Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 18:20
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Ευ Ζήν
Απλές δραστηριότητες που βοηθούν την υγεία
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Pharmaceutical Executive Europe   
Δημοσιεύθηκε: Στις 29/09/2008 ώρα: 10:20
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Όπως είναι γνωστό μόνο οι μισοί από τους υγιείς Ευρωπαίους και Αμερικάνους ακολουθούν τις οδηγίες που αφορούν την δημόσια υγεία και κάνουν αεροβικές ασκήσεις μέτριας ή μεγαλύτερης έντασης για 30 λεπτά την ημέρα 5 φορές την εβδομάδα, μας ενημερώνει το περιοδικό Pharmaceutical Executive Europe (8 Σεπτεμβρίου 2008).
Είναι επίσης γνωστό ότι η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για το καρδιοαγγειακό σύστημα.

Το να ανεβαίνουμε σκαλιά είναι μια ανέξοδη μέθοδος για να ασκείται κανείς. Πράγματι, όπως μας ενημερώνει το περιοδικό, ο Dr. Philippe Meyer και οι συνεργάτες του, από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γενεύης στην Ελβετία, απέδειξαν στο συνέδριο τουESCC ότι, το να χρησιμοποιεί κάποιος τα σκαλοπάτια αντί του ασανσέρ στην δουλειά, βελτιώνει την «σύνθεση» του σώματος, την αρτηριακή πίεση καθώς και το προφίλ των λιπιδίων του αίματος.

Η ερευνητική ομάδα «στρατολόγησε» 77 υγιείς εργαζόμενους, που έκαναν μια καθιστική ζωή. Οι εργαζόμενοι που επιλέχτηκαν συμφώνησαν να κάνουν χρήση των σκαλοπατιών αποκλειστικά για 12 εβδομάδες όταν αυτοί ήταν στην εργασία τους. Οι 69 εργαζόμενοι έφεραν σε πέρας αυτή την «αποστολή». Οι μετρήσεις από αυτή την άσκηση έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι παρουσίασαν 15% μείωση σε όλους τους παράγοντες κινδύνους που αφορούν την θνησιμότητα. Επιπρόσθετα τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, οι εργαζόμενοι αυτοί παρουσίασαν στατιστικά σημαντική μείωση στην περιφέρεια της μέσης (- 1.8%), στο βάρος (- 0.7%), στην μάζα λίπους (-1.7%), την διαστολική πίεση αίματος (- 2.3%) και την χοληστερόλη LDL (- 3.9%).

Οι συντάκτες δηλώνουν ότι αυτά τα συμπεράσματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές συνέπειες για την δημόσια υγεία και θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μια μεγαλύτερη τυχαίοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που θα πραγματοποιηθεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Αν σε αυτά τα ευρήματα προσθέσουμε και παλαιότερα που αφορούν τον τρόπο ζωής, την διατροφή, το στυλ εργασίας, κλπ, θα μπορούσαμε αβίαστα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα, για άλλη μια φορά, ότι το ζήτημα της υγείας δεν αφορά μόνο την ασθένεια και την αντιμετώπιση της, αλλά το τι κάνουμε όταν είμαστε υγιείς για να μην αρρωστήσουμε. Το τελευταίο συνδέεται άμεσα με τον σύγχρονο και «πολιτισμένο» τρόπο ζωής που η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων έχει επιλέξει. Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες και κοινότητες (όπως αυτή των μοναχών, για παράδειγμα), που τρέφονται και λειτουργούν στην καθημερινότητα τους διαφορετικά, οι ασθένειες του σύγχρονου «πολιτισμού» (καρκίνος και ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος) είναι ανύπαρκτες.

Και για να προλάβω όσους διερωτηθούν: «τι να κάνουμε δηλαδή, να γίνουμε όλοι μοναχοί ή ερημίτες»; «Ίσως να μην αξίζει έτσι η ζωή», θα απαντήσω ότι, υπάρχει και το «Αριστοτέλειο» μέτρο, η αναζήτηση δηλαδή της ισορροπίας, η αναζήτηση της δυνατότητας να προχωρήσουμε σε αυτό που καλείται βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, που υπηρετεί τον άνθρωπο, και όχι στην κατεύθυνση που ο άνθρωπος υπηρετεί την οικονομία.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.