Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 23:12
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


GROUP Καρκίνος: Εξελίξεις...
Επανάσταση στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού.
Πηγή: COSMOS ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ   
Δημοσιεύθηκε: Στις 03/07/2008 ώρα: 11:39
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Επανάσταση στον τρόπο αντιμετώπισης του πρώιμου καρκίνου του μαστού δημιουργεί ανακάλυψη Έλληνα επιστήμονα, η οποία έχει μπει σε κλινική εφαρμογή και θα απαλλάξει εκατομμύρια γυναίκες από την προφυλακτική χημειοθεραπεία!!!

«Η ανακάλυψη ανήκει στον συμπατριώτη μας Δρ κ Χρήστο Σωτηρίου, (PhD Director Functional Genomics & Translational Research Unit, Jules Bordet Institute, Brussels, Belgium), και αφορά τις γυναίκες με πρώιμο καρκίνο του μαστού, αν δηλαδή θα πρέπει να υποβάλλονται σε προφυλακτική χημειοθεραπεία η όχι μετά την χειρουργική επέμβαση» τόνισε ο κ. Γιάννης Βαρθαλίτης, Ογκολόγος – Παθολόγος, Διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων «Άγιος Γεώργιος, με αφορμή το 3ο Πανελλήνιο Forum Ογκολογίας με τίτλο “Δημιουργικός Διάλογος με την Ελλάδα της Διασποράς”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά 4 με 6 Ιουλίου.

«Σύμφωνα λοιπόν με την ανακάλυψη του κ Σωτηρίου -συνέχισε ο κ Βαρθαλίτης, εκατομμύρια γυναίκες με καρκίνο του μαστού -χαμηλού κινδύνου- μπορούν να αποφύγουν την τραυματική εμπειρία της χορήγησης χημειοθεραπείας.».
Αυτό μπορεί να γίνει καθώς ο κ Σωτηρίου και οι συνεργάτες του κατάφεραν, μετά από μακροχρόνια έρευνα, να αποκωδικοποιήσουν τη γονιδιακή έκφραση του όγκου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη αρκετών “panels υπογραφών” πολυ-γονιδιακής έκφρασης, τα οποία υπόσχονται ότι μπορούν να ξεχωρίσουν τις γυναίκες με καρκίνο μαστού που θα αναπτύξουν μεταστατική νόσο, εάν αυτές δεν πάρουν προφυλακτική χημειοθεραπεία!!!

Η προβλεπτική και προγνωστική αξία του profil της γονιδιακής έκφρασης στην κλινική πράξη δοκιμάζεται, ήδη, σε δύο μεγάλες κλινικές μελέτες (TAILORx και MINDACT). Αυτές οι μελέτες πρόκειται σύντομα ν’ αποδείξουν την προγνωστική σημασία της γονιδιακής έκφρασης και σύντομα θα μας επιτρέψουν να γνωρίζουμε με ποσοστά τον κίνδυνο της κάθε ασθενούς, ώστε να μπορέσουμε να εξατομικεύσουμε την θεραπευτική απόφαση!!!

Όπως πιστεύουν οι επιστήμονες μεγάλη βοήθεια σ’ αυτή την κατεύθυνση παρέχει η τεχνολογία των μικροσυστοιχειών, η οποία επιτρέπει την ταυτόχρονη διερεύνηση της έκφρασης χιλιάδων γονιδίων. Επιπλέον των ανωτέρω, το γενετικό προφίλ των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων και των μικρομεταστάσεων θα βοηθήσουν επιπλέον στην περαιτέρω γνώση της βιολογίας του καρκίνου και θα μας επιτρέψει να εξατομικεύσουμε τη θεραπεία βασισμένοι σε λειτουργικούς χάρτες των βιολογικών μηχανισμών του καρκίνου. 

Ήδη ο Δρ Χρήστος Σωτηρίου, ανακάλυψε και πέρασε στο ερευνητικό πεδίο και την κλινική πράξη, ομάδα γονιδίων που προσδιορίζουν τον κίνδυνο για υποτροπή, σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, γεγονός που  ήδη μας επιτρέπει να μπορούμε να επιλέξουμε ποιες γυναίκες θα χρειασθούν χημειοθεραπεία μετά την ογκεκτομή και ποιες θα πάρουν μόνο χάπια ορμονοθεραπείας!!!

Στο 3ο Πανελλήνιο Forum Ογκολογίας, το οποίο οργανώνεται τα τελευταία χρόνια, συμμετέχουν επιφανείς Έλληνες επιστήμονες της διασποράς και  θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στη χώρα μας το ερευνητικό τους έργο στο ευρύτερο πεδίο των νεοπλασματικών νοσημάτων.

Το Forum διοργανώνεται από την Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων, στο Μεγάλο Αρσενάλι (ενετικό λιμάνι των Χανίων), υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Στόχος του Forum, όπως τόνισε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, κ. Γιάννης Βαρθαλίτης, «είναι η ευρεία συζήτηση της προόδου στο κλινικό και ακαδημαϊκό πεδίο δράσης, όπως επίσης και η συμμετοχή μας στην προσπάθεια ελέγχου του καρκίνου, η οποία επιτελείται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο».

Ταυτόχρονα, σκοπός της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου είναι να διατηρηθεί ανοιχτός ο δρόμος της γνώσης στους νέους γιατρούς και να τους δοθεί η ευκαιρία να δημιουργήσουν εκπαιδευτικές-ερευνητικές επαφές με τους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού, έτσι ώστε μέσα από εποικοδομητικό δημιουργικό διάλογο να υπάρξει προσαρμογή στις ιλιγγιώδεις εξελίξεις του γνωστικού αντικειμένου της ογκολογίας.

Το 3ο Πανελλήνιο Forum Ογκολογίας διακρίνεται και για μία άλλη πτυχή, εκτός του καθαρά επιστημονικού προγράμματος. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιάννης Βαρθαλίτης «η κοινωνία των Χανίων εκφράζει καλλιτεχνικά τις δικές της ανησυχίες για τον καρκίνο. Όλοι μαζί, ασθενείς, συγγενείς, πολίτες, νοσηλευτές, γιατροί, δίνουμε τη μάχη με το χρόνο να κερδίσει η ζωή ενάντια στη νόσο. Στο πλαίσιο αυτό, αφουγκραζόμενοι τα μηνύματα των καιρών, αναλάβαμε την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την μη-κερδοσκοπική οργάνωση “Δημιουργικές Γέφυρες”, να λειτουργήσει παράλληλα με το επιστημονικό πρόγραμμα μια θεατρική παράσταση, μια έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής, με θέματα εμπνευσμένα από τη μάχη που δίνουμε κατά του καρκίνου».

 

Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.