Σαββάτο 07 Δεκεμβρίου 2019 23:57
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:

Η φοβία για τον οδοντίατρο αποτελεί στις μέρες μας ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, που απασχολεί ολοένα και περισσότερους συνανθρώπους μας ανεξάρτητα με το μορφωτικό τους επίπεδο,την ηλικία, την κοινωνική τους θέση και την οικονομική τους κατάσταση.
Εάν και μόνο η σκέψη της οδοντιατρικής καρέκλας σας προκαλεί πανικό, τότε … σίγουρα δεν είστε οι μόνοι!!

Βασίλης Δούκας - Χειρουργος Οδοντίατρος


Στοματική Υγιεινή
Χρήσιμες συμβουλές
Επιμέλεια: Δούκας Βασίλειος - Χειρούργος Οδοντίατρος 
Πηγή: Επιστημονική Βιβλιογραφία   
Δημοσιεύθηκε: Στις 13/01/2008 ώρα: 15:07
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Ο φόβος για τον οδοντίατρο είναι επίκτητος και για το λόγο αυτό μπορεί όπως ήρθε, έτσι και να φύγει, υπό προϋποθέσεις φυσικά. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, ο καταλληλότερος άνθρωπος που μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το φόβο για τον οδοντίατρο είναι ο ίδιος ο οδοντίατρος!
Είναι ο άνθρωπος που έχει τις γνώσεις, τα μέσα και προπαντός τη διάθεση για να το κάνει. Η βοήθεια μόνο του οδοντιάτρου όμως δεν είναι αρκετή. Είναι σκόπιμο να βρείτε, ο καθένας ξεχωριστά, τρόπους για να ξεπεράσετε τον φόβο αυτό. Οι τρόποι αντιμετώπισης λοιπόν έχουν να κάνουν τόσο με τον οδοντίατρο που επισκεπτόμαστε όσο και με εσάς τους ίδιους.

1. Αρχικά θα πρέπει να σπάσει ο κύκλος του φόβου με τη σωστή συμπεριφορά από την πλευρά του οδοντιάτρου. Το επιτυχημένο, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά, αποτέλεσμα της θεραπείας, θα αυξήσει οπωσδήποτε την εμπιστοσύνη στο γιατρό σας αλλά και το θάρρος σας. Σε αυτό θα βοηθήσει σημαντικά και η απουσία πόνου κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας.

2.  Ένας άλλος παράγοντας που παίζει σημαντικότατο ρόλο είναι να αισθανθείτε αρκετά ασφαλείς ώστε να εκμυστηρευτείτε στον οδοντίατρο τις αληθινές σας ανησυχίες. Έτσι θα μπορέσει να σας βοηθήσει να τις καταπολεμήσετε πολύ πιο αποτελεσματικά.

3. Η πρώτη συνάντηση θα πρέπει να είναι μια κουβέντα γνωριμίας με το γιατρό σας. Να δίνετε ένα λεπτομερές ιστορικό, που αφορά την συνολική κατάσταση υγείας σας, τις συνήθειές σας και τον τρόπο υγιεινής του στόματός σας. Επιλέξτε έναν οδοντίατρο με τον οποίο να μπορείτε να επικοινωνείτε άνετα και να νιώθετε ασφάλεια. Σκόπιμο είναι τα ραντεβού να έχουν μικρή διάρκεια στην αρχή, που προοδευτικά θα αυξάνεται ανάλογα με τις ανάγκες της θεραπείας.

4. Επίσης, βασική σημασία έχει να εξηγεί ο οδοντίατρος με απλά λόγια, αλλά αναλυτικά, όλα τα στάδια της θεραπείας που πρόκειται να εφαρμόσει. Θα πρέπει να παραμένει ψύχραιμος και καθησυχαστικός, στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε ασφάλεια.

5. Σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης στον οδοντίατρο, μπορείτε να εκφράσετε απορίες, οι οποίες συνήθως δεν οφείλονται σε ενδιαφέρον για την Οδοντιατρική επιστήμη αλλά αντανακλούν κάποιο ενδόμυχο φόβο. Μη διστάσετε επίσης να εκφράσετε οποιαδήποτε απορία σας γύρω από τη θεραπευτική διαδικασία που θα εφαρμοστεί. Η γνώση πάντοτε μειώνει το φόβο που αισθάνεστε. Επίσης, συζητείστε ανοιχτά για καθετί που σας ενοχλεί και ο οδοντίατρος θα προσπαθήσει να το αποφύγει, εάν φυσικά αυτό είναι εφικτό.

6. Δευτερεύοντες παράγοντες, όπως το ευχάριστο κλίμα στην αίθουσα αναμονής, το καθαρό περιβάλλον, ο επαρκής φωτισμός, η μουσική, τα περιοδικά, σας προδιαθέτουν θετικά και μπορεί να αμβλύνουν το αίσθημα του φόβου.

7. Βρείτε έναν «καλό» οδοντίατρο. Καλός οδοντίατρος θεωρείται αυτός που είναι υπομονετικός, ικανός και σωστά εκπαιδευμένος επιστήμονας, προσπαθεί να κάνει τις οδοντιατρικές επεμβάσεις χωρίς πόνο, είναι ευγενικός, ενδιαφέρεται για εσάς και κατανοεί τις προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες σας.

8. Η εμπιστοσύνη προς τον οδοντίατρο είναι κάτι άλλο που πρέπει να προσέξετε. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μία αληθινή σχέση εμπιστοσύνης η οποία αυξάνεται προοδευτικά με το χρόνο.

9. Μη συμβιβαστείτε ποτέ με ένα επίπεδο επικοινωνίας με τον οδοντίατρο, που δεν είναι αρκετό για να σας δώσει την αίσθηση ότι στην πραγματικότητα εσείς ελέγχετε την κατάσταση στο ιατρείο και ότι τίποτα δεν σας επιβάλλεται χωρίς τη συγκατάθεσή σας. Δώστε στον οδοντίατρο όλες τις πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν να καταλάβει καλύτερα τον ψυχισμό σας. Πάρτε μέρος σε όλες τις αποφάσεις για την κατάρτιση του θεραπευτικού σχήματος. Μη νομίσετε ότι αποτελεί παραχώρηση του γιατρού, αλλά είναι δικαίωμα δικό σας.

10. Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να παρεμβαίνετε σε οποιαδήποτε στιγμή της διαδικασίας για να ζητήσετε από το οδοντίατρό σας να αυξήσει το βάθος της αναισθησίας, να ξεπλύνετε το στόμα σας ή για μία μικρή παύση για ξεκούραση. Τίποτα δεν πρόκειται να σας καταπιέσει.

11. Την προηγούμενη από την έναρξη της θεραπείας ημέρα, προσπαθήστε να χαλαρώσετε, να κοιμηθείτε καλά, να φάτε ένα ελαφρύ γεύμα και αποφύγετε διεγερτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως καφέδες και αναψυκτικά με καφεΐνη. Ποτέ μη πάτε σε οδοντιατρικό ραντεβού έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα φαγητού ή οινοπνεύματος γιατί έτσι διεγείρετε το νευρικό σας σύστημα περισσότερο και επιβαρύνεται η λειτουργία της καρδιάς. Ούτε φυσικά να είστε τελείως νηστικοί.

12. Αφιερώστε αρκετό χρόνο στο οδοντιατρικό σας ραντεβού. Μην το κλείσετε πριν από κάποια σημαντική δουλειά που έχετε να κάνετε γιατί έτσι πιέζεστε, αγχώνεστε αν θα προλάβετε και πιέζετε τον οδοντίατρο σας να κάνει γρήγορα για να τελειώσετε.

13. Κάντε θετικές σκέψεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας όπως «λίγο έμεινε ακόμα, ας κάνω υπομονή», «αν πονέσω θα τον σταματήσω αμέσως», «είναι καλός οδοντίατρος, ενδιαφέρεται για μένα και δεν θέλει να με πονέσει» και οτιδήποτε άλλο νομίζετε εσείς ότι θα σας αποφορτίσει. Μην αφήνετε αρνητικές σκέψεις του τύπου «..τώρα θα πονέσω» να σας κυριεύσουν γιατί το χάσατε το παιχνίδι. Καθιερώστε ένα σινιάλο, όπως το να σηκώνετε το χέρι σας, για να ειδοποιήσετε τον οδοντίατρο να σταματήσει τη διαδικασία. Θα έχετε έτσι την αίσθηση ότι ελέγχετε περισσότερο την κατάσταση. Πάρτε μαζί σας ένα walkman με την αγαπημένη σας χαλαρωτική μουσική για να ακούτε κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Έτσι δε θα ακούτε το ενοχλητικό θόρυβο του «τροχού» και θα μπορέσετε πραγματικά να χαλαρώσετε. Κλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε τις καλοκαιρινές σας διακοπές ή κάτι άλλο ευχάριστο. Αποκλείστε ό,τι έχει σχέση με το χώρο που βρίσκεστε και χαλαρώστε.

14. Από μικρή ηλικία θα πρέπει να προτρέπετε τα παιδιά να γνωρίζουν τον οδοντίατρο και να έρχονται σταδιακά σε επαφή μαζί του. Υπάρχουν παιδοδοντίατροι που έχουν την εμπειρία να προσεγγίσουν ευκολότερα τα παιδιά.
Το σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα και το αγνοήσετε, θα επεκταθεί, γεγονός που ούτως ή άλλως θα σας οδηγήσει κάποια στιγμή αναγκαστικά στην οδοντιατρική καρέκλα. Όσο αργότερα ξεκινήσετε τη θεραπεία τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ταλαιπωρία και η οικονομική επιβάρυνση που θα υποστείτε. Έρευνες έχουν δείξει ότι η βασικότερη αιτία που χαλάνε τα δόντια των περισσότερων συνανθρώπων μας δεν είναι η τερηδόνα και η ουλίτιδα αλλά ο φόβος για τον οδοντίατρο.

Η Οδοντιατρική επιστήμη σήμερα έχει τον τρόπο και την υλικοτεχνική υποδομή να αντιμετωπίσει ακόμα και πολύπλοκα οδοντιατρικά προβλήματα με ασφαλή, γρήγορο και κυρίως ανώδυνο τρόπο. Όλα αυτά βέβαια δε λέγονται για να σας πείσουν ότι τα οδοντιατρεία έχουν γίνει τόσο ευχάριστα ώστε να κοντεύουν να μοιάσουν με τα κέντρα διασκέδασης .Δεν πρόκειται να συναντήσετε έξω από αυτά να συνωστίζεται πολύς κόσμος , όμως, η επικοινωνία, η ψυχολογική υποστήριξη, η συνεργασία, η απουσία πόνου και η λογική επεξεργασία του φόβου, θα σας προετοιμάσουν να αντιμετωπίσετε την επερχόμενη επίσκεψη στον οδοντίατρο σας με τον καλύτερο δυνατο τρόπο.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.