Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020 21:50
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Υπέρταση
Η πίεση πρέπει να μετριέται και στα δύο χέρια
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo.gr 
Πηγή: Υγεία - Τα Νέα   
Δημοσιεύθηκε: Στις 31/01/2012 ώρα: 11:32
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης πρέπει να γίνεται και στα δύο χέρια, διότι η διαφορά στις τιμές της ανάμεσά τους μπορεί να υποδηλώνει πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.

Όπως γράφουν στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», όταν η διαφορά ανάμεσα στα δύο χέρια είναι μεγάλη, υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο αγγειακής νόσου και θανάτου.

Αν και οι ισχύουσες οδηγίες από τις διεθνείς καρδιολογικές εταιρείες είναι να μετριέται η αρτηριακή πίεση και στα δύο χέρια, αυτό σπανίως γίνεται στην καθημερινή πρακτική.

Ο δρ Κρίστοφερ Κλαρκ και οι συνεργάτες του, από το Κολέγιο Ιατρικής & Οδοντιατρικής Peninsula στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, αξιολόγησαν συνδυαστικά 28 προγενέστερες μελέτες επί του θέματος - έκαναν, δηλαδή, μία συνδυαστική μετα-ανάλυση, όπως λέγεται αυτού του είδους η έρευνα.

Οι περισσότεροι εθελοντές που συμμετείχαν στις 28 μελέτες διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν στο μέλλον υπέρταση, ενώ στον έναν στους τρεις ο κίνδυνος υπέρτασης ήταν φυσιολογικός.

Το γενικό συμπέρασμα της μελέτης ήταν πως όταν η συστολική πίεση (ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) διαφέρει κατά 10 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmHg) ανάμεσα στα δύο χέρια, το άτομο διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να πάσχει από ασυμπτωματική περιφερική αγγειοπάθεια.

Όταν, όμως, η διαφορά της συστολικής πίεσης φτάνει στα 15 mmHg, σημαίνει αυξημένο κίνδυνο να υπάρχει νόσος στα αγγεία του εγκεφάλου, καθώς και αυξημένο (κατά 70%) κίνδυνο θανάτου από καρδιολογικά αίτια και αυξημένο (κατά 60%) κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία.

Πρακτικά, τα ευρήματα αυτά σημαίνουν πως ένας άνθρωπος με μεγάλη διαφορά στην πίεση ανάμεσα στα δύο χέρια, πιθανώς διατρέχει υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού, εμφράγματος και θανάτου από αυτά - και γι' αυτό πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις και, αν διαπιστωθεί πως όντως έχει πρόβλημα, να υποβληθεί στην ενδεδειγμένη θεραπεία.

Περιφερική αγγειοπάθεια
Η περιφερική αγγειοπάθεια είναι η στένωση και σκλήρυνση των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα όλο το σώμα, εκτός από την καρδιά και τον εγκέφαλο. Συνήθως χρησιμοποιείται ως όρος ταυτόσημος με την αγγειοπάθεια στα πόδια.

Η νόσος συχνά δεν έχει συμπτώματα, ενώ η ύπαρξή της συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Η έγκαιρη διάγνωση της περιφερικής αγγειοπάθειας έχει ζωτική σημασία, διότι παρέχει τη δυνατότητα για λήψη μέτρων, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η ρύθμιση της αρτηριακής πιέσεως ή η λήψη στατινών (είναι τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη).

Να γίνει ρουτίνα
Ο δρ Κλαρκ δήλωσε πως τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν την ανάγκη να γίνει πλέον ρουτίνα η μέτρηση της αρτηριακής πιέσεως και στα δύο χέρια.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης σχολίασαν στην ίδια επιθεώρηση οι καθηγητές Ρίτσαρντ Τζ. ΜακΜάνους και Τζόναθαν Μαντ, από τις ιατρικές σχολές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ αντιστοίχως.

«Η μετα-ανάλυση αυτή υποστηρίζει τις ισχύουσες οδηγίες (για μέτρηση της πιέσεως και στα δύο χέρια)», έγραψαν. «Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να ξεκαθαριστεί εάν οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των χεριών απαιτούν επιθετική αντιμετώπιση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου».

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν, «η αξιολόγηση των διαφορών πρέπει να αποτελέσει τμήμα της καθημερινής πρακτικής και να πάψουν να αγνοούνται οι ισχύουσες συστάσεις».

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.