Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 18:37
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Υπέρταση
Υπέρταση: Η αύξηση της πίεσης του αίματος ΔΕΝ είναι αθώα
Επιμέλεια: Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη 
Δημοσιεύθηκε: Στις 28/02/2008 ώρα: 10:53
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Πότε ένας άνθρωπος είναι υπερτασικός; Ποια τα συμπτώματα της υψηλής πίεσης αίματος; Είναι σημαντικό το ετήσιο προληπτικό ιατρικό check up, να περιλαμβάνει την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης από τον Ειδικευμένο Παθολόγο; Από τι κινδυνεύει ο υπερτασικός; Η μέτρηση της πίεσης από τα αυτόματα πιεσόμετρα στο σπίτι, είναι ακριβής;

1. Πότε ένας άνθρωπος είναι υπερτασικός;
Σε κατά τα λοιπά υγιείς ανθρώπους , όταν ο μέσος όρος των μετρήσεων της διαστολικής πίεσης («μικρή» πίεση), είναι μεγαλύτερος ή ίσος από 90mmHg, όπως μετράται με ειδικά όργανα, τα επαγγελματικά ιατρικά πιεσόμετρα. Υπέρταση έχετε επιπροσθέτως και όταν ο μέσος όρος των μετρήσεων της συστολικής πίεσης («μεγάλη» πίεση), είναι μεγαλύτερος ή ίσος από 140mmHg.

Σε περίπτωση που υπάρχουν παθολογικά ευρήματα κατά την κλινικοεργαστηριακή εξέταση, όπως αυξημένο σάκχαρο, χοληστερόλη, καρδιακή ή νεφρική πάθηση, τα όρια αυτά είναι συχνά πιο αυστηρά. Επομένως σε αυτές τις περιπτώσεις, μόνο ο καλός κλινικός ιατρός μπορεί να καθορίσει τα ιδανικά επίπεδα πίεσης. Η ελληνική τακτική της παρακολούθησης της πίεσης στο φαρμακείο, είναι λανθασμένη, διότι τα κοινά όρια της πίεσης, συχνά δεν ισχύουν για πολλά άτομα.
Μία μόνο παθολογική τιμή δεν θέτει την διάγνωση της υπέρτασης, αποτελεί όμως ένδειξη για περαιτέρω μετρήσεις.

2. Ποια τα συμπτώματα της υψηλής πίεσης αίματος;
Συχνά η αύξηση της πίεσης δεν συνοδεύεται από κανένα σύμπτωμα, δια τούτο και η υπέρταση έχει χαρακτηριστεί ως ο ύπουλος δολοφόνος. Άλλες φορές παρουσιάζονται πονοκέφαλος, μουδιάσματα, εμετοί, κακουχία, αίσθημα ταχυκαρδίας, ζάλη.

3. Είναι σημαντικό το ετήσιο προληπτικό ιατρικό check up, να περιλαμβάνει την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης από τον Ειδικευμένο Παθολόγο;
Κάθε έτος, πρέπει να εξετάζεστε κλινικά από τον μαχόμενο ειδικό παθολόγο, εξέταση η οποία περιλαμβάνει, την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Είναι πολύ σημαντική η ετήσια προληπτική παθολογική εξέταση, όχι μόνο για την πρώιμη ανίχνευση της υπέρτασης σε άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα και τον εξατομικευμένο καθορισμό των επιπέδων των πιέσεων που πρέπει να έχει ο κάθε οργανισμός, ανάλογα με την συνολική κατάσταση της υγείας του, αλλά και για τον εντοπισμό των ατόμων, που ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για να αναπτύξουν αργότερα υπέρταση.
Πολλά από τα άτομα αυτά, θα επωφεληθούν από προληπτικά προγράμματα πρόληψης της υπέρτασης.

4. Από τι κινδυνεύει ο υπερτασικός;
Η υπέρταση προκαλεί βλάβες σε όλα τα ζωτικά όργανα. Χωρίς την ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή, ο υπερτασικός κινδυνεύει από εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική πάθηση, απόφραξη καρδιακής αρτηρίας, διαταραχές οράσεως και άλλες παθήσεις. Ο κίνδυνος δυσμενών επιπλοκών είναι μεγαλύτερος, εάν ο υπερτασικός καπνίζει, έχει υψηλή χοληστερόλη αίματος, καταναλώνει αυξημένη ποσότητα αλκοόλ ή πάσχει από ορισμένα νοσήματα όπως σακχαρώδη διαβήτη, αποφρακτική αγγειοπάθεια, μεταβολικό σύνδρομο.

5. Υπάρχει σήμερα αποτελεσματική θεραπεία που προλαμβάνει τις ανωτέρω μοιραίες επιπλοκές;
Ένα από τα αίτια της αύξησης του μέσου όρου ζωής στις αναπτυγμένες χώρες, είναι η ανακάλυψη αποτελεσματικών θεραπειών της υπέρτασης, που προλαμβάνουν τις επιπλοκές, οι οποίες προαναφέρθηκαν.
Ο άνθρωπος, που ενώ πρέπει να λάβει αγωγή δεν λαμβάνει, αυτοκτονεί σιωπηλώς.

6. Η μέτρηση της πίεσης από τα αυτόματα πιεσόμετρα στο σπίτι, είναι ακριβής;
Λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας τα καλά αυτόματα πιεσόμετρα μπράτσου, έχουν σημαντικά βελτιωθεί σε αξιοπιστία.
Πρέπει όμως, να προσέχετε να είναι το νούμερό σας, δηλ. να έχουν κατασκευαστεί για την δική σας περιφέρεια αριστερού μπράτσου, την οποία μπορείτε να μετρήσετε και μόνοι σας με κοινό μέτρο ράφτου. Η περιφέρεια αυτή πρέπει να αναγράφεται στο πιεσόμετρο, που έχετε αγοράσει, στο κουτί, στην περιχειρίδα ή στο φύλλο οδηγιών.

Εάν χάσετε ή πάρετε κιλά αύριο, η περιφέρεια μπράτσου σας ενδέχεται να μεταβληθεί και το πιεσόμετρο, που σας ταιριάζει σήμερα, να μην είναι κατάλληλο για εσάς, αύριο.

Επίσης πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσης και το πιεσόμετρο να είναι καλά ρυθμισμένο. Οι μετρήσεις αυτές, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα υδραργυρικά επαγγελματικά πιεσόμετρα ακριβείας και την μέτρηση από εμάς, όμως ο ρόλος τους είναι σημαντικός σε συμπληρωματική βάση, διότι παρόλο που δεν έχουν την αξιοπιστία των μετρήσεων που σας κάνουμε με ειδικά επαγγελματικά πιεσόμετρα στο ιατρείο μας, βγάζουμε, εμείς οι ειδικοί ιατροί μετά από μελέτη τους, σημαντικά συμπεράσματα για τις πιέσεις με τις οποίες λειτουργεί ο οργανισμός σας στον φυσικό του χώρο. Μην αμελείτε να μας προσκομίζετε λοιπόν, και δικές σας μετρήσεις, τις οποίες μετράτε στο σπίτι, εκτός των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, που περιοδικά, σας συστήνουμε.

7. Ποια η θεραπεία και η πρόληψη της υπέρτασης;
Εάν χρειαστεί, ο υπερτασικός θα υποβληθεί σε εξειδικευμένες εξετάσεις διερεύνησης της αρτηριακής πίεσης, για τον ακριβή καθορισμό της θεραπευτικής αγωγής. Πρέπει να χάσει βάρος, εάν είναι υπέρβαρος, να μετριάσει την χρήση αλκοόλ, να διακόψει το κάπνισμα, να ακολουθεί μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά και λίγο αλάτι, να αποφεύγει την χρήση καφέ (όχι πάνω από ένα το 24ωρο). Η Ιατρική Επιστήμη σήμερα, συνιστά προληπτική τροποποίηση των συνηθειών διαβίωσης στις περιπτώσεις οριακά φυσιολογικών τιμών της αρτηριακής πίεσης και εξατομικευμένα προγράμματα.

8.Για πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να λάβουν αγωγή τα άτομα με υψηλή πίεση;
Ένα σύνηθες σφάλμα, που κάνει ο υπερτασικός, ιδιαιτέρως εάν δεν εμφανίζει συμπτώματα, είναι να αμελεί την συστηματική λήψη της ενδεικνυόμενης φαρμακευτικής αγωγής. Η υπέρταση όμως είναι χρόνια νόσος, που απαιτεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μόνιμη και συνεχή αγωγή και οι παραλείψεις εκθέτουν τον υπερτασικό σε σημαντικούς κινδύνους.
Επιπροσθέτως ο υπερτασικός πρέπει να γνωρίζει, ότι η αγωγή που λαμβάνει, ενδέχεται να τροποποιηθεί με την πάροδο του χρόνου, λόγω αλλαγών στην λειτουργική κατάσταση των εσωτερικών οργάνων.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.