Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 18:00
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Υγεία & Ευ Ζήν
Ντόπινγκ - Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;
Επιμέλεια: Δ. Πανταζής - Φαρμακοποιός 
Δημοσιεύθηκε: Στις 21/04/2008 ώρα: 11:23
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Η παραπάνω φράση έχει γίνει πολλές φορές η αιτία να παραβιαστούν και να καταπατηθούν βασικές ηθικές αρχές και ανθρώπινες αξίες. Στο όνομα ενός ανώτερου σκοπού, πολλές φορές πανανθρώπινου, έχουν διαπραχθεί και δικαιολογηθεί φριχτά εγκλήματα και πρακτικές, που τελικά καταλήγουν να σκοτώνουν ή να εξαφανίζουν και τις αγνές προθέσεις αυτών που διατείνονταν ότι ήθελαν να επιτύχουν «υψηλότερους» εθνικούς, πνευματικούς, θρησκευτικούς ή ακόμα και ερωτικούς σκοπούς. Πόσα εγκλήματα έχουν γίνει πράγματι στο όνομα της αγάπης;
Αυτή η φράση ήλθε και πάλι στο νου μου όταν άκουσα κάποιον «επαΐοντα» περί τα αθλητικά να δηλώνει ότι πρέπει να αποφασίσουμε ανάμεσα στα μετάλλια με ντόπα ή στον καθαρό αθλητισμό, αλλά χωρίς μετάλλια. Το ερώτημα του κυρίου αυτού (δεν είναι ανάγκη να αναφέρουμε το όνομα του) δεν είναι κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαίο ή «σποραδικό». Η εντύπωση που έχω για την Ελληνική κοινωνία και για τον τρόπο που όλοι μας αντιμετωπίζουμε την καθημερινή πραγματικότητα (άλλος σε μικρότερο και άλλος σε μεγαλύτερο βαθμό) είναι ότι έχουμε επιλέξει την «ντόπα» σαν μέθοδο ζωής.

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων και ένα μεγάλο μέρος των «καλλιτεχνών», έχει επιλέξει την «βαβούρα» και τον «κοινωνικό σχολιασμό», σαν μέσα που μπορούν να εκτινάξουν τα νούμερα τηλε-θέασης, και όχι την ενημέρωση ή την ψυχαγωγία (με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου), που οδηγεί σε υπεύθυνους και ενημερωμένους πολίτες. Εξ’ άλλου τα νούμερα τους δικαιώνουν. Έχουν δημιουργήσει ένα σύγχρονο τηλε-Κολοσσαίο όπου κατασπαράσσονται, όχι οι Χριστιανοί, άλλα οι ψυχές των συμμετεχόντων και πολλές φορές των τηλεθεατών που συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία. Να θυμίσω, για να μην μου πείτε ότι υπερβάλω, την υπόθεση Βαρθολομαίου ή την υπόθεση Ζαχόπουλου πιο πρόσφατα, σαν μερικά από τα πλέον ακραία παραδείγματα τηλε-κανιβαλισμού.

Φυσικά, και για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν και πολύ καλές εκπομπές (ενημερωτικές ή ψυχαγωγικές), νεότερες και παλαιότερες, που έχουν γίνει «εμπορική επιτυχία», πράγμα που αποδεικνύει ότι το εμπορικό μπορεί να είναι και ποιοτικό. Το πρόβλημα φαίνεται όμως ότι βρίσκεται στο κόστος, τον κόπο και την δημιουργικότητα που απαιτεί η ποιότητα και στο γεγονός ότι η «πλειοψηφία» επιλέγει αυτό που λέγεται εύκολο, γρήγορο κέρδος, άρα δεν επενδύει στην παραγωγή του ποιοτικού που χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια και πιθανώς αφήνει και μικρότερο κέρδος.

Οι περισσότεροι πολιτικοί έχουν επιλέξει τον ξύλινο λόγο και τις «ατάκες», που μπορούν να ενθουσιάσουν τους οπαδούς και τους επιτρέπουν να αποφύγουν το πολιτικό κόστος, και όχι τον διάλογο, ή την επεξεργασία θέσεων και την δημοκρατική αντιπαράθεση απόψεων που εκπαιδεύει και διαπαιδαγωγεί τους πολίτες, και το κυριότερο παράγει πολιτική. ¶νθρωποι που δεν ακούν καν τι λεει ο συνομιλητής τους. Το κύριο θέμα εξ’ άλλου δεν είναι η ανταλλαγή  απόψεων και η διαφώτιση του ζητήματος ή του προβλήματος από την σκοπιά του καθενός, αλλά η κατατρόπωση του αντιπάλου και το ανέβασμα του «ηθικού» των «οπαδών». Θα μπορούσα να αναφέρω μια πλειάδα πολιτικών και χαρακτηριστικών στιγμών τους στο «γυαλί», αλλά δεν θέλω να μπω σε αυτή την διαδικασία που δεν έχει νόημα αφού «ούτως ή άλλως», περισσότερο υπεύθυνοι είναι όσοι τους στέλνουν στην βουλή παρά αυτοί οι ίδιοι.

Οι περισσότεροι (;) αθλητές «θυσιάζονται» μαζί με τους προπονητές τους και «αναγκάζονται» να ντοπαριστούν για να μας κάνουν «υπερήφανους» σαν Έλληνες. Και το κυριότερο προσπαθούν να αποτελειώσουν και ότι έχει απομείνει από το μυαλό μας, λέγοντας δικαιολογίες και δημιουργώντας επιχειρήματα που δεν στέκουν σε καμία λογική, κοινή ή όχι.

Θα μπορούσε κανείς να συνεχίσει τον κατάλογο με επιχειρηματίες, διάφορους «πνευματικούς» ηγέτες που περιφέρονται στα κανάλια για λίγη τηλε-θέαση και άλλες φιγούρες που ανήκουν σε διάφορες επαγγελματικές ή κοινωνικές κατηγορίες, αλλά δεν έχει κανένα νόημα γιατί στην ουσία το πρόβλημα αφορά τον καθένα από εμάς. Είναι τραγικό να ακούς ότι γονείς απαιτούν να ντοπαριστούν τα παιδιά τους προκειμένου να επιτύχουν τους «υψηλούς» στόχους, που αυτοί έβαλαν για αυτά. Είναι ακόμη τραγικότερο να ακούγεται ότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο παρελθόν, το 55% των νέων αθλητών που ρωτήθηκαν, ήταν διατεθειμένοι να ντοπαριστούν και να διακινδυνεύσουν την υγεία τους προκειμένου να επιτύχουν υψηλές επιδόσεις.

Το πρόβλημα τελικά δεν είναι οι άλλοι, αλλά εμείς οι ίδιοι. Και το σπουδαιότερο ακόμη είναι ότι, πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχουμε χάσει το μέτρο, για αυτό και ΔΕΝ είναι ούτε οι σκοποί ούτε τα μέσα άγια. Η «ντόπα» της καθημερινότητας είναι η ματαιοδοξία και η απληστία για «αναγνώριση» και «ευζωία», σαν αντίβαρο στην έλλειψη προσωπικότητας και σε κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη της. Το πρόβλημα είναι ο αθλητής ή ο πολιτικός ή ο πολίτης που καταθέτει την άποψη του τεκμηριωμένα ή καταγγέλλει την παρανομία και δεν την κουκουλώνει με μαεστρία «προδίδοντας» την ομάδα του, το κόμμα του, την πατρίδα του. «¶ξιος» είναι όποιος «τα κατάφερε» και δεν τον καταλάβανε.  

Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι είμαστε ότι επανειλημμένα κάνουμε, γι’ αυτό και η αρίστευση δεν είναι μια πράξη, αλλά μια συνήθεια. Αν κάνουμε ανδρείες πράξεις θα είμαστε γενναίοι, και αν κάνουμε δίκαιες πράξεις, δίκαιοι, έλεγε ο μεγάλος Σταγειρίτης φιλόσοφος. Ας κοιτάξει λοιπόν ο καθένας από εμάς ποιες είναι οι συνήθειες του, και θα διαπιστώσει τι πράγματι είναι. Είναι ένα πρώτο, αλλά σημαντικό, βήμα για ουσιαστικότερες αλλαγές που όλοι έχουμε ανάγκη.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & ¶ντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.