Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 18:18
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Ευ Ζήν
Η απληστία στην διατροφή μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Πηγή: Health.com   
Δημοσιεύθηκε: Στις 21/12/2009 ώρα: 13:31
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Όπως μας ενημερώνει το site Health.com, αν και η εκστρατεία ενάντια στο κάπνισμα έχει φέρει θετικά αποτελέσματα στον αγώνα για μείωση των ασθενειών που συνδέονται με αυτή την βλαβερή συνήθεια, τα θετικά αυτά αποτελέσματα τείνουν να εξαφανιστούν από την επιδημία παχυσαρκίας που πλήττει την σύγχρονη κοινωνία μας.
Έτσι, και σύμφωνα με το συγκεκριμένο site, αναμένεται ότι ένας τυπικός ενήλικας 18 ετών, το 2020, θα κερδίσει 0,31 έτη κατά μέσο όρο από την μείωση του καπνίσματος και θα χάσει 1,02 έτη λόγω της παχυσαρκίας. Αναμένεται δηλαδή ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα χάσουμε 0,71 έτη κατά μέσο όρο από το προσδόκιμο επιβίωσης εξαιτίας της παχυσαρκίας, μας λέει το New England Journal of Medicine.

Σύμφωνα με την μελέτη, αν οι ενήλικες των ΗΠΑ δεν ήταν καπνιστές και είχαν κανονικό βάρος, τότε το προσδόκιμο επιβίωσης θα αύξανε κατά 3,12 έτη, ενώ κατά 5,16 έτη θα αυξάνονταν τα επιπλέον ποιοτικά έτη ζωής, τα χρόνια δηλαδή που οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν επιπλέον χωρίς καμία ανικανότητα (quality-adjusted years). Σύμφωνα πάντα με την μελέτη, αναμένεται ότι το 2020 το κάπνισμα θα μειωθεί κατά 21%, ενώ το 45% του πληθυσμού θα είναι παχύσαρκο.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, το κάπνισμα σχετίζεται με ασθένειες των πνευμόνων και του καρδιαγγειακού, ενώ η παχυσαρκία με τον διαβήτη, τα εγκεφαλικά και διαταραχές του ύπνου. 

Φαίνεται όμως ότι έχουμε μάθει σε ένα τρόπο ζωής όπου η απόκτηση των κακών και ανθυγιεινών τρόπων συμπεριφοράς είναι μέρος της γενικότερης συμπεριφοράς μας. Η μάχη ενάντια στις παραπάνω, αλλά και σε πολλές άλλες συμπεριφορές, συνδέεται άρρηκτα με τον ευρύτερο τρόπο που εργαζόμαστε, διασκεδάζουμε, επικοινωνούμε, σκεπτόμαστε και γενικά ζούμε. Για να καταλάβουμε τον παραλογισμό αυτού του τρόπου ζωής, αρκεί να σημειώσουμε για άλλη μια φορά ότι, αν συνεχίσουμε έτσι, θα απαιτούνται πάνω από το 25% του ΑΕΠ για να αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες και ανικανότητες που θα προκαλούμε στους εαυτούς μας κατά την διάρκεια της ζωής μας.

Πως μπορεί λοιπόν κάποιος να χαρακτηρίσει εκείνο το ζωικό είδος, που λειτουργεί αυξάνοντας την ένταση στην καθημερινότητα της ζωής του, υποθηκεύοντας το προσδόκιμο επιβίωσης, την ποιότητα ζωής κατά την τρίτη ηλικία, αλλά και την καταστροφή του υπέροχου περιβάλλοντος που η φύση δημιούργησε;
Διαλέξτε επίθετο και...
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.