Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 18:27
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Αρθρα Αλλεργίες
Δίοδος των αλλεργιογόνων στο σώμα μας - Αίτια και συμπτώματα
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: http://www.webmd.com/   
Δημοσιεύθηκε: Στις 24/01/2008 ώρα: 16:43
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Τα αλλεργιογόνα εισέρχονται στο σώμα μέσω τεσσάρων βασικών οδών: την αναπνευστική οδό, το δέρμα, το γαστρεντερικό σωλήνα και το κυκλοφορικό σύστημα.

• Τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα προκαλούν φτέρνισμα, ρινόρροια , φαγούρα και κοκκινισμένα μάτια που είναι χαρακτηριστικά του αλλεργικού συναχιού (αλλεργική ρινίτιδα). Τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα μπορεί επίσης να προσβάλουν την επένδυση των πνευμόνων, προκαλώντας άσθμα ή των ματιών προκαλώντας επιπεφυκίτιδα. Η έκθεση σε αλλεργιογόνα κατσαρίδας έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη άσθματος. Τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα από κατοικίδια ζώα είναι άλλη μία κοινή πηγή περιβαλλοντολογικής έκθεσης.

Τα αλλεργιογόνα τροφίμων μπορούν να προκαλέσουν φαγούρα και πρήξιμο στα χείλη και στο λαιμό, κράμπες και διάρροια. Όταν απορροφώνται μέσα στο κυκλοφορούν αίμα ενδέχεται να προκαλέσουν εξανθήματα (κνίδωση) ή πιο σοβαρές αντιδράσεις συμπεριλαμβάνοντας το υποτροπιάζων, μη φλεγμονώδες πρήξιμο του δέρματος, των βλεννογόνων μεμβρανών, των οργάνων και του εγκεφάλου (αγγειοοίδημα). Ορισμένα αλλεργιογόνα τροφίμων ενδέχεται να προκαλέσουν αναφυλαξία, μία ενδεχομένως απειλητική για τη ζωή πάθηση που χαρακτηρίζεται από πρήξιμο ιστών, στένωση αεραγωγών, και πτώση της αρτηριακής πίεσης. Αλλεργίες σε τρόφιμα όπως αγελαδινό γάλα, αυγά, ξηροί καρποί,ψάρι και όσπρια (φιστίκια και σόγια) είναι συχνές. Ενδέχεται επίσης να παρουσιάζονται αλλεργίες σε φρούτα και λαχανικά.     

Τα αλλεργιογόνα, ερχόμενα σε επαφή με το δέρμα, μπορούν να προκαλέσουν κοκκίνισμα, φαγούρα και φουσκάλες και αυτό ονομάζεται δερματίτιδα εξ επαφής. Οι δερματικές αντιδράσεις μπορούν επίσης να συμβούν από αλλεργιογόνα που εισάγονται μέσω της αναπνευστικής ή γαστρεντερικής οδού. Αυτό το είδος αντίδρασης είναι γνωστό ως ατοπική δερματίτιδα. Δερματίτιδες όμως δεν εμφανίζονται μόνο ως αποτέλεσμα αλλεργικών αντιδράσεων αλλά και από την έκθεση σε μία ερεθιστική ουσία προκαλώντας μη ανοσιακή καταστροφή των κυττάρων του δέρματος (όπως για παράδειγμα σαπούνι, κρύο και χημικά μέσα).   

• Η έγχυση αλλεργιογόνων, από δαγκώματα εντόμων και τσιμπήματα ή με χορήγηση φαρμάκων, μπορεί να εισάγει αλλεργιογόνα απευθείας μέσα στη κυκλοφορία του αίματος, όπου ενδέχεται να προκαλέσουν αντιδράσεις του ευρύτερου συστήματος του οργανισμού (συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας), καθώς και των τοπικών συστημάτων με πρήξιμο και ερεθισμό στο σημείο της έγχυσης.  

Τα άτομα με αλλεργίες δεν είναι εξίσου ευαίσθητα σε όλα τα αλλεργιογόνα. Ορισμένοι μπορεί να έχουν βαριά αλλεργική ρινίτιδα και καμία αλλεργία σε τρόφιμα για παράδειγμα ή να είναι υπερβολικά ευαίσθητοι σε ξηρούς καρπούς, αλλά σε κανένα άλλο τρόφιμο.

Οι αλλεργίες ενδέχεται να χειροτερέψουν με το πέρασμα του χρόνου. Για παράδειγμα, η αλλεργία στην αμβροσία κατά την παιδική ηλικία μπορεί να εξελιχθεί σε αλλεργία σε σκόνη και γύρη καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Από την άλλη, η αλλεργική ευαισθησία ενός ατόμου μπορεί να εξαφανιστεί. Η ατοπική δερματίτιδα βρεφών ή παιδιών εξαφανίζεται σχεδόν σε όλα τα άτομα. Πιο συχνά, αυτό που φαίνεται να είναι απώλεια ευαισθησίας στην πραγματικότητα είναι μία μειωμένη έκθεση σε αλλεργιογόνα ή μία αυξημένη ανοχή για το ίδιο επίπεδο συμπτωμάτων.

Ενώ η αλλεργία σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα δεν είναι κληρονομική, η πιθανότητα ανάπτυξης κάποιου είδους αλλεργίας φαίνεται να είναι αυξημένη για άτομα ακόμα και με έναν αλλεργικό γονέα. Εάν κανένας από τους γονείς δεν έχει αλλεργίες, οι πιθανότητες ένα παιδί να αναπτύξει αλλεργία είναι περίπου 10-20%, εάν ένας από τους γονείς έχει αλλεργίες, οι πιθανότητες είναι 30-50% και εάν και οι δύο έχουν αλλεργίες, οι πιθανότητες είναι 40-75%.
Μία πηγή αυτής της γενετικής προδιάθεσης είναι η ικανότητα παραγωγής υψηλότερων επιπέδων IgE σε απόκριση σε αλλεργιογόνα. Αυτοί που παράγουν περισσότερη IgE θα αναπτύξουν μεγαλύτερη αλλεργική ευαισθησία.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.