ψυχικών διαταραχών απαιτούν επίσπευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας.

- Βελτίωση των υπηρεσιών αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων με αναπηρία

- Φροντίδα και στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

- Καταπολέμηση των επιδημιών του καπνίσματος και των ναρκωτικών

- Διαμόρφωση υγιεινού περιβάλλοντος στους χώρους κατοικίας, εργασίας και εκπαίδευσης.

Επίσης στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ επισημαίνεται η ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στη δημόσια υγεία και την πρόληψη με την:

- Διαμόρφωση εξειδικευμένων διατομεακών στρατηγικών για τους βασικότερους παράγοντες που προσδιορίζουν την υγεία: κάπνισμα (ιδιαίτερα στην εφηβεία), διατροφή (ιδιαίτερα η μεσογειακή δίαιτα), άσκηση, αλκοόλ, μόλυνση περιβάλλοντος και τροχαία και εργατικά ατυχήματα.

- Εφαρμογή συγκεκριμένων προληπτικών εξετάσεων ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός (ΠΑΠ-τεστ, μαστογραφία και εξέταση μαστού, PSA, καρκινικοί δείκτες, οι επιστημονικά απαραίτητες εξετάσεις σε ειδικές περιπτώσεις με προδιάθεση νόσων).

- Εφαρμογή ενιαίων σύγχρονων πρωτοκόλλων προαγωγής της υγείας και διαχείρισης των νόσων (παχυσαρκία, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, οστεοπόρωση, στοματική υγεία) και εφαρμογή υποχρεωτικού πακέτου για την υγιεινή του στόματος για όλα τα παιδιά ηλικίας μέχρι 18 ετών.

- Δωρεάν υποχρεωτικοί εμβολιασμούς σε όλον τον πληθυσμό και σε όλες τις ηλικίες

- Δράσεις δημόσιας υγείας για το περιβάλλον και την υγιεινή (επιδημίες, νόσοι περιβάλλοντος, τρόφιμα, ύδρευση, φυτοφάρμακα, λιπάσματα) που πραγματοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά από εκσυγχρονισμό και ενίσχυσή τους με αρμοδιότητες και με εξειδικευμένο προσωπικό.

- Αυστηρή εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους κλειστούς χώρους και στους χώρους εργασίας και απαγόρευση αγοράς τσιγάρων και αλκοόλ σε άτομα κάτω των 18ετών.

- Ένταξη της Αγωγής Υγείας στο ωρολόγιο πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

- Διαμόρφωση ενός ενιαίου βασικού πακέτου παροχών ΠΦΥ για όλους τους πολίτες, που περιλαμβάνει:
- τη διάγνωση και θεραπεία των κοινών νοσημάτων.
- τη συνέχεια στην παρακολούθηση και στην φαρμακευτική αγωγή των χρόνιων νοσημάτων.
- την πρόληψη.
- την 24ωρη κάλυψη και την αντιμετώπιση των εκτάκτων περιστατικών (με την 12ωρη ημερήσια λειτουργία όλων των μονάδων ΠΦΥ και την ετοιμότητα για τις υπόλοιπες ώρες).
- την κατ’ οίκον νοσηλεία σε συνεργασία με τα προγράμματα Βοήθειας στο σπίτι (νοσηλευτές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επισκέπτες υγείας).
- την αποκατάσταση και επανένταξη.

- Δημιουργία Τοπικών Συστημάτων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Τ.Σ.Π.Φ.Υ.) που θα πιστοποιούνται από το Υπουργείο Υγείας και που θα λειτουργούν με ευθύνη των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας και αργότερα της Αυτοδιοίκησης. Τα Τ.Σ.Π.Φ.Υ συστήνονται με ίδιες προδιαγραφές, από τους σχηματισμούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας του Ε.Σ.Υ., του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων καθώς και των νέων μονάδων οικογενειακής ιατρικής.

- Τη δημιουργία στις πόλεις νέων Μονάδων Οικογενειακής Ιατρικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τη συμμετοχή παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων, που θα καλύπτουν το σύνολο των ασφαλισμένων (ανεξάρτητα από το Ταμείο στο οποίο ανήκουν). Διασφαλίζουμε δωρεάν ιατρική φροντίδα 24 ώρες την ημέρα, 365 μέρες το χρόνο κι έτσι απαλλάσσουμε τα νοσοκομεία από τον υπερβολικό φόρτο.

- Αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας με την χρήση σύγχρονων πρωτοκόλλων, κάλυψη των κενών θέσεων, αντικατάσταση του αγροτικού γιατρού από ειδικευμένους γιατρούς, δημιουργία Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων σε όλη τη χώρα και την ολοκλήρωση των υπό κατασκευή Αστικών Κέντρων Υγείας.

- Κάλυψη των Κέντρων Υγείας και των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΙΚΑ με τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες και ενίσχυσή τους στον τομέα διάγνωσης.

- Ανάπτυξη δικτύου τηλεϊατρικής σε όλες τις μονάδες Υγείας απομακρυσμένων περιοχών και σύνδεση του δικτύου με το ΕΚΑΒ. Αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας για την εξυπηρέτηση του πολίτη

- Εφαρμογή «Ηλεκτρονικής Κάρτας Υγείας» για κάθε πολίτη για γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες, διασφαλίζοντας το απόρρητο των ιατρικών πληροφοριών.

- Πλήρης μηχανοργάνωση όλων των μονάδων Υγείας και Πρόνοιας και ηλεκτρονική διασύνδεση των μονάδων του ΕΣΥ με τους φορείς της κοινωνικής ασφάλισης για την συστηματική και συνεχή διαχείριση των ιατρικών πληροφοριών, τον έλεγχο των δαπανών, τη βελτίωση της διοίκησης και την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης.

- Τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Χάρτη Υγείας θα χρησιμεύσει στην καλύτερη πληροφόρηση του πολίτη για τις υπηρεσίες που υπάρχουν καθώς και στο σχεδιασμό της ανάπτυξης των υπηρεσιών με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Δημιουργία νέων μορφών περίθαλψης και ανάπτυξη της υποδομής του ΕΣΥ

- Δημιουργία Δικτύου Μονάδων Αποκατάστασης και ανάπτυξης υπηρεσιών φυσιοθεραπείας.

- Δημιουργία Ξενώνων Χρόνιων Ασθενών και ασθενών Τελικού Σταδίου, καθώς και Μονάδων Γηριατρικής και Αύξηση των κλινών αποκατάστασης στα νοσοκομεία,

- Ανάπτυξη Κλινικών και Χειρουργείων Ημέρας σε κάθε νοσοκομείο του ΕΣΥ.

- Αναδιοργάνωση των εξωτερικών ιατρείων και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και την ανάπτυξη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία,

- Εφαρμογή νέου συστήματος εφημεριών στα νοσοκομεία.

- Αναβάθμιση, επέκταση και περιφερειακή ανάπτυξη των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, δημιουργία νέας υπηρεσίας για τους χρόνιους ασθενείς και αναδιοργάνωση των αεροδιακομιδών.

- Λειτουργία νέων νοσοκομείων (Παιδιατρικό και Ογκολογικό Βορείου Ελλάδος, Ανατολική Αττικής) και όλων των προγραμματισμένων νοσοκομείων που σταμάτησε τα τελευταία 3 χρόνια η ανέγερσή τους (Ζάκυνθο, Αγρίνιο, Κέρκυρα, Κατερίνη, Νάξος, Χαλκίδα). Ανάπτυξη της εξειδικευμένης φροντίδας

- Διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου κατά των Ναρκωτικών με εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την κάλυψη όλων των νομών με Κέντρα Πρόληψης και την ανάπτυξη πλουραλιστικών θεραπευτικών υποδομών και προγραμμάτων.

- Προώθηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με την ολοκλήρωση της από-αποσυλοποίησης και επανένταξης των ψυχικά ασθενών και τη σύνδεση των νέων δομών ψυχικής υγείας με τις υπηρεσίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

- Αναβάθμιση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων με στόχο να υπερβούμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο χορηγικής οργάνωσης και μεταμοσχεύσεων εντός της 4ετίας.

- Ανάθεση στην Εθνική Επιτροπή Αιμοδοσίας της συνολικής ευθύνης για την ασφάλεια, την επάρκεια, την επεξεργασία και την ποιότητα του αίματος και δημιουργία σε κάθε Περιφέρεια ενός τουλάχιστον Κέντρου Αιμοδοσίας με σύγχρονο εξοπλισμό ελέγχου.

- Εφαρμογή μιας σύγχρονης πολιτικής για το φάρμακο, με τη χρήση ενιαίου τύπου μηχανογραφικά ελεγχόμενης συνταγής (για όλα τα Ταμεία), τον περιορισμό της πολυφαρμακίας, την αντιμετώπιση των ελλείψεων, την εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και την κατάρτιση «θετικής λίστας» για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.
Επίσης το ΠΑΣΟΚ στις θέσεις του υποστηρίζει ένα νέο πλαίσιο συνύπαρξης και συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας και συγκεκριμένα:

- Δημιουργία Επιστημονικού Φορέα Πιστοποίησης Υπηρεσιών Υγείας για την εξασφάλιση της υψηλής ποιότητας των παροχών των υπηρεσιών υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

- Ίδρυση και λειτουργία υπηρεσίας «Εξασφάλισης Ποιότητας» σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και του ιδιωτικού τομέα.

- Θεσμοθέτηση νέου πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα υγείας, που θα ελέγχεται και θα αξιολογείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

- Αξιοποίηση υποδομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα από την κοινωνική ασφάλιση μέσω διμερών διαπραγματευτικών διαδικασιών, ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς, όπως της εντατικής θεραπείας, των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων.

Επίσης επισημαίνεται η ανάγκη ενίσχυσης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και συγκεκριμένα:

- Ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ, ιδίως του νοσηλευτικού.
- Δημιουργία υποχρεωτικού προγράμματος συνεχούς εκπαίδευσης όλων των επιστημών υγείας με τη στήριξη του υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία των επιστημονικών εταιρειών.

- Διοργάνωση προαιρετικού προγράμματος εκπαίδευσης των νοσηλευτών του Δημοσίου και δυνατότητα ενός έτους απασχόλησης όλων των νοσηλευτών στο ΕΣΥ για εκπαίδευση και απόκτηση εμπειρίας.

- Εφαρμογή νέου μισθολογίου στους εργαζόμενους του ΕΣΥ.

- Εφαρμογή του νέου ωραρίου των ιατρών με προσλήψεις και με αναπροσαρμογή των εφημεριών.

- Αναδιοργάνωση της διαδικασίας χορήγησης ειδικότητας στους γιατρούς, με την εισαγωγή ενιαίου εκπαιδευτικού προγράμματος ανά ειδικότητα, ενιαίου διορισμού για όλες τις ειδικότητες, σύστημα κυκλικής εκπαίδευσης και σταδιακή εφαρμογή της κατατακτήριας εξέτασης για την έναρξη της ειδικότητας.

- Ανάπτυξη των νέων ιατρικών ειδικοτήτων της Γενικής Ιατρικής, της Κοινωνικής Ιατρικής, της Ιατρικής της Εργασίας, της Ιατρικής αποκατάστασης και της Γενετικής.

- Επέκταση και αναβάθμιση των νοσηλευτικών ειδικοτήτων και των άλλων επαγγελματιών υγείας (ιατρικής πληροφορικής, τεχνολογίας, διοίκησης).

- Τη διαμόρφωση πλαισίου διαλόγου για την εξέταση της δυνατότητας ανάπτυξης νέων και εναλλακτικών επιστημονικών πεδίων απασχόλησης και εξειδίκευσης των επαγγελμάτων υγείας.

- Αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας και της εκπαίδευσης των άλλων επιστημόνων υγείας (κοινωνικοί λειτουργοί, φυσιοθεραπευτές, εργασιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κλπ.).

Στις θέσεις του το ΠΑΣΟΚ μιλά ακόμη για την ανάγκη συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών εταίρων και των πολιτών στη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας μέσα από την:

- Δημιουργία γνωμοδοτικών Περιφερειακών και Τοπικών Συμβουλίων Υγείας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Διοικητικής Περιφέρειας, της επιστημονικής κοινότητας και των πολιτών (ενώσεις καταναλωτών, ασθενών, εθελοντών, κτλ).

- Ανάθεση στη διοικητική Περιφέρεια (όταν συγκροτηθεί ως αιρετή) της ευθύνης λειτουργίας των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας.

- Ανάθεση στη δημοτική Αυτοδιοίκηση της ευθύνης λειτουργίας των Τοπικών Συστημάτων ΠΦΥ μέσω 4ετούς σχεδίου μετάβασης.

- Λειτουργική και θεσμική σύνδεση των Κέντρων Υγείας, των Περιφερειακών Ιατρείων, των υπηρεσιών ΠΦΥ των Ταμείων Υγείας και των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» που λειτουργούν με ευθύνη των ΟΤΑ.

- Ανάπτυξη του εθελοντισμού και συμμετοχή των εθελοντικών οργανώσεων στην παροχή υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας καθώς και στα γνωμοδοτικά Περιφερειακά και Τοπικά Συμβούλια.

- Αξιοποίηση του νέου θεσμού της Κοινωνικής Εργασίας.

- Αναβάθμιση του ρόλου του Συνηγόρου του Πολίτη σε ότι αφορά τα θέματα υγείας.

Επισημαίνεται ακόμη η ανάγκη για σύγχρονη οργάνωση και διοίκηση του ΕΣΥ

- Οργάνωση-διοίκηση του ΕΣΥ σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με ισχυρά Περιφερειακά Συστήματα και Τοπικά
Συστήματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

- Τα Περιφερειακά Συστήματα θα σχεδιάζουν, θα συντονίζουν, θα ελέγχουν και θα αξιολογούν τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και θα εποπτεύουν τις ιδιωτικές (υπό την ευθύνη της αιρετής Περιφερειακής Διοίκησης όταν αυτή συγκροτηθεί).

- Τα νοσοκομεία (και οι Β’ βάθμιες μονάδες της Πρόνοιας) θα αποτελούν αυτόνομες λειτουργικές παραγωγικές-διοικητικές μονάδες, με σύγχρονη επαγγελματική διοίκηση,

- Την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος και του σφαιρικού προϋπολογισμού στα νοσοκομεία και την προετοιμασία της χρηματοδότησης που βασίζεται στις Ομοειδείς Διαγνωστικές Ομάδες (DRG), δηλαδή στην πληρωμή των νοσοκομείων ανάλογα με τη διάγνωση,

- Την ανακοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

- Εφαρμογή πλήρως αποκεντρωμένου συστήματος προμηθειών βασισμένο στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και στη διαφάνεια των προμηθειών, με ενιαίο μητρώο υλικών, κωδικοποίηση και ενιαίες προδιαγραφές.

- Μεταφορά πόρων από τον ιδιωτικό τομέα στο δημόσιο με συμβάσεις των νοσοκομείων με φορείς ιδιωτικής ασφάλισης και με την επέκταση του θεσμού των απογευματινών ιατρείων.

- Ένταξη των νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ.

- Διαμόρφωση κώδικα αρχών καλής λειτουργίας και χρηστής διοίκησης των υπηρεσιών υγείας και εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων αξιολόγησης του προσωπικού.
Θεωρεί επίσης σημαντικό βήμα την μετεξέλιξη του Υπ. Υγείας σε επιτελικό φορέα πολιτικής υγείας

- Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει, συντονίζει και υλοποιεί εθνικές πολιτικές υγείας, και διαμορφώνει τη στρατηγική για τη

Δημόσια Υγεία και την Πρόληψη.

- Ασκεί διατομεακή πολιτική υγείας για τον παιδικό πληθυσμό σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας, για τους εργαζόμενους σε συνεργασία με το υπουργείο Απασχόλησης, με το Υπ. Περιβάλλοντος, καθώς και για τα ατυχήματα, τα τρόφιμα, με τα συναρμόδια υπουργία ή Οργανισμούς.

- Έχει την ευθύνη του σχεδιασμού της πολιτικής για την Πρόνοια και την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

- Έχει τη συνολική ευθύνη για την πολιτική φαρμάκου και τη διαμόρφωση νέου κανονιστικού πλαισίου για την παραγωγή και τη διακίνηση του φαρμάκου, που υλοποιείται από τον αναβαθμισμένο Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου.

Δεσμεύεται επίσης το ΠΑΣΟΚ στις θέσεις του για τα κάτωθι:

- Αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ κατά 1% του ΑΕΠ.

- Μείωση της ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία στο μέσο ελληνικό νοικοκυριό.

- Πρόσληψη 3.000 ατόμων κάθε χρόνο, πέραν των συνταξιοδοτήσεων, κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα σημερινά κενά στο ΕΣΥ και στις Μονάδες Πρόνοιας εντός 5ετίας.

- Χορήγηση Κάρτας Υγείας σε όλους τους πολίτες.

- Εξασφάλιση 24ωρης κάλυψης και κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλο τον πληθυσμό με τη λειτουργία του νέου συστήματος ολοκληρωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

- Βελτίωση των δεικτών υγείας των Ελλήνων.

- Νέα πολιτική ανθρώπινου δυναμικού στην υγεία.

-Εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος και σφαιρικού προϋπολογισμού στα νοσοκομεία.

ΝΔ

Παραθέτουμε τέλος της θέσεις του κυβερνώντος κόμματος, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από το έντυπο του ειδικά αφιερωμένο στο θέμα αυτό με τίτλο: «Κοινωνική Ασφάλιση – οι κυβερνητικές μας προτεραιότητες». Θα θέλαμε στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι δεν ταυτίζουμε το κυβερνητικό νομοσχέδιο με τις θέσεις της ΝΔ. Ο πολίτης που θα διαβάσει τις θέσεις μπορεί να συγκρίνει και να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Στην 1η σελίδα αυτού του εντύπου αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:

«Αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση κάθε οργανωμένης και σύγχρονης Πολιτείας η οικοδόμηση ενός Σύγχρονου, Βιώσιμου και Κοινωνικά Δίκαιου Ασφαλιστικού Συστήματος. Ιδίως για τις νεώτερες γενιές οι οποίες και καλούνται κάθε χρόνο να πληρώνουν από την τσέπη τους τις υπερβολές, τις αδικίες και τις στρεβλώσεις του συστήματος. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς αιφνιδιασμούς θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συμφωνία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς εταίρους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος».

Στην συνέχεια και στην 1η πάντα σελίδα η ΝΔ αναφέρεται στο τι παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση το 2004 λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ασφαλιστικό μας σύστημα αντιμετωπίζει σήμερα αδυναμίες που συσσωρεύονταν για χρόνια, εξαιτίας της αδράνειας και της αναβλητικότητας που επέδειξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Για λόγους κομματικής σκοπιμότητας, ακολούθησαν την ανεύθυνη τακτική της μετάθεσης του προβλήματος στις επόμενες γενιές, χωρίς να ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την εξυγίανση του συστήματος. Αποτέλεσμα ήταν, το Μάρτιο του 2004, να παραλάβουμε ένα ασφαλιστικό που έπασχε σε κάθε σημείο και υπέσκαπτε τα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας μας».

Στην συνέχεια το έντυπο αναφέρεται στις πολιτικές εκείνες που «κάνουν καλλίτερη την Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά γράφει και αναφέρει και υπογραμμίζει ότι, «στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, εφαρμόζουμε μια συγκροτημένη πολιτική, με μακρόπνοο σχεδιασμό και υγιείς προοπτικές. Τα τελευταία τριάμισι χρόνια έχει γίνει μια συστηματική και συντονισμένη δουλειά. Δουλειά νοικοκυρέματος. Με έμφαση στις ανάγκες των ασφαλισμένων και ειδικά των χαμηλοσυνταξιούχων, αλλά και με σαφή προσανατολισμό στην εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης», και αναφέρει τα σημεία αυτά που επαληθεύουν, κατά την άποψη της ΝΔ, τους προηγούμενους ισχυρισμούς.

1. Σύνταξη Ο.Γ.Α. Το 2003, βρήκαμε τη βασική αγροτική σύνταξη στα 170,8 ευρώ και, τη διπλασιάζουμε από 1-1-2008 στα 330 ευρώ.

2. Σύνταξη Ι.Κ.Α. Βρήκαμε το ΕΚΑΣ στα 111 ευρώ το 2003 και το διπλασιάζουμε στα 230 ευρώ από 1-1-2008

3. Καταργήθηκε το ΛΑΦΚΑ και ολοκληρώνεται η επιστροφή στους συνταξιούχους όλων των κρατήσεων των προηγουμένων ετών.

4. Η περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων αυξήθηκε μέσα σε μια τριετία κατά 42%. Από 21,8 δισ. ευρώ το 2003, έφθασε στα 28,9δισ. ευρώ το 2005 και τα 31 δισ. ευρώ το 2006.

5. Αυξήθηκαν οι συνολικές δαπάνες για την Κοινωνική Ασφάλιση. Μόνο για το 2007 φθάνουν στα 10.792 εκατ. ευρώ, έναντι 9.663 εκατ. ευρώ το 2006. Το ποσό αυτό είναι το υψηλότερο που δόθηκε ποτέ στα ασφαλιστικά ταμεία, αντιπροσωπεύοντας το 5,17 % του ΑΕΠ.

6. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, προχωρήσαμε στην πλήρη απογραφή, καταγραφή και δημοσίευση του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών.

7. Αναμορφώσαμε με νόμο, το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητητά του.

8. Με διάταξη που προωθήσαμε το Δεκέμβριο 2006, υποχρεώνει τα Δ.Σ. των Ταμείων να υποβάλουν ισολογισμούς, αναλογιστικές μελέτες και επιχειρησιακά σχέδια, επί ποινή παύσης των διοικήσεων, σε περίπτωση που δεν το κάνουν.

9. Ενοποιούμε ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Βρήκαμε 87 Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Στο τέλος του χρόνου στόχος μας είναι να φθάσουμε στα 71. Και συνεχίζουμε.

10. Επιλύσαμε το ασφαλιστικό των Τραπεζών.

11. Εντείνουμε τη μάχη κατά της εισφοροδιαφυγής, με αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου.

12. Προχωρούμε με γρήγορο ρυθμό στον εξορθολογισμό των δαπανών στο σύστημα υγείας με τη δημιουργία, μεταξύ των άλλων, σύσταση θέσης Γενικού Επιθεωρητή Δαπανών Υγείας.

13. Συνεχίζεται η Εθνική Απογραφή όλων των ασφαλισμένων, ώστε σε όλους τους Έλληνες ασφαλισμένους να αποδοθεί Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης.

14. Προχωρούμε στην προκήρυξη 2.000 θέσεων μονίμων ιατρών στο ΙΚΑ.

Μετά από αυτό το έντυπο με τις θέσεις της ΝΔ για την κοινωνική ασφάλιση αναφέρεται σε αυτές που θεωρεί «κυβερνητικές πορτεραιότητες» και υπογραμμίζει ότι, «Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό αποτελεί μια από τις βασικές μας προτεραιότητες για την τετραετία που έρχεται. Βαδίζουμε σταθερά στην κατεύθυνση που έχουμε χαράξει από το 2004 και που ακολουθούμε με σχέδιο, υπευθυνότητα και συνέπεια».

Το πρόγραμμά μας, αναγράφεται στις θέσεις της ΝΔ για την κοινωνική ασφάλιση, «σε τρία επίπεδα»:

- Το επίπεδο της κύριας σύνταξης, που χρηματοδοτείται από το κράτος, τον εργοδότη και τον εργαζόμενο.

- Το επίπεδο των Επικουρικών Ταμείων, που χρηματοδοτείται από τον εργοδότη και τον ασφαλισμένο.

- Το επίπεδο των συμπληρωματικών συντάξεων, που χρηματοδοτείται από εκούσιες εισφορές των εργαζομένων σε Ασφαλιστικά Ταμεία ή Εταιρείες. Το επίπεδο αυτό ενθαρρύνεται από το κράτος, με φορολογικές ελαφρύνσεις.

Οι πόροι για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού Συστήματος εξασφαλίζονται με τη σταθερά ανοδική πορεία της οικονομίας, που έχουμε ήδη πετύχει, δηλώνει η ΝΔ και «όχι με πρόσθετους φόρους και εισφορές, μείωση συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας». «Στηρίζουμε το σχέδιό μας προωθώντας ακόμη περισσότερο τη δημοσιονομική εξυγίανση, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και την αύξηση των εσόδων του κράτους».

«Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο, δίκαιο και βιώσιμο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα παρέχει σιγουριά στον εργαζόμενο και αξιοπρεπή διαβίωση στον απόμαχο» και δηλώνει μάλιστα ότι θέλει να επιτύχει αυτούς τους στόχους «με διάλογο, συναίνεση, αλλά και αποφασιστικότητα».

Ακολουθούν οι προτάσεις που οδηγούν στην πραγματοποίηση αυτού του στόχου και είναι:

1. Θέσπιση Εθνικής Κατώτατης Σύνταξης.

2. Λειτουργική και οργανωτική αναδιάρθρωση ων ασφαλιστικών φορέων για να αποφεύγονται ι σπατάλες. Tαχεία προώθηση της μηχανοργάνωσης

3. Σταδιακή ενοποίηση Tαμείων και Kλάδων στην ύρια και Επικουρική Ασφάλιση, καθώς και ων Tαμείων Aσθένειας. H ενοποίηση επιφέρει μακροχρόνια μεγάλες οικονομίες κλίμακας και επομένως συρρίκνωση των εξόδων προς όφελος των ασφαλισμένων.

4. Αποτελεσματική αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Tαμείων

5. Αποφασιστική αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής

6. Έκδοση Κάρτας Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος και η διασταύρωση στοιχείων

7. Εξυγίανση των Κλάδων Ασθένειας, με την πλήρη εισαγωγή συστήματος, για τη συντόμευση των διαδικασιών και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων

8. Θεσμοθέτηση κινήτρων για την παραμονή στην εργασία, όσων επιθυμούν, και πέρα από τα όρια συνταξιοδότησης, με μορφή μερικής απασχόλησης και μερικής συνταξιοδότησης.

9. Θωράκιση του συστήματος παροχής αναπηρικών συντάξεων, για να εκλείψει, στο μέλλον, τελείως, το φαινόμενο των πλασματικών αναπηρικών συντάξεων

10. Εξυγίανση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων

11. Mόνιμος μηχανισμός αυτόματης ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων συνταξιούχων.

12. H σύγκλιση σε 5 έως 7 χρόνια των μισθών και των συντάξεων με το μέσο όρο της E.E.

Τέλος στις 11 Μαρτίου 2008, η ΝΔ, στην κατηγορία «Σημεία πολιτικού λόγου Νο 24» αναφέρει μιλώντας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση αναφέρει ανάμεσα στα άλλα:

«Ο κρατικός προϋπολογισμός επιχορήγησε το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης με 14,6 δις ευρώ το 2007 και με 18 δις ευρώ το 2008, αύξηση της τάξεως του 22% μέσα σε ένα χρόνο. Συνολικά, οι δαπάνες του συστήματος για το 2007 ήταν 23,80 δις ευρώ ή 12,6% του ΑΕΠ, με ραγδαία αυξανόμενη τάση. Στα επόμενα χρόνια, αν δεν άλλαζε κάτι, θα φθάναμε στο 25% του ΑΕΠ, δηλαδή θα πρέπει να διατίθενται για συντάξεις όλα τα ποσά που σήμερα δίνονται για υγεία, παιδεία και πολιτισμό, πράγμα που σημαίνει κατάρρευση του κοινωνικού κράτους».

«Τα συνεχώς αυξανόμενα ελλείμματα των Ταμείων, το αυξανόμενο προσδόκιμο όριο ζωής των πολιτών, η συνεχώς μειούμενη αναλογία των εργαζομένων προς τους συνταξιούχους -έχουμε στην Ελλάδα 1,75, δηλαδή λιγότερους από δύο εργαζόμενους προς ένα συνταξιούχο έναντι τεσσάρων εργαζομένων προς ένα συνταξιούχων που απαιτείται για ένα υγιές και βιώσιμο αναδιανεμητικό σύστημα- και η προφανής υποχρέωση να ληφθεί μέριμνα για το μέλλον των νέων, οδηγούν στην αναγκαιότητα μιας γενναίας μεταρρύθμισης, ώστε αφενός να αντέξει στις επόμενες δεκαετίες, αφετέρου να βελτιώσει τη σημερινή κατάσταση και να δώσει προοπτική».

«Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση είναι ουσιαστική, αλλά ήπια. Όλες οι ρυθμίσεις έχουν κοινούς παρανομαστές τη βιωσιμότητα του συστήματος και την αλληλεγγύη των γενεών, αρχές που διαχρονικά πρέπει να τηρούνται σε διανεμητικό σύστημα, αφού με αυτές συναρτώνται η κοινωνική συνοχή, η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Οι παθογένειες του συστήματος αντιμετωπίζονται σταδιακά, δίχως να θιγούν ώριμα δικαιώματα και παροχές».

Οι άξονες μεταρρύθμισης είναι εξής (κατά την ΝΔ πάντοτε):

1. Διοικητική μεταρρύθμιση ενοποιήσεις, εντάξεις Ταμείων. Οι 133 φορείς και κλάδοι εποπτείας του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ομαδοποιούνται και περιορίζονται σε 13. Έτσι, δημιουργούνται πέντε φορείς κύριας ασφάλισης, τους οποίους και κατονομάζει. Επίσης αναφέρεται και στους φορείς επικουρικής ασφάλισης που δημιουργούνται, αλλά και στα ταμεία πρόνοιας.

2. οι στοχευμένες ασφαλιστικές παρεμβάσεις:

«Οι στρεβλώσεις στο Ασφαλιστικό οφείλονται στο γεγονός ότι κάθε Ταμείο είχε διαφορετικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ως προς το φύλο, τα όρια ηλικίας, το χρόνο ασφάλισης των εργαζομένων, το χρόνο προσμέτρησης της ασφάλισης σε διαφορετικά Ταμεία, την οικογενειακή κατάσταση, την κατάσταση υγείας, το αν είχε ασφαλιστεί προ του 1983 ή μετά, τον τρόπο υπολογισμού της κύριας ή επικουρικής σύνταξης που προβλέπει το Καταστατικό κάθε Ταμείου κ.ο.κ.» γράφει στο συγκεκριμένο κείμενο της η ΝΔ.

Βασικός στόχος είναι να μπει μια τάξη, να διαφυλαχθούν οι προϋποθέσεις όσων έχουν ώριμα δικαιώματα και σταδιακά να εξορθολογιστεί το σύστημα με ισονομίακαι δικαιοσύνη.

Έτσι, οι περισσότερες ρυθμίσεις που εισάγονται ξεκινούν μετά μια πενταετία, είναι σταδιακές και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες. Επειδή το προσδόκιμο όριο της ζωής -και ευτυχώς, βεβαίως- έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να θεωρηθεί απόμαχος ένας πολίτης 50 ή 55 ετών -ενώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η τάση για την ηλικία συνταξιοδότησης είναι να παραταθεί και πέραν των 65 ετών- στην πρότασή μας θεσπίζονται διατάξεις οι οποίες:

Πρώτον, παρέχουν αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση με την αύξηση του ποσοστού μείωσης της πρόωρης σύνταξης, η οποία πάντως διατηρείται. Δηλαδή, εάν κάποιος θέλει να πάρει πρόωρη σύνταξη, μπορεί να την πάρει, απλώς θα γνωρίζει ότι θα είναι μειωμένη.

Δεύτερον, παρεμβαίνουν σε ορισμένα ειδικά όρια ηλικίας που σήμερα βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, για παράδειγμα, το 50ο έτος της ηλικίας. Αυτή η παρέμβαση αρχίζει από το 2013 και μετά. Δίνουν κίνητρα για την παραμονή στην εργασία πέραν του τυπικού χρόνου συνταξιοδότησης. Τα κίνητρα αυτά είναι 3,3% ανά έτος, πέραν του 35ου έτους εργασίας.

Αν δηλαδή κάποιος μείνει για τρία χρόνια, το ποσό που θα πάρει στη σύνταξή του θα είναι αυξημένο κατά 10% σε σχέση με αυτό που θα έπαιρνε αν συνταξιοδοτείτο τρία χρόνια νωρίτερα. Παράλληλα, διατηρούνται όλα τα προνόμια που υφίστανται ως προς τη συνταξιοδότηση σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως η αναπηρία, η υποστήριξη αναπήρων τέκνων, ενώ παρατείνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης όσων έχουν 3.500 ημερομίσθια.

Τρίτον θεσμικές τομές: Αλληλεγγύη γενεών, προστασία μητρότητας, κεντρικός έλεγχος εισφοροδιαφυγής και δαπανών.

- Ένας από τους βασικούς στόχους της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι να ληφθεί μέριμνα ώστε οι εισφορές και οι κόποι που σήμερα καταβάλλουν οι νέοι εργαζόμενοι να αξιοποιούνται με τρόπο ώστε να μπορούν και εκείνοι, ως αυριανοί συνταξιούχοι, να έχουν τις αντίστοιχες παροχές. Για την υλοποίηση του στόχου αυτού θεσπίζεται ασφαλιστικό Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, δηλαδή ένας μεγάλος κουμπαράς όπου το κράτος καταθέτει το 4% του ΦΠΑ και το 10% των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Και όλα τα Ταμεία που έχουν κοινωνικούς πόρους θα καταθέτουν το 10% των πόρων αυτών. Το Ταμείο αυτό θα μείνει, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός χθες, έως το 2019, χωρίς να μπορεί να πειράξει κανείς τα χρήματα που θα έχει συγκεντρώσει. Είναι μια πρόνοια για το μέλλον.

- Η χώρα μας αντιμετωπίζει έντονο δημογραφικό πρόβλημα. Ένας από τους ειδικούς τρόπους αντιμετώπισής του είναι η προστασία της μητρότητας. Έτσι προστίθεται εξάμηνη άδεια μετά τη λήξη της άδειας τοκετού που προβλέπεται από τις υπάρχουσες συλλογικές συμβάσεις. Κατά τη διάρκεια της άδειας αυτής, η μητέρα-εργαζόμενη θα πληρώνεται με το βασικό μισθό από τον ΟΑΕΔ, δηλαδή 675 ευρώ και θα έχει πλήρη ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Επιπλέον, η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου επεκτείνεται στα πέντε έτη. Θα ισχύει για γεννήσεις από 1/1/2000 για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς και όχι μόνο για το ΙΚΑ και θα λαμβάνεται υπόψη, όχι μόνο για τη θεμελίωση δικαιώματος, αλλά και για την προσαύξηση της σύνταξης. Για όσες επιλέξουν να εργαστούν, θα παρέχεται η δυνατότητα καταβολής του ημίσεως του ποσοστού των εισφορών ασφάλισης σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό Οργανισμό και αν ανήκουν.

Κεντρικός υποχρεωτικός έλεγχος της εισφοροδιαφυγής, δαπανών, συντάξεων, υγείας, πρόνοιας. Θεσπίζεται η υποχρεωτικότητα της απόκτησης του μοναδικού αριθμού ασφαλισμένου (ΑΜΚΑ). Η αναγραφή του αριθμού αυτού σε όλα τα παραστατικά εργασίας συνταξιοδότησης και περίθαλψης καθίσταται υποχρεωτική. Η σχετική κάρτα θα περιέχει το σύνολο του ασφαλιστικού βίου κάθε εργαζόμενου, διευκολύνοντας τις συναλλαγές του με τα Ταμεία, ενώ η on-line σύνδεση του υφιστάμενου Κέντρου (Η.ΔΙ.Κ.Α.Α.Ε) με τις υπηρεσίες ελέγχου εργασίας, επαγγέλματος, συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε συνδυασμό με την ενίσχυση και το συντονισμό των ελεγκτικών κλιμακίων θα περιορίσει την εισφοροδιαφυγή και τις δαπάνες.

Οι γενικές αρχές της μεταρρύθμισης:

Πρώτον, το ασφαλιστικό μας σύστημα παραμένει αναδιανεμητικό. Η ασφάλιση παραμένει, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, ευθύνη του κράτους, δηλαδή δημόσια.

Δεύτερον, από τη διοικητική μεταρρύθμιση δεν εξαιρείται κανένα απολύτως Ταμείο και καμία απολύτως ομάδα εργαζομένων. Εντάσσονται στο ΙΚΑ ακόμα και τα Ταμεία της ΔΕΗ και της Τράπεζας της Ελλάδος, που θεωρούνταν ειδικά και στο παρελθόν είχαν εξαιρεθεί.

Τρίτον, το βασικό κριτήριο ενοποίησης ή ένταξης είναι το ομοειδές των εργαζομένων (ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί κ.λ.π.).

Τέταρτον, η κινητή και ακίνητη περιουσία των Ταμείων, όπου υπάρχει, εντάσσεται ως αυτοτελής ειδικός λογαριασμός με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια που διατηρείται και εξακολουθεί να χορηγεί τις παροχές στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Πέμπτον, δεν μεταβάλλονται τα γενικά όρια ηλικίας, δεν μειώνονται οι συντάξεις, δεν αυξάνονται οι εισφορές.

Έκτον, οι ήπιες διορθωτικές κινήσεις στις στρεβλώσεις, στα ειδικά όρια ηλικία και τις ειδικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης θεσμοθετούνται σε βάθος χρόνου και σταδιακά. Ξεκινούν, από το 2013. Για παράδειγμα, στις μητέρες ανηλίκων, η σταδιακή μετάβαση στο 55ο έτος για πλήρη σύνταξη -από το 50ο που υπήρχε, αλλά μόνο για μειωμένη σύνταξη- συνοδεύεται από δικαίωμα θεμελίωσης της σύνταξης, εφόσον υπάρχει η ανηλικότητα του παιδιού από το 50ο έως το 55ο έτος. Δηλαδή, πρόκειται στην ουσία για πιο ευνοϊκή μεταχείριση και από το υφιστάμενο καθεστώς, δεδομένου ότι πρόκειται για δυνατότητα χορήγησης πλήρους σύνταξης στη μητέρα ανηλίκου, η οποία είναι σαφέστατα πολύ πιο συμφέρουσα οικονομικά από τη μειωμένη που μπορούσε σήμερα να λάβει στο 50ο έτος της ηλικίας της.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.