Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2019 21:01
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 Θεματική Αναζήτηση:


GROUP Καρκίνος: Εξελίξεις...
Η μεσογειακή διατροφή «ασπίδα» κατά του καρκίνου
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων   
Δημοσιεύθηκε: Στις 08/07/2008 ώρα: 09:34
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Αν υιοθετήσουμε μερικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, τότε μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης κακοήθειας κατά 12%. Αυτό υποστηρίζει μεγάλη επιδημιολογική μελέτη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Έλληνα ερευνητή Δημήτρη Τριχόπουλο.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες 26.000 Ελλήνων επί οκτώ χρόνια και βρήκαν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου και μόνο αρκεί για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου κατά 9%. Αυτή η έρευνα κρίνεται ως η μεγαλύτερη επιστημονική μελέτη της επίπτωσης των στοιχείων της μεσογειακής δίαιτας στην εμφάνιση κακοήθειας.

Η μεσογειακή δίαιτα, όπως επισημαίνεται στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of Cancer περιλαμβάνει την κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών και λιγότερου κόκκινου κρέατος. Μάλιστα μία ξεχωριστή έρευνα δείχνει ότι αν οι άνδρες προσθέσουν το μπρόκολο στα γεύματά τους, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη αδένα.

Η μεσογειακή διατροφή έγινε αντικείμενο έρευνας όταν οι ειδικοί παρατήρησαν ότι οι κάτοικοι χωρών όπως η Ισπανία και η Ελλάδα είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων. Οι μεσογειακοί λαοί καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά και ψάρια και λιγότερο κόκκινο κρέας. Ταυτόχρονα μαγειρεύουν με ελαιόλαδο και πίνουν μέτρια ποσότητα αλκοόλ μέσα στην εβδομάδα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Χάρβαρντ ζήτησαν από τους εθελοντές να καταγράφουν επί οκτώ χρόνια τις διατροφικές τους συνήθειες. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των στοιχείων ήταν εντυπωσιακά. Αντικαθιστώντας τα κορεσμένα λίπη με ελαιόλαδο, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου μειώθηκε κατά 9%. Ταυτόχρονα καταναλώνοντας λιγότερο κόκκινο κρέας και περισσότερα λαχανικά και όσπρια, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 12%.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Δημήτρης Τριχόπουλος δήλωσε ότι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών κάποιου με πρότυπο την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, έχει σημαντική επίπτωση στην υγεία του. Αυτό το γεγονός αποδεικνύει, όπως τονίζουν ξένοι επιστήμονες, ότι δεν υπάρχουν μαγικές τροφές που «νικούν» τον καρκίνο. Αντίθετα η ισορροπημένη διατροφή ενδεχομένως αποτελεί το «κλειδί» για την πρόληψη του καρκίνου.

Μία άλλη έρευνα υποστηρίζει ότι η κατανάλωση μπρόκολου ενδεχομένως να αποτελεί «ασπίδα» κατά του καρκίνου του προστάτη ειδικά σε άνδρες που είναι φορείς του γονιδίου GSTM1.
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.