Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 19:41
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Συναγερμός στο Νοσοκομείο Κέρκυρας για κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου 
 
Μιά 19χρονη τουρίστρια, με ιό του Δυτικού Νείλου, που νοσηλεύτηκε για λίγες ώρες στην Κέρκυρα, έχει θέσει σε συναγερμό το νοσοκομείο του νησιού.

Περισσότερα...

Πιο υγιείς και επιτυχημένοι οι ρεαλιστικά αισιόδοξοι 
 
Πολλοί είναι εκείνοι που επιμένουν ότι δεν βρίσκουν κανέναν λόγο για να είναι αισιόδοξοι, φαίνεται όμως ότι μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊβάν μπορεί να τους δώσει μερικούς.

Περισσότερα...

Ελπίδες για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και του αυτισμού 
 
Ελπίδα για την καλύτερη αντιμετώπιση του αυτισμού, της σχιζοφρένειας και άλλων νευρολογικών παθήσεων δίνει η καινοτομία επιστημόνων από την Αυστρία, οι οποίοι κατάφεραν να αναπτύξουν μικροσκοπικό τρισδιάστατο ιστό που συμπεριφέρεται όπως ο εγκέφαλος όταν βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του.

Περισσότερα...

Τη λίστα με τους 50 γιατρούς παρέδωσε στο ΣΔΟΕ ο Αδωνις Γεωργιάδης 
 
Παραδόθηκε στο ΣΔΟΕ σήμερα - με καθυστέρηση δύο ημερών - η λίστα με τα ονόματα πενήντα γιατρών που εμφανίζονται πρώτοι σε συνταγογράφηση για τον μήνα Ιούνιο.

Περισσότερα...

H απιστία... Μας αδυνατίζει 
 
Το μάθαμε κι αυτό: το να είναι κάποιος άπιστος είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να... χάσει τα περιττά του κιλά, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση.

Περισσότερα...

Δωρεάν εξετάσεις για διάγνωση μελανώματος 27-31 Μαΐου 
 
Το 90% των περιστατικών μπορεί να αντιμετωπιστεί λένε οι δερματολόγοι.

Περισσότερα...

Τα παιδιά που διαβάζουν στην οθόνη «χειρότερα στην ανάγνωση» 
 
Έρευνα στη Βρετανία δείχνει ότι η ηλεκτρονική ανάγνωση ρίχνει τις επιδόσεις στην ανάγνωση στο χαρτί.

Περισσότερα...

Η αυπνία αυξάνει τον κίνδυνο για την καρδιά 
 
Όσοι δυσκολεύονται να κοιμηθούν και συνήθως κοιμούνται λίγες ώρες, αντιμετωπίζουν αυξημένο καρδιολογικό κίνδυνο, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη νορβηγική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Μάριος Σαλμάς: Η κυβέρνηση στηρίζει την επιχειρηματικότητα 
 
Μελέτη του ΙΟΒΕ καταγράφει την ηγετική θέση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

Περισσότερα...

«Οι άντρες είναι πάντα έτοιμοι»... και άλλοι 9 μύθοι για το σεξ 
 
Αν υπάρχει ένα θέμα υγείας που περιβάλλεται περισσότερο από μύθους παρά από αλήθειες, αυτό είναι το σεξ. Από την σημασία που έχει για τις γυναίκες το μέγεθος του πέους έως το ότι οι άντρες είναι ανά πάσαν στιγμή έτοιμοι να πέσουν στο κρεβάτι, μοιάζει σαν να μην υπάρχει παράμετρος του σεξ που να μην συνοδεύεται από τουλάχιστον μία λανθασμένη πεποίθηση.

Περισσότερα...

Η φαλάκρα πριν τα 40 «προδίδει» τον καρκίνο 
 
Οι άντρες που παρουσιάζουν φαλάκρα πριν από τα 40 τους χρόνια μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν πρώιμο καρκίνο του προστάτη, αναφέρουν αυστραλοί ερευνητές.

Περισσότερα...

Επιγενετική εξήγηση για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα 
 
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Biotechnology» δείχνει ως «ένοχες» επιγενετικές αλλαγές στο DNA για την εμφάνιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Περισσότερα...

Προσοχή! Η γρίπη ...καραδοκεί 
 
Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν πιθανά σοβαρά περιστατικά γρίπης. Ήδη το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας έχει ξεκινήσει το συντονισμό των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών προκειμένου να ξεκινήσουν να καταγράφουν τα κρούσματα ενώ προετοιμάζει σιγά σιγά και τα νοσοκομεία ώστε αν χρειαστεί να νοσηλεύσουν ασθενείς. Να σημειωθεί ότι η επιτήρηση της γρίπης θα διαρκέσει από το ΚΕΕΛΠΝΟ έως και το Μάιο.

Περισσότερα...

Νέα μελέτη για το κάπνισμα 
 
Περίπου σε 270.000 ανθρώπους, γίνεται κάθε χρόνο διάγνωση κάποιου τύπου καρκίνου, που προκαλείται από το κάπνισμα αναφέρει ιατρική μελέτη που διεξήχθη σε ευρωπαϊκές και σκανδιναβικές χώρες.

Περισσότερα...

Γονίδιο υπόσχεται θεραπεία για ηπατίτιδα, AIDS, αυτοάνοσα... 
 
Το Arih2 ρυθμίζει τη βιωσιμότητα των εμβρύων αλλά και την απόκριση του ενήλικου ανοσοποιητικού συστήματος Ένα γονίδιο το οποίο παίζει κεντρικό ρόλο για τη βιωσιμότητα των εμβρύων φαίνεται ότι αποτελεί «ρυθμιστή» και σε ό,τι αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και την απόκρισή του σε χρόνιες νόσους όπως η ηπατίτιδα και το ΑΙDS ή σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Περισσότερα...

Η γυμναστική κάνει καλό στο σπέρμα 
 
Οι άντρες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, καλό είναι να αρχίσουν να γυμνάζονται συστηματικά, αλλά δίχως να το παρακάνουν. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει τα σπερματοζωάρια να κολυμπούν ταχύτερα.

Περισσότερα...

Η φαλάκρα «προδίδει» την καρδιοπάθεια 
 
Η φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού ή μία μικρή κάθετη «τσάκιση» στον λοβό του αυτιού μπορεί να μοιάζουν με αθώα «σημάδια» του γήρατος, αλλά μία νέα μελέτη υποδηλώνει πως μπορεί να αποτελούν ενδείξεις αυξημένου κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Περισσότερα...

«Κλινική ανάσταση» για 26χρονο 
 
Tο ενδιαφέρον των ιταλικών μέσων ενημέρωσης προσέλκυσε η υπόθεση ενός 26χρονου που σώθηκε από το θάνατο χάρη στην επιμονή γιατρών οι οποίοι του έκαναν καρδιακές μαλάξεις αδιάκοπα επί σαράντα πέντε λεπτά, πολύ πέρα του συνηθισμένου χρονικού ορίου.

Περισσότερα...

Φαρμακοβιομήχανοι: «Οχι» στη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία 
 
Οι φαρμακοβιομήχανοι υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο μέτρο θα πλήξει έναν από τους τελευταίους παραγωγικούς ιστούς της χώρας.

Περισσότερα...

«Παρενέργειες» από τα φάρμακα 
 
«Τσουνάμι» ενστάσεων, απεργίες φαρμακαποθηκών και αναστολή παράλληλων εξαγωγών προκαλεί το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, την εφαρμογή του οποίου ζητεί άμεσα ο κ. Σαλμάς, παρά το γεγονός ότι όλη η αγορά αντιδρά, τονίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικές παρατυπίες.

Περισσότερα...

Πως το κάπνισμα «χαλάει» την εμφάνιση 
 
Αν είστε καπνιστές, γνωρίζετε ήδη τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στους πνεύμονες, την καρδιά, τον εγκέφαλο ακόμα και στην σεξουαλική σας ζωή. Αλλά γνωρίζετε πως επηρεάζει σημαντικά και την εμφάνισή σας;

Περισσότερα...

Η κρίση οδηγεί σε υπογεννητικότητα & γήρανση του πληθυσμού 
 
Νέα δεδομένα για τη δημιουργία οικογένειας επιφέρει η οικονομική κρίση, καθώς οι γεννήσεις έχουν μειωθεί δραματικά, γεγονός που, σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, κάνει τους επιστήμονες να μιλούν για γήρανση του πληθυσμού.

Περισσότερα...

Υπνηλία στη δουλειά; Ίσως φταίει ο ελλιπής αερισμός 
 
Έλλειψη ύπνου, ανία, «βαρύ» φαγητό - υπάρχουν πολλοί λόγοι για την υπνηλία που νιώθουμε το μεσημέρι στο γραφείο ή στο σχολείο. Ωστόσο, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει έναν ακόμα: τον ελλιπή αερισμό των σύγχρονων κτηρίων.

Περισσότερα...

Φθηνότερα φάρμακα από 1ης Νοεμβρίου 
 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας, με το νέο δελτίο μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 16% οι τιμές.

Περισσότερα...

Δεν υπάρχει πια το «φιλί για καληνύχτα» 
 
Το φιλί για καληνύχτα ανήκει πλέον στο παρελθόν, καθώς οι περισσότεροι από εμάς κοιμόμαστε πλάτη-πλάτη με το ταίρι μας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Περισσότερα...

Άνθρωποι & ποντίκια, περί «μεταλλαγμένης» ενημέρωσης 
 
Συνεχίζονται οι προβληματισμοί σχετικά με τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα στην Ευρώπη και συνδέονται, πλέον, όχι μόνο με ζητήματα επιστημονικής επάρκειας και ερευνητικής δεοντολογίας, αλλά –εξίσου σημαντικό- και με, αληθινές ή εικαζόμενες, απόπειρες χειραγώγησης των Μέσων Ενημέρωσης, για υστερόβουλους σκοπούς. Πολύ πριν από τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, η «μεταλλαγμένη» ενημέρωση προϋπήρξε…

Περισσότερα...

Νομπέλ Ιατρικής σε Γιαμανάκα – Γκέρντον για βλαστοκύτταρα από ενήλικες 
 
Ο Ιάπωνας Σίνγια Γιαμανάκα και ο Βρετανός Τζον Γκέρντον βραβεύονται με το Νομπέλ Ιατρικής 2012 για την έρευνά τους στον τομέα του πυρηνικού αναπρογραμματισμού, μιας τεχνικής, που επιτρέπει την μετατροπή των ενηλίκων κυττάρων σε βλαστοκύτταρα, ικανά να σχηματίσουν κάθε είδους ιστού του ανθρωπίνου σώματος.

Περισσότερα...

Η «μεγάλη οθόνη» ως θεραπευτική προσέγγιση 
 
Την τέχνη και τον κινηματογράφο επιστρατεύουν ψυχολόγοι, για την αντιμετώπιση του άγχους, της ανασφάλειας, της κατάθλιψης και, γενικότερα, της έλλειψης ψυχικής ανάτασης στους δύσκολους καιρούς μας.

Περισσότερα...

Centrum Cardio: ‘Όλα τα οφέλη του Centrum συν κάτι επιπλέον για την καρδιά σας!! 
 
Η καρδιά αποτελεί τον πιο σημαντικό «μηχανισμό» του οργανισμού μας και γι’ αυτό η διατήρηση της καλής λειτουργίας της είναι πολύ σημαντική. Ωστόσο , οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν τη νούμερο ένα απειλή για τη ζωή των ανθρώπων στις ανεπτυγμένες χώρες.

Περισσότερα...

«Μεταλλαγμένη» αγελάδα παράγει υποαλλεργικό γάλα 
 
Νεοζηλανδοί επιστήμονες δημιούργησαν την πρώτη στον κόσμο γενετικά τροποποιημένη αγελάδα, η οποία παράγει άφθονο σε πρωτεΐνες γάλα, που είναι υποαλλεργικό. Περίπου το 2% έως 3% των νεογέννητων μωρών εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις στο αγελαδινό γάλα και είναι αυτά, τα οποία πρωτίστως αφορά το νέο γάλα.

Περισσότερα...

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται αλλοιωμένες πορτοκαλάδες 
 
Ο Ε.Φ.Ε.Τ., και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, διαπίστωσε σε δύο παρτίδες πορτοκαλάδας ΛΟΥΞ 1,5 L χωρίς ανθρακικό, αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (δυσάρεστη οσμή και γεύση).

Περισσότερα...

Νερό: Πολύτιμο και τον χειμώνα 
 
Συμπεριλαμβάνεται στα τέσσερα στοιχεία της φύσης. Το νερό, πολύτιμο και ζωογόνο, αποτελεί βασικό συστατικό, κατά τα 2/3, του ανθρώπινου οργανισμού: στους άνδρες, το ποσοστό φθάνει το 60-65%, στις γυναίκες το 50-60%, ενώ στα μικρά παιδιά (5-8 χρονών) μέχρι και το 70%.

Περισσότερα...

Μισείτε το σώμα σας; Φταίνε τα γονίδιά σας... 
 
Η εικόνα που έχει μια γυναίκα για το σώμα της και η επιθυμία της να αδυνατίσει πηγάζουν κυρίως από το γενετικό προφίλ της και δευτερευόντως από τις κοινωνικές επιρροές, αναφέρουν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (MSU).

Περισσότερα...

Νορβηγική έρευνα: Τα κινητά μάλλον δεν βλάπτουν την υγεία 
 
Το ενδεχόμενο να είναι «μύθος» η είδηση ότι, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, που δημιουργούνται από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών επικοινωνίας, βλάπτουν σοβαρά την υγεία παρουσιάζει τώρα η επιστημονική κοινότητα, μετά από σχετική έρευνα, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία που να ενοχοποιούν τις μικροσυσκευές επικοινωνίας για την πρόκληση ασθενειών, όπως οι διάφορες μορφές καρκίνου.

Περισσότερα...

Μεσογειακή διατροφή & εξετάσεις προστατεύουν από καρκίνο του προστάτη 
 
Στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη βοηθά η μεσογειακή δίαιτα και η διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φρούτα και λαχανικά.

Περισσότερα...

Το στρες στη δουλειά αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα 
 
Οι άνθρωποι που κάνουν δουλειές με απαιτήσεις, που έχουν φόρτο εργασίας και σφιχτά περιθώρια χρόνου, καθώς επίσης μικρό έλεγχο στην λήψη των αποφάσεων, εργάζονται σε συνθήκες στρες και είναι κατά μέσο όρο 23% πιθανότερο να πάθουν έμφραγμα ή άλλο σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, όπως στεφανιαία νόσο, σε σχέση με όσους δουλεύουν πιο χαλαρά και με περισσότερα περιθώρια ελευθερίας, σύμφωνα με μία νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Ζωή σε εννέα ανθρώπους από 59χρονη δωρητή οργάνων 
 
Η οικογένειά της δώρισε ζωτικά όργανά της για να κερδίσουν τη δική τους μάχη άλλοι πάσχοντες...

Περισσότερα...

Η χρήση φαρμάκων για τη στύση χωρίς ιατρικό λόγο 
 
Τα φάρμακα για τη στύση χρησιμοποιούνται από σεξουαλικά υγιείς άνδρες; Τα φάρμακα που διευκολύνουν τη στύση, οι γνωστοί αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης, χρησιμοποιούνται ευρέως από το 1998 για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Περισσότερα...

Εγκυμοσύνη χωρίς σάκχαρο 
 
Η εγκυμοσύνη, μία από τις ενδιαφέρουσες - πλούσιες σε νέα ερεθίσματα και συναισθήματα - περιόδους στη ζωή μίας γυναίκας έχει ιδιαιτερότητες, προβλήματα, κινδύνους. Το σάκχαρο είναι ένας από αυτούς. Αποκαλούμενο και ως διαβήτης κύησης, εμφανίζεται μεν παροδικά, χρειάζεται όμως προσοχή, αφού 4 στις 10 εγκύους ενδέχεται να εμφανίσουν το πρόβλημα, κυρίως στην αρχή του τρίτου τριμήνου.

Περισσότερα...

Μιλήστε στο... sex 
 
Οι άνθρωποι που εκφράζονται άνετα για το σεξ την ώρα της σεξουαλικής επαφής, αποκομίζουν πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτήν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Περισσότερα...

Κύμα καύσωνα διαρκείας σε όλη τη χώρα 
 
Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος με τις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών να συνεχίζονται τουλάχιστον για μία εβδομάδα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Περισσότερα...

ΣΦΕΕ: «Κινδυνεύουν ασθενείς από τη στέρηση νέων φαρμάκων» 
 
Σε κίνδυνο τίθεται η ζωή χιλιάδων ασθενών που περιμένουν εδώ και 20 μήνες να κυκλοφορήσουν στην αγορά νέα φάρμακα, αρκετά από τα οποία αντιμετωπίζουν επικίνδυνα νοσήματα για τα οποία έως σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Περισσότερα...

Α. Λυκουρέντζος: «Οι αλλαγές στην Υγεία θα προχωρήσουν» 
 
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιβάλλει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές στο χώρο της Υγείας, εξέφρασε κατά την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Περισσότερα...

Έγιναν πέντε εκατομμύρια τα μωρά της εξωσωματικής 
 
Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) έχει οδηγήσει στην γέννηση 5 εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο από το 1978 όταν γεννήθηκε το πρώτο «παιδί του σωλήνα» έως σήμερα, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις.

Περισσότερα...

Ανέστειλλαν από 1 Ιουλίου τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί 
 
Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους από 1η Ιουλίου αποφάσισαν οι φαρμακοποιοί της Αττικής, καθώς ξεκίνησαν να τους καταβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ οι οφειλές του Απριλίου.

Περισσότερα...

Αρχίζει η λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης 
 
Αρχίζει από τη Δευτέρα, 2 Ιουλίου, τη λειτουργία του το νέο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που θα καλύπτει ένα εκατομμύριο συνταξιούχους και 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Περισσότερα...

Νέα ανακάλυψη για τον καρκίνο 
 
«Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι» οι καρκίνοι της μήτρας, οι οποίοι προκαλούνται στην πλειοψηφία τους από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, αναπτύσσονται σε συγκεκριμένα κύτταρα τα οποία βρίσκονται σε μία μόνο περιοχή του τραχήλου της μήτρας, δείχνει έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ.

Περισσότερα...

Μαύρισμα κατά παραγγελία 
 
Στις αρχές του καλοκαιριού, όταν το χρώμα του χειμώνα δεν έχει παραχωρήσει ακόμη τη θέση του στο πολυπόθητο μελαμψό, πολλοί είναι αυτοί που καταφεύγουν σε τεχνητές λύσεις μαυρίσματος...

Περισσότερα...

SOS για την άπνοια στον ύπνο 
 
Νέες έρευνες συνδέουν τις παύσεις της αναπνοής με την εμφάνιση καρκίνου. Τον περασμένο μήνα δημοσιεύθηκαν δύο νέες μελέτες, οι οποίες έδειξαν για πρώτη φορά ότι οι πάσχοντες από υπνική άπνοια – τη διαταραχή που προκαλεί επικίνδυνες παύσεις της αναπνοής τη νύχτα – διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο.

Περισσότερα...

Προσπαθήστε να μην ξεπερνάτε τη μία γλυκιά λιχουδιά την ημέρα 
 
Η ζάχαρη μοιάζει, ίσως όσο καμία άλλη τροφή, με νόμισμα που έχει δυο πλευρές: αποτελεί καύσιμο για τον οργανισμό, χαρίζοντας ενέργεια, πολύτιμη για τη λειτουργία του, αλλά ταυτόχρονα είναι και ύπουλος εχθρός. Κρύβεται άλλωστε σε πλείστα όσα τρόφιμα, θεωρητικώς αθώα.

Περισσότερα...

«Αντίδοτο» ο ύπνος στα γονίδια του πάχους 
 
Ο πολύς και καλός ύπνος μπορεί να μας βοηθήσει να νικήσουμε την γενετική προδιάθεση προς την παχυσαρκία, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Περισσότερα...

Στις 12 οι ιερόδουλες με AIDS - «Ενημερώστε τις μόνιμες συντρόφους σας» 
 
Περισσότεροι από 1.000 άνδρες έχουν επικοινωνήσει με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επειδή έκαναν σεξ χωρίς προφυλάξεις με τις οροθετικές.

Περισσότερα...

Μεταμόσχευση κυττάρων εναντίον τύφλωσης 
 
Βρετανοί ερευνητές επέτυχαν να αποκαταστήσουν μερικώς την όραση τυφλών ποντικών μεταμοσχεύοντας στα μάτια τους κύτταρα-φωτοϋποδοχείς. Το νέο επίτευγμα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» εκτιμάται ότι αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη θεραπειών για ασθενείς με εκφυλιστικές νόσους των οφθαλμών.

Περισσότερα...

Η υγεία περνάει απ’ τα δόντια... 
 
Οι ειδικοί έχουν αρχίσει να το πιστεύουν ακράδαντα: η ουλίτιδα – από την οποία επιεικώς πάσχει ο μισός πληθυσμός – δεν είναι αθώα ούτε ενέχει ως αποκλειστικό κίνδυνο την απώλεια των δοντιών. Τουναντίον, μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικά για τη ζωή νοσήματα.

Περισσότερα...

Αναζητούν στο... παγωτό τη θεραπεία της ημικρανίας 
 
Διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε γιατί όταν τρώμε πολύ γρήγορα παγωτό μπορεί να εκδηλώσουμε έναν έντονο πόνο στο κεφάλι μας – ένα εύρημα που ελπίζεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την ημικρανία.

Περισσότερα...

Οι ψηλές κινδυνεύουν από καρκίνο των ωοθηκών 
 
Οι ψηλές γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση των έως τώρα μελετών επί του θέματος, η οποία αποκαλύπτει ότι και η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη νόσο.

Περισσότερα...

Στον αέρα 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι από τα χρέη του ΕΟΠΥΥ 
 
Στα χρέη βυθίζεται το νέο μεγαλύτερο Ταμείο περίθαλψης, υπό την ομπρέλα του οποίου λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι.

Περισσότερα...

Κλειστά την Πέμπτη τα φαρμακεία σε Αθήνα - Πειραιά 
 
«Λουκέτο» στα φαρμακεία τους βάζουν την Πέμπτη οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά. Στις 9 π.μ. θα βρίσκονται έξω από τα γραφεία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Περισσότερα...

Τα νοσοκομεία θα στέλνουν τον λογαριασμό στις πρεσβείες 
 
Από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες ξένων χωρών θα απαιτεί το υπουργείο Υγείας τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των παράνομων μεταναστών στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Στο σταυροδρόμι της ανέχειας, λίγα βήματα από την Ομόνοια, η Πολυκλινική Αθηνών περιθάλπει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα.

Περισσότερα...

Η υπερβολή βλάπτει την ομορφιά 
 
Δεν έχουν περάσει παρά λίγες μέρες που η γαλλίδα ηθοποιός και μοντέλο Εμμανουέλ Μπεάρ δήλωσε μετανιωμένη για τις πλαστικές επεμβάσεις που ξεκίνησε στην… τρυφερή ηλικία των 27 ετών. Η 47χρονη σήμερα Μπεάρ, με τα πάλαι ποτέ σαρκώδη χείλη της πρησμένα από τις αισθητικές ενέσεις, ομολόγησε ότι αν ήξερε ότι θα παραμορφωνόταν, θα ήταν περισσότερο προσεκτική…

Περισσότερα...

Γιατί μιλάμε στον ύπνο μας 
 
Σχεδόν όλοι μας έχουμε ακούσει σε κάποια φάση της ζωής μας την φράση «μιλούσες στον ύπνο σου το βράδυ». Η φράση αυτή μπορεί να προκαλέσει διάφορα συναισθήματα, από έκπληξη έως ντροπή και ανησυχία, αλλά πάντοτε εγείρει ένα ερώτημα: «Τί έλεγα;»

Περισσότερα...

Γυναίκες: Και τώρα, ο οργασμός στο γυμναστήριο... 
 
Οι γυναίκες δεν χρειάζονται απαραιτήτως έναν σύντροφο ή οποιοδήποτε «βοήθημα» σεξουαλικής διέγερσης για να φτάσουν στην κορύφωση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που αποκαλύπτει ότι πολλές έχουν οργασμό εξαιτίας της… γυμναστικής.

Περισσότερα...

Βρήκαν την αιτία της φαλάκρας - και ετοιμάζουν φάρμακο... 
 
Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως μία πρωτεΐνη είναι τελικά υπεύθυνη για την φαλάκρα - και τα ακόμα καλύτερα νέα είναι πως ήδη έχουν επινοηθεί (για άλλο λόγο) φάρμακα που την αδρανοποιούν και τα οποία δοκιμάζονται σε ανθρώπους.

Περισσότερα...

Τα βλαστοκύτταρα αποτρέπουν την απόρριψη των μοσχευμάτων 
 
Η έγχυση βλαστοκυττάρων έπειτα από την μεταμόσχευση νεφρού μπορεί να εξουδετερώσει την ανάγκη για λήψη φαρμάκων, τα οποία λαμβάνονται για να αποτραπεί η απόρριψη του μοσχεύματος, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές.

Περισσότερα...

Ο ΣΦΕΕ για τις ελλείψεις φαρμάκων 
 
Ο ΣΦΕΕ ανακοινώνει ότι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν έχουν καμία ευθύνη στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων.

Περισσότερα...

Καλές μαμάδες... σε κρίση 
 
Μόλις 48 λεπτά ημερησίως έχουν στη διάθεσή τους οι μητέρες της Δυτικής Ευρώπης για να ασχοληθούν με τον εαυτό τους Ολες οι μητέρες θέλουν να είναι «καλές μαμάδες», αλλά οι μισές φαίνεται να πιστεύουν ότι δεν τα καταφέρνουν πια να είναι!

Περισσότερα...

Πόσες λέξεις πρέπει να λέει ένα δίχρονο παιδί; 
 
Τα δίχρονα παιδιά που δεν «ξεστομίζουν» περισσότερες από 50 λέξεις ενδεχομένως να εμφανίσουν προβλήματα στον λόγο, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, απλά τεστ λεξιλογίου μπορούν να υποδείξουν ποια από αυτά τα παιδάκια θα εμφανίσουν προβλήματα κατά την εκμάθηση της γλώσσας στο σχολείο, ώστε να υποβληθούν εγκαίρως στην κατάλληλη θεραπεία.

Περισσότερα...

Τα 14 λάθη που κάνουμε με τα προφυλακτικά 
 
Τα προφυλακτικά δεν μπορούν να αποτρέψουν τις ανεπιθύμητες κυήσεις ούτε τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, εάν δεν χρησιμοποιούνται σωστά. Δυστυχώς, μία νέα ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας αποκαλύπτει ότι τα λάθη με τα προφυλακτικά είναι πάρα πολύ συνηθισμένα.

Περισσότερα...

Τα μυστικά του πυρετού 
 
Ο πυρετός είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματα που συναντάται στην κλινική ιατρική πράξη και πρακτικά σημαίνει την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Περισσότερα...

Τα πορτοκάλια προστατεύουν από το εγκεφαλικό 
 
Μία ουσία που υπάρχει στα πορτοκάλια, τα γκρέιπ φρουτ και άλλα εσπεριδοειδή μειώνει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές.

Περισσότερα...

Απεργούν την Πέμπτη οι νοσοκομειακοί γιατροί 
 
Απεργία την Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου, προκήρυξε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αντιδρώντας στη μείωση «κατά 17% του ωρομισθίου αποζημίωσης των εφημεριών».

Περισσότερα...

Δωρεάν εξετάσεις ασφαλισμένων και τα απογεύματα 
 
Δωρεάν θα εξετάζουν τους ασφαλισμένους του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα απογεύματα οι συμβεβλημένοι γιατροί. Οπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται τους γιατρούς στο ιατρείο τους τα απογεύματα χωρίς να πληρώνουν επίσκεψη.

Περισσότερα...

Η ικανοποίηση από το σεξ αυξάνεται με την ηλικία 
 
Η ικανοποίηση των γυναικών από τη σεξουαλική τους ζωή αυξάνεται με την ηλικία, είτε επειδή βελτιώνεται το ίδιο το σεξ είτε επειδή κάνουν σεξ μόνο όταν πραγματικά το θέλουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Περισσότερα...

60 ζωές - 30 νεφροί: Το μεγαλύτερο ντόμινο μεταμοσχεύσεων του κόσμου 
 
Το μεγαλύτερο ντόμινο μεταμοσχεύσεων στον κόσμο πραγματοποιήθηκε σε διάστημα τεσσάρων μηνών στις ΗΠΑ – ένα ντόμινο στο οποίο συμμετείχαν 60 άνθρωποι, 30 νεφροί που «άλλαξαν χέρια», 17 νοσοκομεία και 11 πολιτείες της χώρας!

Περισσότερα...

Αυξηση κρουσμάτων καρκίνου του Μαστού - Οργανωμένα Κέντρα Μαστού 
 
Αλματώδη αύξηση στον καρκίνο του μαστού αναμένουν οι επιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2020. Μάλιστα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το ποσοστό αύξησης το 2020 θα φτάσει το 50% σε σχέση με τα κρούσματα της νόσου το 2000!

Περισσότερα...

Γιατί δεν πρέπει να πηγαίνουμε θυμωμένοι για ύπνο 
 
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει το παλιό ρητό που λέει «μην πηγαίνεις για ύπνο θυμωμένος γιατί το άλλο πρωί ο θυμός θα έχει γίνει μνησικακία».

Περισσότερα...

Οι εχθροί και οι σύμμαχοι της πέψης 
 
Τα προβλήματα του πεπτικού συστήματος είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία, μετά το κρυολόγημα, που οδηγεί τους ανθρώπους να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Περισσότερα...

Προβλήματα από τη νύστα 
 
Νέα έρευνα έχει ανακαλύψει ότι οι διαταραχές ύπνου των πολιτών της Αυστραλίας, ανεξαρτήτως φύλου, προέλευσης και ηλικίας, στοιχίζουν πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, σε έξοδα παθήσεων και έμμεσες δαπάνες.

Περισσότερα...

Αναβλήθηκε η συνάντηση Κουτρουμάνη με την τρόικα 
 
Αναβλήθηκε λόγω "τεχνικών δυσχερειών" η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με το ανώτερο κλιμάκιο της τρόικας για τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις και τις επικουρικές συντάξεις. Η ημερομηνία της νέας συνάντησης δεν έχει ορισθεί, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

Περισσότερα...

ΦΣΑ: περισσότερα εφημερεύοντα φαρμακεία 
 
Τον αριθμό των εφημερευόντων φαρμακείων αύξησε με απόφαση του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Περισσότερα...

Η πίεση πρέπει να μετριέται και στα δύο χέρια 
 
Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης πρέπει να γίνεται και στα δύο χέρια, διότι η διαφορά στις τιμές της ανάμεσά τους μπορεί να υποδηλώνει πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.

Περισσότερα...

Νέο τεστ «εξετάζει» το πιάτο μας 
 
Εντοπίζει πόσα φρούτα και λαχανικά καταναλώσαμε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Σε πέντε χρόνια από σήμερα, σύμφωνα με βρετανούς ειδικούς, ένα γρήγορο τεστ θα αποκαλύπτει κατά πόσο τρώμε καθημερινά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά μας.

Περισσότερα...

Σνακ και διασκέδαση: το μη χείρον βέλτιστον 
 
Μη στερείτε εντελώς τα σνακ από το παιδί, μπορεί να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Στη θεωρία, όλα είναι απλά. Υγιεινή διατροφή θα πει φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες… Τι επιλέγει όμως κανείς όταν πηγαίνει το παιδί του σινεμά ή σε πάρτι;

Περισσότερα...

«Δεν πληρώνουμε την αντικατάσταση των εμφυτευμάτων» 
 
Κι ενώ το ελληνικό Υπουργείο Υγείας αναμένεται να δώσει σήμερα στοιχεία για τα προβληματικά εμφυτεύματα στήθους της εταιρείας Poly Implant Prothese (PIP) που διακινήθηκαν στην Ελλάδα, στην Βρετανία έχει ξεσπάσει διαμάχη για τις αποζημιώσεις, τις οποίες αρνείται να καταβάλει ο ιατρικός όμιλος Χάρλεϊ, που τοποθέτησε τα περισσότερα εμφυτεύματα ΡΙΡ από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία κοσμητικής χειρουργικής.

Περισσότερα...

Τι μάθαμε για το σεξ το 2011 
 
Στο μικροσκόπιο της ιατρικής έρευνας βρέθηκε το σεξ την χρονιά που πέρασε – και όσα αποκάλυψε, άλλοτε προκάλεσαν έκπληξη, άλλοτε θυμηδία και ενίοτε θεωρήθηκαν αναμενόμενα.

Περισσότερα...

Η οικονοµική κρίση οδηγεί τους Ελληνες στην κατάθλιψη 
 
Οι ηλικίες 36-50 αντιµετωπίζουν αυξηµένη πίεση και υφίστανται τη µεγαλύτερη ψυχολογική επιβάρυνση.

Περισσότερα...

Κίνδυνος καρκίνου του νεφρού από το πολύ κρέας 
 
Οι λάτρεις του κόκκινου κρέατος μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του νεφρού, προειδοποιούν αμερικανοί ερευνητές. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους τρώνε καθημερινά κρέας, κατά προτίμηση στο γκριλ ή στα κάρβουνα.

Περισσότερα...

Ανησυχία για την προσθεστική στήθους 
 
Nα επικοινωνήσουν με τον θεράποντα γιατρό τους, προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες και τις κατάλληλες οδηγίες, καλεί ο ΕΟΦ τις γυναίκες, που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση αναδόμησης στήθους κατά το παρελθόν και κυρίως πριν από τις 14/4/2010, οπότε ανακλήθηκαν τα εμφυτεύματα στήθους με τζελ σιλικόνης, της εταιρείας Poly Implant Prothese (PIP) στην Ελλάδα.

Περισσότερα...

Νέα μέθοδος - ελπίδα για καρκινοπαθείς που θέλουν να γίνουν μητέρες 
 
Ελπίδες για τις γυναίκες, οι οποίες πάσχουν από καρκίνο, να γίνουν μητέρες μέσω της μεθόδου της εξωσωματικής γονιμοποίησης, δίνουν οι επιστήμονες. Αυτό καθίσταται δυνατό με την κατάψυξη του ωοθηκικού ιστού στους μείον 196 βαθμούς Κελσίου και την απόψυξή του.

Περισσότερα...

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη χειρουργική της παχυσαρκίας 
 
Για την νοσογόνο παχυσαρκία η τηλεόραση έχει αφιερώσει τόσο χρόνο στο θέμα αυτό με τόσο «βαριές» εκφράσεις από τους ειδικούς που μιλάνε για τη μάστιγα του αιώνα που σύντομα θα εξελιχθεί στη πρώτη αιτία θανάτου τα επόμενα χρόνια.

Περισσότερα...

Υγεία και σύγχρονες συνθήκες εργασίας – μια ακόμη αντίφαση 
 
Ένας από τους πλέον γνωστούς και αποδεδειγμένα νοσογόνους παράγοντες των σύγχρονων κοινωνιών είναι το στρες. Σήμερα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μια σειρά από τις πλέον θανατηφόρες ασθένειες της εποχής μας συνδέονται με αυτή την παράμετρο.

Περισσότερα...

Κάνει θραύση η νόσοs των καπνιστών 
 
Βήχας και δυσκολίες στην αναπνοή πρέπει να μας ευαισθητοποιήσουν καθώς δείχνουν ότι η νόσος έχει ήδη εκδηλωθεί. Γνωστή και ως «νόσος των καπνιστών», η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι στενά συνδεδεμένη με το τσιγάρο.

Περισσότερα...

Ομιλία προέδρου ΕΟΦ για ιατρικά συνέδρια 
 
Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Αν. Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής κ. Γιάννης Τούντας στην ομιλία του, στο πλαίσιο του 7ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τον Επαγγελματικό & Συνεδριακό Τουρισμό «Ελληνικός Συνεδριακός Τουρισμός: Συμβολή στην Ανάπτυξη», μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

Περισσότερα...

Με προβλήματα γονιμότητας ένα στα έξι ζευγάρια στην Ευρώπη 
 
Ογδόντα εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, ενώ στην Ευρώπη ένα στα έξι ζευγάρια αντιμετωπίζει προβλήματα σύλληψης. Μόνο το 2003, το συνολικό ποσοστό γονιμότητας στην ΕΕ των 27 μειώθηκε σε 1,47 γεννήσεις ζώντων νεογνών ανά γυναίκα.

Περισσότερα...

Ρίσκο η πρώτη σεξουαλική επαφή για έναν στους τρεις Έλληνες 
 
Με τη φωτιά παίζει ένα σημαντικό μερίδιο των σεξουαλικά ενεργών Ελλήνων, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας της εταιρείας προφυλακτικών Durex, που διεξήχθη με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για το AIDS (1η Δεκεμβρίου).

Περισσότερα...

Όχι του ΕΟΦ στο ηλεκτρονικό τσιγάρο 
 
Ελέγχους στα ηλεκτρονικά τσιγάρα που κυκλοφορούν στην αγορά προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος.

Περισσότερα...

Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του διαβήτη 
 
Την αναγκαιότητα των μεταμοσχεύσεων νησιδίων παγκρέατος σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου-1, και τις τελευταίες εξελίξεις, για την αντιμετώπιση της νόσου που έχει πάρει τη μορφή μάστιγας, θα αναπτύξουν δέκα από τους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως, σε διεθνή ημερίδα στην Αθήνα.

Περισσότερα...

Αλματώδης αύξηση του καρκίνου του στόματος 
 
Κάπνισμα και αλκοόλ ενοχοποιούνται από τους επιστήμονες για τη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζει, σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία δεκαετία, ο στοματικός καρκίνος. Μάλιστα στις γυναίκες η αύξηση είναι αλματώδης καθώς πλέον τα κρούσματα σε σχέση με τους άνδρες είναι 1,5 άνδρες με 1 γυναίκα!

Περισσότερα...

Θεραπεία χωρίς παρενέργειες για τον καρκίνο του εντέρου 
 
Μια πρωτοποριακή θεραπεία στοχεύει αποκλειστικά τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου και τα εξοντώνει χωρίς να επηρεάζει τους υγιείς ιστούς.

Περισσότερα...

Νέα τεχνική «βράζει» τους όγκους στον μαστό 
 
Η νέα τεχνική ενδείκνυται για γυναίκες με πρώιμο καρκίνο οι οποίες είναι δύσκολο να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης των όγκων τους. Κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι δρα σε 10 λεπτά και οι ασθενείς επιστρέφουν αμέσως στο σπίτι τους.

Περισσότερα...

Αυξάνονται οι φορείς του AIDS 
 
Σε 34 εκατομμύρια ανέρχονται οι άνθρωποι που ζουν σε όλο τον κόσμο με τον ιό HIV, κυρίως λόγο της μεγαλύτερης πρόσβασης που έχουν σε θεραπείες, οι οποίες συνέβαλαν στο να μειωθούν σημαντικά οι θάνατοι από AIDS, σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το AIDS (UNAIDS) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Περισσότερα...

Απειλή για τον άνθρωπο η νοσογόνος παχυσαρκία  
 
Σε παγκόσμια απειλή για τον άνθρωπο έχει εξελιχθεί στις αναπτυγμένες κοινωνίες η νοσογόνος παχυσαρκία, καθώς κάθε χρόνο σκοτώνει πάνω απο 2.8 εκατομμύρια ανθρώπους!!!

Περισσότερα...

Νέα οδηγία για τον ύπνο των βρεφών 
 
Μια από τις πιο καλές λύσεις για ασφαλή ύπνο των βρεφών είναι η τοποθέτησή τους ανάσκελα μέσα στην κούνια τους που θα πρέπει να έχει σκληρό στρώμα, στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς.

Περισσότερα...

Ενας στους δύο πολίτες εμφανίζει μελαγχολία καθημερινά 
 
Τη χειρότερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ περνά σήμερα η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Τέσσερις δομές έχουν ήδη διακόψει τη λειτουργία τους και δεκάδες άλλες θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με τις προβλέψεις των εκπροσώπων του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩΣ».

Περισσότερα...

Απεργούν γιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί 
 
Απεργιακές κινητοποιήσεις και καταλήψεις νοσοκομείων έχουν προγραμματίσει οι νοσοκομειακοί γιατροί για αυτή την εβδομάδα. Στο μεταξύ χωρίς γιατρούς μένουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, ενώ κλειστά θα είναι τα οδοντιατρεία και φαρμακεία την Τετάρτη.

Περισσότερα...

Το ΔΝΤ βλάπτει σοβαρά την ...υγεία 
 
Οι γιατροί συνήθως λένε ότι το τσιγάρο ή το αλκοόλ είναι από τους πιο επιβαρρυντικούς παράγοντες για την υγεία. Ο αμερικανός καθηγητής Οικογενειακής και Κοινοτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του New Mexico, Howard Waitzkin, λέει ότι πολύ περισσότερο απ' όλα αυτά είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός.

Περισσότερα...

Πόνοι στη μέση; Μην κάθεστε, κινηθείτε! 
 
Αντίθετα με τις συνηθισμένες συμβουλές περί συνεχούς ανάπαυσης, αν κανείς έχει πόνο στην μέση του, μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα συμβουλεύει κίνηση και ενεργητικότητα, στο βαθμό του δυνατού, ως αποτελεσματικότερη στρατηγική για το ξεπέρασμα του προβλήματος και κυρίως για να μην βουλιάξει κανείς στην κατάθλιψη.

Περισσότερα...

Η σωτηρία της... καρδιάς είναι πολύ μεγάλο πράγμα! 
 
Την ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής, ακολουθώντας σωστή διατροφή, η οποία παίζει πρωταρχικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες.

Περισσότερα...

Μεταξύ των καλύτερων Νοσοκομείων στον κόσμο το ΠΑ.Γ.Ν.Η 
 
Μεταξύ των καλύτερων νοσοκομείων του κόσμου, για τις πολύ υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρει στην Μεταβολική Χειρουργική, συγκαταλέγεται το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου!

Περισσότερα...

Θα συνταγογραφείται μόνον η δραστική ουσία 
 
Σε μια προσπάθεια για τον έλεγχο της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, οι Υπουργοί Υγείας και Εργασίας κατέθεσαν τροπολογία στη βουλή ώστε οι ιατροί τών ασφαλιστικών ταμείων και του ΕΟΠΥΥ να συνταγογραφούν αποκλειστικά Δραστική ουσία με περιεκτικότητα και οχι την εμνπορική ονομασία.

Περισσότερα...

Νέα χειρουργική μέθοδος για την παχυσαρκία 
 
Ελληνικής έμπνευσης και εφαρμογής είναι η νέα χειρουργική μέθοδος για την αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας και των Mεταβολικών Νοσημάτων, η οποία έχει εξαιρετικά αποτελέσματα και παρουσιάστηκε στο 16ο Παγκόσμιο Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας 31 Αυγούστου με 1η Σεπτεμβρίου 2011!

Περισσότερα...

Καλλιεργημένο αίμα μεταγγίζεται σε άνθρωπο 
 
Κύτταρα αίματος που δημιουργούνται στο εργαστήριο θα μπορούσαν στο μέλλον να αντικαταστήσουν τις συμβατικές μεταγγίσεις: Ερυθρά αιμοσφαίρια εργαστηρίου χορηγήθηκαν για πρώτη φορά σε άνθρωπο με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Περισσότερα...

Οστεοπόρωση: Η σιωπηρή μάστιγα για τις γυναίκες 
 
Είναι ύπουλη και σιωπηρή, πλήττει κυρίως τις γυναίκες και απαιτεί γαλακτομικά και άσκηση για να μην εκδηλωθεί. Η οστεοπόρωση είναι ασυμπτωματική, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο κάταγμα, ενώ πλήττει μία στις δυο γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Περισσότερα...

Οι πατάτες ρίχνουν την πίεση - και δεν παχαίνουν… 
 
Τις θεωρούμε παχυντικές, γεμάτες λίπος και ανθυγιεινές και είναι από τις πρώτες που κόβει όποιος θέλει να κάνει δίαιτα. Μια νέα μελέτη, όμως, δείχνει πως οι πατάτες όχι μόνο δεν παχαίνουν, αλλά μπορούν και να ρίξουν την αρτηριακή πίεση – αρκεί να είναι μαγειρεμένες με τον σωστό τρόπο.

Περισσότερα...

Στομάχι: για να μην σας... κάτσει! 
 
Είναι από τις πλέον συνηθισμένες ενοχλήσεις: οι στομαχικές διαταραχές ταλαιπωρούν, μικρούς και μεγάλους, και επηρεάζονται βαθιά από τον τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες, το στρες, την ποιότητα ζωής.

Περισσότερα...

Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη και... παιδική χρήση ψυχοφαρμάκων 
 
Παιδιά που η μητέρες τους κάπνιζαν συστηματικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδεχομένως έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουν χρήση ψυχοφαρμάκων, όπως αντικαταθλιπτικά, διεγερτικά και απεξαρτησιογόνα, όπως καταδεικνύει νέα έρευνα που έγινε στη Φινλανδία.

Περισσότερα...

Είμαστε εθισμένοι στα... smartphones 
 
Την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση πως πολλοί χρήστες «έξυπνων» τηλεφώνων έχουν αναπτύξει εθισμό στη χρήση τους, φαίνεται να επιβεβαιώνει μια νέα μελέτη.

Περισσότερα...

Λάθος δισκία σε συσκευασίες του προϊόντος NUROFEN PLUS 
 
Σύμφωνα με την προειδοποιητική ανακοίνωση της αρμόδιας αρχής MHRA του Ηνωμένου Βασιλείου (UK), μέσα στη συσκευασία του φαρμακευτικού προϊόντος NUROFEN PLUS (αναλγητικό) και σε τρείς διαφορετικές παρτίδες, βρέθηκαν δισκία του αντιψυχωσικού φαρμάκου Seroquel XL 50 mg και σε άλλη παρτίδα, δισκία του αντιεπιληπτικού φαρμάκου NEURONTIN.

Περισσότερα...

Το γάλα σβήνει καλύτερα τη δίψα των παιδιών 
 
Τα διψασμένα παιδιά δεν χρειάζονται νερό ούτε αθλητικό ρόφημα μετά από τη γυμναστική. Προτιμότερο είναι να πιουν ένα ποτήρι γάλα, υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές.

Περισσότερα...

Ουρολοίμωξη: O εφιάλτης των διακοπών 
 
Δεν υπάρχει χειρότερη εκδοχή διακοπών, από αυτή που στιγματίζεται από κάποια πάθηση, αδιαθεσία, ή πρόβλημα υγείας. Η …ύπουλη ουρολοίμωξη αποτελεί υπ΄ αριθμόν ένα κίνδυνο, καθώς την τρέχουσα περίοδο περισσεύουν οι βουτιές σε πισίνες και οι επαφές με άμμο που δεν είναι απαλλαγμένη από μικρόβια.

Περισσότερα...

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ κατά του Αλτσχάιμερ! 
 
Η μικρή με μέτρια κατανάλωση ποτού--ένα με δύο ποτήρια κρασί ή μπίρα την ημέρα--μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Περισσότερα...

500.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης 
 
Πριν από λίγες εβδομάδες δόθηκε στη δημοσιότητα μία νέα μελέτη που έδειξε πως ένα από τα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία αμβλύνει σημαντικά τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Περίπου την ίδια περίοδο μία άλλη μελέτη συσχέτισε τα φάρμακα της στυτικής δυσλειτουργίας με την αιφνίδια απώλεια της ακοής σε μερικούς άντρες.

Περισσότερα...

Το Ίντερνετ αλλάζει τη μνήμη μας 
 
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το Ίντερνετ αλλάζουν την φύση της μνήμης μας και πλέον όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολα ερωτήματα, αντί να ψάχνουμε στο μυαλό μας τις απαντήσεις, αναρωτιόμαστε κυρίως αν θα υπάρχουν στο κομπιούτερ και με τον ποιον τρόπο θα τις βρούμε, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Περισσότερα...

Στην τελική ευθεία η «θετική» λίστα 
 
Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η δημιουργία της θετικής λίστας φαρμάκων – δηλαδή των σκευασμάτων που θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο στο γενικότερο πλαίσιο πολιτικής του φαρμάκου που έχει ως στόχο να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα επίπεδα του 2004.

Περισσότερα...

Χρυσαφένιο μαύρισμα με φρούτα και λαχανικά 
 
Ιδού ένας επιπλέον λόγος για να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή: φρούτα, λαχανικά, αλλά και άφθονο νερό, έχουν τη δυνατότητα να σας χαρίσουν χρυσαφένιο μαύρισμα. Τα θρεπτικά συστατικά τους μπορούν να επηρεάσουν τόσο το χρώμα όσο και τη λάμψη του μαυρίσματος. Είναι αυτονόητο βεβαίως ότι θα πρέπει να αποφεύγετε την υπερέκθεση στον ήλιο.

Περισσότερα...

Οι ξηροί καρποί ελέγχουν το σάκχαρο 
 
Αντικαθιστώντας το καθημερινό τσουρεκάκι ή φέτα ψωμί με μία ή δύο χούφτες ξηρούς καρπούς μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς να ελέγχουν καλύτερα τα επίπεδα του σακχάρου και της χοληστερόλης τους, σύμφωνα με μία μελέτη.

Περισσότερα...

Ασκήσεις χωρίς... ιδρώτα 
 
Πλήττετε θανάσιμα στο γυμναστήριο; Ανία σας πλημμυρίζει κάθε φορά που καβαλάτε το στατικό ποδήλατο, στο σαλόνι σας, ή προσπαθείτε να κάνετε βαράκια; Κολυμπήστε!!!

Περισσότερα...

Στάση εργασίας των νοσοκομειακών από 11:00 έως 15:00 
 
Διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων.

Περισσότερα...

Εγκυμοσύνη: χαρείτε τη θάλασσα - όχι ηλιοθεραπεία 
 
Η χαρά της εγκυμοσύνης γνωρίζει περιορισμούς το καλοκαίρι, καθώς ο ήλιος ενέχει σοβαρούς κινδύνους τόσο για την ίδια τη γυναίκα όσο και για το έμβρυο καθώς η πολύωρη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και αποβολή.

Περισσότερα...

Ο "εφιάλτης" της υπνικής άπνοιας 
 
Όσοι... ροχαλίζουν, τρίζουν τα δόντια στον ύπνο τους, κλωτσούν ασυναίσθητα τον/την ομοκρέβατό τους ή νυστάζουν αφόρητα σε δημόσια θέα, καλό είναι να δώσουν προσοχή, καθώς τα παραπάνω αποτελούν συμπτώματα της ασθένειας που ονομάζεται «υπνική άπνοια».

Περισσότερα...

Γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για τους νεφροπαθείς 
 
Ανακούφιση στους νεφροπαθείς που πέραν του σωματικού πόνου βιώνουν καθημερινά και το ψυχολογικό βάρος της αντιμετώπισης της νόσου, προσφέρει η νέα τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών, (211 4033831), που λειτουργεί με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών (ΠΣΝ).

Περισσότερα...

Επί τάπητος το μέλλον στην ηλεκτρονική υγεία 
 
Την ανάγκη της ηλεκτρονικής υγείας (eHealth), τόνισε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας, Ανδ. Λοβέρδος, ο οποίος συμμετείχε στο άτυπο Συμβούλιο Υγείας που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία χθες και σήμερα.

Περισσότερα...

Οι παχύσαρκοι άνδρες είναι λιγότερο γόνιμοι 
 
Οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι άνδρες διαθέτουν σπέρμα χαμηλότερης ποιότητας, με συνέπεια να έχουν μικρότερες πιθανότητες να γίνουν γονείς, ιδίως σε μεγαλύτερη ηλικία, όπως άλλωστε αντίστοιχα συμβαίνει και με τις γυναίκες που έχουν παραπανίσια κιλά, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, την μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Περισσότερα...

H μειωμένη ερωτική επιθυμία στις γυναίκες 
 
Ποιο είναι το πιο συχνό σεξουαλικό πρόβλημα των γυναικών; Οι σύγχρονες επιδημιολογικές μελέτες στην Ευρώπη και την Αμερική υποστηρίζουν πως η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία είναι το πιο συχνό σεξουαλικό πρόβλημα που αναφέρουν οι γυναίκες, αφού μία στις δέκα βιώνει το πρόβλημα.

Περισσότερα...

Στα δάκτυλα του χεριού το μέγεθος του...πέους 
 
Μια ματιά στο σχετικό μήκος του δείκτη και του παράμεσου δακτύλου ενός άντρα μπορεί να αποτελεί καλή ένδειξη για το μέγεθος του... πέους του, σύμφωνα με νοτιοκορεάτες επιστήμονες.

Περισσότερα...

Τα βρέφη ακούν στον ύπνο τους 
 
Ακόμη και στον ύπνο τους, τα βρέφη μπορούν να ακούσουν τη μητέρα τους να μιλά και να καταλάβουν αν είναι στενοχωρημένη ή χαρούμενη.

Περισσότερα...

Ευτυχία: Πιο σημαντική η ελευθερία από τα λεφτά 
 
Η προσωπική ανεξαρτησία και η ελευθερία είναι πιο σημαντικές για την ευτυχία ενός ατόμου απ’ ό,τι η οικονομική ευμάρεια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Περισσότερα...

«Απίθανο» να προκαλούν καρκίνο τα κινητά 
 
Ολοένα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν πως δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στη χρήση κινητών τηλεφώνων και τον καρκίνο του εγκεφάλου, σύμφωνα με μία επανεξέταση των υπαρχουσών μελετών από το Ίδρυμα Μελέτης του Καρκίνου (ICR).

Περισσότερα...

Νέες τιμές στα φάρμακα από 1η Ιουλίου 
 
Ανακοστολογούνται 1.200 πρωτότυπα φάρμακα, 3.500 φάρμακα στα οποία έχουν λήξει οι πατέντες (Off patent) και 7.000 αντίγραφα, σύμφωνα με το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας και θα ισχύσει από 1η Ιουλίου.

Περισσότερα...

Χίλια παιδιά με καρδιοπάθειες γεννιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα 
 
Στις 40.000 έως 50.000 ανέρχεται ο αριθμός έφηβων και ενήλικων που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες, στη χώρα μας ενώ κάθε χρόνο γεννιούνται 1000 παιδιά με καρδιολογικό πρόβλημα, το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως ή εάν δεν παρακολουθείται εφ΄ όρου ζωής, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.

Περισσότερα...

Νέο τεστ για διάγνωση Αλτσχάϊμερ 
 
Μια νέα μέθοδος διάγνωσης της νόσου Αλτσχάϊμερ, που βασίζεται σε ανάλυση υγρού από το νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να οδηγήσει σε ένα ακριβέστερο τεστ για τον έγκαιρο εντοπισμό των ατόμων εκείνων με ήπια συμπτώματα απώλειας μνήμης, που πρόκειται τελικά να εξελιχτούν σε πλήρη νευροεκφυλιστική άνοια.

Περισσότερα...

Θεραπευτική επανάσταση για τη Λευχαιμία και Λεμφώματα 
 
Μία ακόμη μάχη στον μακροχρόνιο πόλεμο κατά του καρκίνου κέρδισε τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, καθώς τα αποτελέσματα ελέγχου της νόσου στην χρόνια μυελογενή λευχαιμία ξεπερνούν το 90%!

Περισσότερα...

Οι γενετικές ιδιαιτερότητες του βακτηρίου E.coli 
 
Ο τύπος του βακτηρίου E.coli, που προκάλεσε το θάνατο δεκάδων ανθρώπων στη Γερμανία, αποτελεί μια γενετική μίξη, ιδιαίτερα επικίνδυνη εξαιτίας της ικανότητά της να προσκολλάται στα τοιχώματα των εντέρων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Περισσότερα...

Το ελαιόλαδο «ασπίδα» κατά του εγκεφαλικού 
 
H μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology», βασίσθηκε στους ιατρικούς φακέλους 7.625 εθελοντών, ηλικίας 65 ετών και άνω, τους οποίους παρακολούθησαν οι ειδικοί επί μία πενταετία.

Περισσότερα...

Ανθρώπινο κύτταρο έγινε ζωντανό λέιζερ 
 
Ένα ανθρώπινο κύτταρο «χειραγωγήθηκε» κατάλληλα από Αμερικανούς επιστήμονες, με συνέπεια να μετατραπεί σε βιολογικό λέιζερ, εκπέμποντας το σχετικό φως. Είναι η πρώτη φορά που ένα ζωντανό σύστημα παράγει το φαινόμενο του βιο-λέιζερ.

Περισσότερα...

H τηλεόραση αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιοπάθεια 
 
Οι άνθρωποι που κάθονται επί πολλές ώρες κάθε μέρα για να παρακολουθήσουν τηλεόραση, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιοπάθειας και γενικότερα πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη 
 
«Περισσότερο Αίμα Περισσότερη Ζωή». Αυτό είναι το σύνθημα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη και έχει στόχο να δείξει την επείγουσα ανάγκη να γίνουν και άλλοι άνθρωποι στον κόσμο «σωτήρες ζωής» με την ένταξη τους στους εθελοντές αιμοδότες, αλλά και να μεταδώσει την ιδέα στις νεώτερες γενεές.

Περισσότερα...

Απειλή για άνθρωπο και περιβάλλον τα φάρμακα στα σκουπίδια 
 
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την αλόγιστη και ανεξέλεγκτη απόρριψη των φαρμάκων, καθώς οι ουσίες τους παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον υδροφόρο ορίζοντα και στο υπέδαφος, και επομένως μπορούν να προσβάλλουν τη διατροφική αλυσίδα.

Περισσότερα...

Πρόσκληση για Ιερό σκοπό... 
 
Βραδιά… όχι μόνο για γυναίκες αλλά και για άνδρες, οργανώνει με ιερό σκοπό την Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011 στο Κορωπί, το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού “Έλλη Λαμπέτη” της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας.

Περισσότερα...

Περιορισμό στο κόκκινο κρέας συστήνουν επιστήμονες 
 
Αυστραλοί εμπειρογνώμονες σε θέματα καρκίνου έχουν εκδώσει μια νέα ανακοίνωση η οποία συνδέει τον καρκίνο του εντέρου με το κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας.

Περισσότερα...

ΠΟΥ: Η χρήση κινητών τηλεφώνων "ίσως να είναι καρκινογόνα" 
 
Η Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησε ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων θα πρέπει να θεωρείται "'ισως καρκινογόνα για τον άνθρωπο".

Περισσότερα...

Η κρίση αυξάνει τις ψυχικές διαταραχές 
 
Οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα, ψυχοσωματικά συμπτώματα, πανικός, άγχος, φόβος για το μέλλον, διαταραχές ύπνου και τάσεις φυγής, είναι μερικές από τις αιτίες που, το τελευταίο διάστημα, οδηγούν όλο και περισσότερους Έλληνες στο ψυχιατρικό κρεβάτι, σύμφωνα με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία.

Περισσότερα...

30 χρόνια από την πρώτη διάγνωση για AIDS 
 
30 χρόνια από την πρώτη διάγνωση για το AIDS. Τη μάστιγα που έχει πάρει από την ζωή εκκατομύρια ανθρώπους.

Περισσότερα...

Η φαρμακευτική αγορά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης 
 
«Η Φαρμακευτική Αγορά στην περίοδο της Οικονομικής Κρίσης» θα είναι το θέμα στο φετινό συνέδριο Pharma Conference 2011. Το συνέδριο πραγματοποιείται για δεύτερη φορά υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.), την Τετάρτη 1 Ιουνίου στο συνεδριακό κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Περισσότερα...

Εκατοντάδες γυναίκες προσήλθαν στην δωρεάν εξέταση μαστου της ΕΕΜ 
 
Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η ανταπόκριση των γυναικών της Αττικής στο κάλεσμα της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας για δωρεάν εξέταση μαστού την Δευτέρα 23 και Τρίτη 24 Μαΐου στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Περισσότερα...

Έλληνας εντόπισε νέο "στόχο" για την φαρμακευτική θεραπεία του καρκίνου του μαστού 
 
Μια νέα πρωτεΐνη, που εμπλέκεται άμεσα στην αντίσταση που προβάλλει ο οργανισμός στα φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού, εντόπισε μια ομάδα επιστημόνων στη Βρετανία, με επικεφαλής Έλληνα ερευνητή.

Περισσότερα...

Το Stress ...σκοτώνει 
 
Μεταξύ των απειλών που πλήττουν τον σύγχρονο άνθρωπο βρίσκεται πλέον το stress, το οποίο σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες επιβαρύνει καθοριστικά όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Περισσότερα...

Δωρεάν εξέταση μαστού 
 
Δωρεάν εξέταση μαστού για δυο ημέρες, σε όσες γυναίκες επιθυμούν και κατοικούν στην Αθήνα προσφέρει σε ειδική εκδήλωση η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας και το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών με καρκίνο του μαστού «Έλλη Λαμπέτη».

Περισσότερα...

Ο πολύς καφές μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη 
 
Οι άνδρες που πίνουν έξι ή περισσότερους καφέδες τη μέρα, έχουν 60% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του προστάτη και 20% λιγότερο κίνδυνο για οποιοδήποτε άλλο τύπο αυτού του καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, την μεγαλύτερη του είδους της που έχει γίνει ποτέ.

Περισσότερα...

Ιατρικά laser για οριστική λύση στην αποτρίχωση 
 
Μόνιμα* αποτελέσματα αποτρίχωσης με ιατρικά Laser τελευταίας γενιάς που παράγουν παλμούς υψηλής ενέργειας , διαπερνούν την επιδερμίδα και απορροφώνται επιλεκτικά από τη μελανίνη του τριχικού θύλακα αφήνοντας τη γύρω περιοχή της επιδερμίδας ανεπηρέαστη.

Περισσότερα...

O καρκίνος του μαστού μπορεί να νικηθεί με τα όπλα που έχουμε σήμερα στη διάθεση μας 
 
Το ελπιδοφόρο και αισιόδοξο αυτό μήνυμα, έστειλε το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαστολογίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Καλαμάτα από 6 έως 8 Μαΐου 2011, υπό τις οδηγίες του προέδρου του κ Βασίλη Γεωργούντζου. «Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, το επίπεδο του οποίου ήταν ιδιαίτερα υψηλό, παρουσιάστηκαν οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στην απεικόνιση του μαστού με εξέχουσα την ψηφιακή τομοσύνθεση (Π Μαλακάσης) και τη μαγνητική μαστογραφία (Alberto Bazzocchı).

Περισσότερα...

Υποφέρετε από ξηροστομία; 
 
Τι είναι ξηροστομία; Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εξοικειωμένοι με την απουσία επαρκούς σάλιου στο στόμα για να διατηρηθεί υγρό και με επαρκή λίπανση, διότι σε στιγμές που είμαστε εκνευρισμένοι ή αγχωμένοι μειώνεται σημαντικά η ποσότητα του σάλιου μας. Για μερικούς ανθρώπους ωστόσο, η ξηροστομία μπορεί να αποτελεί ένα μόνιμο πρόβλημα. Καθώς μεγαλώνουμε αυξάνονται οι πιθανότητες απόκτησης ξηροστομίας.

Περισσότερα...

Η άσκηση διώχνει την κατάθλιψη 
 
Η άσκηση βοηθάει όχι μόνο στην καλή φυσική δραστηριότητα, αλλά και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν Έλληνες επιστήμονες από το Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Περισσότερα...

6o Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής 
 
Πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της Ρομποτικής Χειρουργικής είναι η χώρα μας, η οποία φιλοξενεί στην Αθήνα το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομποτικής Χειρουργικής, από 11 έως 13 Μαΐου στο ξενοδοχείοHilton.

Περισσότερα...

Ασκηση και εγκυμοσύνη 
 
Τι κι΄ αν είστε έγκυος; Η κύηση δεν απαγορεύει την άσκηση, αντιθέτως την επιβάλλει, με πολλαπλά οφέλη: μειώνει την πρόσληψη βάρους, αλλά και τον χρόνο της διαδικασίας του – μελλοντικού – τοκετού, διασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ύπνου, ενώ παράλληλα εγγυάται λιγότερες επιπλοκές, πιο γρήγορη αποκατάσταση μετά τον τοκετό, καθώς και ευκολότερη απώλεια βάρους.

Περισσότερα...

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια 
 
Άλλη μια έγνοια πρέπει να έχουν οι παχύσαρκοι και γενικότερα οι υπέρβαροι άνθρωποι, καθώς μια νέα μακρόχρονη σουηδική επιστημονική έρευνα για πρώτη φορά συνδέει το παραπάνω από το κανονικό βάρος με αυξημένο -μέχρι και τετραπλάσιο- κίνδυνο για την εμφάνιση Αλτσχάϊμερ και άλλων μορφών άνοιας.

Περισσότερα...

Το στρες με μέτρο βοηθάει στο διάβασμα 
 
Οι επίφοβες για τους μαθητές εξετάσεις πλησιάζουν και το άγχος τους ήδη αρχίζει να ανεβαίνει προκαταβολικά. Όμως μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι μελετούν μέχρι τελευταία στιγμή για τα διαγωνίσματα και αναπόφευκτα έχουν στρες, κάνουν μάλλον καλό στον εαυτό τους, επειδή το άγχος παράγει ορμόνες που βοηθούν τον εγκέφαλο να αποθηκεύσει πιο έντονα τα διάφορα δεδομένα και έτσι ο μαθητής να θυμάται καλύτερα - με την προϋπόθεση όμως ότι το στρες δεν ξεπερνά ένα λογικό όριο.

Περισσότερα...

Πιο επικίνδυνα τα πρωινά εμφράγματα 
 
Τα εμφράγματα που συμβαίνουν το πρωί, είναι πιθανότερο να είναι πιο σοβαρά σε σχέση με αυτά σε άλλες ώρες της μέρας, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Δηλώσεις Λοβέρδου για τις φήμες περί ελλείψεων στα νοσοκομεία 
 
Στο στόχαστρο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου βρίσκονται όσοι διακινούν «ψευδείς φήμες» περί ελλείψεων υλικών σε νοσοκομεία, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στο Ασκληπιείο Βούλας.

Περισσότερα...

H κατανάλωση κρέατος μετά τη νηστεία 
 
Το Πάσχα τελείωσε και μαζί τελείωσαν και οι μέρες της νηστείας. Οι διατροφολόγοι εφιστούν την προσοχή όσων νηστεύουν, καθώς η απότομη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης μετά τη νηστεία και η ξαφνικά μεγάλη ποσότητα τροφής και ποτού, οδηγεί σε τροφικές δηλητηριάσεις.

Περισσότερα...

Τα οφέλη των ωμών τροφίμων 
 
Η κατανάλωση όσο το δυνατόν περισσότερων ωμών τροφίμων, μη επεξεργασμένων, κάνει πιο λαμπερή την επιδερμίδα, πιο υγιή και γερά τα μαλλιά, ενώ μπορεί να ανακουφίσει ακόμα και από τις ημικρανίες.

Περισσότερα...

Προς χαρτογράφηση του ανθρωπίνου εγκεφάλου 
 
Ένα ακόμη σημαντικό βήμα έκαναν οι επιστήμονες στην εξελισσόμενη εδώ και μερικά χρόνια φιλόδοξη -και για πολλούς ουτοπική- προσπάθειά τους να «χαρτογραφήσουν» με λεπτομέρεια και να προσομοιώσουν πλήρως σε ηλεκτρονικό υπολογιστή για πρώτη φορά το σύνολο τόσο των συνδέσεων όσο και των αντίστοιχων λειτουργιών των κυττάρων (νευρώνων) του εγκεφάλου του ανθρώπου.

Περισσότερα...

Νοσογόνος παχυσαρκία - Ελληνική πρωτιά 
 
Παγκόσμιας αναγνώρισης έτυχε η χειρουργική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα στην νοσογόνο παχυσαρκία, με την αναγνώριση και διαπίστευση του Καθηγητή Χειρουργικής κ Ιωάννη Μελισσά και της Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας την οποία διευθύνει, ως Κέντρο Αριστείας για τη Βαριατρική και Μεταβολική Χειρουργική!

Περισσότερα...

Εγκεφαλική συρρίκνωση και Αλτσχάιμερ 
 
Η μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου υγειών ανθρώπων μπορεί να αποκαλύψει συμπτώματα της εκφυλιστικής νόσου του νευρικού συστήματος, Αλτσχάιμερ, περίπου μια δεκαετία, προτού γίνει δυνατή η κλινική διάγνωση της ασθένειας, μέσω της καταγραφής της συρρίκνωσης τμημάτων του εγκεφάλου σε περιοχές του που συνδέονται με την εμφάνιση της νόσου.

Περισσότερα...

Νέο φάρμακο για την οστεοπόρωση 
 
Το αντιγόνο της σκληροστίνης αναμένεται να αποτελέσει μελλοντικά μία ελπιδοφόρα θεραπεία της οστεοπόρωσης. Ήδη οι κλινικές δοκιμές για το νέο φάρμακο, έχουν δείξει ότι σε έξι μήνες από την χορήγηση του αντιγόνου δημιουργείται οστό σε ποσοστό 8-10%.

Περισσότερα...

Η πολλή δουλειά... τρώει τον αφέντη 
 
Η πολλή δουλειά -αποδεδειγμένα κι επιστημονικά πλέον- τρώει τον αφέντη. Οι άνθρωποι που εργάζονται περισσότερες από 11 ώρες καθημερινά και όχι τις συνηθισμένες επτά έως οκτώ ώρες, αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Η απώλεια εισοδήματος φέρνει ψυχικές διαταραχές 
 
Οι άνθρωποι που υφίστανται μείωση του εισοδήματός τους, είναι πιθανότερο να υποφέρουν από κατάθλιψη, αγχωτικές διαταραχές και κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Νέα μέθοδος στην εισαγωγή βαλβίδας καρδιάς 
 
Χαρακτηρίστηκε ως «ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην καρδιαγγειακή ιατρική» μετά το «μπαλονάκι» και τα «στεντ». Ο λόγος για μια νέα τεχνική που οι καρδιολόγοι θεωρούν ότι σε λίγα χρόνια θα χρησιμοποιείται σε χιλιάδες καρδιοπαθείς κάθε χρόνο, αλλάζοντας ουσιαστικά τον τρόπο αντιμετώπισης της στένωσης της αορτής και μειώνοντας την ανάγκη για εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.

Περισσότερα...

Κανονικά τα φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ 
 
Κανονικά θα χορηγούν από σήμερα τα φάρμακα στους ασφαλισμένους του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) οι φαρμακοποιοί της Αττικής.

Περισσότερα...

Διαβήτης-παχυσαρκία: Η «δίδυμη» επιδημία 
 
Έντονο προβληματισμό προκαλεί τα τελευταία χρόνια η συνύπαρξη παχυσαρκίας και διαβήτη, την οποία οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως δίδυμη επιδημία. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι o διαβήτης τύπου 2, δεν αφορά πια μόνον τους ενήλικες, καθότι συσχετίζεται στενά με την παχυσαρκία, αλλά εμφανίζεται όλο και συχνότερα στις νεαρότερες ηλικίες ακόμα και στην παιδική.

Περισσότερα...

«Εθισμένοι στο διαδίκτυο» οι έφηβοι 
 
Οι Έλληνες έφηβοι με διαδικτυακή εξάρτηση φαίνεται να αποκτούν μία κακώς εννοούμενη «άνεση» με το Ίντερνετ, παρουσιάζοντας διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου. Αυτό προκύπτει από νέα πανελλαδική έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

Περισσότερα...

Ο θηλασμός αυξάνει τις νοητικές ικανότητες 
 
Όσο μεγαλύτερη χρονική περίοδο μια μητέρα θηλάζει το νεογέννητο παιδί της τόσο μεγαλώνει ο εγκέφαλός του και τόσο αυτό αποκτά αυξημένες νοητικές δυνατότητες.

Περισσότερα...

Αλήθειες και μύθοι για τις αλλεργίες 
 
Τους μήνες της Άνοιξης οι άνθρωποι που έχουν αλλεργίες ταλαιπωρούνται έντονα και δεν μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Περισσότερα...

Εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων στο χώρο της Υγείας 
 
Νέα ταλαιπωρία περιμένει αυτή την εβδομάδα τους ασθενείς, εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι θα καλύπτουν με προσωπικό ασφαλείας μόνο τα επείγοντα περιστατικά.

Περισσότερα...

Οι μισοί άνδρες ίσως έχουν ήδη μολυνθεί με τον ιό HPV 
 
Ένας στους δύο άνδρες μπορεί να έχει ήδη μολυνθεί με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλες μορφές καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που ενισχύει το επιχείρημα για εμβολιασμό και των αγοριών κατά του συγκεκριμένου ιού.

Περισσότερα...

Oργάνωση του συστήματος Υγείας μέσω του υγειονομικού χάρτη 
 
Ο πρώτος υγειονομικός χάρτης της χώρας, ο οποίος αναμένεται να δώσει λύση στην οργάνωση του συστήματος Υγείας, παρουσιάστηκε σήμερα, σε ειδική εκδήλωση, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Περισσότερα...

Τεστ πρόωρης διάγνωσης του διαβήτη 
 
Η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου. Για πρώτη φορά τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν έναν τρόπο να εντοπίζουν πρόωρα εκείνους τους ανθρώπους, οι οποίοι θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Περισσότερα...

Με προβλήματα ύπνου ένας στους τρεις ενήλικες 
 
Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Έλληνες υποφέρουν από διαταραχές ύπνου, ενώ σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου ένας στους τρεις ενήλικες ανέφερε ότι αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα.

Περισσότερα...

Τα ψάρια, ασπίδα για τους ηλικιωμένους 
 
Η φράση «φάτε μάτια ψάρια» αποκτά μια ξεχωριστή σημασία από πλευράς υγείας, καθώς μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκού Πρακτορείου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι τρώνε ψάρια, ιδίως λιπαρά, που περιέχουν πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τουλάχιστον μια έως δύο φορές την εβδομάδα, μειώνουν σχεδόν στο μισό τον κίνδυνο να εμφανίσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, της κατ' εξοχήν πάθησης που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη μείωση της όρασης ή και τύφλωση στους ηλικιωμένους.

Περισσότερα...

Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για το έμβρυο 
 
Οι υποψήφιοι μπαμπάδες ή οι συνάδελφοι που καπνίζουν, υποχρεώνοντας έτσι τις εγκύους γυναίκες να γίνονται παθητικές καπνίστριες, αυξάνουν τον κίνδυνο διακοπής της κύησης του εμβρύου ή για γέννηση παιδιού με ανωμαλίες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Περισσότερα...

Που οφείλεται ο πονοκέφαλος; 
 
Ο πονοκέφαλος, αν δεν οφείλεται σε κάποιο παθολογικό αίτιο, είναι µια υπόθεση προσωπική, αφού οι αιτίες του είναι διαφορετικές για τον καθένα. Αν λοιπόν τις εντοπίσετε, µπορεί και να τον προλάβετε.

Περισσότερα...

Το κάπνισμα συνδέεται με τον διαβήτη 
 
Εκτός από άλλα ήδη γνωστά προβλήματα που προκαλεί, το κάπνισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, κάτι που ισχύει τόσο για τους ίδιους τους καπνιστές, όσο και για όσους γύρω τους εισπνέουν τον καπνό τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο εκτίθεται ένας παθητικός καπνιστής στον καπνό του τσιγάρου των άλλων, τόσο μεγαλώνει γι' αυτόν ο κίνδυνος να εμφανίσει διαβήτη.

Περισσότερα...

Υπουλοι εχθροί αλάτι και υψηλή πίεση 
 
Ενας στους τρεις ενηλίκους έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η πάθηση έχει πάρει διαστάσεις «επιδημίας», αλλά εξακολουθούμε ως λαός να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες αλατιού, το οποίο αυξάνει την πίεση.

Περισσότερα...

Νέο τεστ αίματος για σύνδρομο Ντάουν 
 
Οι έγκυες θα έχουν σύντομα στη διάθεσή τους ένα νέο ασφαλέστερο τεστ αίματος, το οποίο, χωρίς κάποια επεμβατική τεχνική που ενέχει κινδύνους, θα προβλέπει αν το έμβρυο είναι πιθανό να αναπτύξει το σύνδρομο Ντάουν.

Περισσότερα...

Το ροχαλητό είναι γένους… θηλυκού 
 
Επιστημονική έρευνα από τη Βρετανία αποκαλύπτει πως οι άντρες είναι αυτοί που συνήθως υποφέρουν από το ενοχλητικό ροχαλητό της συντρόφου τους.

Περισσότερα...

Ασκηση κατά του καρκίνου του εντέρου 
 
Μόνο 30 λεπτά άσκησης την ημέρα αρκούν για να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά 30% εκτιμά νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, στις ΗΠΑ.

Περισσότερα...

Το νέφος μας κόβει 13 μήνες ζωής... 
 
Σχεδόν δεκατρείς μήνες περισσότερο θα μπορούσε να ζήσει ο άνω των 30 χρονών Αθηναίος, αν η μακρόχρονη έκθεση του στην ατμοσφαιρική ρύπανση μειωνόταν στα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αυτό προκύπτει από την ολοκλήρωση του τριετούς διευρωπαϊκού προγράμματος Aphekom για τις επιπτώσεις στην υγεία των Ευρωπαίων των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Περισσότερα...

Και οι άνδρες μολύνονται από κονδυλώματα 
 
Ένας στους δύο άνδρες μπορεί να έχει ήδη μολυνθεί με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή κονδυλωμάτων (HPV), που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλες μορφές καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που ενισχύει το επιχείρημα για εμβολιασμό και των αγοριών κατά του συγκεκριμένου ιού.

Περισσότερα...

Η αεροβική άσκηση κάνει καλό στην καρδιά 
 
Ειδικοί στον τομέα της υγείας και της σωματικής άσκησης συμφωνούν ότι η αεροβική άσκηση, είτε πρόκειται για διάδρομο, ποδήλατο ή για περπάτημα, είναι η πλέον ενδεδειγμένη άσκηση για την καρδιά.

Περισσότερα...

Το κρύο «τρέφει» τη νέα γρίπη 
 
Σταδιακή μείωση παρατηρείται στη δραστηριότητα της γρίπης, παρόλα αυτά οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι χαμηλές θερμοκρασίες δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να πάρει η δράση του ιού Α(Η1Ν1)…παράταση.

Περισσότερα...

Ο μολυσμένος αέρας- κίνδυνος για την καρδιά 
 
Η μόλυνση του αέρα ευθύνεται για περισσότερα εμφράγματα από όσα μπορεί να προκαλέσει η χρήση κοκαΐνης και συνιστά κίνδυνο για την καρδιά, ανάλογου μεγέθους με το αλκοόλ, σύμφωνα με μια νέα βελγική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Τέλος τα φάρμακα επί πιστώσει σε ασφαλισμένους επτά Ταμείων 
 
Οι φαρμακοποιοί της Αθήνας σταματούν τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση από την 1η Μαρτίου στους ασφαλισμένους των Ταμείων ΟΠΑΔ, ΗΣΑΠ, Συμβολαιογράφων, Εμπορικής Τράπεζας, Δικηγόρων Αθήνας, Δικηγόρων περιφέρειας και ΤΣΑΥ, υποστηρίζοντας ότι τα συγκεκριμένα Ταμεία τούς οφείλουν τεράστια ποσά.

Περισσότερα...

Το διαδίκτυο επιδρά θετικά στην κατάθλιψη των ηλικιωμένων 
 
Πόσο εύκολο είναι για έναν ηλικιωμένο να πληρώσει το λογαριασμό του ηλεκτρικού, μέσω ΑΤΜ, να αγοράσει εισιτήρια από το Ίντερνετ ή να στείλει μήνυμα με το κινητό; Ίσως όχι τόσο δύσκολο, αν εξοικειωθεί με την τεχνολογία και, μάλιστα, αυτό είναι εφικτό, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του προγράμματος «Εξοικείωση ανθρώπων τρίτης ηλικίας με τις νέες τεχνολογίες», που υλοποιήθηκε, πέρσι, σε δήμους της Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα...

Δελτίο τιμών με ανατιμολογήσεις για 3.437 σκευάσματα 
 
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανατιμολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, με την ανακοίνωση του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων συμπληρωματικό του Δελτίου που είχε ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο (4/2010).

Περισσότερα...

Σε έξαρση ο ιός της γρίπης 
 
Συνεχίζεται η επέλαση του ιού της γρίπης , με νέα θύματα να προστίθενται καθημερινά στην λίστα, όσων έχασαν την ζωή τους, από τον ιό. Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι, για την υψηλή θνησιμότητα και συνιστούν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να λάβουν εγκαίρως τα μέτρα τους.

Περισσότερα...

Αποτελεσματικά τα αντιγριπικά εμβόλια... ταχείας παραγωγής 
 
ΛΟΝΔΙΝΟ Μια νέα εποχή επικράτησης αντιγριπικών εμβολίων που παράγονται με διαφορετική μέθοδο σε σύγκριση με τα «παραδοσιακά» φαίνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό αποδεικνύει μεγάλη κλινική δοκιμή η οποία διεξήχθη στις ΗΠΑ και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Τhe Lancet».

Περισσότερα...

Αρχίστε το χορό... 
 
Στις μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ στρέφονται οι επιστήμονες, καθώς αποδεικνύεται ότι τα φάρμακα δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έτσι, η νέα τάση στην αντιμετώπιση των ατόμων που πάσχουν από άνοιες ή Αλτσχάιμερ, θέλει μουσική, χορό και τέχνες!

Περισσότερα...

Το σεξ δεν επηρεάζει την εγκυμοσύνη 
 
Πολλά έχουν ακουστεί κατά καιρούς για το σεξ στην περίοδο της εγκυμοσύνης και πολλές είναι οι γυναίκες που αποφασίζουν να απέχουν ερωτικά καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης του.

Περισσότερα...

Ανησυχία για την νέα γρίπη 
 
Στην "καρδιά" της επιδημίας γρίπης, βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης, στο υπουργείο υγείας.

Περισσότερα...

Κρυώνω... αλλα αδυαντίζω 
 
Το κρύο ρίχνει τα τριγλυκερίδια και αδυνατίζει! Δεν είναι ανάγκη να ξεπαγιάσει κανείς, αλλά μερικές «δόσεις» κρύου μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια λίπους και πάχους, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, η οποία, με βάση πειράματα σε ζώα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι με περιττά κιλά μπορούν, αν κατεβάσουν τον θερμοστάτη στο σπίτι ή τη δουλειά τους, να χάσουν βάρος και παράλληλα να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Περισσότερα...

Οι γονείς «μπουκώνουν» τα παιδιά με φάρμακα 
 
Αντιβιώσεις, αντιισταµινικά, αντιβηχικά: Οπως δείχνουν µελέτες, οι γονείς συχνά µπουκώνουν τα παιδιά τους µε φάρµακα ακόµη και χωρίς συνταγή γιατρού.

Περισσότερα...

Ο λίγος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό-καρδιά- καρκίνο 
 
Οι άνθρωποι που τους λείπει ύπνος, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλικό, καρδιά ή καρκίνο του παχέoς εντέρου, που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες.

Περισσότερα...

Αυξάνονται τα κρούσματα του Η1Ν1 
 
Η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει σε υψηλά επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα από το τμήμα επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής.

Περισσότερα...

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ τον καρκίνο του τραχήλου στην Ευρώπη 
 
Κάθε χρόνο στην Ευρώπη 60.000 γυναίκες εμφανίζουν και 30.000 γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αποτελεσματικά, οργανωμένα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου μπορούν να προλάβουν έως και 80% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Περισσότερα...

Πιο καλόψυχες λόγω γονιδίων 
 
Το λεγόμενο «ασθενές» φύλο είναι φαίνεται και πιο καλόψυχο λόγω γονιδίων, αφού μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες έχουν ισχυρότερη γενετική προδιάθεση, σε σχέση με τους άνδρες, να βοηθούν τους γύρω τους.

Περισσότερα...

Σε επαγρύπνηση για τη γρίπη 
 
Σε επαγρύπνηση είναι οι υγεινομικές αρχές λόγω της έξαρσης που παρουσιάζει την περίοδο αυτή η γρίπη, με επικρατούν στέλεχος αυτό του ιού Η1Ν1.

Περισσότερα...

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής προλαμβάνουν τον καρκίνο 
 
Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των καρκίνων στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Βρετανία μπορούν να αποφευχθούν κάθε χρόνο αν οι άνθρωποι διατρέφονται υγιεινά, καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ και γυμνάζονται περισσότερο, ανακοίνωσαν σήμερα ειδικοί του τομέα υγείας.

Περισσότερα...

Διατροφή και ιώσεις 
 
Κατά την περίοδο των ιώσεων το σώμα μας βρίσκεται σε αναβολική κατάσταση, δηλαδή όχι μόνο θέλει να προασπίσει τους υπάρχοντες ιστούς του, αλλά επιπρόσθετα να τους ενδυναμώσει. Από την άλλη, η εφαρμογή μιας υποθερμιδικής δίαιτας είναι μια καταβολική κατάσταση, κατάσταση δηλαδή κατά την οποία το σώμα μας μειώνει τους ιστούς του. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι η συνέχιση μιας δίαιτας αδυνατίσματος κατά την περίοδο προσβολής μας από κάποιον ιό θα επιμηκύνει τον χρόνο ίασης, κάτι που είναι σίγουρα επιβαρυντικό για την υγεία μας.

Περισσότερα...

Ο περίπατος βελτιώνει την μνήμη 
 
Δεν χρειάζεται να παιδεύεστε με σταυρόλεξα και άλλα «τρικ» για να διατηρήσετε την μνήμη σας και να αποφύγετε την άνοια.

Περισσότερα...

Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του καρκίνου 2011-2015 
 
Δεκαέξι χιλιάδες γυναίκες επισκέφθηκαν από 24 έως 31 Ιανουαρίου τα δημόσια νοσοκομεία για τεστ Παπανικολάου στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο και με αφορμή την ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Περισσότερα...

Bλαστοκύτταρα "σώζουν" την καρδιά 
 
Αναγέννηση της περιοχής της καρδιάς, που νεκρώθηκε, και αποκατάσταση της λειτουργίας σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα, μέσα σε δύο μήνες, υπόσχεται η μέθοδος μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων, που είναι αποτέλεσμα της έρευνας της ομάδας του βιοχημικού Κωνσταντίνου Χατζηστέργου, στο Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Βλαστοκυττάρων, στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, στις ΗΠΑ.

Περισσότερα...

Η "ψύξη" του εγκεφάλου μπορεί να σώσει ζωές 
 
Η τεχνητή μείωση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου των ασθενών που έχουν πάθει εγκεφαλικό, μπορεί να βοηθήσει δραστικά στη βελτίωση της ανάνηψής τους.

Περισσότερα...

Αύξηση του αριθμού των ασθενών με χρόνιες ηπατίτιδες B και C 
 
Περίπου 300.000 άτομα με χρόνια ηπατίτιδα Β και 200.000 άτομα με χρόνια ηπατίτιδα C, νοσούν σήμερα στη χώρα μας. Η είσοδος στη χώρα μας περισσότερων από 1.000.000 μεταναστών την τελευταία 20ετία από χώρες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και από χώρες της Ασίας και Αφρικής, που αποτελούν ομάδες υψηλής συχνότητας για ηπατίτιδα B και C, έχει αυξήσει τους αριθμούς ασθενών με χρόνιες ηπατίτιδες B και C.

Περισσότερα...

Αν έχετε αϋπνίες, σηκωθείτε από το κρεβάτι 
 
Για όσους έχουν αϋπνίες και θέλουν να βελτιώσουν τον ύπνο τους, το μυστικό κρύβεται στο να περνούν λιγότερες ώρες στο κρεβάτι, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Περισσότερα...

Περαιτέρω άνοδος το 2010 για τη βιομηχανία φαρμάκων 
 
Σε ανοδική τροχιά παρέμεινε κατά το 2010 η βιομηχανία βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, η παραγωγή της οποίας είχε αυξηθεί το 2009 κατά 16,2%, το 2008 κατά 2,9% και το 2007 κατά 14,6%. Οι θετικές τάσεις που επικράτησαν στην παραγωγή του κλάδου αντανακλούν την ένταση της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και, κατά δεύτερο λόγο, την ενίσχυση του ποσοστού συμμετοχής των γενοσήμων φαρμάκων εγχώριας παραγωγής στην εγχώρια φαρμακευτική αγορά.

Περισσότερα...

Ανακαλύφθηκε δεύτερο γονίδιο που σχετίζεται με τον καρκίνο των νεφρών 
 
Μια διεθνής επιστημονική ομάδα, που περιλάμβανε ερευνητές από τρεις χώρες (Βρετανία, ΗΠΑ, Σιγκαπούρη), εντόπισε ένα μεταλλαγμένο γονίδιο, το οποίο υπάρχει στο ένα τρίτο περίπου των ασθενών με καρκίνο των νεφρών.

Περισσότερα...

Ανοίγουν τα φαρμακεία των νοσοκομείων του Πειραιά 
 
Στη διάθεση φαρμάκων σε ανήμπορους και ασθενείς με χρόνια νοσήματα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων - αρχικά του Πειραιά- προχωρά το υπουργείο Υγείας, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος πριν από λίγες ημέρες. Η κίνηση αυτή του υπουργείου έρχεται ως απάντηση στο κλείσιμο των φαρμακείων και στην άρνηση των φαρμακοποιών να δέχονται συνταγές ασφαλισμένων από Ταμεία που τους οφείλουν.

Περισσότερα...

Η δίαιτα των εγκύων μειώνει το IQ των μωρών 
 
Τα τελευταία χρόνια η γυναίκα προσέχει ιδιαίτερα την εξωτερική της εμφάνιση με αποτέλεσμα να επιλέγει ακόμη και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης να κάνει δίαιτα. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι μέλλουσες μητέρες που κάνουν δίαιτα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσουν το IQ του μωρού τους.

Περισσότερα...

Νέα θεραπεία σώζει έμβρυα από γενετικές νόσους 
 
ΛΟΝΔΙΝΟ. Μια «θαυματουργή» θεραπεία βλαστικών κυττάρων η οποία αντιμετωπίζει θανατηφόρες ασθένειες του αίματος ενόσω το έμβρυο βρίσκεται ακόμη στη μήτρα αναπτύχθηκε από αμερικανούς ερευνητές. Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο αναφέρουν μάλιστα ότι το πείραμά τους, το οποίο διεξήχθη σε ποντίκια, είναι το πρώτο που αφορά επιτυχημένη μεταμόσχευση των βλαστικών κυττάρων της μητέρας στο έμβρυο που κυοφορεί.

Περισσότερα...

Και οι επιχειρηματίες θα ιδρύουν φαρμακεία 
 
Η λήψη άδειας ίδρυσης φαρμακείου δεν υπόκειται σε κανέναν περιορισμό, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. «Παράθυρο» για την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση ότι τις επιχειρήσεις θα λειτουργούν πτυχιούχοι φαρμακοποιοί, αφήνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο κατατίθεται στη Βουλή.

Περισσότερα...

Ρολά διαρκείας στα φαρμακεία 
 
Σε πανελλαδικές επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες προχωρούν έως και τις 28 Ιανουαρίου οι φαρμακοποιοί, αρχής γενομένης από μεθαύριο Τετάρτη, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το ν/σχ για το άνοιγμα του επαγγέλματός.

Περισσότερα...

Γρίπη vs Κρυολογήματος 
 
Κατά την περίοδο των χειμερινών μηνών όλοι, λίγο πολύ, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα απλό κρυολόγημα, μια απλή γρίπη, ή ακόμα χειρότερα -και σπανιότερα, αρρωσταίνουν με στέλεχος μιας πιο επικίνδυνης γρίπης, όπως αυτής των χοίρων! Ποιες όμως είναι οι διαφορές μεταξύ όλων αυτών; Τι είναι επικίνδυνο και τι όχι;

Περισσότερα...

Ελπίδες για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας 
 
Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη που δρα σαν «διακόπτης-κλειδί», καθορίζοντας αν ορισμένα λευκοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος θα μειώσουν ή θα ενισχύσουν την εσωτερική φλεγμονή του οργανισμού, ένα εύρημα το οποίο μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στη δημιουργία νέων φαρμάκων κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων.

Περισσότερα...

Η αγαπημένη μουσική είναι... απόλαυση 
 
Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν να ακούνε την αγαπημένη τους μουσική, χωρίς να το ξέρουν, απελευθερώνουν στον εγκέφαλό τους περισσότερη ντοπαμίνη, την ίδια χημική ουσία στην οποία οφείλεται το αίσθημα ευχαρίστησης που προκαλείται από ένα καλό φαγητό, από τα ναρκωτικά και από τα χρήματα, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Η συναισθηματική νοημοσύνη κορυφώνεται μετά τα 60 
 
Η ικανότητα των ανθρώπων να συναισθάνονται και να καταλαβαίνουν την ψυχική κατάσταση των άλλων, κορυφώνεται μετά την ηλικία των 60, σύμφωνα με μια δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες, που διαπίστωσαν ότι οι μεγαλύτερες γενιές έχουν μεγαλύτερη "συναισθηματική νοημοσύνη" σε σχέση με τις νεότερες.

Περισσότερα...

Νέες μειωμένες τιμές σε 12.242 φάρμακα προβλέπει το νέο Δελτίο Τιμών 
 
Νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων τίθεται σε ισχύ από το Σάββατο 1η Ιανουαρίου. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι λιανικές τιμές 12.242 φαρμακευτικών προϊόντων, προσαρμοσμένες στο νέο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5%.

Περισσότερα...

Αποφασίζουν σήμερα οι φαρμακοποιοί 
 
Συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα στις 11 το πρωί, τα μέλη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους αναφορικά με το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

Περισσότερα...

Κρίσιμη συνάντηση Λοβέρδου - φαρμακοποιών 
 
Κρίσιμη συνάντηση με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών της Αθήνας και του Πειραιά έχει σήμερα, Τετάρτη (στις 10 π.μ.) ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος, αφού από αυτή θα εξαρτηθεί η έναρξη κινητοποιήσεων.

Περισσότερα...

Τα εναλλακτικά φάρμακα βλάπτουν σοβαρά 
 
Τα εναλλακτικά φάρμακα μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα για τα παιδιά. Ενδέχεται να είναι και μοιραία αν ληφθούν αντί των συμβατικών φαρμάκων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Περισσότερα...

Νέο εγκεφαλικό τεστ για δυσλεξία και ανάγνωση 
 
Ένα νέο εγκεφαλικό διαγνωστικό τεστ μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πάνω από 90% ποια παιδιά με δυσλεξία θα καταφέρουν να μάθουν να διαβάζουν την επόμενη τριετία.

Περισσότερα...

Νίκη κατά εγκεφαλικών παθήσεων χαρη σε νέα ανακάλυψη 
 
Νέοι τρόποι διάγνωσης και θεραπείας περισσότερων από 130 εγκεφαλικών παθήσεων, μεταξύ άλλων του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον, της επιληψίας και του αυτισμού, μπορεί να ανακαλυφθούν στο άμεσο μέλλον χάρη σε μια νέα επιστημονική ανακάλυψη σχετικά με τη γενετική και χημική σύσταση των συνάψεων, δηλαδή των μικροσκοπικών συνδέσμων ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα.

Περισσότερα...

Παρουσίαση Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου 
 
Περισσότερο από 30% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί, σύμφωνα με φετινά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Με άξονα την πληροφορία αυτή, το υπουργείο Υγείας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, που αφορά την περίοδο 2011-2015.

Περισσότερα...

Ισχυρότερος από τη χημειοθεραπεία ο χυμός του λεμονιού 
 
Ο χυμός του λεμονιού είναι 10.000 φορές ισχυρότερος από τη χημειοθεραπεία. Η γεύση του είναι ευχάριστη και φυσικά δεν προκαλεί τις φοβερές επιδράσεις της χημειοθεραπείας.

Περισσότερα...

«Ασπίδα» κατά του καρκίνου του μαστού ο ήλιος 
 
Ο ήλιος και η βιταμίνη D μειώνουν σε σημαντικό βαθμό την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Σύμφωνα με νέα έρευνα, αν μία γυναίκα λαμβάνει βιταμίνη D από την διατροφή της και αρκετές «δόσεις» ήλιου τότε οι πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο του μαστού μειώνονται κατά 43%.

Περισσότερα...

Οι καλοί βαθμοί φέρνουν... καλύτερη υγεία 
 
Οι καλοί βαθμοί των μαθητών δεν κάνουν καλό μόνο στην αυτοπεποίθησή τους αλλά και στην υγεία τους ως ενηλίκων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Εγκεφαλικά βλαστικά κύτταρα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας 
 
Βρετανοί επιστήμονες έδειξαν ότι είναι δυνατό να αντιστραφεί η βλάβη που η σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλεί στα νευρικά κύτταρα. Αυτό επιτεύχθηκε με την ενεργοποίηση βλαστικών κυττάρων στον εγκέφαλο, η οποία επέτρεψε την αναγέννηση του έλυτρου μυελίνης, το οποίο περιβάλλει τους ιστούς των νεύρων.

Περισσότερα...

HPV: Η πρόληψη σώζει 
 
Η εμφάνιση των ανθρωπίνων θηλωμάτων, που προκαλούν τον καρκίνο του τραχήλου, είναι εξαιρετικά συχνή. Με βάση πρόσφατες εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι 8 στις 10 γυναίκες έρχονται σε επαφή με τον ιό HPV στη διάρκεια της ζωής τους.

Περισσότερα...

Επιτυχής η νέα μέθοδος εξωσωματικής χωρίς χρήση φαρμάκων 
 
Περισσότερες ελπίδες να γίνουν μητέρες έχουν πλέον και οι γυναίκες στις οποίες αντενδείκνυται η ελεγχόμενη ορμονική διέγερση των ωοθηκών προκειμένου να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση.

Περισσότερα...

Κοντά στο ελιξίριο της ...νεότητας 
 
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ κατάφεραν όχι απλώς να επιβραδύνουν τη γήρανση σε ποντίκια, αλλά να την αντιστρέψουν, ένα επίτευγμα που κατέστη εφικτό για πρώτη φορά και αποτελεί ένα ακόμη βήμα στον δύσκολο δρόμο για την καταπολέμηση της φθοράς των κυττάρων με το πέρασμα του χρόνου.

Περισσότερα...

Θαύµα µε έξυπνους βηµατοδότες 
 
Με τη χρήση νέων «έξυπνων» βηµατοδοτών στον εγκέφαλο, 10 άνθρωποι µε βαριά κινητική αναπηρία στάθηκαν στα πόδια τους και βλέπουν καθηµερινά τη ζωή τους να βελτιώνεται.

Περισσότερα...

Το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει... 600.000 
 
Η πρώτη παγκόσμια έρευνα που αφορά στον αντίκτυπο του παθητικού καπνίσματος, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ετησίως πεθαίνουν 600.000 παθητικοί καπνιστές, όπως δημοσιεύει το BBC News.

Περισσότερα...

Εννέα μήνες που κρατάνε... χρόνια 
 
Είχατε ποτέ σκεφτεί ότι οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας, το βάρος του, ακόμη και το αν εμφανίζει άσθμα ή διάσπαση της προσοχής μπορούν να αποτελούν «κληρονομιά» που ξεκινά από την εμβρυϊκή ζωή του;

Περισσότερα...

Οι νοτιάδες φέρνουν πονοκεφάλους 
 
Δεν είναι μύθος οι ασθένειες που φέρνουν οι νοτιάδες! Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με τους ειδικούς, εξαιτίας του ζεστού και υγρού καιρού μέσα στον μήνα Νοέμβριο, ο οποίος επηρεάζει τον οργανισμό με διάφορους τρόπους.

Περισσότερα...

Οικονομική κρίση και... CO2 
 
Στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση αποδίδεται η πτώση της τάξεως του 1,3% στην παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2009 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Περισσότερα...

Πρώιμη εφηβεία λόγω... γονιδίων 
 
Μία πολυπληθής διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε τουλάχιστον 30 γονίδια, τα οποία φαίνεται να διαδραματίζουν ρόλο στην ηλικία εμφάνισης της πρώιμης εφηβείας και σεξουαλικής ωρίμανσης στα κορίτσια.

Περισσότερα...

Τι Σκι... τι παραλία 
 
Καθώς μπαίνει ο χειμώνας και οι απανταχού λάτρεις των χειμερινών σπορ θα πάρουν τα όρη και τα βουνά, μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να θυμίσει ότι οι κίνδυνοι από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία είναι ουσιαστικά οι ίδιοι, είτε κάποιος βρίσκεται το καλοκαίρι στην παραλία για μπάνιο, είτε στο βουνό για σκι, καθώς το κρύο δεν προστατεύει το δέρμα.

Περισσότερα...

"Πονοκέφαλος" οι συχνές αλλαγές στην τιμολόγηση φαρμάκων 
 
Οι συχνές αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων έχουν προκαλέσει κατά το τελευταία έτος σημαντικά προβλήματα στην αγορά των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη της Hellastat.

Περισσότερα...

Τα μοναχοπαίδια είναι κακομαθημένα αλλά ευτυχισμένα 
 
Είναι συχνά δύστροπα, μοναχικά και άκρως απαιτητικά, αλλά συνάμα φαίνεται ότι είναι και... ευτυχισμένα. Ο λόγος για τα «κακομαθημένα» μοναχοπαίδια, τα οποία μπορεί να έχουν αποκτήσει κακή φήμη, ωστόσο είναι περισσότερο ικανοποιημένα με τη ζωή τους από ό,τι τα παιδιά που έχουν ένα ή περισσότερα αδέλφια.

Περισσότερα...

Απλά βήματα για πιο «πράσινη» επικοινωνία 
 
Σε μια εποχή κατά την οποία η προστασία του περιβάλλοντος έχει γίνει «μόδα» - με τη θετική χροιά της λέξης - οι περισσότεροι γνωρίζουν απλούς τρόπους να κάνουν έστω και κάποιες πτυχές της καθημερινότητάς τους λίγο πιο «πράσινες»: η ανακύκλωση και η εξοικονόμηση ενέργειας με αρκετούς τρόπους είναι μόνο δύο από αυτούς.

Περισσότερα...

Ο διαβήτης μπορεί να προληφθεί... 
 
Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας των αρμόδιων οργανισμών που ασχολούνται με την «πάταξη» του διαβήτη είναι: «Ας τιθασεύσουμε τον σακχαρώδη διαβήτη τώρα».

Περισσότερα...

Οι σαρωτές σώματος στα αεροδρόμια «μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο» 
 
Οι σαρωτές που χρησιμοποιούν ακτίνες Χ για να «ξεγυμνώνουν» τους επιβάτες στα αεροδρόμια όχι μόνο τους κάνουν να αισθάνονται άβολα, αλλά πιθανότατα αυξάνουν και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, προειδοποιούν επιστήμονες στις ΗΠΑ, όπου έχουν ήδη εγκατασταθεί εκατοντάδες τέτοια μηχανήματα.

Περισσότερα...

Χαμογελαστός γεννιέσαι... δεν γίνεσαι 
 
Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται με μία ικανότητα... του γέλιου, που αποτελεί ενστικτώδη αντίδραση, σε αντίθεση με το κλάμα που το μαθαίνουμε μετά τη γέννηση.

Περισσότερα...

Χορηγούν παλαιάς γενιάς ινσουλίνη στους διαβητικούς 
 
Με πέντε μήνες καθυστέρηση πληρώνει τις ταινίες μέτρησης σακχάρου στους ασφαλισμένους του, πάσχοντες από διαβήτη, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Την ίδια στιγμή, τα δημόσια νοσοκομεία δεν χορηγούν ανάλογα ινσουλίνης τελευταίας γενιάς, προκειμένου να μειώσουν το κόστος, ενώ από τη διοίκηση του ΙΚΑ δεν έχει ρυθμιστεί το θέμα με τη χορήγηση του διαβητικού παπουτσιού.

Περισσότερα...

Σοκολάτα και... Καρδιαγειακές παθήσεις; 
 
Οι ηλικιωμένες γυναίκες που τρώνε περισσότερη σοκολάτα, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα καρδιάς, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή έρευνα.

Περισσότερα...

"Σαµποτάρουν" τον θηλασµό τα µαιευτήρια 
 
Χάνει έδαφος ο µητρικός θηλασµός στη χώρα µας καθώς τα περισσότερα µαιευτήρια δεν τον υποστηρίζουν. Σύµφωνα µε τους επιστήµονες όµως το µητρικό γάλα κατά τους πρώτους µήνες ζωής των βρεφών παίζει σηµαντικό ρόλο για τη µετέπειτα υγεία τους.

Περισσότερα...

Εντοπίστηκαν γονίδια της τσιγκουνιάς και της γενναιοδωρίας 
 
Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο -σε δύο παραλλαγές- που κάνει τους ανθρώπους λιγότερο ή περισσότερο «σφιχτούς» με τα χρήματα και γενναιόδωρους. Υπολογίζουν ότι περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους φέρει στο DNA του αυτόν τον γενετικό παράγοντα, τον οποίο έχει κληρονομήσει από τους γονείς του.

Περισσότερα...

Στο φως οι «πρωταθλητές» της υπερσυνταγογράφησης 
 
Στη διάθεση της διοίκησης του ΙΚΑ βρίσκεται η λίστα με τους «πρωταθλητές» γιατρούς και φαρμακοποιούς στην υπερσυνταγογράφηση, οι οποίοι κέρδιζαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε βάρος του Ιδρύματος. Η λίστα έχει ήδη πάρει το δρόμο για τις εισαγγελικές αρχές.

Περισσότερα...

Αλλάζει το καθεστώς κατανομής ποσοστώσεων αγελαδινού γάλακτος 
 
Αλλαγές στο καθεστώς κατανομής των ποσοστώσεων αγελαδινού γάλακτος φέρνει απόφαση που υπέγραψε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιλένα Αποστολάκη, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του κλάδου και εξασφάλισης ικανοποιητικού εισοδήματος στους κτηνοτρόφους που παράγουν το εν λόγω προϊόν.

Περισσότερα...

Δημιουργήθηκε ανθρώπινο συκώτι στο εργαστήριο 
 
Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν μικροσκοπικό ανθρώπινο συκώτι στο εργαστήριο με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων. Πρόκειται για ένα επίτευγμα στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής, το οποίο δίνει ελπίδες για περισσότερες κατά παραγγελία μεταμοσχεύσεις οργάνων στο μέλλον, ενώ παράλληλα προσφέρει νέες δυνατότητες πειραμάτων για την ανάπτυξη καλύτερων φαρμάκων για τις παθήσεις του ήπατος.

Περισσότερα...

ΕΟΦ: Μέτρα κατά της έλλειψης φαρμάκων 
 
Ο ΕΟΦ δημιουργεί και θέτει σε λειτουργία Βάση Δεδομένων για την καταχώρηση σε πραγματικό χρόνο (real time on line) των στοιχείων της ταινίας γνησιότητας του φαρμακευτικού προϊόντος που εξάγεται.

Περισσότερα...

Προγεννητικά καθορισμένη η γοητεία; 
 
Γιατί ορισμένοι άνδρες και γυναίκες είναι ολοφάνερα πιο ελκυστικοί σε σχέση με τους υπόλοιπους; Το ερώτημα απασχολεί, χρόνια τώρα, επιστήμονες και μη. Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, το μυστικό βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στο επίπεδο οξειδωτικού στρες, στο οποίο υποβλήθηκε ένας οργανισμός πριν γεννηθεί.

Περισσότερα...

Προοπτικές νέων θεραπειών για το άσθμα 
 
Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι, εκτός από τη γλώσσα, και οι πνεύμονες διαθέτουν δικούς τους «υποδοχείς γεύσης», που τους ωθούν να ανοίξουν μόλις γευτούν κάτι πικρό. Το εύρημα αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέα αποτελεσματικότερα φάρμακα κατά του άσθματος.

Περισσότερα...

Προβλέψεις για πρωτοφανείς ξηρασίες στη Μεσόγειο 
 
Οι ερευνητές κατέληξαν στις προβλέψεις αυτές χρησιμοποιώντας 22 διαφορετικά υπολογιστικά κλιματικά μοντέλα σε συνδυασμό με ένα δείκτη συνθηκών ξηρασίας και με προηγούμενες μελέτες.

Περισσότερα...

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη 
 
Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ελαιόλαδο και λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει τους μεγαλύτερους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη των μεσηλίκων, ακόμα και χωρίς θερμιδομέτρηση και απώλεια βάρους.

Περισσότερα...

Ανακαλύφθηκαν γονίδια που επηρεάζουν το σωματότυπο 
 
Δεκάδες γονίδια που φαίνεται να παίζουν ρόλο στον σωματότυπο των ανθρώπων, κυρίως των παχύσαρκων γυναικών, ανακάλυψε μια μεγάλη διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Περισσότερα...

"Ελιξίριο της ζωής" από αμινοξέα αυξάνει τη διάρκεια ζωής 
 
Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα "κοκτέιλ" αμινοξέων, που αύξησε κατά 12% τη διάρκεια της ζωής των πειραματόζωων (ποντικιών).

Περισσότερα...

Ο ΠΦΣ στηρίζει την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης 
 
Την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που αποτελεί πρόταση του Συλλόγου από τη δεκαετία του 1990, στηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Περισσότερα...

Πειραματικό εμβόλιο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής ασθενών με καρκίνο στον εγκέφαλο 
 
Ένα νέο πειραματικό εμβόλιο, το οποίο ανέπτυξαν αμερικανοί ερευνητές, αυξάνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των ασθενών που πάσχουν από την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, το γλοιοβλάστωμα.

Περισσότερα...

Το πρώτο παιδί στον κόσμο που απέκτησε μόνιμη τεχνητή καρδιά 
 
Ιταλοί γιατροί τοποθέτησαν, για πρώτη φορά στον κόσμο, μια μόνιμη τεχνητή (ρομποτική) καρδιά σε ένα αγόρι 15 ετών. Μέχρι τώρα παρόμοιες χειρουργικές επεμβάσεις είχαν πραγματοποιηθεί μόνο σε ενήλικους.

Περισσότερα...

Eκστρατεία "Γεννημένος χωρίς HIV" 
 
Έκκληση με 700.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν χάρη στην εκστρατεία "Γεννημένος χωρίς HIV", με την υποστήριξη της Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί, θα δοθεί σήμερα, 04/10, στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, μια ημέρα πριν την κρίσιμη συνάντηση για την χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Ταμείου κατά του AIDS.

Περισσότερα...

Ανακαλύφθηκε γονίδιο που σχετίζεται με την ανδρική υπογονιμότητα 
 
Γάλλοι και Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα "ελαττωματικό" γονίδιο, που διαθέτουν μερικοί άνθρωποι και το οποίο μπορεί να εξηγήσει ορισμένες ανεξήγητες περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας.

Περισσότερα...

Η κατανάλωση ελαιολάδου ως ασπίδα προστασίας για την καρδιά 
 
Η λογική χρήση μιας ποσότητας ελαιολάδου στο φαγητό και τις σαλάτες, που καταναλώνουμε κάθε μέρα, είναι ικανή να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας στην καρδιά μας.

Περισσότερα...

Η άσκηση είναι εξαιρετικά σημαντική και για τους ηλικιωμένους 
 
Η διατήρηση του μυϊκού συστήματος σε καλή κατάσταση βοηθά και τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, δήλωσε ο Ινγκο Φρομπόεζε, καθηγητής του Κέντρου Υγείας του Αθλητικού Πανεπιστημίου της Κολωνίας.

Περισσότερα...

Το άγγιγμα απαλύνει τον πόνο 
 
Το άγγιγμα μπορεί να απαλύνει τον πόνο, ακόμα και σε σημαντικό βαθμό, επειδή βοηθά τον εγκέφαλο του ατόμου να σχηματίσει καλύτερη εικόνα για το σώμα του, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Συνάντηση υπ. Υγείας, Αν. Λοβέρδου με εκπροσώπους των φαρμακοποιών 
 
Μείωση του ποσοστού κέδρους των φαρμακοποιών, ζήτησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, από τους εκπροσώπους του κλάδου, με τους οποίους συναντήθηκε στο υπουργείο. «Για να την βγάλουμε καθαρή, δεν γίνεται να μην κάνουμε υποχωρήσεις», τούς επισήμανε ο υπουργός Υγείας και υπογράμμισε ότι το ποσοστό 35%, που παίρνουν οι φαρμακοποιοί από την πώληση των φαρμάκων, αποτελεί κόκκινο πανί.

Περισσότερα...

Αποσύρεται το AVANDIA; 
 
Το φαρμακευτικό σκεύασμα AVANDIA θα αποσυρθεί από την αγορά καθώς υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες ότι το φάρμακο ευθύνεται για καρδιακά εμφράγματα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων.

Περισσότερα...

Ανακαλύφθηκαν γονίδια που σχετίζονται με το άσθμα 
 
Μια μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα ανακάλυψε σε ανθρώπους αρκετές γενετικές παραλλαγές που συνδέονται με το άσθμα. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων, αλλά, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν μπορεί να οδηγήσει σε προβλέψεις για το ποιος άνθρωπος τελικά θα εμφανίσει άσθμα.

Περισσότερα...

Νέα έρευνα εντόπισε γενετικούς παράγοντες για καρκίνο του μαστού 
 
Μια μεγάλη διεθνής ομάδα επιστημόνων, υπό τον Αντώνη Αντωνίου του Κέντρου Γενετικής Επιδημιολογίας Καρκίνου του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, ανακάλυψε μια περιοχή του γενετικού κώδικα (DNA), η οποία μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τον υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Περισσότερα...

Βρέθηκε γονίδιο που επιταχύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ 
 
Οι άνθρωποι που έχουν μια συγκεκριμένη γενετική παραλλαγή, παρουσιάζουν ταχύτερη ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε σχέση με τους υπόλοιπους, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, που ελπίζουν ότι το εύρημά τους ίσως βοηθήσει στη δημιουργία νέων φαρμάκων.

Περισσότερα...

Μικροτσίπ και ενδοφακοί χαρίζουν όραση στους τυφλούς 
 
Εμφυτεύσιμα μικροτσίπ και τηλεσκοπικοί ενδοφακοί θα «χαρίζουν» όραση σε τυφλά ή σχεδόν άτομα. Οι νέες αυτές τεχνικές, που αναπτύσσονται σε Ευρώπη και Αμερική και αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή στο εγγύς μέλλον, στοχεύουν στη βελτίωση τη όρασης ατόμων που πάσχουν από παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και της ωχράς κηλίδας.

Περισσότερα...

Νέο τεστ για έγκαιρη διάγνωση επικίνδυνης επιπλοκής της εγκυμοσύνης 
 
Μια διεθνής ερευνητική ομάδα κατάφερε να βρει ένα διαγνωστικό έλεγχο που μπορεί να προβλέψει ποιες γυναίκες θα εμφανίσουν, κατά την εγκυμοσύνη τους, την επικίνδυνη επιπλοκή της προεκλαμψίας, εβδομάδες πριν καν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Περισσότερα...

Καινοτομική αφαίρεση όγκων στους πνεύμονες με λέιζερ 
 
Μια καινοτομική συσκευή λέιζερ που καταστρέφει τελείως καρκινικούς όγκους στους πνεύμονες, μεγάλους όσο σχεδόν ένα γραμματόσημο, «σημαδεύοντάς» τους με ακτίνες φωτός που έχουν ενέργεια ισοδύναμη με 70 φούρνους μικροκυμάτων, χρησιμοποιείται με μεγάλη επιτυχία για πρώτη φορά στη Βρετανία από έναν έλληνα γιατρό, τον Γιώργο Λαδά, επικεφαλής θωρακοχειρουργό στο Βασιλικό Νοσοκομείο Μπρόμπτον του Τσέλσι, στο κεντρικό Λονδίνο.

Περισσότερα...

Βρέθηκαν γονίδια που σχετίζονται με την μυωπία 
 
Μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές, θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να χρησιμοποιηθεί ευρέως ένα φάρμακο (σε μορφή σταγόνων ή χαπιών) που θα εμποδίζει την εμφάνιση ή την εξέλιξη της μυωπίας, απαλλάσσοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από την ταλαιπωρία των φακών επαφής, των γυαλιών και των διορθωτικών επεμβάσεων με λέιζερ.

Περισσότερα...

Ελλείψεις φαρμάκων διαπιστώνει ο φαρμακευτικός σύλλογος 
 
Για ελλείψεις φαρμάκων, τις οποίες αποδίδει στην τιμολόγησή τους με πρόχειρο και βεβιασμένο, όπως αναφέρει, τρόπο κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Περισσότερα...

Το τρίψιμο των χεριών μεταξύ τους μετά το πλύσιμο, αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης 
 
Όταν τρίβουμε τα χέρια μας μεταξύ τους, για παράδειγμα σε ένα μηχάνημα στεγνώματος μιας τουαλέτας, αφού τα έχουμε πλύνει στο νιπτήρα, μπορεί άθελά μας να εξουδετερώνουμε την ωφέλεια από το πλύσιμο και να αυξάνουμε τον κίνδυνο μόλυνσης, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Περισσότερα...

Υπνωτικά και ηρεμιστικά αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου 
 
Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που παίρνουν πολλοί άνθρωποι για να καταπολεμήσουν την αϋπνία και το άγχος τους, μπορεί να συντομεύσουν τη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με μια νέα πολυετή καναδική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Kρίσιμα ερωτήματα για τον αντικαπνιστικό νόμο 
 
Στην προλήψη και τη μείωση του καπνίσματος κατά 20% τα επόμενα τρία χρόνια, στοχεύει κυρίως η απαγόρευση του καπνίσματος, που ξεκίνησε στην Ελλάδα.

Περισσότερα...

Μειώσεις έως 69% στις τιμές των φαρμάκων 
 
Μειώσεις που φτάνουν μέχρι και το 69% έδειξε ο επανέλεγχος των υπηρεσιών του ΥΠΟΙΑΝ στις τιμές των περίπου 7.000 φαρμάκων που περιλαμβάνονται στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων.

Περισσότερα...

Σήμερα το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων 
 
Σήμερα το πρωί γνωστοποίησε το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, ώς "Προαναγγελία Τιμών Ανατιμολόγησης" και όχι σαν τελικό.

Περισσότερα...

Το μεγάλο στρες μειώνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης 
 
Οι απλοί άνθρωποι το πίστευαν χρόνια τώρα, αλλά οι επιστήμονες τώρα έρχονται να το αποδείξουν. Το υψηλό επίπεδο άγχους μπορεί να καθυστερήσει αρκετά την εγκυμοσύνη μιας γυναίκας, όπως επιβεβαιώνει για πρώτη φορά μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Από την 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύσει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων 
 
Από την 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύσει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που θα αφορά στην ανατιμολόγηση του συνόλου των φαρμακευτικων σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Περισσότερα...

Η μεσογειακή διατροφή «ασπίδα» στον καρκίνο του δέρματος 
 
Στα συμπεράσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία η μεσογειακή διατροφή φαίνεται ότι συμβάλλει στον περιορισμό της εμφάνισης του καρκίνου του δέρματος, αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα "Daily Mail", σε σχετικό ρεπορτάζ της.

Περισσότερα...

Μέτρα προφύλαξης από τον "ιό του δυτικού Νείλου" 
 
Καθησυχαστικοί είναι οι επιστήμονες όσον αφορά τον "ιό του δυτικού Νείλου", μετά τα περιστατικά εγκεφαλίτιδας που παρουσιάστηκαν στη χώρα μας, συνιστώντας τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών, αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες), ενδυμάτων που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια) κ.λ.π.

Περισσότερα...

Μεγαλύτερη μέση- μεγαλύτερος κίνδυνος θανάτου σε νεαρή ηλικία 
 
Ο κίνδυνος θανάτου ενός ανθρώπου -από οποιαδήποτε αιτία- αυξάνει, όσο μεγαλώνει η περιφέρεια της μέσης του, άσχετα με το αν κάποιος είναι υπέρβαρος ή όχι, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που "χτυπάει καμπανάκι" για όσους και όσες έχουν πολύ λίπος στην κοιλιά τους, ακόμα κι αν κατά τα άλλα έχουν κανονικό βάρος.

Περισσότερα...

Επτάωρος ο ιδανικός ύπνος 
 
Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο ή περισσότερο από επτά ώρες τη μέρα (συμπεριλαμβανομένου του μεσημεριανού υπνάκου) έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, ενώ μια άλλη έρευνα διαπίστωσε όσοι στερούνται ύπνο μέσα στην εβδομάδα, καλά θα κάνουν να κοιμούνται δέκα ώρες μέσα στο σαββατοκύριακο για να αναπληρώσουν τον χαμένο ύπνο τους.

Περισσότερα...

Οι καλοί φίλοι αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής 
 
Θέλετε να έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσετε περισσότερα χρόνια και γεμάτα υγεία; Καλά θα κάνετε να αποκτήστε ένα δίκτυο φίλων, καθώς κάτι τέτοιο αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης μέχρι και 50%.

Περισσότερα...

Η καθιστική ζωή αφαιρεί χρόνια ζωής 
 
Η καθημερινή άσκηση στο γυμναστήριο ίσως αποδειχθεί ανεπαρκής να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου, αν ένας άνθρωπος περνάει την υπόλοιπη ημέρα του στον καναπέ ή στην καρέκλα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο χρόνος του καθισιού συνδέεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Περισσότερα...

Η Ελληνική διατροφή και οι οφθαλμικές παθήσεις 
 
Η διατροφή συνδέεται στενά με την υγεία των οφθαλμών ενώ η παραδοσιακή ελληνική διατροφή αναδεικνύεται σύμμαχος στη πρόληψη των οφθαλμικών παθήσεων. Όπως επισημαίνει ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνης Καφάτος, δεν είναι τυχαίο πως η υποβιταμίνωση Α είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης στις αναπτυσσόμενες χώρες και περισσότερα από 20.000 άτομα τυφλώνονται ετησίως λόγω κακής διατροφής.

Περισσότερα...

Η ανώτερη εκπαίδευση μειώνει τον κίνδυνο άνοιας 
 
Οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερο μορφωτικό επίπεδο ή συνεχίζουν να εκπαιδεύουν τον εαυτό τους, εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν άνοια, επειδή η εκπαίδευση τους επιτρέπει να αντισταθμίσουν καλύτερα τις αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλό τους με το πέρασμα των χρόνων, σύμφωνα με μια νέα έρευνα βρετανών και φινλανδών επιστημόνων.

Περισσότερα...

Οι θλιμμένοι άνθρωποι τα βλέπουν όλα γύρω τους γκρίζα 
 
Μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την αντίληψη ότι όσοι νιώθουν βαθιά θλίψη, τα βλέπουν όλα γύρω τους πιο γκρίζα - στην κυριολεξία και όχι ως σχήμα λόγου.

Περισσότερα...

"Πόθεν έσχες" στο ΕΣΥ 
 
"Πόθεν έσχες" θα πρέπει να υποβάλουν στο εξής οι διευθυντές και συντονιστές διευθυντές που υπηρετούν στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ.

Περισσότερα...

Έρευνα Πανεπιστημίου Κύπρου για την καρκινογένεση 
 
Σε αποκωδικοποίηση επιγενετικών μηχανισμών, που εμπλέκονται στην καρκινογένεση, στοχεύει το ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου Κύπρου με τίτλο "Functional and regulatory protein networks of chromatin modifying enzymes".

Περισσότερα...

Κοκτέιλ φαρμάκων μειώνει στο μισό τον αριθμό των νέων κρουσμάτων AIDS 
 
Η θεραπεία ασθενών με HIV με ένα κοκτέιλ φαρμάκων για το AIDS βοηθά να σταματήσει η περαιτέρω επέκταση της μόλυνσης και μείωσε σε περισσότερο από το μισό τον αριθμό των ανθρώπων που διαγνώστηκαν με HIV σε μία έρευνα στον Καναδά, δήλωσαν επιστήμονες.

Περισσότερα...

Η ελληνική οικογένεια... 
 
H Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη συχνότητα γάμων στην Ε.Ε μετά την Ιταλία και την Ιρλανδία, με 4,2 γάμους ανά 1.000 κατοίκους, τη χαμηλότερη συχνότητα διαζυγίων, με 1,1 διαζύγιο ανά 1.000 κατοίκους και το χαμηλότερο ποσοστό παιδιών άγαμων μητέρων, μετά την Ιταλία που είναι 5%.

Περισσότερα...

Επικίνδυνο ένα στα τρία παιχνίδια 
 
Ένα στα τρία παιχνίδια που προορίζονται για παιδιά κάτω των τριών ετών και εξετάστηκαν στα ευρωπαϊκά εργαστήρια βρέθηκε ότι περιέχουν μικρά κομμάτια που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό. Επίσης, περίπου ένα στα δέκα παιχνίδια (7,5 %) που περιέχουν βαρέα μέταλλα απέτυχαν στη δοκιμασία που αφορά τα όρια μετανάστευσης των μετάλλων.

Περισσότερα...

Σε ύφεση ο ιός του AIDS 
 
Οι νέοι επιλέγουν το ασφαλέστερο σεξ και λιγότερους ερωτικούς συντρόφους. Η επιδημία του AIDS παρουσιάζει ύφεση στους νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών σχεδόν στο ήμισυ των 25 πλέον πληγέντων από τη νόσο χωρών στον κόσμο, κυρίως στην υποσαχάρεια Αφρική λόγω της αυξημένης χρήσης του προφυλακτικού, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ κατά του AIDS (UNAIDS/ONUSIDA).

Περισσότερα...

H δεύτερη νιότη μετά τη σύνταξη 
 
Πιο υγιείς και νέοι αισθάνονται άνδρες και γυναίκες λίγο μετά τη συνταξιοδότησή τους. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και του Λονδίνου μετά από έρευνα σε 15.000 Γάλλους εργαζόμενους, οι οποίοι δηλώνουν ότι νιώθουν έως και 10 χρόνια νεότεροι λίγους μόλις μήνες μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Περισσότερα...

Με απλή εξέταση αίματος προβλέπεται ο χρόνος της εμμηνόπαυσης 
 
Ιρανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια μέθοδο, μέσω ενός απλού τεστ αίματος, για να προβλέπουν με σχετική ακρίβεια πότε μια γυναίκα θα φτάσει στην εμμηνόπαυση, επιτρέποντας έτσι στις γυναίκες να προγραμματίσουν καλύτερα ζητήματα που αφορούν την οικογένειά τους, την καριέρα τους κ.α.

Περισσότερα...

Ο χαρακτήρας είναι ζήτημα... ορμονών 
 
Ο χαρακτήρας μας είναι ζήτημα μερικών ορμονών: της τεστοστερόνης, των οιστρογόνων, της σεροτονίνης, της οξυτοκίνης, της νοραδρεναλίνης και της ντοπαμίνης. Αυτές οι ορμόνες δρουν σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου και μας κάνουν να αντιδρούμε διαφορετικά στα σήματα και τα ερεθίσματα. Από αυτές τις ορμόνες καθορίζεται, επίσης, ο τρόπος που ερωτευόμαστε, οι σχέσεις μας και οι φιλίες μας.

Περισσότερα...

Οι νέοι προτιμούν fast food 
 
Το fast food από το μαγειρευτό φαγητό προτιμά το 88% των νέων. Ωστόσο 7 στους 10 δηλώνουν πρόθυμοι να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής παρ' ότι οι συνθήκες δεν τους το επιτρέπουν λόγω του μειωμένου χρόνου που διαθέτουν. Εξάλλου, σχεδόν 4 στους 10 νέους παρουσιάζουν διαταραχές βάρους και από αυτούς το 22,66% είναι παχύσαρκοι, ενώ το 17,3% λιποβαρείς.

Περισσότερα...

Κάθε τσιγάρο στερεί 5,5 λεπτά από τη ζωή 
 
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ο αριθμός των γυναικών που καπνίζουν ξεπερνά κατά πολύ τον αντίστοιχο των αντρών, με αποτέλεσμα ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν εξ αιτίας των ασθενειών που προκαλεί το κάπνισμα, να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που προκαλεί ο καρκίνος του στήθους, επισημαίνει ο ειδικός καρδιοχειρουργός Νίκος Παπαδόπουλος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος που είναι η 31η Μαΐου.

Περισσότερα...

Ελπίδες για αντιμετώπιση του καρκίνου με υπάρχον φάρμακο 
 
Φάρμακο, που ήδη χρησιμοποιείται για άλλες ασθένειες, ίσως να αποτελεί το "κλειδί" της νέας αντιμετώπισης του καρκίνου, όχι "σκοτώνοντας" τα προσβεβλημένα κύτταρα, αλλά "ξαναπρογραμματίζοντάς" τα.

Περισσότερα...

Λουκάνικα και μπέικον βλάπτουν την καρδιά 
 
Η κατανάλωση κατεργασμένου κρέατος, όπως τα λουκάνικα και το μπέικον, αυξάνουν την πιθανότητα καρδιοπάθειας ή διαβήτη, ενώ το ακατέργαστο κόκκινο κρέας δεν φαίνεται να είναι το ίδιο επιβλαβές, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Περισσότερα...

Βρέθηκαν δύο νέα γονίδια που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ 
 
Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ερευνητές εντόπισαν δύο νέα γονίδια που φαίνεται να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών στο μέλλον.

Περισσότερα...

Γενετική προδιάθεση στα... χρέη 
 
Κάποιοι ασφαλώς θα νιώσουν λιγότερο ένοχοι για τα μεγάλα χρέη τους. Τα γονίδια ενός ανθρώπου μπορεί να επηρεάζουν το ύψος του χρέους του, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η οποία, για πρώτη φορά, υποστηρίζει ότι όσοι έχουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το οποίο συνδέεται με την παρορμητική και εθιστική συμπεριφορά, έχουν 16% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένα χρέη στην πιστωτική κάρτα τους.

Περισσότερα...

Ρομπότ σε ρόλο χειρούργου 
 
Γιατροί σε ένα βρετανικό νοσοκομείο πραγματοποίησαν την πρώτη χειρουργική επέμβαση σε καρδιά ασθενούς, χρησιμοποιώντας εξ αποστάσεως ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ. Το επίτευγμα ανοίγει περαιτέρω το δρόμο για τη ρομποτική τηλε-χειρουργική, πράγμα που σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς στο μέλλον θα μπορούν να χειρουργούνται από γιατρούς που θα βρίσκονται σε άλλους χώρους, σε άλλες πόλεις, ακόμα και σε άλλες χώρες. Απλώς ο γιατρός θα κατευθύνει από μακριά το ρομπότ που θα χειρουργεί τον ασθενή.

Περισσότερα...

ΣΦΕΕ: Λανθασμένες οι σχεδιαζόμενες νέες τιμές στα φάρμακα 
 
Την αντίδραση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) προκάλεσε η λίστα με τις σχεδιαζόμενες, νέες μειωμένες τιμές περίπου 1.500 φαρμάκων, που απέστειλαν την περασμένη Παρασκευή οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στις εταιρείες, προκειμένου οι τελευταίες να προβούν σε παρατηρήσεις.

Περισσότερα...

Συγχωνεύσεις για λόγους οικονομίας 
 
Το ενδεχόμενο να συγχωνευθούν ακόμα και νοσοκομεία μικρής δυναμικότητας, άφησε ανοιχτό η υπουργός Υγείας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στους δημοσιογράφους για τις πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνει το Υπουργείο, με στόχο το νοικοκύρεμα στον χώρο της Υγείας.

Περισσότερα...

Η τηλεϊατρική 
 
Η τηλεϊατρική είναι μια τεχνολογία που παραδοσιακά θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Περισσότερα...

Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά, κινδυνεύουν λιγότερο 
 
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 46.000 γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών και της οποίας ηγούνταν ο καθηγητής Philip Hannaford από το πανεπιστήμιο του Aberdeen, οι γυναίκες που λαμβάνουν το αντισυλληπτικό χάπι έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο ή από καρδιοπάθειες. Αυτά τα ευρήματα δημοσίευσε το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ) και αναδημοσίευσε με άρθρο του το BBC.

Περισσότερα...

Ο «άλλος» ρόλος των μικροβίων 
 
Στο σώμα μας κατοικούν πάνω από 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια, τα περισσότερα εκ των οποίων ζουν στο έντερο μας και συμβάλλουν αποφασιστικά στην διατήρηση της υγείας μας μέσα από τις λειτουργίες που εκτελούν όπως αυτές ης διάσπασης των τοξινών, της παραγωγής βιταμινών και αμινοξέων και της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Περισσότερα...

Παιδική θνησιμότητα & Λοιμώξεις 
 
Όπως μας ενημερώνει το BBC, οι λοιμώξεις αποτελούν την αιτία θανάτου για ένα στα 5 παιδιά στην Αγγλία και Ουαλία. Μάλιστα οι λοιμώξεις αυτές θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί σύμφωνα με το έγκυρο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Περισσότερα...

Η παχυσαρκία "φέρνει" εγκεφαλικό 
 
Tο παραπάνω βάρος αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ιταλική επιστημονική μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι όσο παχύτερος είναι κάποιος, τόσο πιο πολύ κινδυνεύει.

Περισσότερα...

Όλα για το παιδί... 
 
Με τη συμμετοχή 35 αρμοδίων δημοσίων και ιδιωτικών φορέων και τεσσάρων υπουργείων (Υγείας, Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης) άρχισε το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο, η συνάντηση εργασίας των φορέων και υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης για το παιδί, την οποία διοργάνωσε το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Περισσότερα...

Ο μεσημεριανός ύπνος βοηθά τη μάθηση 
 
Όπως μας ενημερώνει το περιοδικό Economist, ερευνητές δηλώνουν ότι ο μεσημεριανός ύπνος προετοιμάζει τον εγκέφαλο για μάθηση. Ήταν ήδη γνωστό ότι αυτοί που παίρνουν ένα «μεσημεριανό υπνάκο» έχουν μειωμένες πιθανότητες να πεθάνουν από παθήσεις της καρδιάς.

Περισσότερα...

Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα 
 
Έχουν περάσει 14 χρόνια από τότε που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα με την υπόσχεση ότι θα λύσουν το πρόβλημα της πείνας στον πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια η κατηγορία αυτή έχει «ανθίσει» στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου οι φτωχοί και μη παραγωγικοί, με τους σύγχρονους οικονομικούς όρους, αγρότες είχαν πολλά να κερδίσουν, σύμφωνα με τις υποσχέσεις που οι υποστηρικτές αυτής της κατηγορίας τροφίμων έδιναν.

Περισσότερα...

Το σέξ δεν έχει "ηλικία" για τους άνδρες 
 
Οι άνδρες ζουν λιγότερο από τις γυναίκες, αλλά τουλάχιστον τις ξεπερνούν στην "ηλικία του σεξ". Οι άνδρες έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα σε σχέση με τις γυναίκες να είναι σεξουαλικά ενεργοί σε μεγάλη ηλικία, ενώ η καλή υγεία αποτελεί το "κλειδί" και για τα δύο φύλα προκειμένου να έχουν μακρόχρονη σεξουαλική δραστηριότητα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Γυναίκες: Ισότητα και στο σεξ 
 
Ακρως ενδιαφέροντα αλλά και αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Σεξουαλικής Υγείας της Γυναίκας, το οποίο σε μεγάλη έρευνα σε 1.800 γυναίκες ηλικίας 34 έως 45 ετών, με τη μέθοδο του ερωτηματολογίου διαπιστώνει, ότι ένα ποσοστό που ξεπερνά το 40%, προτιμά τους μικρότερους σε ηλικία εραστές από αυτές.

Περισσότερα...

Υπάρχει "μαθηματική φόρμουλα" για τον τέλειο γάμο; 
 
Η νύφη πρέπει να είναι πέντε χρόνια πιο μικρή από το γαμπρό, να έχει ίδιο κοινωνικο-πολιτιστικό υπόβαθρο με αυτόν και να είναι πιο έξυπνη (σε ποσοστό 27%!) από αυτόν.

Περισσότερα...

Το εγκεφαλικό "απειλεί" και μικρά παιδιά 
 
Όχι μόνο οι μεγάλοι, αλλά και τα παιδιά μπορεί να πάθουν εγκεφαλικό και μάλιστα τα επεισόδια να είναι επαναλαμβανόμενα, συνήθως μέσα σε διάστημα ενός μηνός το πρώτο από το δεύτερο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα αμερικανών νευρολόγων και παιδιάτρων. Δυστυχώς, όπως επεσήμαναν, τα εγκεφαλικά περνάνε απαρατήρητα την πρώτη φορά, με συνέπεια το παιδί να μην παίρνει κάποια φαρμακευτική θεραπεία πριν συμβεί το νέο εγκεφαλικό.

Περισσότερα...

Μακριά τα παιδιά απο οθόνες... 
 
Οι γονείς που δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση ή να περνούν ώρες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή δικαιώνονται από έρευνα που συνδέει τον υπερβολικό χρόνο μπροστά σε μια οθόνη με τα προβλήματα στις σχέσεις των νέων.

Περισσότερα...

Υπό παρακολούθηση κρούσματα της νέας γρίπης σε αλλοδαπούς 
 
Από το Υπουργείο επισημαίνεται ότι «σήμερα, 17 άτομα, τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ειδικό απομονωμένο χώρο, παρακολουθούνται στενά από το ιατρικό επιτελείο και λαμβάνουν τη δέουσα θεραπεία, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Περισσότερα...

Ο ευτυχισμένος γάμος μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού 
 
Ο ευτυχισμένος γάμος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού για έναν άνδρα, ενώ ο αποτυχημένος αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά εμφάνισης εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια νέα ισραηλινή επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Μικροχειρουργικές επεμβάσεις στο εσωτερικό των αρθρώσεων με μικροκάμερα 
 
Λεπτές και εξειδικευμένες μικροχειρουργικές επεμβάσεις στο εσωτερικό των αρθρώσεων γίνονται πλέον με μικρές τομές και εισβίβαση μικροκάμερας και εργαλείων 1,9 - 4 χιλιοστών.

Περισσότερα...

Ο Χρόνιος πόνος 
 
Έρευνες που έγιναν δείχνουν ότι ο χρόνιος πόνος, που ορίζεται σαν ο πόνος που διαρκεί για 3 μήνες ή και περισσότερο, επηρεάζει πάνω από 1/3 του Ιρλανδικού πληθυσμού. Τα ευρήματα είναι μέρος των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της μελέτης PRIME που έλαβε χώρα στην Ιρλανδία και αφορούσε την αξιολόγηση και τις επιδράσεις του χρόνιου πόνου, αλλά και του κόστους, στον Ιρλανδικό πληθυσμό.

Περισσότερα...

Τεστ αίματος για την ποιότητα των ωαρίων 
 
Οι γυναίκες θα γνωρίζουν σύντομα πόσα ωάρια έχουν στις ωοθήκες τους με ένα απλό τεστ αίματος, το οποίο, όπως δήλωσαν οι αυστραλοί ερευνητές που το ανακάλυψαν, θα φέρει επανάσταση στη θεραπεία γονιμότητας και στον οικογενειακό προγραμματισμό.

Περισσότερα...

Η Μοριακή βάση του πάχους 
 
Όπως μας ενημερώνει το CORDIS (η Ευρωπαϊκής πύλη για την Έρευνα και Ανάπτυξη), περίπου 7 στους 1000 νοσηρά παχύσαρκους ανθρώπους χάνουν ένα μέρος του DNA τους (γενετικό υλικό) που περιέχει περίπου 30 γονίδια. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» (το κορυφαίο ίσως επιστημονικό περιοδικό).

Περισσότερα...

Νέες τεχνικές για αντικαρκινικές θεραπείες 
 
Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν βιοανιχνευτές που εντοπίζουν τις διάφορες μορφές καρκίνου που παρουσιάζουν οι ασθενείς, χρησιμοποιώντας το DNA των καρκινικών όγκων, πράγμα το οποίο επιτρέπει την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ.

Περισσότερα...

Τα παιδιά που περνάνε ώρες με τον παππού και τη γιαγιά, παχαίνουν περισσότερο 
 
Όσα παιδιά περνάνε κατά τακτά χρονικά διαστήματα με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Νέα από το «Μέτωπο» της πανδημίας 
 
Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (European Centre for Disease Prevention & Control) στις 12 Φεβρουαρίου 2010, όσο αφορά την πανδημία της γρίπης:

Περισσότερα...

Ελπίδες για τη θεραπεία του διαβήτη 
 
Μια νέα ανακάλυψη στο χώρο της ιατρικής, από την ομάδα του δρα Κωνσταντίνου Πολυχρονάκου του Πανεπιστημίου Μαγκίλ (McGill) και από την ομάδα του Πανεπιστημίου στης Καλιφόρνιας (UCSF) φέρνει ελπίδα πως ο διαβήτης μπορεί να γίνει μια ιάσιμη ασθένεια.

Περισσότερα...

ΕΛΚΕΚΑ για επικίνδυνη χημική ουσία στα πλαστικά 
 
Επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών είναι, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Αμερικάνικης Ένωσης Καταναλωτών, η χημική ουσία Δισφαινόλη-Α που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών δοχείων αποθήκευσης τροφίμων αλλά και πλαστικών μπουκαλιών.

Περισσότερα...

Συνέδριο με θέμα την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου για τα παιδιά 
 
Συνέδριο με θέμα την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου για τα παιδιά οργανώνουν αύριο στην Αθήνα το Ίδρυμα Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα.

Περισσότερα...

Πρόληψη κατά του καπνίσματος στα σχολεία 
 
Για την πρόληψη του καπνίσματος στα σχολεία, μίλησαν η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και ο καθηγητής Γκρεγκ Κόνολι, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και Διευθυντής του προγράμματος Έρευνας για τον έλεγχο του καπνίσματος.

Περισσότερα...

Μα, τι λέτε; Χοντρό το παιδί μου; 
 
Οι μισές μητέρες και οι τέσσερις στους δέκα πατέρες δεν αναγνωρίζουν ότι το τετράχρονο ή πεντάχρονο παιδί τους είναι παχύσαρκο, ενώ το 75% των μαμάδων και το 77% των μπαμπάδων δεν αναγνωρίζουν ότι τα παιδιά τους έχουν βάρος παραπάνω από το κανονικό, είναι δηλαδή υπέρβαρα, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Περισσότερα...

Η εξατομικευμένη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης ο μελλοντικός στόχος των επιστημόνων 
 
Στην εξατομικευμένη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης στοχεύουν πλέον οι επιστήμονες. Η πρακτική της χορήγησης του ιδίου φαρμάκου σε όλους του ασθενείς έχει ως συνέπειες αφενός να μην είναι αποτελεσματικό το φάρμακο στις 7 από τις 10 περιπτώσεις, οπότε να χορηγείται ένα άλλο, αφετέρου να υπάρχουν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Περισσότερα...

Οι Νέες τεχνολογίες στην μάθηση 
 
Όλο και περισσότεροι γονείς εκφράζουν την ανησυχία τους για το κατά πόσο η νέα τεχνολογία, δηλαδή οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, επηρεάζουν την ικανότητα των παιδιών τους στο να γράφουν με μολύβι ή στυλό.

Περισσότερα...

Το πράσινο τσάι και οι ευεργετικές του ιδιότητες 
 
H άποψη των ειδικών από το πανεπιστήμιο της Taiwan είναι, οτι το πράσινο τσάι μπορεί να μας προστατέψει από τον καρκίνο των πνευμόνων. Αυτό το στηρίζουν σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 500 άνθρωποι, καπνιστές και μη καπνιστές, οι οποίοι κατανάλωναν τουλάχιστο μια κούπα πράσινο τσάι την ημέρα.

Περισσότερα...

Μεσογειακή δίαιτα & Καρκίνος του στομάχου 
 
Όπως μας ενημερώνει ένα από τα σημαντικότερα και εγκυρότερα διεθνή πρακτορεία, το πρακτορείο REUTER, η Μεσογειακή δίαιτα φαίνεται ότι προστατεύει τον οργανισμό μας από τον καρκίνο του στομάχου.

Περισσότερα...

Τα νέα από την «Μάχη» ενάντια στον Η1Ν1 
 
Όπως μας ενημερώνει το BBC, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) σκέφτεται να αναθεωρήσει τους χειρισμούς του, όσο αφορά την διαχείριση της πανδημίας για τον ιό HIN1, όταν αυτή τελειώσει. Ο Π.Ο.Υ κατηγορείται από ορισμένους Ευρωπαίους πολιτικούς ότι υπερέβαλε, όσο αφορά τους κινδύνους που προέρχονται από την πανδημία που προκάλεσε ο συγκεκριμένος ιός.

Περισσότερα...

Η λαιμαργία βλάπτει σοβαρά την υγεία 
 
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Jennifer Nelson από την Mayo Clinic των ΗΠΑ, οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες τροφής όταν βρίσκονται «αντιμέτωποι» με μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Ακόμα και τα παιδιά ηλικίας έως και 2 ετών επηρεάζονται όταν βρίσκονται μπροστά σε μεγάλες μερίδες τροφής, αναφέρει η αρθρογράφος.

Περισσότερα...

«Ουδέν Κακό αμιγές Καλού» 
 
Το παραπάνω ρητό φαίνεται να επιβεβαιώνεται μετά από έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, η οποία δείχνει ότι αυτοί που πάσχουν από την νόσο του Alzheimer έχουν μειωμένες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο.

Περισσότερα...

Με τέστ αίματος η διάγνωση του φύλου 
 
Ένα τεστ αίματος που γίνεται στην αρχή της εγκυμοσύνης παρέχει με μεγάλη ακρίβεια τη διάγνωση σχετικά με το φύλο του παιδιού που θα γεννηθεί, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα. Η νέα μέθοδος καθιστά έτσι περιττή τη διενέργεια υπερηχογραφήματος στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Περισσότερα...

Μεγαλύτερη έμφαση στην υγεία και όχι στην ασθένεια του Καρδιαγγειακού 
 
Όπως μας ενημερώνει η Heart Organization, η ετήσια αναφορά της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Ένωσης (American Heart Association) εστιάζει την προσοχή της περισσότερο στα θέματα που αφορούν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, παρά στις ασθένειες που το πλήττουν.

Περισσότερα...

Νέες εξελίξεις στην θεραπεία των παθήσεων του πνεύμονα 
 
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πνεύμονα (European Lung Foundation), σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη, εντοπίστηκαν πέντε νέες γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με την λειτουργία και την υγεία των πνευμόνων.

Περισσότερα...Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.