Σαββάτο 07 Δεκεμβρίου 2019 23:58
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:

Η φοβία για τον οδοντίατρο αποτελεί στις μέρες μας ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, που απασχολεί ολοένα και περισσότερους συνανθρώπους μας ανεξάρτητα με το μορφωτικό τους επίπεδο,την ηλικία, την κοινωνική τους θέση και την οικονομική τους κατάσταση.
Εάν και μόνο η σκέψη της οδοντιατρικής καρέκλας σας προκαλεί πανικό, τότε … σίγουρα δεν είστε οι μόνοι!!

Βασίλης Δούκας - Χειρουργος Οδοντίατρος


Στοματική Υγιεινή
Τί πραγματικά προκαλεί φόβο...
Επιμέλεια: Δούκας Βασίλειος - Χειρούργος Οδοντίατρος 
Πηγή: Επιστημονική Βιβλιογραφία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 13/01/2008 ώρα: 14:53
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Υπάρχουν πολλοί λόγοι, που μπορεί να προκαλέσουν φόβο ή ακόμα και να τον εντείνουν με αποτέλεσμα την αναβολή μιας επίσκεψης στον οδοντίατρο.
Λόγοι που προκαλούν φόβο

1. Κάποια δυσάρεστη εμπειρία σε προηγούμενη επίσκεψη σε έναν οδοντίατρο μπορεί εύκολα να δημιουργήσει φόβο για την επόμενη.

2. Τραυματικές αφηγήσεις που μας περιγράψανε κάποιοι από το περιβάλλον μας, συχνά με μια δόση υπερβολής, μάς προκαταβάλουν αρνητικά και προκαλούν φόβο χωρίς απαραίτητα να έχουμε εμείς οι ίδιοι αντίστοιχη εμπειρία στον οδοντίατρο.

3. Πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της εικόνας φόβου για τον οδοντίαρο έπαιξε και η τέχνη. Η Οδοντιατρική είναι επιστήμη που αναπτύχθηκε ραγδαία το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα. Πριν από αυτό κάποιοι άνθρωποι με πρακτικές γνώσεις, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν όσους υπέφεραν από τα δόντια τους, έκαναν επεμβάσεις χειρουργικού τύπου χωρίς αναισθητοποίηση και με «πρωτόγονα» μέσα. Όπως ήταν αναμενόμενο αυτές οι εμπειρίες ήταν εξαιρετικά επώδυνες για τους ασθενείς. Αυτή η παράδοση επηρέασε την εικόνα του οδοντίατρου, όπως παρουσιάζεται μέσα από τις καθημερινές συζητήσεις, το χιούμορ, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και γενικότερα την τέχνη. Το οδοντιατρικό επάγγελμα χρησιμοποιήθηκε ακόμα και για ταινίες θρίλερ! Θεωρήθηκε ως μία ιδιότητα που παραπέμπει σε έντονα δυσάρεστες συγκινήσεις και γι' αυτό προσφέρεται για να δημιουργηθεί μία ατμόσφαιρα αγωνίας, μυστηρίου και προσμονής βασανιστικού πόνου.

4.  Η επίσκεψη στον οδοντίατρο πολύ συχνά χρησιμοποιείται και σαν απειλή για τα μικρά παιδιά προκειμένου να κάτσουν φρόνημα ή να φάνε όλο τους το φαγητό! Οπότε και τα παιδιά, που δεν έχουν αρνητικές εμπειρίες από τον οδοντίατρο, επηρεάζονται από τους οικείους τους σχηματίζοντας αρνητική εικόνα γι’ αυτόν και δικαιολογημένα φοβούνται.Αυτό είναι μια λανθασμένη τακτική, που συναντούμε ακόμα και σήμερα.

5. Η ανησυχία πιθανής αρνητικής κριτικής για την κατάσταση της στοματικής κοιλότητας και για την πιθανή αμέλεια της φροντίδας του στόματος μας είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός λόγος που μπορεί να οδηγήσει σε αναβολή μιας επίσκεψης στον οδοντίατρο.

6. Η αμφιβολία, από τη μία, εάν έχει γίνει σωστή επιλογή του γιατρού ή εάν ο γιατρός μπορεί να αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες μας, και από την άλλη η ανησυχία, εάν θα γίνει σωστά η θεραπεία και εάν θα έχει επιτυχημένο αισθητικό αποτέλεσμα.

7. Σε αντίθεση με άλλες επεμβάσεις της ιατρικής, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ολική αναισθησία, αλλά και λόγω της θέσης του στόματος, όπου δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τι ακριβώς γίνεται ενώ έχουμε πλήρη συνείδηση κατά τη διάρκεια της οδοντιατρικής θεραπείας, οι οδοντιατρικές επεμβάσεις μπορούν να δημιουργήσουν ένα αίσθημα αβεβαιότητας και κατ’επέκταση φόβου γαι το άγνωστο. Επιπλέον υπάρχει πάντα η ανησυχία ότι δε θα «πιάσει» το τοπικό αναισθητικό και ότι μπορεί να πονέσει κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

8. Ο πονόδοντος είναι από τους πιο έντονους πόνους που μπορεί να νοιώσει ο άνθρωπος και αυτό μπορεί να οδηγήσει στο φόβο ότι η αντιμετώπισή του θα είναι εξίσου επώδυνη.

9. Η θέα της βελόνας ή του αίματος και ο ήχος της χειρολαβής (του τροχού) δημιουργεί συχνά αίσθημα φόβου. Το σχήμα των οδοντιατρικών εργαλείων είναι τέτοιο, που τους δίνει μία επιθετική όψη και το γεγονός ότι τα βλέπουμε να χρησιμοποιούνται επάνω μας, προκαλεί ανησυχία.

10. Πάντα υπάρχει η ανησυχία εάν εφαρμόζεται η σωστή αποστείρωση έτσι ώστε να μην κινδυνεύει η υγεία μας.

11.  Το γεγονός ότι μία οδοντιατρική επέμβαση μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια δημιουργεί μια επιπλέον πηγή φόβου.

12. Όλοι μας νιώθουμε περισσότερο ασφαλείς όταν νομίζουμε πως έχουμε τον έλεγχο μιας κατάστασης. Δυστυχώς όμως, εκ των πραγμάτων, η σχέση οδοντίατρου  – ασθενή είναι άνιση.Η οδοντιατρική καρέκλα τοποθετεί τον ασθενή σε μία θέση χαμηλότερη (υποδεέστερη) από τον οδοντίατρο. Ο ασθενής αφενός αισθάνεται «υπό απειλή» – καθώς φοβάται μήπως πονέσει – και αφετέρου είναι αναγκασμένος να παραμένει ακίνητος και με ανοικτό το στόμα, ανίκανος … να αμυνθεί! Από την άλλη πλευρά, ο οδοντίατρος αναγκαστικά έρχεται σε πολύ στενή επαφή με τον ασθενή, παραβιάζοντας τον προσωπικό του χώρο και επιβάλλεται σωματικά σε αυτόν, προκαλώντας του ένα αίσθημα αποδυνάμωσης.

13. Ο τρόπος με τον οποίο γίνονται σήμερα οι οδοντιατρικές επεμβάσεις, με τη χρησιμοποίηση γυαλιών, μάσκας, γαντιών και όλων των μέσων προφύλαξης που απαιτούνται, προκαλούν την αποπροσωποποίηση της διαδικασίας και τον περιορισμό της επικοινωνίας μας με τον οδοντίατρο.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.