Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 19:01
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


Αρθρα Αλλεργίες
Καιρός και Ασθμα
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: http://www.webmd.com/   
Δημοσιεύθηκε: Στις 24/01/2008 ώρα: 16:55
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Οι επιπτώσεις του καιρού στα συμπτώματα άσθματος δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά σαφώς υπάρχει μία σχέση μεταξύ τους. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει μία ποικιλία συνδέσεων, όπως για παράδειγμα αύξηση των επισκέψεων σε τμήματα επειγόντων περιστατικών για άσθμα όταν παρουσιάζονται ορισμένες καιρικές συνθήκες.

Ορισμένοι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι τα συμπτώματα άσθματος που έχουν χειροτερεύουν σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου. Για άλλους, μία σφοδρή καταιγίδα ή μία απότομη αλλαγή καιρού μπορεί να «πυροδοτήσει» μία κρίση άσθματος. 

Η έκθεση σε κρύο, ξηρό αέρα είναι ένας κοινός παράγοντας πυροδότησης άσθματος και μπορεί πολύ γρήγορα να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα. Άτομα με άσθμα προκαλούμενο από άσκηση τα οποία συμμετέχουν σε χειμερινά σπορ είναι ιδιαίτερα ευπαθή. Ο ξερός, ανεμώδης καιρός μπορεί να ανακατέψει γύρη και μούχλα στον αέρα και αυτό οδηγεί σε προβλήματα για ορισμένους ανθρώπους.

Ο ζεστός, υγρός αέρος μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα άσθματος, και ο υγρός καιρός ενισχύει την ανάπτυξη σπορίων μούχλας, άλλος ένας παράγοντας πυροδότησης άσθματος. Σε ορισμένες περιοχές, η ζέστη και η λιακάδα συνδυάζονται με ρυπαντικές ουσίες για τη δημιουργία ενός τροποσφαιρικού όζοντος, το οποίο αποτελεί επίσης παράγοντα πυροδότησης άσθματος. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος. Μία μελέτη έδειξε ότι κατά τη διάρκεια καταιγίδων, ο ημερήσιος αριθμός επισκέψεων σε τμήματα επειγόντων περιστατικών για άσθμα αυξήθηκαν κατά 15%. Από τη μελέτη αυτή διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από τον αριθμό των μυκητιακών σπόρων που βρίσκονταν στον αέρα, οι οποίοι είχαν σχεδόν διπλασιαστεί.
Η αιτία αυτής της αύξησης δεν ήταν η βροχή αλλά ο άνεμος. Οι αλλαγές στη βαρομετρική πίεση μπορεί επίσης να αποτελέσουν άλλον έναν παράγοντα πυροδότησης άσθματος. 

Εάν υποπτευτείτε ότι ο καιρός παίζει κάποιο ρόλο στο άσθμα του παιδιού σας, κρατήστε ένα ημερολόγιο με τα συμπτώματα άσθματος και τους πιθανούς παράγοντες πυροδότησης και μιλήστε με τον παιδίατρο σας.

Μόλις μάθετε τι είδους καιρός πυροδοτεί συμπτώματα άσθματος μπορείτε να λάβετε μέτρα για την προστασία του παιδιού σας:
• Παρακολουθείστε το δελτίο καιρού για μετρήσεις ποσοστών γύρης και μούχλας καθώς και άλλες καιρικές συνθήκες (υπερβολικό κρύο ή υπερβολική ζέστη) που ενδέχεται να επηρεάσουν το άσθμα του παιδιού σας.
• Περιορίστε τις υπαίθριες δραστηριότητες του παιδιού σας τις ημέρες αιχμής  παραγόντων πυροδότησης άσθματος.
• Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας φοράει κασκόλ πάνω στο στόμα του και στη μύτη του όταν βγαίνει έξω τις ημέρες που έχει πολύ κρύο.
• Μην ανοίγετε τα παράθυρα τη νύχτα για να μην μπει μέσα στο σπίτι γύρη και μούχλα. Εάν κάνει ζέστη, χρησιμοποιήστε τον κλιματισμό, ο οποίος καθαρίζει, δροσίζει και ξηραίνει τον αέρα.
• Κρατήστε το παιδί σας σε κλειστούς χώρους τις πρώτες πρωινές ώρες (πριν από τις 10:00 π.μ.) όταν η γύρη βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα της.
• Το παιδί σας δεν θα πρέπει να κουρεύει το γκαζόν ή να μαζεύει φύλλα, και θα πρέπει να το κρατάτε μακριά από φρεσκοκουρεμένο γρασίδι και σωρούς φύλλων.
• Να στεγνώνετε τα ρούχα στο στεγνωτήριο (κρεμώντας ρούχα ή σεντόνια για να στεγνώσουν μπορεί να μαζευτεί πάνω τους γύρη ή μούχλα).
• Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει πάντα διαθέσιμα τα κατάλληλα φάρμακα.

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.