Σαββάτο 25 Μαΐου 2019 09:49
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Ο Αριστοτέλης 2500 χρόνια πριν, περίπου, έλεγε ότι: «είμαστε ό,τι επανειλημμένα κάνουμε. Για αυτό η αρίστευση είναι μία συνήθεια και όχι μία πράξη. Αν κάνουμε δίκαιες πράξεις, τότε γινόμαστε δίκαιοι, αν γενναίες, ανδρείοι», αν ζούμε υγιεινά, τότε θα είμαστε υγιείς, θα συμπληρώναμε εμείς σήμερα. Ο Αριστοτέλης αναγνώριζε επίσης την ανάγκη του μέτρου, της ισορροπίας σαν βασική προϋπόθεση για την διατήρηση της ομοιόστασης (homeostasis), δηλαδή της υγείας και της επιβίωσης του ανθρώπου, αλλά και του πλανήτη, θα συμπληρώναμε και πάλι εμείς σήμερα.

Επιλέξαμε λοιπόν να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι η μελέτη της υγείας, σωματικής και ψυχικής, αντιπροσωπεύει στην ουσία την εξέλιξη του ανθρώπου και του πολιτισμού που αυτός δημιούργησε και δημιουργεί. Η αναπαραγωγή της ανθρώπινης υπόστασης (σώμα και μυαλό – σκέψη) συνδέεται με τον σύγχρονο τρόπο σκέψης που αφορά τον τρόπο παραγωγής, οργάνωσης, διακίνησης και διάθεσης του συνόλου των προϊόντων και υπηρεσιών, δηλαδή της κοινωνίας και των σχέσεων αυτής.

Όλοι, για παράδειγμα, ισχυριζόμαστε ότι η υγεία είναι το υπέρτατο κοινωνικό αγαθό και δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζονται οι υπηρεσίες και τα προϊόντα υγείας σαν εμπορεύματα, αλλά σαν κοινωνικά αγαθά. Η θέση αυτή ωστόσο από μόνη της δεν μπόρεσε να δώσει απάντηση στα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με την υγεία τους, όσο και αν ακούγεται πολύ λογική και ορθή. Δεν ξεκαθαρίζει επαρκώς, για παράδειγμα, τι είναι κοινωνικό και τι εμπορικό αγαθό και αν υπάρχει σχέση μεταξύ τους. Το φάρμακο, για παράδειγμα, είναι ένα κοινωνικό αγαθό, ενώ το τσιγάρο ένα εμπορικό αγαθό. Το τσιγάρο όμως προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην υγεία μας και αναγκαζόμαστε έτσι συνεχώς να αυξάνουμε την κατανάλωση φαρμάκων, που είναι κοινωνικό αγαθό.

Εμείς δεν πιστεύουμε ότι το πρόβλημα της υγείας είναι απλά πολιτικό ή οικονομικό. Είναι φιλοσοφικό-ιδεολογικό. Αν για παράδειγμα δούμε τις κύριες αιτίες θανάτου στις αρχές του προηγούμενου αιώνα (1900) και τις κυριότερες αιτίες θανάτου στα τέλη του 20ου αιώνα θα ανακαλύψουμε, δια γυμνού οφθαλμού, γιατί οι ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές επηρεάζουν και την υγεία – τον τρόπο που ζούμε και πεθαίνουμε. Η λύση κάποιων προβλημάτων μέσα από την «εξέλιξη» δεν λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά γεννά, ίσως, άλλα σημαντικότερα.

«Τα σημαντικά προβλήματα που βρίσκονται μπροστά μας, δεν μπορούν να επιλυθούν με το επίπεδο σκέψης που είχαμε όταν τα δημιουργούσαμε»
Albert Einstein


Πιστεύουμε ότι η ρήση του Αϊνστάϊν μπορεί να εκφράσει με τον καλύτερο τρόπο την αλλαγή νοοτροπίας που απαιτείται, για να μπορέσουμε να χαρούμε την υγεία μας.

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ SITE ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ;
Όπως καταλάβατε, δεν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε ένα ακόμη site για την υγεία. Εξ άλλου πρέπει να δηλώσουμε ότι υπάρχουν αρκετά και αξιόλογα τέτοια site, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Φιλοδοξία μας είναι να προσεγγίσουμε την υγεία ως μέρος της ευρύτερης κοινωνικής πραγματικότητας, και όχι σαν κάτι που είναι έξω από την κοινωνία και την οργάνωσή της, αλλά και τον τρόπο παραγωγής και τις κοινωνικές σχέσεις που σε κάθε χρονική περίοδο υπάρχουν. Τα προϊόντα και υπηρεσίες υγείας δεν είχαν και δεν έχουν την δική τους «αυτόνομη» αξία «στους αιώνες των αιώνων».

Στόχος αυτού του site είναι να μιλήσουμε για τις βασικές καθοριστικές παραμέτρους της υγείας (Health Determinants), που χαρακτηρίζουν το επίπεδο υγείας σήμερα. Ταυτόχρονα, θέλουμε να συζητήσουμε και να διερευνήσουμε τις αντίστοιχες παραμέτρους της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, όσον αφορά τον τρόπο παραγωγής, αλλά και τον τρόπο διανομής και κατανάλωσης των προϊόντων. Το ζήτημα είναι να διερευνήσουμε κατά πόσο αυτές οι δύο κατηγορίες παραμέτρων- εκ των οποίων η μία (η οικονομική) υποδηλώνει μία από τις σημαντικότερες (αν όχι την σημαντικότερη) παράμετρο της ανθρώπινης δραστηριότητας και η δεύτερη την ουσιαστική παράμετρο της ανθρώπινης υπόστασης (ύπαρξης)- στην ουσία είναι όχι απλά στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, αλλά αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, ενώ και οι δύο μαζί καθορίζουν το επίπεδο ανάπτυξης της ανθρώπινης σκέψης και συνείδησης.Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2019 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.