Σαββάτο 11 Ιουλίου 2020 08:11
MedInfo
Εκτύπωση σελίδας  Στείλ'το σε φίλο 
 


Θεματική Αναζήτηση:


Η Υγεία μας τον Χειμώνα
Πρωτεΐνη υπεύθυνη για την “μελαγχολία του χειμώνα”
Επιμέλεια: Ομάδα Medinfo 
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων   
Δημοσιεύθηκε: Στις 26/09/2008 ώρα: 09:49
Μικρότερη γραμματοσειρά Επαναφορά γραμματοσειράς Μεγαλύτερη γραμματοσειρά
Οι αλλαγές στη χημική σύσταση του εγκεφάλου ενδεχομένως να ευθύνονται για την εποχική συναισθηματική διαταραχή, ένα ψυχολογικό σύνδρομο που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως θλίψη, έλλειψη ενέργειας, κόπωση και τάση για υπνηλία.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Τορόντο, η οποία κάνει λόγο για την παραγωγή μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης κατά τη διάρκεια του χειμώνα που επηρεάζει τη δράση της σεροτονίνης, της χημικής ουσίας του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη διάθεση.

Η εποχική συναισθηματική διαταραχή έχει συσχετιστεί με τη μειωμένη ηλιοφάνεια που παρατηρείται κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Το γεγονός αυτό, υποστηρίζουν τώρα οι Καναδοί επιστήμονες, πιθανώς να οφείλεται στο ότι η μειωμένη έκθεση στο φως του ηλίου  ευθύνεται για την παραγωγή της πρωτεΐνης που είναι γνωστή με το όνομα μεταφορέας σεροτονίνης.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες εξέτασαν για τέσσερα χρόνια την εγκεφαλική λειτουργία 88 εθελοντών, χρησιμοποιώντας σαρωτές που είχαν τη δυνατότητα να  εκτιμούν την δράση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η δράση του μεταφορέα σεροτονίνης τόσο χαμηλότερα ήταν τα επίπεδα της σεροτονίνης στο εγκέφαλο, γεγονός που καθιστούσε περισσότερο πιθανή την εκδήλωση της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής.

Μάλιστα, βρέθηκε ότι η δράση της πρωτεΐνης ήταν   σε σημαντικό βαθμό μεγαλύτερη σε όλες τις περιοχές του εγκεφάλου που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα. 

Όπως αναφέρουν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας στο επιστημονικό έντυπο “Αρχεία Γενικής Ψυχιατρικής” (Archives of General Psychiatry), όπου και δημοσιεύεται η μελέτη, “τα συμπεράσματα της μελέτης μας έχουν σημαντικές συνέπειες όσον αφορά στην κατανόηση της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής σε υγιείς ανθρώπους, στην ευπάθεια που εμφανίζουν τα άτομα να εμφανίσουν το σύνδρομο καθώς και στη σχέση που συνδέει την έκθεση στο φως με τη διάθεση.

Ενδεχομένως, έτσι να εξηγείται γιατί σε κάποιους ευπαθείς ανθρώπους επανεμφανίζονται καταθλιπτικά επεισόδια κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα”.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο δρ. Jonathan Johnston, λέκτορας νευροεπιστημόνων στο πανεπιστήμιο Surrey, αναφέρει: “Τα δεδομένα δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ του μεταφορέα σεροτονίνης και της διάρκειας που εκτιθέμεθα στον ήλιο. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό ποιά διάρκεια έκθεσης στον ήλιο επιφέρει αλλαγές στην δραστηριότητα του μεταφορέα”.    
Επιστροφή


Αναλύσεις - Μελέτες
Γρίπη - H1N1
Παιδεία και Κοινωνία
Ασφαλιστικό
Ασφαλιστικό - Κόμματα
Ασφαλιστικό - Οικονομία

Μας ενδιαφέρει όλους
Διατροφή
Αλλεργίες
Aids / HIV
Διαβήτης
Ισορροπημένη Διατροφή
Εγκυμοσύνη
Καρδιολογικά Θέματα
Καρκίνος
Ουρολογικά Θέματα
Παχυσαρκία
Πνεύμονας...Ζωής
Οφθαλμολογία
Σεξουαλική Υγεία
Στοματική Υγιεινή
Το Γνωρίζατε αυτό;
Ορθοπεδικά Θέματα
Περιοχή μελών
* Ξέχασα τον κωδικό
*Εγγραφή νέου μέλους
Θέματα
Υγεία & Οικογένεια
Υγεία & Πρόληψη
Υγεία & Άντρας
Υγεία & Γυναίκα
Υγεία & Παιδί
Υγεία & 3η Ηλικία
Υγεία & Ομορφιά
Υγεία & 4 Εποχές
Υγεία & Διατροφή
Υγεία & Ευ Ζήν
Υγεία & Sex
Ψυχική Υγεία

Newsletter
Newsletter
Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Οι πληροφορίες οι οποίες παρέχονται στον διαδικτυακό τόπο medinfo.gr δέν έχουν συμβουλευτικό,
αλλά καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα. Παρακαλόύμε συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.


© 2020 Medinfo   Κατασκευή ιστοσελίδων: ATnet Communications Α.Ε.