Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 17:39
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Αρθρα Αλλεργίες
Τα είδη των αλλεργικών αντιδράσεων.
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: http://www.webmd.com/   
Δημοσιεύθηκε: Στις 24/01/2008 ώρα: 16:52
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Οι ανοσολόγοι διαχωρίζουν τις αλλεργικές αντιδράσεις σε δύο βασικά είδη: - άμεσες αντιδράσεις υπερευαισθησίας - καθυστερημένες αντιδράσεις υπερευαισθησίας
α) άμεσες αντιδράσεις υπερευαισθησίας, οι οποίες κατά κύριο λόγω γίνονται μέσω των μαστοκυττάρων και πραγματοποιούνται εντός λίγων λεπτών από την επαφή με το αλλεργιογόνο
β) καθυστερημένες αντιδράσεις υπερευαισθησίας, που γίνονται μέσω των Τ λεμφοκυττάρων (ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων) και πραγματοποιούνται εντός ωρών ή ημερών μετά την έκθεση στο αλλεργιογόνο.

Τα αλλεργιογόνα που εισπνέονται ή καταπίνονται συνήθως προκαλούν άμεσες αντιδράσεις υπερευαισθησίας. Τα αλλεργιογόνα ενώνονται με τα αντισώματα IgE πάνω στην επιφάνεια των μαστοκυττάρων, τα οποία αποδεσμεύουν τα περιεχόμενα των κοκκίων τους πάνω στα γειτονικά κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των αιμοφόρων αγγείων και των νευρικών κυττάρων.
Η ισταμίνη ενώνεται με τις επιφάνειες αυτών των άλλων κυττάρων μέσω ειδικών πρωτεϊνών που ονομάζονται υποδοχείς ισταμίνης.

Η αλληλεπίδραση της ισταμίνης με τους υποδοχείς πάνω στα αιμοφόρα αγγεία προκαλεί αύξηση της διαπερατότητάς τους, οδηγώντας σε συσσώρευση υγρών, πρήξιμο, και έντονο κοκκίνισμα. Η ισταμίνη επίσης διεγείρει τους υποδοχείς πόνου, καθιστώντας τον ιστό πιο ευαίσθητο και ευερέθιστο. Τα συμπτώματα διαρκούν από μία μέχρι και πολλές ώρες μετά την επαφή.           

Οι άμεσες αντιδράσεις υπερευαισθησίας στην αναπνευστική οδό καθώς και στα μάτια προκαλούν ρινόρροια, φαγούρα και κοκκίνισμα στα μάτια που είναι τυπικά χαρακτηριστικά της αλλεργικής ρινίτιδας.
Όσον αφορά στον γαστρεντερικό σωλήνα, αυτές οι αντιδράσεις οδηγούν σε πρήξιμο και ερεθισμό της εντερικής επένδυσης και έτσι προκαλούνται μυϊκές συσπάσεις (κράμπες) και διάρροια που είναι τυπικά χαρακτηριστικά της αλλεργίας σε τρόφιμα. Τα αλλεργιογόνα που εισέρχονται στην κυκλοφορία μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα, αγγειοοίδημα, αναφυλαξία ή ατοπική δερματίτιδα. 

Τα αλλεργιογόνα πάνω στο δέρμα συνήθως προκαλούν καθυστερημένη αντίδραση υπερευαισθησίας. Περιφερόμενα Τ κύτταρα έρχονται σε επαφή με το αλλεργιογόνο, θέτοντας σε κίνηση μία πιο παρατεταμένη ανοσιακή απόκριση. Αυτό το είδος αλλεργικής απόκρισης μπορεί να αναπτύσσεται για πολλές μέρες μετά την επαφή με το αλλεργιογόνο και τα συμπτώματα ενδέχεται να συνεχιστούν για μία βδομάδα ή και παραπάνω.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.